Ischler (Isler) recept fotókkal

Ischler (Isler) recept fotókkal

Hozzávalók

darabhoz5 darabhoz:

A tésztához:

A töltéshez:

  • feketeribizli dzsem
  • málna dzsem

A bevonathoz:

Teljes elkészülési idő:

+ 1 nap pihentetés + 30 perc az áthúzáshoz
4.285715
Értékelés
4.2857157

Leírás

Csokoládéval bevont, ribizlilekvárral töltött két lapos, omlós tésztakorong. I. Ferenc József császár kedves süteménye volt, melyet pihenéskor, Bad Ischl-ben készítettek először számára, és amelyet mindig szívesen fogyasztott. Az ember azt gondolná, hogy az isler készítésnél egyszerűbb dolog nincs a földön, ennek ellenére a világ még annyi ehetetlen islert nem látott, amennyit manapság Magyarországon kapni...


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, valamint szilikonos sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt.
2
Először a tésztát készítjük el. A diót nyújtófával minél jobban összetörjük, majd a tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe. Figyelem! Ha túlgyúrjuk, majd törni fog, ezt próbáljuk elkerülni!
3
Ezután hűtőben pihentessük 10 percen át a tésztát, majd nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra. Egy kerek, kb 75 mm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőlemezre, végül süssük ki 5-10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok! Figyelem! Fontos, hogy amint elkezdenek pirulni a tészták, azonnal vegyük ki őket a sütőből, mert különben nagyon kiszáradnak!
4
Ha kisültek, és teljesen kihűltek a korongok, töltsük össze őket a dzsemmel - ha szükséges keverjük habverővel simára a dzsemmet töltés előtt - , majd egy napig hagyjuk állni a betöltött ischlereket.
5
Egy nap után elteltével a bevonás következik. A csokoládét, vízgőzön olvasszuk fel. Figyelem! Ha a csokoládénk túl sűrű ahhoz, hogy szépen tudjunk mártani vele, egy kevés étolajjal tudjuk higítani a csokoládét. Ez esetben mindig jó alaposan keverjük el benne az olajat, különben csíkos lesz a csokoládénk.
6
Az olvasztott csokoládéban mártsuk ki az islereket, jól lecsurgatva a szilikonos papírra tegyük vissza őket, míg meg nem köt rajtuk a csokoládé. Ügyeljünk hogy a csokoládé bevonat minél vékonyabb legyen!
7
A kész islerek, a csokoládé megkötése után fogyaszthatók.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.04.07 23:17
Nagyon finom!És szépek is!
2014.03.15 20:45
Elkészítettem ma délután. Mikor közöltem a párommal, hogy ezt most nem piszkáljuk holnapig, azt mondta, hogy ugyan ne izéljek már, nem gondolom, hogy holnapig vár? Úgyhogy, nem is biztos, hogy megéri a holnapot. Így is fincsi, szerintem meg ahol édesszájú férfiak laknak, ott aztán tényleg kulcsra kell zárni a kamra ajtaját, sehol sincs biztonságban a süti. :)
2014.01.23 16:19
Zseniális recept. Egy raklappal készítettem első alkalommal, és pár óra alatt elfogyott a családban. Azóta újra és újra kell gyártanom. Köszi Gábor! :)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Tisztelt Arposéf!

Hasonlóan az elöttem szólókhoz én is olyan problémára hívnám fel figyelmed, hogy hiába kérelmezem hogy szakács lehessek és recetet törthessek fel se válasz se engedély se semm...

Még nekem is sikerült, pedig csak 12 vagyok.
A tejport ki lehet valtani valami massal? Vagy ha a víz helyett ugyanannyi tejet teszek bele, jo lesz?
sima keserű kakao jo? vagy cukrozott kell?
sima keserű kakaó jo hozzá? v cukrozott kell??

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.