Főmenü

Regisztráció

Juhtúrós sztrapacska recept

Juhtúrós sztrapacska recept

Juhtúrós sztrapacska recept

5
56
Kedvencek közé teszem!241

Hozzávalók

adaghoz4 adaghoz:

A galuskához

A juhtúrós részhez

Teljes elkészülési idő

Leírás

Nálunk is kedvelt étel a szlovák eredetű túrós sztrapacska. A szlovák konyha egyik nagy remeke a juhtúróból készült tésztaétel. A szlovák köznyelvben csak juhtúrós galuskának nevezik.


Elkészítés

1
Felcsíkozzuk a szalonnát.
2
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
3
Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét.
4
Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
5
Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba.
6
A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk.
7
A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
8
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-12-04 12:31
Én már másodszorra készítettem el a recept szerint a sztrapacskát, azzal a változtatással, hogy nem nyomtam ki a krumpli levét, és így persze vizet sem tettem bele. Tökéletes lett.
15423
2014-01-10 10:30
Ez is elkészült :) Nagyon finom lett, bár a juhtúró nem a szívem csücske. Az utolsó falatig elfogyott :) Köszönöm a receptet Gábor!
11123
2013-08-25 18:42
Kérdés: miért kell kinyomkodni a krumpli levét és utána vizet adni hozzá? Mi ennek a jelentősége? Nem egészen értem a logikát, de biztos van tudomány mögötte, talán a keményítőn van a hangsúly vagy esetleg azon, hogy néha lédúsabb a krumpli. Előre is köszönöm a választ.
10625
2013-06-18 09:42
Szia Gábor! De igen, szoktam nokedlit készíteni, mégpedig csakis a Te recepted alapján és az mindig tökéletes! :) Akkor megpróbálom ahhoz hasonlóra beállítani az állagát, pontosabban annál egy kicsit keményebbre és csak egy pici vizet tenni bele. Köszönöm szépen a szupergyors válaszodat és a segítséget!!! :) Süticsillagocska
10487
2013-06-18 09:35
Nos igen. EZ azért van, mivel az kerül bele legutoljára, és ott írom, hogy a nokedli tésztánál keményebb legyen. Persze ha valaki nem készített nokedlit... :D Egy biztos, nem kell bele sok, csak éppen legyen benne, hogy kezelhető sűrűségű legyen a massza.
10486
2013-06-18 09:20
Szia Gábor! Segítséget szeretnék kérni: mennyi víz szükséges a krumplis nokedlis masszához? A hozzávalóknál nem látom a mennyiséget, csak a fotóknál, és az instkrukcióknál, hogy kell bele. :) Előre is köszönöm szépen a segítséget! :) Szép napot! :) Süticsillagocska
10485
2012-01-13 17:21
Találtam egy kis juhtúrót a mélyhűtőbe, így ez lett az ebéd. Nem bántam meg, finom lett. :) Én nem nyomtam ki a krumplit, így vizet sem tettem a tészta összeállításához.
6550
2011-05-15 06:29
Igazi klasszikus és amikor apukám Magyarországról juhtúrót hoz mindig ezt készítem. Jó, hogy végre stimmel a tészta állaga is! Nagyon fini!!!
5683
2011-03-13 13:03
sziasztok!! 14 éves vagyok és ez lett az első recept amit elkészítettem nagyon finom lett és köszönöm a receptet :) köszi mindenkinek jó étvágyat hozzá :)
5484
2011-01-26 05:18
Szia! Igen elkészítettem tegnap , nagyon jól sikerült.
5225

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.
570
4.533335
6
32

Másodlagos menü

made by zwoelf