Főmenü

Regisztráció

Kandírozott narancshéj recept (ÚJ!)

Kandírozott narancshéj recept (ÚJ!)

Kandírozott narancshéj recept (ÚJ!)

4.666665
4.6666656
Kedvencek közé teszem!118

Hozzávalók

gramm héjhoz430 gramm héjhoz:

A narancs

  • 430 g narancshéj (fehér részétől megtisztított)

A cukorsziruphoz

A díszítéshez

Teljes elkészülési idő

+ 1 nap áztatás

Leírás

Karácsonykor gyakran készítünk kandírozott gyümölcsöket, lekvárokat. Az egyik leggyakrabban készített ilyen édesség a kandírozott narancshéj csokoládéban kimártva. Igazi finomság a téli estékre! Édes, és kellemes. Hosszan eláll, akár előre betárazhatunk belőle, de más süteményekbe aprítva, darálva is jól felhasználható.


Elkészítés

1
Igaziból ehhez olyan, kezeletlen narancs volna tökéletes, amelyet nem vontak be viaszos tartósítószer réteggel. Mivel nálunk ilyet nem nagyon kapni, először is jó alaposan mossuk le a narancsokat forró víz alatt, egy konyhai szivacs dörzsi felével.
2
A narancsokat ezután hámozzuk meg, majd a héjak belső, fehér részének nagy részét távolítsuk el.
3
Szabályos, tetszés szerinti alakra vágjuk fel a héjakat, majd egy napig áztassuk őket hideg vízben.
4
Minimum egy nap áztatás után forraljunk fel vizet, a forrásban lévő vízbe tegyük bele a narancshéjakat, és 6 percig főzzük benne. Ezután vegyük ki a héjakat, és hideg vízzel mossuk át.
5
Ezután mérjük meg a héjakat, és receptben kiszámított cukrot tegyük fel a receptben előírt mennyiségű vízzel főni.
6
Ha a cukorszirup forr, tegyük bele a narancshéjakat, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük teljesen üvegesre őket. Figyelem! Ha még nem teljesen üvegesek a narancshéjak, de kezd elfőni róla a víz, nyugodtan töltsünk utána.
7
Ha szép üvegesek a héjak, vegyük ki őket egy rácsra, és tegyük félre lecsurogni.
8
A csokoládét olvasszuk meg, és félig, vagy akár teljesen mártsuk ki benne a narancshéjakat.
9
Ha a csokoládé megkötött, kínáljuk vendégeinknek, vagy tegyük az asztalra egy tálban.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-12-15 21:32
Kis adalék a vegyszerekhez: "Tartós (8-10 perces), áztatás szerű, melegvízben végzett erős dörzsöléses mosással azok a szerek, melyek csak a gyümölcshéj felszínére tapadnak - ortofenil-fenol (E 231) és tiobendazol (E233) - eltávolíthatók, ezektől mentesíthetők. Ellenben a felszívódó hatású imazalil és prokloráz mennyisége, jelenléte, mivel a gyümölcshéj belsejében van, felszíni mosással nem befolyásolható. Eltűnni csak a természetes lebomlás során fog. Vizsgálatok szerint a gyümölcs húsába a felszívódó fungicidek már nem hatolnak, csak a héjban találhatók." http://balintgazda.hu/kertesz/novenydoktor/veszelyes-e-a-citromfelek-hejanak-fogyasztasa.html
15675
2014-01-08 13:44
finom lehet
11115
2013-04-05 14:17
Köszönöm! Közben az osanban találtam hálós citromot, amit Natural Wax-szel kezeltek. Ha ez nem egy ismert gombaölőszer fantázianeve, akkor azt hiszem, még egy kis viasz belefér...
10304
2013-04-03 15:08
Bio narancsot (semmilyen vegyszerrel nem kezelt) a Csörsz utcai piacon szombat délelőttönként kapsz, Pesten a Cédrus piacon a gódoráknél, a herbaházban a hős utcában. A cikk írója elfelejti említeni, hogy mérgező gombaölővel van átitatva a "hagyományos" narancs héja, amit a zöldségesek ha sokat megfognak még kórházba is kerülhetnek. A mosogatás semmit nem ér...
10297
2013-02-06 15:02
Nem tudja valaki, hogy hol lehet kezeletlen (és tuti, hogy kezeletlen) narancsot venni? Azt tudom, hogy a dobozára elvileg rá kell írnia a gyártónak, hogy mivel kezelte... és bizonyos dolgokat elég lemosni, de általában gombaölőszerrel kezelik és azt nem lehet lemosni.
9914
2012-12-24 08:48
Na elekszult vegre, de folyamatosan ketsegek gyotortek kozben. (Vajon milyen vastagon maradhat a feher resz a narancson? Vajon abban a vizben forraljam, amiben azott? Vajon a 6 perc a narancsok forrasa utan 6 perc, vagy miutan beletettem onnan szamitva 6 perc? Vajon mar teljesen uveges? Vajon a csokihoz tehetek egy kis olajat, hogy fenyes legyen? Vajon meg fog ez valaha kotni?) Vegul elkeszult, szep es alomfinom lett. Aztan megkotott, leszedtem a racsrol, akkor mar ronda es alomfinom lett. Es meg hozzatennem, hogy szerintem a 120 percbe nincs beleszamolva a narancsok megtisztitasa, a racsra pakolas, a bevonas es a megkotott vegeredmeny osszeszedese :) De az ize minden faradtsagot megert.
9668
2012-11-20 22:45
Már tanítgatom a gyereket sütni-főzni. ezt sikerült összehozni a kandírozásból, imádja! :) http://gyerekkelfozni.blogspot.hu/2012/11/kandirozott-narancs.html
7783
2012-03-04 00:23
nekem sem lett üveges ennyi cukorral, 700 g héjhoz 3l vizet és 800 g cukrot tettem. 3 óra főzés után tettem még hozzá 1 kg cukrot, úgy hamar kiüvegesedett, és kész lett.(vki ajánlotta, h fél liter vízhez 25 dkg cukrot tegyünk, ez bevált) nekem is puhák maradtak, talán ha megszárad, kihűl megkeményedik? Úgy tökéletes lenne! :)
6867
2012-02-25 11:03
Sziasztok! A válaszod alapján elkészítettem a narancshéjat és szuper jól sikerült. Aki jövő karácsonyra is akar eltenni, annak szerintem ipari mennyiségű narancsot kell vennie, mert gyorsan fogy! Egy ötlet: Én nem dobtam ki a szirupot sem, üvegbe tettem és teába használjuk méz helyett. Nagyon kellemes narancsos aromát ad neki. Üdv
6814
2012-02-22 23:41
Kedves Gábor! Abban tudnál segíteni, hogy ha megcsinálom ezt a narancshéjat csoki nélkül, mennyi ideig és miben tároljam? Be fogok szerezni vegykezeletlen narancsot nagy tételben, és szeretném eltenni a héjukat, hogy akár Karácsonyig vagy tovább is kitartson. Esetleg ha ugyanezt a receptet reszelt héjjal csinálom meg, akkor a sziruppal együtt tegyem el befőttesüvegbe? köszönöm szépen a segítséget! :)
6800

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf