Juhtúrós sztrapacska recept

Juhtúrós sztrapacska recept

Hozzávalók

adaghoz4 adaghoz:

A galuskához:

A juhtúrós részhez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
56

Leírás

Nálunk is kedvelt étel a szlovák eredetű túrós sztrapacska. A szlovák konyha egyik nagy remeke a juhtúróból készült tésztaétel. A szlovák köznyelvben csak juhtúrós galuskának nevezik.


Elkészítés

1
Felcsíkozzuk a szalonnát.
2
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
3
Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét.
4
Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
5
Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba.
6
A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk.
7
A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
8
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.01.10 10:30
Ez is elkészült :) Nagyon finom lett, bár a juhtúró nem a szívem csücske. Az utolsó falatig elfogyott :) Köszönöm a receptet Gábor!
2013.08.25 18:42
Kérdés: miért kell kinyomkodni a krumpli levét és utána vizet adni hozzá? Mi ennek a jelentősége? Nem egészen értem a logikát, de biztos van tudomány mögötte, talán a keményítőn van a hangsúly vagy esetleg azon, hogy néha lédúsabb a krumpli. Előre is köszönöm a választ.
2013.06.18 09:42
Szia Gábor!

De igen, szoktam nokedlit készíteni, mégpedig csakis a Te recepted alapján és az mindig tökéletes! :) Akkor megpróbálom ahhoz hasonlóra beállítani az állagát, pontosabban annál egy kicsit keményebbre és csak egy pici vizet tenni bele.

Köszönöm szépen a szupergyors válaszodat és a segítséget!!! :)

Süticsillagocska

2013.06.18 09:35
Nos igen. EZ azért van, mivel az kerül bele legutoljára, és ott írom, hogy a nokedli tésztánál keményebb legyen. Persze ha valaki nem készített nokedlit... :D Egy biztos, nem kell bele sok, csak éppen legyen benne, hogy kezelhető sűrűségű legyen a massza.
2013.06.18 09:20
Szia Gábor!

Segítséget szeretnék kérni: mennyi víz szükséges a krumplis nokedlis masszához? A hozzávalóknál nem látom a mennyiséget, csak a fotóknál, és az instkrukcióknál, hogy kell bele. :) Előre is köszönöm szépen a segítséget! :)

Szép napot! :)
Süticsillagocska
2012.01.13 17:21
Találtam egy kis juhtúrót a mélyhűtőbe, így ez lett az ebéd.
Nem bántam meg, finom lett. :)

Én nem nyomtam ki a krumplit, így vizet sem tettem a tészta összeállításához.

2011.05.15 06:29
Igazi klasszikus és amikor apukám Magyarországról juhtúrót hoz mindig ezt készítem. Jó, hogy végre stimmel a tészta állaga is! Nagyon fini!!!
2011.03.13 13:03
sziasztok!!
14 éves vagyok és ez lett az első recept amit elkészítettem nagyon finom lett és köszönöm a receptet :) köszi mindenkinek jó étvágyat hozzá :)
2011.01.26 05:18
Szia!
Igen elkészítettem tegnap , nagyon jól sikerült.
2011.01.25 17:45
Szia Csirip! A vizet a leírtak szerint érzésre kell beletenni, hiszen a liszt minősége, vízfelvétele ingadozhat.. :( Elkészítetted végül? Sikerült? :)

Üdv!
Gábor
2011.01.24 14:45
Sziasztok.Mennyi víz kell hozzá?El szeretném készíteni holnap. Köszi előre is.
2010.04.21 19:11
Szia Kati!

Persze, szó sincs róla, hogy gond lett volna! Köszönjük a méltató szavakat, és reméljük, hogy sokszor lesz még segítségedre a munkánk! ;-)

Üdv!
Gábor
2010.04.21 13:49
Kedves Gábor !
...most, hogy írod, átböngésztem mégegyszer a receptedet. Lám, a képek közötti 3. pontnál tényleg ott van a víz ! Bocsánat ! Én a hozzávalók között és a képeken nem találtam. A képek közötti szövegen valszeg jól átsiklottam.
A normál nokedli receptért szintén ne haragudj, nem számítok konkurenciának, (egyszerű háziasszony vagyok)csak megosztottam Scherlyn
nel a saját "vizemet" -hátha támpontot jelent.
Olvastam/láttam a te receptedet is, köszönöm, hogy átküldted! Ezt is ki fogom próbálni !! Nagyon szeretek itt az oldalatokon bámészkodni és olvasgatni. Innen ismertem meg a "Kárpáti borzaska" nevű finomságot is, azóta rendszeresen készítenem "kell", nagyon finom ! Mert ugye, az is reszelt krumpli, tojás, stb...és még számtalan finomságot találtam ! Sőt! Terjesztem az ismerőseim között ezt a webcímet. Biztonságérzetet ad, hogy képeken is látni, hogyan kell valamit elkészíteni. Köszi Gábor/Alpár ezt a lehetőséget !
Üdv. Kati
2010.04.21 12:44
Szervusz Kati!

Ebbe valóban kell víz, a 3. pontban kerül hozzá. Hamarosan pótoljuk a víz mennyiségét!

A hagyományos nokedli itt is fent van: http://desszert.eu/nokedli

Üdv!
Gábor
2010.04.21 12:35
Kedves Scherlyn !
...én nem látok a recept hozzávalói, vagy a képek közt olyat, hogy "víz a nokedli tésztába"
Nem lehet kedves Scherlyn, hogy ebbe nem kell, csak ha hagyományos nokedlit csinálsz ? Szerintem ennek a nokedlinek a reszelt krumpli, annak leve és a tojás ad(hat)ja a nedvességet.
A szokványos nokedlit viszont én is úgy készítem, hogy tojás és víz keveréke van a tésztában. Annál viszont arányok a következők :
Kb. 30 dkg liszt, 1 egész tojás, + 1 tojás sárgája és annyi víz, hogy kb. 3 dl legyen együtt a tojásokkal, amikor összevegyíted, még a lisztbe keverés előtt. (Ebben a lében tanácsos a sót is feloldani)
üdv. Kati
2010.04.21 11:32
Most készült el, már többször csináltam e recept szerint, nekünk ízlik, nagyon finom. :) Kedves Gábor/Alpár, egyszer tedd meg, hogy kiméred a vizet, hogy mennyi kell (legalább hozzávetőlegesen)a galuskához, mert egyszer jól sikerül, másszor pedig szétesik a galuska. Köszönöm.
2010.04.09 13:19
nagyon ízlett, köszönet a receptért! a krumplit betettem az aprítóba, így sokkal gyorsabban kész volt. ajánlom mindenkinek, aki szintén nem szereti reszelgetni. :)
2010.03.10 14:53
nna: a szalonnacsík nagyon csini, de annyira autentikus, mint a német "ungarische gulasch". a szalonnát kockákra kell vágni, nagyon meg kell sütni, és így talán lesz felesleges zsírja, de abszolút más az ízélmény. pláne, ha belekeverjük.
A koncepció kb mint a túrós csusza: nem véletlenül, ez az étel olyan helyről származik, ami ugye nincs m. o.-tól túl messze...
2009.04.26 20:59
Én ma megcsináltam ezt a receptet és Mindenkinek csak ajánlani tudom.Nagyon finom!
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Az én első barackos tortám.:-)))
Duplájára kelt meg a tészta nagyon finom,már el is fogyott
nagyon finom! Bár kicsit változtattam rajta , teljes kiörlésű lisztel készítettem el
Almás zabkása banánnal ;)
Szio, en csak kenyerkent probaltam eddig es nekem a folia magasabban volt a kenyertol igy nem ert bele :( nem tudom mi lehet a baj, lehet zsominel masok az aranyok mert azert az egy nagyobb mennyiseg :(

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.