Ischler (Isler) recept fotókkal

Ischler (Isler) recept fotókkal

Hozzávalók

darabhoz5 darabhoz:

A tésztához:

A töltéshez:

  • feketeribizli dzsem
  • málna dzsem

A bevonathoz:

Teljes elkészülési idő:

+ 1 nap pihentetés + 30 perc az áthúzáshoz
4.285715
Értékelés
4.2857157

Leírás

Csokoládéval bevont, ribizlilekvárral töltött két lapos, omlós tésztakorong. I. Ferenc József császár kedves süteménye volt, melyet pihenéskor, Bad Ischl-ben készítettek először számára, és amelyet mindig szívesen fogyasztott. Az ember azt gondolná, hogy az isler készítésnél egyszerűbb dolog nincs a földön, ennek ellenére a világ még annyi ehetetlen islert nem látott, amennyit manapság Magyarországon kapni...


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, valamint szilikonos sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt.
2
Először a tésztát készítjük el. A diót nyújtófával minél jobban összetörjük, majd a tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe. Figyelem! Ha túlgyúrjuk, majd törni fog, ezt próbáljuk elkerülni!
3
Ezután hűtőben pihentessük 10 percen át a tésztát, majd nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra. Egy kerek, kb 75 mm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőlemezre, végül süssük ki 5-10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok! Figyelem! Fontos, hogy amint elkezdenek pirulni a tészták, azonnal vegyük ki őket a sütőből, mert különben nagyon kiszáradnak!
4
Ha kisültek, és teljesen kihűltek a korongok, töltsük össze őket a dzsemmel - ha szükséges keverjük habverővel simára a dzsemmet töltés előtt - , majd egy napig hagyjuk állni a betöltött ischlereket.
5
Egy nap után elteltével a bevonás következik. A csokoládét, vízgőzön olvasszuk fel. Figyelem! Ha a csokoládénk túl sűrű ahhoz, hogy szépen tudjunk mártani vele, egy kevés étolajjal tudjuk higítani a csokoládét. Ez esetben mindig jó alaposan keverjük el benne az olajat, különben csíkos lesz a csokoládénk.
6
Az olvasztott csokoládéban mártsuk ki az islereket, jól lecsurgatva a szilikonos papírra tegyük vissza őket, míg meg nem köt rajtuk a csokoládé. Ügyeljünk hogy a csokoládé bevonat minél vékonyabb legyen!
7
A kész islerek, a csokoládé megkötése után fogyaszthatók.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.04.07 23:17
Nagyon finom!És szépek is!
2014.03.15 20:45
Elkészítettem ma délután. Mikor közöltem a párommal, hogy ezt most nem piszkáljuk holnapig, azt mondta, hogy ugyan ne izéljek már, nem gondolom, hogy holnapig vár? Úgyhogy, nem is biztos, hogy megéri a holnapot. Így is fincsi, szerintem meg ahol édesszájú férfiak laknak, ott aztán tényleg kulcsra kell zárni a kamra ajtaját, sehol sincs biztonságban a süti. :)
2014.01.23 16:19
Zseniális recept. Egy raklappal készítettem első alkalommal, és pár óra alatt elfogyott a családban. Azóta újra és újra kell gyártanom. Köszi Gábor! :)
2013.12.30 21:26
Isteni!!!!
dupla adagot kell készíteni. Nem győzöm készíteni. Egyébként addig kell gyúrni, míg teljesen összeáll (már nem morzsálódik), utána pihentetem hidegen, és csak akkor nyújtom ki.
2013.05.30 11:36
Szia!

Igen, a linzertésztáknál ez sajnos gyakran megesik. Itt a liszt, és a vaj minősége a meghatározó. Általában a vajjal lehet kicsit manipulálni a dolgot. Ha így járok, addig teszek még hozzá vajat, amíg össze nem áll. Remélem ez megoldja a problémát. A linzer tészta nem egyszer eset, különösen ez a diós változat. :/ De nincs mit tenni, a jó dolgokért küzdeni kell! :DDD
2013.05.26 09:23
Szervusz!
Én elkészítettem az ischlert, de valamit biztosan elrontottam, mert már nyújtani sem tudtam, esett szét az egész.A receptnek megfelelően csak addig gyúrtam ameddig össze nem állt, de valami hiba csak történhetett. Kisütöttem azért az "amőba" figurákat,természetesen a lekvárral való megkenés és a csokival való bevonás elmaradt.Az ízével semmi gond, de a hibámra valami megoldást kellene találni, mert szeretném újból elkészíteni a sütit(mindig is nagyon szerettem).
Válaszodat előre is köszönöm!
2013.05.11 07:26
Kedves recept feltöltő!!!Egy kérdés,kb,hány darab készíthető el a megadott mennyiségből??Köszönöm!
2013.04.08 11:56
Szervusz! Ennek a fondános doognak biztosan megvan az oka/alapja, de amúgy a magyar cukrász szakoktatásban ne keress semmilyen logikát. :) Elavult teljesen, ahogyan a tankönyvek is... :(
2013.04.07 10:30
Kedves Gábor!
Mint írtad, csokoládéval bevont sütemény az isler. Érdekelne a véleményed, hogy a tankönyv vajon miért fondánnal vonja be? A szakmai vizsgán is fondánnal kell bevonni. Még soha sehol nem láttam fondánnal bevonva, és megmondom őszintén szerintem nem is olyan finom úgy.
2013.03.29 08:41
Családom két férfi tagja imádja az islert. Bár, előtte sohasem készítettem, kipróbáltam ezt a receptet (persze, előtte kisérleteztem más receptekkel is).
Ez annyira jól sikerült, hogy még Én, aki kevésbé édesszájú vagyok, sem tudtam ellenállni neki :-). Számomra és családom számára, ez a tökéletes isler, köszönöm a receptet, és örülök, hogy rátaláltam.
2013.03.13 16:59
Kipróbátlam! Ez a recept így tökéletes ahogy van!!! :)
2013.03.13 16:09
Isteni finom ez az Isler! :) Első sütésre nem mertem nagyobb adagot bevállalni, hátha nem lesz kapós...hát tévedtem, dugdosni kellett a többiek elől! :)
2013.03.11 10:32
A megleperest tetezni is lehet! Nem csak hogy ki lehet hozni valamit, hanem isteni finom is! :-D Nem jutott eszedbe hogy a hiba nem a recetben van? Ha valaki, en tudom, hogy ez a recept tokeletes.
Lehet rossz a vaj, a liszt, a dio durvasaga, de lehet meresi hiba, stb....
2013.03.11 10:25
Engem őszintén meglep, hogy ebből a receptből bárki ki tud hozni bármit, mert nekem a tészta egyszerűen darabokra hullt, semmit nem lehetett vele kezdeni. Pedig nem gyúrtam agyon.
2013.02.28 16:37
Nagyon sikeres lett az első sütésem!:-) Nagyon köszönöm a kítünő receptet!!!:-)
2013.02.23 14:20
nekem nem áll össze a tészta. nem gyúrom sokáig, de ahogy hozzáérek, morzsálódik. nagy nehezen összetapasztom egy gombóccá, beteszem a hűtőbe. mikor kiveszem jobb egy kicsit, de nyújtani alig vagy egyáltalán nem tudom, mert reped, törik. miért?
2013.02.16 16:14
Nagyon finom, mindenkinek ajánlom. Viszont én nem tudtam kinyújtani, mert ragadt. Gombócokat formáltam a kezemben, lelapogattam és csak ezután tettem a gyúródeszkára, hogy kiszúrjam (egyenként). 17 db-os receptet készítettem, kb 1,5 tábla tortabevonót használtam hozzá.
2013.02.13 13:45
hmm, elkészült! :) és remek
hol is kezdjem, a tészta renben össze állt, de a nyújtással megszenvedtem, töredezett, de addig igazgattam mig szépen kiszaggattam mindet. Nem adtam hozzá semmi mást, csak dolgozni kellett vele. Sütés, na az első turnus barnább lett, mert tapasztalat hijján, nem tudtam, hogy puha a tészta sütés után, és majd ha kihül megkeményedik. A második turnust kivettem időben! :)
Csokimáz, kész kabaré amit műveltem. Először is egy nagy csomoba állt össze a csokim, hehe, na akkor jött az olaj, de nem javult, akkor jött hmm egy jó pohár víz mig felhigult, de kicsit darabos maradt. Közben azon filozta, ha a tepsire teszem, akkor a csoki lejön az alljáról, és csak egy kisperemes tálcám volt, igy elkezdtem keresni, mig végül kiborult a fogpiszkáló, hehe és íme az ötlet! a többit két fogpiszkálóra tettem rá, igy nem ragad le! szóval szépségversenyen nem állná meg a helyét, de az íze az tuti siker! a követkeő szebb lesz, már lesz rutinom a mázzal, köszi a receptet
ja én sem használtam sütőpapírt az egyik adag kivajazott lisztezett tepsiben sült, a következő alufólián, mert csak egy tepsim van :)
2012.04.11 18:39
Nem is rólam van szó, mert én csak sütöm, de nem eszem :P De két öcsém van...na szóval ők...hát nem díjazzák a várakozási időt. (A mézes krémes fele is úgy fogy el, hogy a lap még törik...férfiak :)))
2012.04.10 22:41
Mert akkor sokkal puhább lesz, amikor a tészta már egy kicsit megszívta magát a lekvárral :-P De ember legyen a talpán, aki kibírja azt az egy napot!
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

isteni finom lett, kosz a receptet
Tökéletes recept, hús nélkül is megállja a helyét. Mindenki 2-szer evett belőle.
Kicsit sok lett.... De filézett csirkecomb és mell.
Szia, Itt az oldalon van olajban sütős receptünk is. Ez direkt egy ilyen sütős-olaj mentes rcept. ;)
nekem ilyen lett, csak a mogyorot daraltam majd a tobbit csak osszekevertem mert feltem h leeg a motorja a daralonak, mar nem mai darab. kristalycukor helyett en etiritrilt tettem bele, kb 2 ek. a vegeredmeny nagyon finc...

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.