Regisztráció
Kandírozott narancshéj recept főfotó

Kandírozott narancshéj recept

4.8 csillag / 8 szavazat
Kedvencek közé teszem!583

Hozzávalók

430
gramm héjhoz

A narancs

  • 430 g narancshéj (fehér részétől megtisztított)

A cukorsziruphoz

A díszítéshez

  • étcsokoládé (45-59%-os)

Hozzávalók beszerzése a GRoby Online Szupermarkettől

Teljes elkészülési idő

+ 1 nap áztatás

Leírás

Karácsonykor gyakran készítünk kandírozott gyümölcsöket, lekvárokat. Az egyik leggyakrabban készített ilyen édesség a kandírozott narancshéj csokoládéban kimártva. Igazi finomság a téli estékre! Édes, és kellemes. Hosszan eláll, akár előre betárazhatunk belőle, de más süteményekbe aprítva, darálva is jól felhasználható.


Videó

Elkészítés

1
Igaziból ehhez olyan, kezeletlen narancs volna tökéletes, amelyet nem vontak be viaszos tartósítószer réteggel. Mivel nálunk ilyet nem nagyon kapni, először is jó alaposan mossuk le a narancsokat forró víz alatt, egy konyhai szivacs dörzsi felével.
Kandírozott narancshéj recept 1. fázisfotó
2
A narancsokat ezután hámozzuk meg, majd a héjak belső, fehér részének nagy részét távolítsuk el.
Kandírozott narancshéj recept 2. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 3. fázisfotó
3
Szabályos, tetszés szerinti alakra vágjuk fel a héjakat, majd egy napig áztassuk őket hideg vízben.
Kandírozott narancshéj recept 4. fázisfotó
4
Minimum egy nap áztatás után forraljunk fel vizet, a forrásban lévő vízbe tegyük bele a narancshéjakat, és 4-6 percig főzzük benne. Ezután vegyük ki a héjakat, és hideg vízzel mossuk át.
Kandírozott narancshéj recept 5. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 6. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 7. fázisfotó
5
Ezután mérjük meg a héjakat, és receptben kiszámított cukrot tegyük fel a receptben előírt mennyiségű vízzel főni.
Kandírozott narancshéj recept 8. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 9. fázisfotó
6
Ha a cukorszirup forr, tegyük bele a narancshéjakat, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük teljesen üvegesre őket. Ha még nem teljesen üvegesek a narancshéjak, de kezd elfőni róla a víz, nyugodtan töltsünk utána.
Kandírozott narancshéj recept 10. fázisfotó
7
Ha szép üvegesek a héjak, vegyük ki őket egy rácsra, és tegyük félre lecsurogni, vagy forgassuk kristálycukorba.
Kandírozott narancshéj recept 11. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 12. fázisfotó
8
A csokoládét olvasszuk meg, és félig, vagy akár teljesen mártsuk ki benne a narancshéjakat.
Kandírozott narancshéj recept 13. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 14. fázisfotó
9
Ha a csokoládé megkötött, kínáljuk vendégeinknek, vagy tegyük az asztalra egy tálban.
Kandírozott narancshéj recept 15. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 16. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-12-23 09:14
Tökéletes a recept, elsőre csináltam meg, de hibátlan, szuper ajándék lett belőle a céges karácsonyozásra. Tegnap este már beáztattam egy újabb adagra valót a családnak. :) Egyetlen dolgot jegyeznék meg: az áztatás azért fontos, mert így lehet a kesernyés íztől megszabadulni, ezért érdemes a vizet többször cserélgetni, és akár több napig is áztatni (ezt más helyeken olvastam, úgyhogy a mostanit már így csinálom).
26709
2015-12-09 13:08
Ez nagyon tetszik. Köszönöm.
26074
2015-12-08 09:56
Szia, szuper a recept, ez kb. mekkora mennyiségű narancs héja? :) köszönöm Bogi
26037
2015-12-05 13:54
Az olvastam, hogy ha 30 percig almaecetes vízben áztatjuk a narancsot, utána lemossuk, akkor kioldódik minden vegyszer a héjából. Én nem 1, hanem 3 napi szoktam áztatni reggel-este cserélt hideg vízben főzés előtt. Évek óta csinálom karácsony előtt. Ajándéknak is kitűnő. :)
25954
2014-12-15 21:32
Kis adalék a vegyszerekhez: "Tartós (8-10 perces), áztatás szerű, melegvízben végzett erős dörzsöléses mosással azok a szerek, melyek csak a gyümölcshéj felszínére tapadnak - ortofenil-fenol (E 231) és tiobendazol (E233) - eltávolíthatók, ezektől mentesíthetők. Ellenben a felszívódó hatású imazalil és prokloráz mennyisége, jelenléte, mivel a gyümölcshéj belsejében van, felszíni mosással nem befolyásolható. Eltűnni csak a természetes lebomlás során fog. Vizsgálatok szerint a gyümölcs húsába a felszívódó fungicidek már nem hatolnak, csak a héjban találhatók." http://balintgazda.hu/kertesz/novenydoktor/veszelyes-e-a-citromfelek-hejanak-fogyasztasa.html
15675
2014-01-08 13:44
finom lehet
11115
2013-04-05 14:17
Köszönöm! Közben az osanban találtam hálós citromot, amit Natural Wax-szel kezeltek. Ha ez nem egy ismert gombaölőszer fantázianeve, akkor azt hiszem, még egy kis viasz belefér...
10304
2013-04-03 15:08
Bio narancsot (semmilyen vegyszerrel nem kezelt) a Csörsz utcai piacon szombat délelőttönként kapsz, Pesten a Cédrus piacon a gódoráknél, a herbaházban a hős utcában. A cikk írója elfelejti említeni, hogy mérgező gombaölővel van átitatva a "hagyományos" narancs héja, amit a zöldségesek ha sokat megfognak még kórházba is kerülhetnek. A mosogatás semmit nem ér...
10297
2013-02-06 15:02
Nem tudja valaki, hogy hol lehet kezeletlen (és tuti, hogy kezeletlen) narancsot venni? Azt tudom, hogy a dobozára elvileg rá kell írnia a gyártónak, hogy mivel kezelte... és bizonyos dolgokat elég lemosni, de általában gombaölőszerrel kezelik és azt nem lehet lemosni.
9914
2012-12-24 08:48
Na elekszult vegre, de folyamatosan ketsegek gyotortek kozben. (Vajon milyen vastagon maradhat a feher resz a narancson? Vajon abban a vizben forraljam, amiben azott? Vajon a 6 perc a narancsok forrasa utan 6 perc, vagy miutan beletettem onnan szamitva 6 perc? Vajon mar teljesen uveges? Vajon a csokihoz tehetek egy kis olajat, hogy fenyes legyen? Vajon meg fog ez valaha kotni?) Vegul elkeszult, szep es alomfinom lett. Aztan megkotott, leszedtem a racsrol, akkor mar ronda es alomfinom lett. Es meg hozzatennem, hogy szerintem a 120 percbe nincs beleszamolva a narancsok megtisztitasa, a racsra pakolas, a bevonas es a megkotott vegeredmeny osszeszedese :) De az ize minden faradtsagot megert.
9668

Legfrissebb hozzászólások

2016-12-03 19:59
Kedves lolenula! Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésedre, mert nálunk ez az adag még aznap el szokott fogyni mikor...
41023
2016-12-03 19:52
Kedves Lara! Sajnos erre nem tudok válaszolni, mert még másfajta liszttel nem készítettem. KI kell próbálni. :)
41022
2016-12-03 19:18
Nagyon finom lett, pirított tökmaggal isteni!! :)
41021
2016-12-03 19:00
Kedves Alajuli! Azt szeretném kérdezni, hogy tönkölybúzaliszt helyett lehet e mást használni (pl. mandulaliszt vagy...
41020
made by zwoelf