Főmenü

Regisztráció

Ischler (Isler) recept fotókkal

Ischler (Isler) recept fotókkal

Ischler (Isler) recept fotókkal

4.285715
4.2857157
Kedvencek közé teszem!600

Hozzávalók

darabhoz5 darabhoz:

A tésztához

A töltéshez

  • feketeribizli dzsem
  • málna dzsem

A bevonathoz

Teljes elkészülési idő

+ 1 nap pihentetés + 30 perc az áthúzáshoz

Leírás

Csokoládéval bevont, ribizlilekvárral töltött két lapos, omlós tésztakorong. I. Ferenc József császár kedves süteménye volt, melyet pihenéskor, Bad Ischl-ben készítettek először számára, és amelyet mindig szívesen fogyasztott. Az ember azt gondolná, hogy az isler készítésnél egyszerűbb dolog nincs a földön, ennek ellenére a világ még annyi ehetetlen islert nem látott, amennyit manapság Magyarországon kapni...


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, valamint szilikonos sütőpapírral lefedünk egy sütőlemezt.
2
Először a tésztát készítjük el. A diót nyújtófával minél jobban összetörjük, majd a tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe. Figyelem! Ha túlgyúrjuk, majd törni fog, ezt próbáljuk elkerülni!
3
Ezután hűtőben pihentessük 10 percen át a tésztát, majd nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra. Egy kerek, kb 75 mm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőlemezre, végül süssük ki 5-10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok! Figyelem! Fontos, hogy amint elkezdenek pirulni a tészták, azonnal vegyük ki őket a sütőből, mert különben nagyon kiszáradnak!
4
Ha kisültek, és teljesen kihűltek a korongok, töltsük össze őket a dzsemmel - ha szükséges keverjük habverővel simára a dzsemmet töltés előtt - , majd egy napig hagyjuk állni a betöltött ischlereket.
5
Egy nap után elteltével a bevonás következik. A csokoládét, vízgőzön olvasszuk fel. Figyelem! Ha a csokoládénk túl sűrű ahhoz, hogy szépen tudjunk mártani vele, egy kevés étolajjal tudjuk higítani a csokoládét. Ez esetben mindig jó alaposan keverjük el benne az olajat, különben csíkos lesz a csokoládénk.
6
Az olvasztott csokoládéban mártsuk ki az islereket, jól lecsurgatva a szilikonos papírra tegyük vissza őket, míg meg nem köt rajtuk a csokoládé. Ügyeljünk hogy a csokoládé bevonat minél vékonyabb legyen!
7
A kész islerek, a csokoládé megkötése után fogyaszthatók.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-01-26 14:21
Kedves Gábor! Azt szeretném megtudni, hogy a sütés milyen fokozaton menjen? Alul-felül? vagy légkeveréses? Előre is köszönöm!
16709
2015-01-08 19:27
Ma dupla adagot készítettem,nagyon jól sikerült el is fogyott.Család már meg is rendelte hétvégére a következő adagot.Ilyen finom isler tésztát még soha nem ettem!
16235
2014-11-23 14:10
"Meses" Islerem:)
15041
2014-11-03 12:59
Nagyon jó, hogy ilyen részletes a recept, ezért (is) sikerült olyan jóra! Ügyeltem a sütési időre, így pont jó állagú lett, nem lett kemény! Köszönöm a receptet!
14562
2014-09-21 19:47
Az egyik legtutibb recept. Rengetegszer megcsináltam már és valami mennyei, főleg dióval. Saját készítésű meggylekvárral töltöm, így egyszerre érezni a savanyú meggyet, édes tésztát és keserű csokit. ízek orgiái :)
13454
2014-04-07 23:17
Nagyon finom!És szépek is!
11784
2014-03-15 20:45
Elkészítettem ma délután. Mikor közöltem a párommal, hogy ezt most nem piszkáljuk holnapig, azt mondta, hogy ugyan ne izéljek már, nem gondolom, hogy holnapig vár? Úgyhogy, nem is biztos, hogy megéri a holnapot. Így is fincsi, szerintem meg ahol édesszájú férfiak laknak, ott aztán tényleg kulcsra kell zárni a kamra ajtaját, sehol sincs biztonságban a süti. :)
11618
2014-01-23 16:19
Zseniális recept. Egy raklappal készítettem első alkalommal, és pár óra alatt elfogyott a családban. Azóta újra és újra kell gyártanom. Köszi Gábor! :)
11196
2013-12-30 21:26
Isteni!!!! dupla adagot kell készíteni. Nem győzöm készíteni. Egyébként addig kell gyúrni, míg teljesen összeáll (már nem morzsálódik), utána pihentetem hidegen, és csak akkor nyújtom ki.
11060
2013-05-30 11:36
Szia! Igen, a linzertésztáknál ez sajnos gyakran megesik. Itt a liszt, és a vaj minősége a meghatározó. Általában a vajjal lehet kicsit manipulálni a dolgot. Ha így járok, addig teszek még hozzá vajat, amíg össze nem áll. Remélem ez megoldja a problémát. A linzer tészta nem egyszer eset, különösen ez a diós változat. :/ De nincs mit tenni, a jó dolgokért küzdeni kell! :DDD
10436
622
4.764705
10
100
514
4.833335
3
27

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf