Kandírozott narancshéj recept (ÚJ!)

Kandírozott narancshéj recept (ÚJ!)

Hozzávalók

gramm héjhoz430 gramm héjhoz:

A narancs:

  • 430 g narancshéj (fehér részétől megtisztított)

A cukorsziruphoz:

A díszítéshez:

Teljes elkészülési idő:

+ 1 nap áztatás
4.666665
Értékelés
4.6666656

Leírás

Karácsonykor gyakran készítünk kandírozott gyümölcsöket, lekvárokat. Az egyik leggyakrabban készített ilyen édesség a kandírozott narancshéj csokoládéban kimártva. Igazi finomság a téli estékre! Édes, és kellemes. Hosszan eláll, akár előre betárazhatunk belőle, de más süteményekbe aprítva, darálva is jól felhasználható.


Elkészítés

1
Igaziból ehhez olyan, kezeletlen narancs volna tökéletes, amelyet nem vontak be viaszos tartósítószer réteggel. Mivel nálunk ilyet nem nagyon kapni, először is jó alaposan mossuk le a narancsokat forró víz alatt, egy konyhai szivacs dörzsi felével.
2
A narancsokat ezután hámozzuk meg, majd a héjak belső, fehér részének nagy részét távolítsuk el.
3
Szabályos, tetszés szerinti alakra vágjuk fel a héjakat, majd egy napig áztassuk őket hideg vízben.
4
Minimum egy nap áztatás után forraljunk fel vizet, a forrásban lévő vízbe tegyük bele a narancshéjakat, és 6 percig főzzük benne. Ezután vegyük ki a héjakat, és hideg vízzel mossuk át.
5
Ezután mérjük meg a héjakat, és receptben kiszámított cukrot tegyük fel a receptben előírt mennyiségű vízzel főni.
6
Ha a cukorszirup forr, tegyük bele a narancshéjakat, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük teljesen üvegesre őket. Figyelem! Ha még nem teljesen üvegesek a narancshéjak, de kezd elfőni róla a víz, nyugodtan töltsünk utána.
7
Ha szép üvegesek a héjak, vegyük ki őket egy rácsra, és tegyük félre lecsurogni.
8
A csokoládét olvasszuk meg, és félig, vagy akár teljesen mártsuk ki benne a narancshéjakat.
9
Ha a csokoládé megkötött, kínáljuk vendégeinknek, vagy tegyük az asztalra egy tálban.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.01.08 13:44
finom lehet
2013.04.05 14:17
Köszönöm! Közben az osanban találtam hálós citromot, amit Natural Wax-szel kezeltek. Ha ez nem egy ismert gombaölőszer fantázianeve, akkor azt hiszem, még egy kis viasz belefér...
2013.04.03 15:08
Bio narancsot (semmilyen vegyszerrel nem kezelt) a Csörsz utcai piacon szombat délelőttönként kapsz, Pesten a Cédrus piacon a gódoráknél, a herbaházban a hős utcában. A cikk írója elfelejti említeni, hogy mérgező gombaölővel van átitatva a "hagyományos" narancs héja, amit a zöldségesek ha sokat megfognak még kórházba is kerülhetnek. A mosogatás semmit nem ér...
2013.02.06 15:02
Nem tudja valaki, hogy hol lehet kezeletlen (és tuti, hogy kezeletlen) narancsot venni? Azt tudom, hogy a dobozára elvileg rá kell írnia a gyártónak, hogy mivel kezelte... és bizonyos dolgokat elég lemosni, de általában gombaölőszerrel kezelik és azt nem lehet lemosni.
2012.12.24 08:48
Na elekszult vegre, de folyamatosan ketsegek gyotortek kozben. (Vajon milyen vastagon maradhat a feher resz a narancson? Vajon abban a vizben forraljam, amiben azott? Vajon a 6 perc a narancsok forrasa utan 6 perc, vagy miutan beletettem onnan szamitva 6 perc? Vajon mar teljesen uveges? Vajon a csokihoz tehetek egy kis olajat, hogy fenyes legyen? Vajon meg fog ez valaha kotni?) Vegul elkeszult, szep es alomfinom lett. Aztan megkotott, leszedtem a racsrol, akkor mar ronda es alomfinom lett.

Es meg hozzatennem, hogy szerintem a 120 percbe nincs beleszamolva a narancsok megtisztitasa, a racsra pakolas, a bevonas es a megkotott vegeredmeny osszeszedese :) De az ize minden faradtsagot megert.
2012.11.20 22:45
Már tanítgatom a gyereket sütni-főzni. ezt sikerült összehozni a kandírozásból, imádja! :)
http://gyerekkelfozni.blogspot.hu/2012/11/kandirozott-narancs.html
2012.03.04 00:23
nekem sem lett üveges ennyi cukorral, 700 g héjhoz 3l vizet és 800 g cukrot tettem. 3 óra főzés után tettem még hozzá 1 kg cukrot, úgy hamar kiüvegesedett, és kész lett.(vki ajánlotta, h fél liter vízhez 25 dkg cukrot tegyünk, ez bevált)
nekem is puhák maradtak, talán ha megszárad, kihűl megkeményedik?
Úgy tökéletes lenne! :)
2012.02.25 11:03
Sziasztok!
A válaszod alapján elkészítettem a narancshéjat és szuper jól sikerült.
Aki jövő karácsonyra is akar eltenni, annak szerintem ipari mennyiségű narancsot kell vennie, mert gyorsan fogy!
Egy ötlet:
Én nem dobtam ki a szirupot sem, üvegbe tettem és teába használjuk méz helyett. Nagyon kellemes narancsos aromát ad neki.

Üdv
2012.02.22 23:41
Kedves Gábor!
Abban tudnál segíteni, hogy ha megcsinálom ezt a narancshéjat csoki nélkül, mennyi ideig és miben tároljam? Be fogok szerezni vegykezeletlen narancsot nagy tételben, és szeretném eltenni a héjukat, hogy akár Karácsonyig vagy tovább is kitartson.
Esetleg ha ugyanezt a receptet reszelt héjjal csinálom meg, akkor a sziruppal együtt tegyem el befőttesüvegbe?
köszönöm szépen a segítséget! :)
2012.02.15 09:28
Szia!
Nos, ha ez alapján a recept alapján arányosan számolsz, akkor a 320 g narancshéjadhoz 372 gramm cukor és kb. 1,5 liter víz kell.
2012.02.14 21:10
Hello,
Szeretném elkészíteni a narancshéjat, de az arányokkal kicsit bajban vagyok. Segítsetek légyszi 320g narancshéjhoz jól értem, hogy 320 g cukor és 2 liter víz kell? Máshol is nézegettem recepteket, és azok alapján ezt ezt a vízmennyiséget kicsit sokallom.
Köszi a választ előre is.
2011.10.22 19:12
Üdv.
Megpróbálom elkészíteni, remélem hasonlítani fog az elképzelésemre :)

A 6. pontnál amíg üveges nem lesz, milyen gyakran keverjem?

Mit tegyek ha 3 óra után se akar üveges lenni?

Illetve van citrom is, be lehet tenni a narancs mellé?
2011.03.15 14:29
Fontosnak tartom megjegyezni az alábbiakat:<br/>
<ul>
<li>A narancshéj tisztítása, a fehér rész lekaparása sokkal könnyebb hideg vízbe áztatás <b>után</b>.</li>
<li>A narancshéjról éles késsel le is lehet vágni a fehér részt, mintha halat nyúznánk. Ez gyors, de nagy odafigyelést igénylő munka.</li>
<li>A cukor szirup erősen túlmisztifikált ezzel a kalkulátorral. Ami fontos, az a szirup cukor/víz aránya: negyed kiló cukor kell fél liter vízhez.</li>
<li><b>Óvatosan</b> a főzővíz utántöltéssel! Ha nagyon felhígítjuk a szirupot, az egész munka kárbavész! Csak tömény/sűrű szirupban főzve lesz üveges a héj.</li>
<li>A főzési idő sűrű szirupban valóban 2-3 óra. De ha valaki felhígította vízzel, akkor sok-sok óra alatt sem lesz a héj üveges.</li>
<li>Óvatosan kell lecsöpögtetni, nem teljesen, hiszen a rátapadt sűrű sziruptól lesz szép csillogó. Szárítani már úgy helyezzük el a darabokat, amilyennek látni szeretnénk a végeredményt. Szépen lerakva, szépen fognak megszáradni.</li>
<li>Óvatosan kevergessük, mert ugyan magától szét nem fő a héj, de a kevergetés során apró darabokra töredezhet. Főleg akkor, ha a hígítás miatt órákig fő.</li>
<li>Minden citrus féle alkalmas a kandírozásra. Citrommal, naranccsal, vérnaranccsal és grapefruittal is készítettem már. Mindegyik kicsit más.</li>
</ul>
2011.01.21 17:41
A cukorsziruppal lényegében semmit. :D Esetleg somlóiba el tudod gasználni.
2011.01.21 16:55
Sziasztok!
Még csak most főzöm, nem is tudom, mennyi marad a végére, de mit lehet kezdeni a megmaradt cukorsziruppal?
2010.12.12 08:04
Szia MrAdamSmith!

Nem fog szétfőni, kezdj neki bátran! :)

Üdv!
Gábor
2010.12.12 00:54

Kedves Gábor,

Sajnos "saját fejem" után mentem (nem olvastam utána a pontos elkészítésnek), így sikerült a rendelkezésre lévő narancshéjról nem eltávolítani a fehér részeket, sőt már apró csíkokra is felvágtam. Most nagy ügyel-bajjal leszedtem a fehér réteget róla, maradtak a vékony (2-3mm)csíkok. Azt szeretném megkérdezni hogy ez a vastagság nem fog e "szétfőni" előbb, mintsem üvegessé váljon? Valószínű a legjobb lenne újrakezdeni a projectet?
Segítségét előre is köszönöm!
2010.10.18 21:39
köszönöm, Gábor!
Nagyon jó az oldal!!! :D
2010.10.18 18:29
Természetesen! És még gyorsabban is fog elkészülni. ;-)

Üdv!
Gábor
2010.10.18 15:11
Hello!
Reszelt narancshéjjal is működhet a dolog? Sütemény krémjébe keverném.
üdv
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.