Regisztráció
Húsgombócos rakott karfiol recept főfotó

Húsgombócos rakott karfiol recept

5 csillag / 4 szavazat
Kedvencek közé teszem!1663

Hozzávalók

2
adagra

A párolt rizshez

A karfiolhoz

  • 250 g karfiol

A húsgombóchoz

A húsgombócok sütéséhez

A mártáshoz

  • 100 g ömlesztett sajt
  • 250 ml főzőtejszín (15-20%-os)
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 csipet fehérbors (őrölt)
  • 1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
  • 0.5 mokkáskanál fokhagymapor

A tetejére

Teljes elkészülési idő

50 perc az előkészület, 10 perc a pirítás

Leírás

Néha már unalmasak a megszokott, hétköznapi ételek. Ilyenkor picit próbálom feldobni a különböző fogásokat. Egy ilyen próbálkozás alkalmával született meg ez a húsgombócos rakott karfiol recept is, amit azóta már többször elkészítettem a családnak. Ha valaki szaftosabban szereti, nyugodtan készítheti több mártással, ártani nem fog neki. :)


Elkészítés

1
A rizst folyamatosan keverve fehérre pirítjuk egy kevés olajon, majd felöntjük dupla adag vízzel. Ízlés szerint megszórjuk ételízesítővel, majd alaposan összekeverjük. Kb. 5 percig közepes lángon főzzük, majd lekapcsoljuk alatta a lángot. Lefedve, a lekapcsolt tűzhelyen hagyva pároljuk. Amikor megpuhult és felszívta az összes vizet, egy villával átkeverjük, majd egy hőálló tálba tesszük.
150 g rizs, 1 evőkanál olívaolaj, 340 ml víz, 1 evőkanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
Húsgombócos rakott karfiol recept 1. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 2. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 3. fázisfotó
2
A karfiolt sós vízben megfőzzük.
250 g karfiol
Húsgombócos rakott karfiol recept 4. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 5. fázisfotó
3
A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, és fokhagymaporral. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és a zabkorpát, majd az egészet alaposan összekeverjük.
300 g sertés darált hús (sovány), 1 mokkáskanál só, 2 csipet fehérbors (őrölt), 1 mokkáskanál köménymag (őrölt), 1 mokkáskanál fokhagymapor, 1 evőkanál petrezselyemzöld, 2 evőkanál zabkorpa
Húsgombócos rakott karfiol recept 6. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 7. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 8. fázisfotó
4
A húsos masszából gombócokat formázunk, majd kevés olajon minden oldalukat megpirítjuk.
2 evőkanál olívaolaj
Húsgombócos rakott karfiol recept 9. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 10. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 11. fázisfotó
5
Egy tálkába tesszük az ömlesztett sajtot, a mustárt, a borsot, a szerecsendiót, a fokhagymaport, a petrezselymet és a főzőtejszínt. Alaposan összekeverjük, majd a húsgombócokra öntjük.
100 g ömlesztett sajt, 250 ml főzőtejszín (15-20%-os), 2 evőkanál petrezselyemzöld, 1 evőkanál mustár, 2 csipet fehérbors (őrölt), 1 késhegynyi szerecsendió (őrölt), 0.5 mokkáskanál fokhagymapor
Húsgombócos rakott karfiol recept 12. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 13. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 14. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 15. fázisfotó
6
Közepes lángon, lefedve puhára pároljuk a gombócokat. Akkor jó, amikor már a mártás is besűrűsödött.
Húsgombócos rakott karfiol recept 16. fázisfotó
Húsgombócos rakott karfiol recept 17. fázisfotó
7
Először a főtt karfiolt rendezzük a rizs tetejére, majd rákanalazzuk a húsgombócos mártást.
Húsgombócos rakott karfiol recept 18. fázisfotó
8
Megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített, 210 C fokos sütőben, felül sütéssel rápirítjuk a sajtot.
50 g trappista sajt (reszelt)
Húsgombócos rakott karfiol recept 19. fázisfotó
9
És már tálalhatjuk is az elkészült húsgombócos rakott karfiolt. :)
Húsgombócos rakott karfiol recept 20. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2017-01-14 18:02
Ez is egy kiváló recept és látványos és guszta el fogom készíteni köszi kati
43552
2016-11-17 15:45
Szerintem a zabpehely is megteszi )
40248
2016-11-12 10:16
ez hihetetlen szép étel, ki fogom próbálni!
39954
2016-10-07 19:39
Kedves Márta! Látom megoldódott a probléma :) Ha nincs itthon zabkorpám én mindig zsemlemorzsával helyettesítem.
38278
2016-10-06 14:45
Köszi a receptet, finon lett.
38208
2016-10-05 06:39
a zabkorpát mivel lehet helyettesíteni?
38155
2016-10-04 23:04
érdeklődöm, a zabkorpa mivel helyettesíthető?
38154
2016-08-15 07:13
Nagyon tetszik ez a recept ez lesz a holnapi menü, remélem sikerülni fog !
36288
2016-07-29 13:15
nagyon finom:)
35660
2016-07-29 12:11
Nagyon finom lett, megcsináltam, annyi különbséggel, hogy rizs helyett bulgurt tettem rá, sertés helyett marhahúst. Tuti.
35655
3183
4.814815
20
64
5481
4.860465
42
125

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-19 19:16
Köszönöm a receptet! :-)
43894
2017-01-19 19:13
gyors és finom :)
43893
2017-01-19 18:59
plusz cukrot nem igenyel ?
43890
2017-01-19 18:26
Kedves Sári! A legtöbb esetben liszttel is lehet helyettesíteni, viszont keményítővel sokkal finomabb. üdv Rózsa
43889
3656
4.96
34
65
2524
4.75
13
29
made by zwoelf