Regisztráció
Karácsonyi lazac narancságyon főfotó

Karácsonyi lazac narancságyon

5 csillag / 1 szavazat
Kedvencek közé teszem!34

Hozzávalók

2
főre
  • 600 g nyers lazacfilé
  • 100 g vaj
  • 1 db citrom héja
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 db narancs
  • 1 púpozott teáskanál hal fűszerkeverék

Teljes elkészülési idő

Leírás

Nálunk karácsonykor mindig ez a különleges finomság kerül asztalra mindenki megelégedésére. Mivel tökéletesen ki lehet szálkázni, gyerekek is örömmel fogyasztják. Isteni halacska, imádjuk.


Elkészítés

1
Lehúzzuk a lazac bőrét. Ezt úgy csináljuk, hogy a hal végénél éles késsel, szorosan a bőrnél, bevágjuk kb. 2 cm-re (a bőr és a hús közé) majd az ujjunkat a bőrre nyomva toljuk előre és apránként szétfeszítjük. Szépen elválik a bőrtől. A pikkelyes bőr kuka.
2
Szálkázás: A halat lehúzott bőrével lefelé kiterítjük. A hal húsát oldalról befelé simogatva kitapogatjuk a szúrós szálkákat. Ezek nagy, vastag szálkák (kb. 3-4 cm hosszú) könnyen kiszedhetők. Egy kés pengéjéhez szorítjuk ujjunkkal a szálkát, lehetőleg a szálka közepéig lenyomva és szép lassan növés irányába kihúzzuk. Nem hirtelen, mert akkor beszakad. Ha mégis beszakadna, akkor ott bevágjuk a húst és kihúzzuk a maradék szálkát. Ujjunkkal végigtapogatjuk, hogy mindet kiszedtünk-e.
3
Elkészítés: A lazacot a hal fűszerkeverékkel jól beszórjuk (bátran szórjuk meg, mert elég jellegtelen a fűszer) kicsit borsozzuk, és ha a hal fűszerkeverék nem elég sós, akkor pótoljuk. Hagyjuk állni, amíg előkészítjük a hozzávalókat.
4
Először 1 narancsnak és 1 citromnak késsel levágjuk a héját, úgy, hogy semmi fehér hártya ne maradjon kívülről rajta, szinte belevágunk a rostjaiba, mintha almát héjaznánk. A héj alatti fehér hártyától ugyanis megkeseredik a hal, tehát semmi nem maradhat rajta.
5
A lemeztelenített narancsot, és citromot kb. fél cm-es szeletekre vágjuk, és a magokat kiszedjük belőlük.
6
A vajat felolvasztunk a mikróban, majd fél citromnak megfelelő citromlével összekeverjük.
7
Egy tepsi alját a felolvasztott citromos vajjal meglocsoljuk, csak annyira, hogy mindenhol be legyen kenve. A narancskarikákat lerakjuk a tepsi aljára és ráhelyezzük a fűszeres lazacot. A maradék langyos vajat rálocsoljuk a halra, majd a tetejére egy-két citromkarikát teszünk.
8
A sütőnket melegítsük elő kb. 180 C-fokra, így süssük kb. 25-30 percig. Nézzünk rá, hogy szépen megsült-e.
9
A finom lazacot a megsült narancskarikákkal az alján szépen ki lehet emelni a tányérra. Csodálatos ízvilága van. Jó étvágyat.
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-12-24 20:31
Az idei karácsonyi menü is ezzel a recepttel készült. Nagyon finom lett.
42212
2016-12-04 13:51
Nagyon jó kis recept. Próbaképpen elkészítettem, hogy karácsonykor minden rendben legyen és mennyei lett. Nincs vele semmi macera, a szálkákat is tényleg könnyen ki lehet szedni. Az külön jó ötlet, hogy narancs van az alján, ami még nagyon finom is és vele együtt könnyen kiemelhető a lazac. Ezt fogom készíteni a nagy családnak karácsonykor. Köszönöm a receptet.
41051
1112
5
0
1
3624
4.96
34
65

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-17 22:44
Szia ! Segítségedet kérném, h ha teljes kiőrlésű lisztet v graham lisztet is szeretnék hasznalni a fehér liszttel ,...
43763
2017-01-17 21:09
igazan jo es frappans recept!!!
43761
2017-01-17 20:28
T. Dénes ! Örömmel olvastam a sikered ! Gratulálok ! Üdvözlettel !
43760
2017-01-17 20:24
43759
made by zwoelf