Juhtúrós sztrapacska recept

Juhtúrós sztrapacska recept

Hozzávalók

adaghoz4 adaghoz:

A galuskához:

A juhtúrós részhez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
56

Leírás

Nálunk is kedvelt étel a szlovák eredetű túrós sztrapacska. A szlovák konyha egyik nagy remeke a juhtúróból készült tésztaétel. A szlovák köznyelvben csak juhtúrós galuskának nevezik.


Elkészítés

1
Felcsíkozzuk a szalonnát.
2
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
3
Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét.
4
Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
5
Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba.
6
A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk.
7
A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
8
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.01.10 10:30
Ez is elkészült :) Nagyon finom lett, bár a juhtúró nem a szívem csücske. Az utolsó falatig elfogyott :) Köszönöm a receptet Gábor!
2013.08.25 18:42
Kérdés: miért kell kinyomkodni a krumpli levét és utána vizet adni hozzá? Mi ennek a jelentősége? Nem egészen értem a logikát, de biztos van tudomány mögötte, talán a keményítőn van a hangsúly vagy esetleg azon, hogy néha lédúsabb a krumpli. Előre is köszönöm a választ.
2013.06.18 09:42
Szia Gábor!

De igen, szoktam nokedlit készíteni, mégpedig csakis a Te recepted alapján és az mindig tökéletes! :) Akkor megpróbálom ahhoz hasonlóra beállítani az állagát, pontosabban annál egy kicsit keményebbre és csak egy pici vizet tenni bele.

Köszönöm szépen a szupergyors válaszodat és a segítséget!!! :)

Süticsillagocska

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Néha nekem is előfordul. Függ a hőmérséklettől, a felhasznált alapanyagoktól. Természetesen ilyenkor pótolható a liszt mennyisége.
Nagyon finom lett! Köszi a receptet! ;)
nagyon finom
mi tárcsán csinálltuk a szabadban így szerintem még finomabb
Tényleg finom süti, de én a pudinghoz margarin helyett mascarponét szoktam keverni.

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.