Regisztráció
Kandírozott narancshéj recept főfotó

Kandírozott narancshéj recept

4.8 csillag / 8 szavazat
Kedvencek közé teszem!650

Hozzávalók

430
g héjból

A narancs

  • 430 g narancshéj (fehér részétől megtisztított)

A cukorsziruphoz

A díszítéshez

  • étcsokoládé (45-59%-os)

Teljes elkészülési idő

+ 1 nap áztatás

Leírás

Karácsonykor gyakran készítünk kandírozott gyümölcsöket, lekvárokat. Az egyik leggyakrabban készített ilyen édesség a kandírozott narancshéj csokoládéban kimártva. Igazi finomság a téli estékre! Édes, és kellemes. Hosszan eláll, akár előre betárazhatunk belőle, de más süteményekbe aprítva, darálva is jól felhasználható.


Videó

Elkészítés

1
Igaziból ehhez olyan, kezeletlen narancs volna tökéletes, amelyet nem vontak be viaszos tartósítószer réteggel. Mivel nálunk ilyet nem nagyon kapni, először is jó alaposan mossuk le a narancsokat forró víz alatt, egy konyhai szivacs dörzsi felével.
Kandírozott narancshéj recept 1. fázisfotó
2
A narancsokat ezután hámozzuk meg, majd a héjak belső, fehér részének nagy részét távolítsuk el.
Kandírozott narancshéj recept 2. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 3. fázisfotó
3
Szabályos, tetszés szerinti alakra vágjuk fel a héjakat, majd egy napig áztassuk őket hideg vízben.
Kandírozott narancshéj recept 4. fázisfotó
4
Minimum egy nap áztatás után forraljunk fel vizet, a forrásban lévő vízbe tegyük bele a narancshéjakat, és 4-6 percig főzzük benne. Ezután vegyük ki a héjakat, és hideg vízzel mossuk át.
Kandírozott narancshéj recept 5. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 6. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 7. fázisfotó
5
Ezután mérjük meg a héjakat, és receptben kiszámított cukrot tegyük fel a receptben előírt mennyiségű vízzel főni.
Kandírozott narancshéj recept 8. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 9. fázisfotó
6
Ha a cukorszirup forr, tegyük bele a narancshéjakat, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük teljesen üvegesre őket. Ha még nem teljesen üvegesek a narancshéjak, de kezd elfőni róla a víz, nyugodtan töltsünk utána.
Kandírozott narancshéj recept 10. fázisfotó
7
Ha szép üvegesek a héjak, vegyük ki őket egy rácsra, és tegyük félre lecsurogni, vagy forgassuk kristálycukorba.
Kandírozott narancshéj recept 11. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 12. fázisfotó
8
A csokoládét olvasszuk meg, és félig, vagy akár teljesen mártsuk ki benne a narancshéjakat.
Kandírozott narancshéj recept 13. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 14. fázisfotó
9
Ha a csokoládé megkötött, kínáljuk vendégeinknek, vagy tegyük az asztalra egy tálban.
Kandírozott narancshéj recept 15. fázisfotó
Kandírozott narancshéj recept 16. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-12-27 20:46
Szuper, karácsonyi kis desszert csomagba került, nagyon örültek neki! Köszi!
42372
2016-12-25 11:11
Alakul
42238
2016-12-19 17:24
A nagyok még szikkadnak a csokifürdő előtt ☺
41814
2016-12-19 17:21
Elkészültek a kis édesek
41813
2016-12-19 14:31
Sziasztok! Egy hétig áztattam naponta váltott vízben a csíkozott narancshéjakat. Most (14:00) tettem fel a 22,5 dkg narancsbőrt a szirupba (1 l víz+0,5 kg kristálycukor) A legkisebb lángon főzöm, épp csak gyöngyözik. 16 óráig tervezem a főzést, utána meglátom hogyan tovább.
41798
2015-12-23 09:14
Tökéletes a recept, elsőre csináltam meg, de hibátlan, szuper ajándék lett belőle a céges karácsonyozásra. Tegnap este már beáztattam egy újabb adagra valót a családnak. :) Egyetlen dolgot jegyeznék meg: az áztatás azért fontos, mert így lehet a kesernyés íztől megszabadulni, ezért érdemes a vizet többször cserélgetni, és akár több napig is áztatni (ezt más helyeken olvastam, úgyhogy a mostanit már így csinálom).
26709
2015-12-09 13:08
Ez nagyon tetszik. Köszönöm.
26074
2015-12-08 09:56
Szia, szuper a recept, ez kb. mekkora mennyiségű narancs héja? :) köszönöm Bogi
26037
2015-12-05 13:54
Az olvastam, hogy ha 30 percig almaecetes vízben áztatjuk a narancsot, utána lemossuk, akkor kioldódik minden vegyszer a héjából. Én nem 1, hanem 3 napi szoktam áztatni reggel-este cserélt hideg vízben főzés előtt. Évek óta csinálom karácsony előtt. Ajándéknak is kitűnő. :)
25954
1487
5
0
12
6381
4.707315
68
102
3836
5
8
18
3231
4.81818
7
21

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-21 20:58
Nagyon jó lett Köszi szépen
44058
2017-01-21 20:50
Már másodjára készítem, imádjuk. Igaz, én kuglóf formában készítem:)
44057
2017-01-21 20:49
Finom lett, köszönjük :)
44056
2017-01-21 20:44
Igen! :-) (Az is egy töltelékfajta, mint a lekvár, mák, dió, nutella...)
44055
made by zwoelf