Regisztráció
A budapesti Corinthia Grand Hotel adott helyszínt első alkalommal Magyarország szakmai elitjét felvonultató Kreatív Ital Fórumnak, amelyen a hazai forgalomban kapható legkedveltebb, és legexkluzívabb italokat mutatták be. Páros lábbal ugrottunk bele az eseménybe, kiélvezve minden percét és minden kortyot, ami szerény szervezetünket és tapasztalatainkat gazdagított. A hétköznapok szürkesége hamar feledésbe merült, kíváncsiságunk ezúttal főleg a röviditalok világában talált kielégítésre. Mondanunk sem kell, „cseppet” sem bántuk…
Ritkán kifogásolunk valamit, most sajnos muszáj megtennünk, s ennek köszönhetően rögtön fekete ponttal indul az esemény, ami akármennyire a szívünkhöz nőtt, ettől az apró, zavaró momentumtól képtelenek vagyunk elvonatkoztatni. Nevezetesen: az időpont. Hogy lehet egy szabad és könnyed, az italkultúrát fókuszpontba állító rendezvényt a hétfői napra tenni? Egyrészt munkanap van, mindenki dolgozik. Másrészt hétfő van, ha aznap nem is – mert szabadságot is lehet kivenni - másnap mindenki dolgozik és merjük remélni olvasóink is megtapasztalták már, milyen az igazi másnap, ami után érdemes egy kicsit pihenni… Szóval véleményünk szerint ideálisabb lett volna a fórumot mondjuk a szombati napra tenni. Tudjuk, a szervezés kemény dió, vannak feltételek és senki sem mindenható, éppen ezért ennyit erről. Valójában nagyon vártuk az eseményt. A helyszín - amelyhez pont egy bő héttel korábban volt először szerencsénk – most is lenyűgözött bennünket.
A Corinthia Grand Hotel gyönyörű, ízléses és nagyvilági környezetet tár a vendégek elé. Rövid regisztrációt követően szétnéztünk a placcon. A pálinka szekciót magunk mögött hagyva megállapítottuk, hogy szeretjük a Panyolai termékeit (Elixir – Fekete cseresznye, Fürtös meggy, Érlelt szatmári szilvapálinka) és leszaladunk valamikor a főzdébe is, lehetőleg egy egész napot felölelő teszt erejéig. Hogy némi nyers energiát pumpáljunk a szervezetünkbe, kipróbáltuk Kovács Ágnes olimpikonunk Gilroy Special elnevezésű energiaitalát, amely nemrég robbant be a magyar piacra. Izgalmas párosításnak találtuk az unalomig koptatott tutti-frutti íz után a menta és a lime kombinációját. Nem vagyunk energiaital pártiak, de ez tényleg finom volt. Ezután a tartalmasabb, nehezebb kategóriákkal nézhettünk farkasszemet: vodka, whiskey, rum, csak hogy néhányat említsünk. A vendéglátás és a családias légkör magával ragadott bennünket, de mielőtt fejünk felett összecsaptak volna az alkohol hullámai, valami igazán könnyű, frissítő italra vágytunk. Magyarán, egy jó kávéra.
<b>Egy csésze fekete</b> A méltán híres kávé- és teaforgalmazó amerikai Sara Lee magyarországi leányvállalatánál, a Sara Lee Hungary Zrt. standjánál kezdtünk, ahol Lajsz András mixerrel, műsorvezetővel, baristával (a jelzőket hosszasan sorolhatnánk), a hazai italkultúra meghatározó alakjával futottunk össze, aki egy finom eszpresszót követően rögtön meg is hívott magához, a mindössze néhány hónapja nyílt L.A. Bodegita nevű éttermébe. Mondanunk sem kell, örömmel mondtunk igent, s miután felhőbe hanyatlott a nap, felkerestük Lajsz urat. Ezt megelőzően viszont a kávé világába kalauzolt el bennünket, Magyarország egyik legkiemelkedőbb baristájával, Gávris Ivánnal. Megtudtuk: a Douwe Egberts-t felvásárló, eredetileg gyarmatárú kereskedelemmel foglalkozó, multinacionális céggé avanzsált Sara Lee - amely az Amerikai Egyesült Államok egyik vezető élelmiszeripari konszernje – a rendszerváltást követően tört be a magyar piacra, a Compack-hoz tartozó márkák felvásárlásával. A nagyobb kávé előállító cégek általában négy-öt különböző termőhelyű kávéfajta elegyítése révén alkotnak meg egy új kávéízt, melynek megőrzését elsődleges szempontnak tekintik a termék piaci sikerét követően. A kávéfeldolgozást illetően Iván gyorstalpalót tartott nekünk: beszállítás után a zöld kávé - amely a pörkölés során a benne lévő cukor karamellizálódása miatt kapja jellegzetes barna színét - a laborba kerül, próbapörkölésre. Megállapítják, a sztenderdtől mekkora eltérést mutat a kávé, majd az eredmény alapján variálják a blendeken belül a különböző komponensek arányát. A csomagolás előtt ledarálják (vagy nem) és extraktálják a kávét. Gávris Iván meghívta csapatunkat a Sara Lee feldolgozóüzemébe, hogy saját szemünkkel követhessük végig a kávé teljes feldolgozásának folyamatát. Éreztük, erre az ajánlatra nem mondhatunk nemet. Lajsz András részletesen elmagyarázta számunkra a barista szakma szépségeit, sokat tanultunk tőle. Röviden összefoglalva: a jó bartendernek, vagy baristának, nevezzük akárhogyan (Magyarországon a fogalmak túlságosan leszűkültek) egyszerre kell értenie az italokhoz, koktélokhoz, borokhoz, a kávékészítéshez és kávéfajtákhoz, az ételekhez és minden munkához, amely a bárpulthoz köti. Lajsz András azt is elmondta: annak ellenére, hogy Magyarországon a kávékultúra az elmúlt 40 évnek köszönhetően még gyerekcipőben jár, szakképzett és tehetséges baristáink vannak, akik a világversenyeken kimagasló eredményt szoktak elérni. Ugyanakkor András szerint jó kávét csak olyan szakember tud készíteni, aki megkapta a megfelelő képzést és szívvel-lélekkel végzi munkáját.
<b>Hófehér whisky</b> A Pernod Ricard Hungary standjánál (ahol mi tagadás hosszan elidőztünk…) bukkantunk rá erre az egyedi ízű és megjelenésű italra, amely voltaképpen nem whisky, hanem new spirit (friss párlat), de nem rohanunk előre, mindent szép sorjában. A whiskykkel Rozsnyói Krisztián termékmenedzser ismertetett össze bennünket. Először a világ egyik legkedveltebb prémium kategóriás whiskyjét, a Chivas Regal-t mutatta be, amely a skót whiskykhez tartozik és a single malt, azaz a házasítatlan malátawhiskyk között foglal helyet. A sokéves tölgyfahordós érlelés adja az ital szép színét és diós ízét. Megtudtuk: a legkedveltebb whisky magyar honban a Ballatine’s, míg a legnépszerűbb ír whiskey (az ír változatot írjuk e-vel – a szerk.) a Jameson. Rozsnyói Krisztián kifejtette a whiskyfőzés fázisait, ám ennek közlésétől ezúttal eltekintünk, inkább az ízekre fókuszálunk. A maláta kétszeres lepárlása után érkezünk el az említett, 63.5 fokos, áttetsző és kristálytiszta főzethez. E kellemesen telt, fűszeres ital – amely a skót felföld legrégebbi lepárlójából származik (innen kapta a nevét: Strathisla) illatában és ízében markánsan jelentkezik a maláta. Ez az ital kereskedelmi forgalomban nem kapható. Nem tévesztendő össze a Strathisla single malt whiskyvel, mert olyan is van. Meg is kóstoltuk. A két ital valóban a szöges ellentéte volt egymásnak, de ez kicsit sem volt zavaró. A whisky az erős, malátás íz helyett meglepően friss, enyhén virágos ízjegyeket mutatott, hosszú utóhatással.
Félóra erejéig könnyebb vizekre eveztünk és kétféle csapolt sört is kipróbáltunk. Hamar jött a felismerés: az alkoholmentes sör csapolva sem nyeri el az igazi férfi szívét és tetszését – azonban egy korsó kiváló friss, félbarna sör rögtön javított a helyzeten és kompenzálta alkoholmentes társa okozta traumát. A mentes sör javára legyen írva: tiszta és hideg volt, enyhén habos, egy próbát mindenképp megért.
<b>Vodka? Abszolút!</b> Szívünk visszahúzott a Pernod Ricard pultjához, ahol a második körben egyik nagy kedvencünkkel, az Absolut Vodka termékcsaláddal ismerkedtünk meg tüzetesebben. Bánatunkra Magyarországon csupán háromféle Absolut van forgalomban, a klasszikus Blue mellett a vaníliás és a citromos változat kapható. Mindez az itthoni piac szűklátókörűségének és ízlésficamának köszönhető, pedig hihetetlen ízekkel találkozhatna a magyar közönség, ha kicsit nyitottabb lenne. Többek között erről beszélgettünk Tóth Ritával, a Pernod Ricard marketingvezetőjével. Elmondta, a márkának sokáig hányattatott volt a sorsa Magyarországon. Sokféle disztribúciós vállalaton ment már keresztül, amíg 2008-ban fel nem vásárolta a Pernod Ricard. Először az árat kellett rendbe tenni, ezután lehetett az ital pozícionálásával foglalkozni, majd jöhetett a marketing és a kereskedelem. Tóth Rita arról is beszélt, az ízesített vodkák világa Magyarországon elég szűkös, annak ellenére, hogy az italok mindegyike a maga nemében tökéletes alkotás. Az ízesített vodka nem azt jelenti, hogy aromát adnak a párlathoz, minden természetes alapanyagból készül, forrásvíz, gyümölcsök, fűszerek felhasználásával – hangsúlyozta a marketingvezető, aki bemutatta az általuk kiállított termékeket. A sort az 1986-ban piacra dobott, Absolut Peppar nyitotta, amely háromféle csípős fűszert: chilit, jalapeño paprikát és borsot egyesít magában. Ezt követte a 2010-ben debütált Wild Tea, üdítő illattal, frissítő tea ízzel. Tóth Rita a beszélgetés végén azt is elárulta, idén napvilágot látott az „Absolut Budapest Muse” koktél, amelyet a Boutiq'bar tulajdonosa, Nagy Zoltán alkotott meg, bodza, Villányi Portugeiser, Etyeki Rosé, chili, vörös vermut és Absolut Vodka segítségével. Túránk végén kilépő italnak forró, fűszeres puncsot fogyasztottunk, melynek nyolcvan százalékos alkoholtartalmú Stroh rum képezte az alapját.
<b>Karibi hangulat</b> Az alkonyi órákban, kissé kába fejjel szabadultunk a Kreatív Ital Fórumról, s betoppantunk Lajsz Andráshoz, aki már várt ránk és rögtön egy-egy koktéllal kedveskedett nekünk. Ittunk már néhány koktélt életünkben, de biztosan állíthatjuk, ezek a legjobbak közé tartoztak. Egy csokoládéval felturbózott Pina Coladát, és egy Mézeskalács névre hallgató édes, epres koktélt kaptunk. Selymes íz, remekül eltalált arányok jellemezték az italokat, méltán igazolva András hírnevét. Az étterembe folyamatosan érkeztek a vendégek. Az üzletvezető – jó házigazdaként – fogadta a betérőket, ám rólunk sem feledkezett meg. Könnyű esti fogásként krémes vadmalac levest kaptunk pirítóssal és a ház tányérdesszert-kollekciójából is kedvünkre válogathattunk. Túrógombóc, mákos guba, madártej, csokoládéfelfújt vaníliafagylalttal és mákos nudli forró meggyel képezték a sort. Az étterem séfjével, valamint a tulajdonossal és kedves feleségével elbeszélgetve megállapodtunk abban, ha eljön a jó idő, ismét tiszteletünket tesszük az L.A Bodegitában, s egy terjedelmes beszámolóban fogjuk bemutatni az étterem karibi és magyaros ételeit.

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-24 21:44
A pudingot teljesen ki kell hűteni, én először hidegvízbe hűtöm, majd jégakkura teszem a lábast, közben nem szabad...
44291
2017-01-24 21:20
mar nagyon keszulok arra hogy csinalok pizzat hugom szokta mondani miert nem csinalsz pizzat olyan hamar megvan most ez...
44290
2017-01-24 20:17
Karácsonyra készítettem el és megfenyegettek :) ha ezt nem készítem el máskor is,akkor rosszul fogok járni. Eredeti...
44289
2017-01-24 20:17
hmmmmmmmm :) nagyon jól hangzik!
44288
made by zwoelf