Regisztráció
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept főfotó

Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept

5 csillag / 2 szavazat
Kedvencek közé teszem!181

Hozzávalók

6
főre

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A fahéjas-kardamonos töltelékhez

  • 10 dkg vaj (olvasztott)
  • 5 evőkanál barnacukor
  • 2 púpozott evőkanál fahéj (őrölt)
  • 1 púpozott teáskanál kardamom (őrölt)

A kenegetéshet

  • 1 dl 1,5%-os tej
  • 1 púpozott teáskanál barnacukor

A kakaós töltelékhez

Teljes elkészülési idő

20 perc dagasztás, 40 perc kelesztés, 20 perc összeállítás

Leírás

A kakaós csigát gyerekek és felnőttek egyaránt kedvelik, sőt, a frissen sült kelt tészta illata még a kevésbé édesszájúakat is a konyhába csalogatja. Lássunk végre egy olyan gyors és könnyen elkészíthető receptet, ami igazán különleges a vajban kikevert kakaós tölteléktől és az igazán puha tölteléktől. Ebben a receptben biztos nem fogsz csalódni!


Elkészítés

1
A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval. Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatunk, eközben a vajat mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. A lisztbe egy kis mélyedést alakítunk ki, majd ide öntjük a felfuttatott élesztőt, a langyos olvasztott vajat, az egész tojást és az egy tojássárgáját.
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 1. fázisfotó
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 2. fázisfotó
2
A tésztát kézzel, vagy dagasztógéppel kidagasztjuk és meleg helyen 40 percig pihentetjük.
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 3. fázisfotó
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 4. fázisfotó
3
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a kakaós és fahéjas tölteléket. FIGYELEM! A hozzávalóknál megadott mennyiségek a töltelékek esetén egy-egy teljes adag csiga elkészítéséhez elegendőek, ha vegyesen szeretnék elkészíteni a töltelékeket, akkor elég fele mennyiséggel dolgozni! A kakaót összekeverjük a cukorral, majd jól kikeverjük az előzőleg megolvasztott fajjal. Ízlés szerint ízesíthetjük egy kevés fahéjjal, vagy rummal. A fahéjas tölteléket hasonlóan készítsük el. A cukrot, fahéjas és a kardamont alaposan keverjük el az olvasztott vajjal, majd hagyjuk egy pár percet pihenni.
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 5. fázisfotó
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 6. fázisfotó
4
Ha a tészta szépen megkelt, akkor gyúrjuk át és felezzük meg. A első adag tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra. A tésztát olyan vastagra nyújthatjuk, amennyire csak engedi, ez kb. fél cm lesz.
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 7. fázisfotó
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 8. fázisfotó
5
Ezután kenjük rá a kakaós, vagy fahéjas tölteléket. Ügyeljünk arra, hogy a tészta azon szélén- amerre majd tekerjük a csigát-kevesebb töltelék legyen, mert a feltekerés során a töltelék abba az irányba terül majd. Ezután nem túl szorosan szorosan tekerjük fel a tésztát. A tekercset kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk fel, a vágás során kicsit erősebben nyomva a kést. Ezzel az erősebb mozdulattal kicsit lezárjuk a tekercsek széleit és a töltelék kevésbé fog kifolyni.
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 9. fázisfotó
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 10. fázisfotó
6
A maradék tésztát is töltsük meg, majd szeleteljük fel. A csigákat helyezzük sütőpapíros lemezre, majd rögtön helyezzük is be hideg sütőbe, amit csak 160°C-ra állítsunk be! A sütési idő így ugyan hosszabb lesz (kb. 25 perc), de sem a tészta nem fog megégni és kiszáradni, sem a töltelék lesülni, vagy megkeseredni!
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 11. fázisfotó
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 12. fázisfotó
7
A frissen sült csigák tetejét lekenegethetjük cukros tejjel, ettől még puhábbak lesznek. Aki siet, hagyja ki ezt a műveletet. Sokszor erre akkor sem kerül sor, ha a család többi tagja megneszeli mi sül a konyhában és mire lekenegetnénk a csigákat, azokból már egy szem sem marad!
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 13. fázisfotó
Kakaós és fahéjas-kardamonos csiga recept 14. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-10-24 17:00
Kipróbáltam, nagyon ízlett a családnak!
39082
2016-08-06 00:26
En mar csinaltam sokszor kakaos csigat, de inkabb ennel a verzional maradok. Koszonom a receptet. Isteni finom.!!!!
35947
2013-02-18 16:59
Igy készítettem, mandulás csokis kakaós csigát.
9993

Legfrissebb hozzászólások

2016-12-05 23:08
41122
2016-12-05 21:12
Nagyon jo lett! a hagyma zsenialis otlet. En meg adtam hozza cukrot es ugy karamelizaltam. Edes, csipos ellenalhatatlan...
41120
2016-12-05 20:25
Kedves Marcsi, Jénaiban is el tudod készíteni, a lényeg hogy a lehető legtovább fedő alatt párold az egészet hogy a...
41119
2016-12-05 19:42
Nagyon finom lett. Én a gomba belsejébe tettem mozzarella sajtot viszont a tetejére nem tettem tejfölt. Így is isteni...
41118
made by zwoelf