Regisztráció

tehéntúró (félzsíros)

tehéntúró (félzsíros)

tehéntúró (félzsíros)

A tehéntúró fehér, enyhén savanykás, jellegzetes ízű, zsírtartalmától függően zsíros, félzsíros és sovány.

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék. A túró alapanyaga a tej. A házi készítés során a tejet hagyják előbb megaludni, utána felmelegítik maximum 60 C fokra. Nem szabad forralni, mert a túró rossz lesz és száraz. Majd a túrós alvadékot vászon ruhába vagy gézkendőbe rakják és felakasztják lecsöpögni. Amikor a savó lecsöpög, a kendőben csak a friss túró marad vissza. A végén hagyni kell kihűlni.   

A gyárban ez a folyamat hasonló. Egy nagy tartályban a tejhez olyan tejsavbaktériumokat adnak, amelyek a tejet gyorsabban megalvasztják. Ezt követően az alvadékot felvágják és a tartályt felmelegítik. Majd a savót leengedik, és a túrót visszahűtik és a maradét savót pedig kicsurgatják belőle.

A laktózintoleranciával együtt élő emberek egyéni tűrőképességüknek megfelelően fogyaszthatják a túrót, amely laktóztartalma a tej tejcukortartalmánál alacsonyabb. A forgalomban lévő sovány tehéntúró bátran felhasználható a fogyókúrázók étrendjében is. 

Félzsíros típusa még felhasználható az energiaszegény étrendben, de alapvetően a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül zsíros típusát, hiszen egy leromlott állapotú, lesoványodott, idős ember feltáplálásához kitűnő alapanyag.

Kategória

Átlagos tápérték

Energia
143
kcal
Fehérje
16.2
gramm
Szénhidr.
3.7
gramm
Zsír
7
gramm
grammra számítva
made by zwoelf