Ischler (Isler) recept fotókkal

Ischler (Isler) recept fotókkal

Hozzávalók

darabhoz5 darabhoz:

A tésztához:

A töltéshez:

  • feketeribizli dzsem
  • málna dzsem

A bevonathoz:

Teljes elkészülési idő:

+ 1 nap pihentetés + 30 perc az áthúzáshoz
4.285715
Értékelés
4.2857157

Leírás

Csokoládéval bevont, ribizlilekvárral töltött két lapos, omlós tésztakorong. I. Ferenc József császár kedves süteménye volt, melyet pihenéskor, Bad Ischl-ben készítettek először számára, és amelyet mindig szívesen fogyasztott. Az ember azt gondolná, hogy az isler készítésnél egyszerűbb dolog nincs a földön, ennek ellenére a világ még annyi ehetetlen islert nem látott, amennyit manapság Magyarországon kapni...


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, valamint szilikonos sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt.
2
Először a tésztát készítjük el. A diót nyújtófával minél jobban összetörjük, majd a tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe. Figyelem! Ha túlgyúrjuk, majd törni fog, ezt próbáljuk elkerülni!
3
Ezután hűtőben pihentessük 10 percen át a tésztát, majd nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra. Egy kerek, kb 75 mm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőlemezre, végül süssük ki 5-10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok! Figyelem! Fontos, hogy amint elkezdenek pirulni a tészták, azonnal vegyük ki őket a sütőből, mert különben nagyon kiszáradnak!
4
Ha kisültek, és teljesen kihűltek a korongok, töltsük össze őket a dzsemmel - ha szükséges keverjük habverővel simára a dzsemmet töltés előtt - , majd egy napig hagyjuk állni a betöltött ischlereket.
5
Egy nap után elteltével a bevonás következik. A csokoládét, vízgőzön olvasszuk fel. Figyelem! Ha a csokoládénk túl sűrű ahhoz, hogy szépen tudjunk mártani vele, egy kevés étolajjal tudjuk higítani a csokoládét. Ez esetben mindig jó alaposan keverjük el benne az olajat, különben csíkos lesz a csokoládénk.
6
Az olvasztott csokoládéban mártsuk ki az islereket, jól lecsurgatva a szilikonos papírra tegyük vissza őket, míg meg nem köt rajtuk a csokoládé. Ügyeljünk hogy a csokoládé bevonat minél vékonyabb legyen!
7
A kész islerek, a csokoládé megkötése után fogyaszthatók.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.04.07 23:17
Nagyon finom!És szépek is!
2014.03.15 20:45
Elkészítettem ma délután. Mikor közöltem a párommal, hogy ezt most nem piszkáljuk holnapig, azt mondta, hogy ugyan ne izéljek már, nem gondolom, hogy holnapig vár? Úgyhogy, nem is biztos, hogy megéri a holnapot. Így is fincsi, szerintem meg ahol édesszájú férfiak laknak, ott aztán tényleg kulcsra kell zárni a kamra ajtaját, sehol sincs biztonságban a süti. :)
2014.01.23 16:19
Zseniális recept. Egy raklappal készítettem első alkalommal, és pár óra alatt elfogyott a családban. Azóta újra és újra kell gyártanom. Köszi Gábor! :)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.