Főmenü

Regisztráció

Ischler (Isler) recept fotókkal

Ischler (Isler) recept fotókkal

Ischler (Isler) recept fotókkal

4.285715
4.2857157
Kedvencek közé teszem!526

Hozzávalók

darabhoz5 darabhoz:

A tésztához

A töltéshez

  • feketeribizli dzsem
  • málna dzsem

A bevonathoz

Teljes elkészülési idő

+ 1 nap pihentetés + 30 perc az áthúzáshoz

Leírás

Csokoládéval bevont, ribizlilekvárral töltött két lapos, omlós tésztakorong. I. Ferenc József császár kedves süteménye volt, melyet pihenéskor, Bad Ischl-ben készítettek először számára, és amelyet mindig szívesen fogyasztott. Az ember azt gondolná, hogy az isler készítésnél egyszerűbb dolog nincs a földön, ennek ellenére a világ még annyi ehetetlen islert nem látott, amennyit manapság Magyarországon kapni...


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, valamint szilikonos sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt.
2
Először a tésztát készítjük el. A diót nyújtófával minél jobban összetörjük, majd a tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe. Figyelem! Ha túlgyúrjuk, majd törni fog, ezt próbáljuk elkerülni!
3
Ezután hűtőben pihentessük 10 percen át a tésztát, majd nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra. Egy kerek, kb 75 mm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőlemezre, végül süssük ki 5-10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok! Figyelem! Fontos, hogy amint elkezdenek pirulni a tészták, azonnal vegyük ki őket a sütőből, mert különben nagyon kiszáradnak!
4
Ha kisültek, és teljesen kihűltek a korongok, töltsük össze őket a dzsemmel - ha szükséges keverjük habverővel simára a dzsemmet töltés előtt - , majd egy napig hagyjuk állni a betöltött ischlereket.
5
Egy nap után elteltével a bevonás következik. A csokoládét, vízgőzön olvasszuk fel. Figyelem! Ha a csokoládénk túl sűrű ahhoz, hogy szépen tudjunk mártani vele, egy kevés étolajjal tudjuk higítani a csokoládét. Ez esetben mindig jó alaposan keverjük el benne az olajat, különben csíkos lesz a csokoládénk.
6
Az olvasztott csokoládéban mártsuk ki az islereket, jól lecsurgatva a szilikonos papírra tegyük vissza őket, míg meg nem köt rajtuk a csokoládé. Ügyeljünk hogy a csokoládé bevonat minél vékonyabb legyen!
7
A kész islerek, a csokoládé megkötése után fogyaszthatók.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-11-23 14:10
"Meses" Islerem:)
15041
2014-11-03 12:59
Nagyon jó, hogy ilyen részletes a recept, ezért (is) sikerült olyan jóra! Ügyeltem a sütési időre, így pont jó állagú lett, nem lett kemény! Köszönöm a receptet!
14562
2014-09-21 19:47
Az egyik legtutibb recept. Rengetegszer megcsináltam már és valami mennyei, főleg dióval. Saját készítésű meggylekvárral töltöm, így egyszerre érezni a savanyú meggyet, édes tésztát és keserű csokit. ízek orgiái :)
13454
2014-04-07 23:17
Nagyon finom!És szépek is!
11784
2014-03-15 20:45
Elkészítettem ma délután. Mikor közöltem a párommal, hogy ezt most nem piszkáljuk holnapig, azt mondta, hogy ugyan ne izéljek már, nem gondolom, hogy holnapig vár? Úgyhogy, nem is biztos, hogy megéri a holnapot. Így is fincsi, szerintem meg ahol édesszájú férfiak laknak, ott aztán tényleg kulcsra kell zárni a kamra ajtaját, sehol sincs biztonságban a süti. :)
11618
2014-01-23 16:19
Zseniális recept. Egy raklappal készítettem első alkalommal, és pár óra alatt elfogyott a családban. Azóta újra és újra kell gyártanom. Köszi Gábor! :)
11196
2013-12-30 21:26
Isteni!!!! dupla adagot kell készíteni. Nem győzöm készíteni. Egyébként addig kell gyúrni, míg teljesen összeáll (már nem morzsálódik), utána pihentetem hidegen, és csak akkor nyújtom ki.
11060
2013-05-30 11:36
Szia! Igen, a linzertésztáknál ez sajnos gyakran megesik. Itt a liszt, és a vaj minősége a meghatározó. Általában a vajjal lehet kicsit manipulálni a dolgot. Ha így járok, addig teszek még hozzá vajat, amíg össze nem áll. Remélem ez megoldja a problémát. A linzer tészta nem egyszer eset, különösen ez a diós változat. :/ De nincs mit tenni, a jó dolgokért küzdeni kell! :DDD
10436
2013-05-26 09:23
Szervusz! Én elkészítettem az ischlert, de valamit biztosan elrontottam, mert már nyújtani sem tudtam, esett szét az egész.A receptnek megfelelően csak addig gyúrtam ameddig össze nem állt, de valami hiba csak történhetett. Kisütöttem azért az "amőba" figurákat,természetesen a lekvárral való megkenés és a csokival való bevonás elmaradt.Az ízével semmi gond, de a hibámra valami megoldást kellene találni, mert szeretném újból elkészíteni a sütit(mindig is nagyon szerettem). Válaszodat előre is köszönöm!
10429
2013-05-11 07:26
Kedves recept feltöltő!!!Egy kérdés,kb,hány darab készíthető el a megadott mennyiségből??Köszönöm!
10409

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf