Regisztráció
Jókai bableves recept főfotó

Jókai bableves recept

4.9 csillag / 8 szavazat
Kedvencek közé teszem!1966

Hozzávalók

10
adagra

A bableveshez

A rántáshoz

A csipetkéhez

Teljes elkészülési idő

Leírás

Ez egy klasszikus Jókai bableves recept, amit most itt Németországban kellett elkészítenem ugyan, de tökéletesen hozta a hazai ízeket. Persze a füstölt csülköt otthonról kaptam, mivel hazai alapanyag nélkül természetesen nem az igazi a Jókai bableves sem! ;)


Elkészítés

1
Előző este a babot bő vízben beáztatjuk. Másnap reggel a répát, zöldséget megtisztítjuk, karikára vágjuk. A kolbászt megmossuk, szintén karikákra vágjuk.
Jókai bableves recept 1. fázisfotó
Jókai bableves recept 2. fázisfotó
Jókai bableves recept 3. fázisfotó
2
A beáztatott babot egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a zöldséget, répát, kolbászt, babérlevelet, borsot, fokhagymát. (Ha van teatojásunk érdemes a babérlevelet, és a borsot ebbe tenni.) Feltesszük főzni, majd mehet bele a darabokra vágott füstölt csülök is. Addig főzzük, amíg a csülök és a bab is tökéletesen puha lesz.
Jókai bableves recept 5. fázisfotó
Jókai bableves recept 6. fázisfotó
3
Amíg fő addig elkészítjük a csipetkét is. Egy tálba tesszük a tojást, adunk hozzá csipet sót, villával felverjük, és apránként annyi lisztet adunk hozzá, hogy össze tudjuk gyúrni. Az a lényeg a tészta ne ragadjon a kezünkhöz, addig adagoljuk a lisztet, amíg jó lesz.
Jókai bableves recept 8. fázisfotó
Jókai bableves recept 9. fázisfotó
Jókai bableves recept 10. fázisfotó
4
Két ujjunkkal csipkedjünk le belőle, és egy pici sodrás a két ujj között, és mehet egy tálra. A tésztát közbe mártogassuk lisztbe, hogy ne ragadjon csipkedés közben. (A tálon lévőre is mehet egy leheletnyi liszt, erre figyeljünk tényleg csak pici, mert ha sok liszt lesz, rajta besűrítjük a levest vele, viszont hogy ne ragadjanak, össze kell egy pici rá.)
Jókai bableves recept 11. fázisfotó
Jókai bableves recept 12. fázisfotó
Jókai bableves recept 14. fázisfotó
5
Ha puha a bab, és a csülök akkor elkészítjük a rántást. Az olajon világos zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és egy picit együtt pirítjuk.
Jókai bableves recept 15. fázisfotó
Jókai bableves recept 16. fázisfotó
6
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük kb. 4 dl vízzel. Csomómentesre keverjük.
Jókai bableves recept 17. fázisfotó
Jókai bableves recept 18. fázisfotó
Jókai bableves recept 19. fázisfotó
7
Az elkészült rántást a leveshez öntjük.
Jókai bableves recept 20. fázisfotó
8
Elkeverjük, beleszórjuk a csipetkét, hozzátesszük, a tejfölt elkeverjük, majd felforraljuk, és kb. 15-20 percig főzzük még. Érdemes a levest megkóstolni, mert lehet, kell, hozzá kevés só ez a csülöktől függ.
Jókai bableves recept 21. fázisfotó
Jókai bableves recept 22. fázisfotó
Jókai bableves recept 23. fázisfotó
9
Tálaláskor további tejfölt is kínálhatunk az elkészült Jókai bableves mellé.
Jókai bableves recept 24. fázisfotó
Jókai bableves recept 25. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-10-11 12:49
Vica Éva Takács: Ha a csülök fel van vágva kisebb darabokra, akkor megfőhet egyszerre is! Előre is megfőzheted a csülköt, akkor az a lé lehet a leves alapja. Talán ez a legjobb megoldás!:)
38471
2016-10-10 16:25
Sziasztok! a bab előbb megfő szerintem (mivel be lett áztatva),mint a füstölt csülök,rosszul gondolom?
38443
2016-09-01 11:58
Helló! Elkészült! Finom! Egy gondolat. A lángolt kolbász kerülendő, vagy csak mérsékelten, keserű tőle. Köszönöm a receptet!
36934
2016-08-22 13:14
Helló! Most kezdek főzögetni és a kezdő víz menyiségre szeretnék valami ki indulási arányt kérni. 4 adagra gondoltam. Köszönöm a segítséget!
36546
2016-05-16 12:41
Isteni lett!!! koszonjuk receptet!!
32615
2015-11-23 21:22
Ja! ... és persze csak lassú tűzön főzd, szinte csak pezsegjen.
25554
2015-11-23 21:21
Nem fő szét a zöldség csak akkor, ha töröd. Ne kavargasd, csak amikor berántod, de akkor is csak érzéssel!
25553
2015-11-22 10:22
nagyon finom lett,de mi màr csinàltunk,mert gazdasàgos, Köszönjük.
25491
2015-11-22 09:42
Kedves Zsuzsanna! Huszonsok éve így készítem az elején kerül bele mindig a répa és zöldség, még egyszer sem sikerült szétfőznöm őket. Vaj puha de nem szétfőtt. Üdv. Ildikó
25490
2015-11-21 20:26
Más zöldségekre ez igaz volna, de a fehér, és sárgarépa nem fő szét. Viszont vajpuha lesz. ;)
25485
3189
4.814815
20
64
5483
4.860465
42
125

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-19 21:11
Nagyon fini
43900
2017-01-19 20:56
Én megcsináltam nagy sikere volt!Csak ajánlani tudom.
43899
3662
4.96
34
65
2533
4.75
13
29
made by zwoelf