Regisztráció
Juhtúrós sztrapacska recept főfotó

Juhtúrós sztrapacska recept

5 csillag / 7 szavazat
Kedvencek közé teszem!665

Hozzávalók

4
adaghoz

A galuskához

A juhtúrós részhez

Teljes elkészülési idő

Leírás

Nálunk is kedvelt étel a szlovák eredetű túrós sztrapacska. A szlovák konyha egyik nagy remeke a juhtúróból készült tésztaétel. A szlovák köznyelvben csak juhtúrós galuskának nevezik.


Elkészítés

1
Felcsíkozzuk a szalonnát.
Juhtúrós sztrapacska recept 1. fázisfotó
2
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
Juhtúrós sztrapacska recept 2. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 3. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 4. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 5. fázisfotó
3
Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét.
Juhtúrós sztrapacska recept 6. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 7. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 8. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 9. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 10. fázisfotó
4
Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
Juhtúrós sztrapacska recept 11. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 12. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 13. fázisfotó
5
Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba.
Juhtúrós sztrapacska recept 14. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 15. fázisfotó
6
A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk.
Juhtúrós sztrapacska recept 16. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 17. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 18. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 19. fázisfotó
7
A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
Juhtúrós sztrapacska recept 20. fázisfotó
8
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.
Juhtúrós sztrapacska recept 21. fázisfotó
Juhtúrós sztrapacska recept 22. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-02-03 22:11
elfelejtettem,szlovákoknál inkább a juhtúrós a megszokott,eredetileg is !! Mi magyarok,már készítjük:pirított hagymával,káposztával,édes és savanyú versióban,simán tehén túróval..
28315
2016-02-03 22:04
eredetileg nem kell a fokhagyma,nem kell kinyomkodni,ez már másik változat.....
28314
2015-11-12 12:04
Kedves Boglárka, Ahány ház, annyi szokás - így hangzik a magyar közmondások egyike. Mi sem galuskának hívjuk otthon a nokedlit, hanem nokedlinek, de mégsem mondjuk azt, hogy soha sehol senki és különben is. Írom ezt azért, mert pont egy szlovákiai honlapon: slovakiatravelen így szerepel a recept, hogy juhtúrós galuska, szerintem mindenki érti, és semmi jelentősége. De mit jelent a tésztétel? Igen. Apróséf fun vagyok, és most kezdem a sztrapacskát készíteni, azért kerestem rá, mert isteni a recept.
25116
2015-10-29 23:12
Javítok egy picit! Nem tésztétel először is, semmi közé hozzá, a szlovákok sőt mi felvideki magyarok SOHA nem hívjuk juhtúrós galuskának! Az eredeti receptbe sem tojás, sem.foghagyma nem kerül, a többi minden stimmel! Tejföllel tálaláskor mennyei! ;-) üdv sk-ból
24490
2014-12-04 12:31
Én már másodszorra készítettem el a recept szerint a sztrapacskát, azzal a változtatással, hogy nem nyomtam ki a krumpli levét, és így persze vizet sem tettem bele. Tökéletes lett.
15423
2014-01-10 10:30
Ez is elkészült :) Nagyon finom lett, bár a juhtúró nem a szívem csücske. Az utolsó falatig elfogyott :) Köszönöm a receptet Gábor!
11123
2013-08-25 18:42
Kérdés: miért kell kinyomkodni a krumpli levét és utána vizet adni hozzá? Mi ennek a jelentősége? Nem egészen értem a logikát, de biztos van tudomány mögötte, talán a keményítőn van a hangsúly vagy esetleg azon, hogy néha lédúsabb a krumpli. Előre is köszönöm a választ.
10625
2013-06-18 09:42
Szia Gábor! De igen, szoktam nokedlit készíteni, mégpedig csakis a Te recepted alapján és az mindig tökéletes! :) Akkor megpróbálom ahhoz hasonlóra beállítani az állagát, pontosabban annál egy kicsit keményebbre és csak egy pici vizet tenni bele. Köszönöm szépen a szupergyors válaszodat és a segítséget!!! :) Süticsillagocska
10487

Legfrissebb hozzászólások

2016-02-07 16:42
Nagyon finom lett. Én is egytojásból készítettem és egy pici pálinkát tettem a tésztába hogy ne szívja meg magát...
28482
2016-02-07 16:33
koszi a receptet:) jol sikerult:)
28481
2016-02-07 15:47
Most fogom a csokiba megfürdetni a golyókat. Óriási adagot készítettem, ugyanis mindenből 500 grammot tettem bele és...
28480
made by zwoelf