Regisztráció
Hazánk legjobb bártenderei mutatták meg tudásukat a budapesti Symbol Clubban, a Magyar Bármixer Unió által megrendezett XXI. Magyar Koktél és IX. Flair Bajnokságon. Az egész napos eseményen szakmai zsűri felügyelete mellett, nemzetközi szabályoknak megfelelően rázták és keverték a szivárványszínekben pompázó italcsodákat a versenyzők. A közönség sem maradt ki a jóból, a koktélokat ugyanis tetszés szerint bárki megkóstolhatta.
Fergeteges hangulat kísérte a verseny menetét. Barátok, barátnők, ismerősök, szakmabeliek szurkoltak a pult mögött szorgoskodó mixereknek. Két kategóriában került sor a megmérettetésre. A klasszikusban összesen 43 fő indult, ebből a legjobb tizenkettő kerülhetett be a döntőbe, közülük választották ki a három legjobbat. Nem akármilyen díjért zajlott a verseny, az abszolút győztes szerezhetett jogosultságot arra, hogy idén képviselje hazánkat Szingapúrban az IBA (International Bartenders Association) által szponzorált mixer világbajnokságon. A flair (akrobatikus italkeverés) kategóriában tizenketten vállalkoztak rá, hogy bemutassák a nagyérdeműnek, mennyire ügyesek és felkészültek. Alaposan kitettek magukért - pörögtek az üvegek, látványos trükkök sorozatát prezentálták - show műsornak is beillő alakításuk lenyűgözte a jelenlévőket. A résztvevőknek negyed órájuk volt ara, hogy előkészítsék a hozzávalókat, ezt követően hét perc alatt, hatos csoportokban összesen öt koktélt kellett elkészíteniük, ugyanabból a fajtából. Mindenkinek kijelöltek egy kötelező összetevőt - ez lehetett alkoholos italféleség, gyümölcslé, vagy üdítő - amit mindenképpen fel kellett használniuk. Egyfős technikai zsűri ellenőrizte az italkészítés menetét, a hozzávalók pontos kimérését, a szakszerűséget, az időlimit betartását, a mixer megjelenését, munkájának hatékonyságát. Azt is vizsgálták, az indulók közül ki mennyire ura a helyzetnek, hogyan tűri a stresszt. Ezután a négyfős kóstoló bizottság bírálta el a kész koktélokat, illat, íz, az arányok és az összkép alapján. Számos díj talált gazdára, általában egy kategórián belül több is. A klasszikus kategóriában a döntősök díszdobozos Chambord likőrt (konyak alapú fekete vadmálnalikőr), míg a dobogósok Törley óriáspezsgőt, Rézangyal pálinkát, érmet, serleget, oklevelet kaptak.
<b>Végtelen lehetőség</b> A klasszikus kategória győztesével, Kovács Tiborral szakmai múltjáról és jövőbeli elképzeléseiről beszélgettünk. Elmondta, tizenöt éve van a szakmában, az alapok elsajátítását tizenhét éves korában kezdte. Számos helyen dolgozott már, rangos hazai versenyeken indult – jó eredményekkel büszkélkedhet, de a mostani győzelemmel egy régi álma vált válóra, hiszen a világversenyre már kijutni is óriási dolog. Minden induló egy országot képvisel, hatalmas a felelősség, nagy a tét, a világbajnokságon az első három közé jutni nem adatik meg akárkinek, de izgalmakért már megérte bejutni. Kovács Tibor elhivatott a szakmájában, a versenyzés mellett oktat és társával, Franek Györggyel, akivel két éve megalapították a Flenegen Cocktail Service Kft.-t, szakmai bemutatókat is vállal, az ország bármely pontjáról érkezzen is a felkérés. A hivatása mellett a bórkóstolásban, a szivarok és a hozzá illő konyakok kiválasztásában is jeleskedő bártender szerint a koktélkészítés attól a legszebb, hogy végtelen lehetőségeket rejt magában, akár a parfümkészítésnél, itt is az alkotóelemek tudatos, vagy véletlenszerű kombinációja és az alkotó szaktudása, tehetsége, kreativitása adja a siker kulcsát. - Magyarországon főleg a jól ismert koktélokat fogyasztják, nehezen váltanak az emberek, de mint egy hozzáértő sommelier, egy jó mixer is ajánlhat italt, amit mindenképpen érdemes kipróbálni – mondta el Kovács Tibor. A szakma hazánkban folyamatosan fejlődik, megjelent már nálunk is a molekuláris mixológia – igaz még csak kevesen űzik, viszont egyre nagyobb az érdeklődés a fűszerek, habok, krémek, szirupok, egzotikus gyümölcsök, zöldségek iránt, amelyek méginkább változatossá tehetnek egy-egy összeállítást. Fontos, hogy merjünk kísérletezni, alapanyagként, vagy díszítésként olyan nem szokványos gyümölcsöket, vagy fűszereket felhasználni, mint a sárkánygyümölcs, a kumquat, a licsi, a cigánymeggy, a különböző fizálisz-félék (pl.: zsidócseresznye), az édesgyökér, vagy éppen a japán shiso levél. Ezek mindegyike érdekes és újszerű ízeket kölcsönöz a koktélnak. Idehaza már szinte minden beszerezhető, az otthoni italkeverés is megoldható, csak győzzük pénztárcával. A szakma iránt érdeklődőket színvonalas képzések várják, olyan neves iskolákban, mint például a Bols Mixer Akadémia, a Flair Planet, a Boston, vagy a Mojito Bartender School és még sorolhatnám. Jó véleménnyel vagyok ezekről, szerintem az elméleti, mind a gyakorlati tudásra nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők, akik kezei alól kikerült tanítványok gyakran bizonyítják rátermettségüket a versenyeken – tette hozzá a XXI. Magyar Koktélbajnokság győztese.
2007 Tata MNGSZ verseny 2. hely 2007 Bled Szlovénia 2008 MNGSZ verseny 1.hely / Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség / 2008 De Kuyper Best Bartender of the Year verseny 2. hely Monin különdíj a legjobb íz 2008 Finlandia Cup. 2. hely 2009 Tata MNGSZ verseny 1. hely 2009 De Kuyper Best Bartender of the Year verseny 2. hely 2009 Magyar Bajnokság 2. hely Pernod Ricard Hungary különdíj 2009 Prága Csehország 4.hely 2009 Bols Bartender verseny 3. hely 2010 De Kuyper Best Bartender of the Year verseny 2. hely 2010 XXI. Magyar Koktél és IX. Flair Bajnokság 1.hely <i>Az első helyet jelentő koktél receptje:</i> <b>NiKi</b> 3 db zöld shisolevél 2 gerezd lime Egy csipetnyi őrölt gyömbér <i>A hozzávalókat keverőpohárban muddlerrel össztörjük. Erre a következő italokat töltjük:</i> 2 cl Bacardi Superior 2 cl Charleston Follies 1 cl Monin Eper szirup 4 cl Happy Day 100% Alma A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, és előre lehűtött koktélos pohárba duplán átszűrjük. Díszítés: Kumquat, shisolevél, ehető virág (lehet cseresznye, barack, vagy akár almafa virága).
<b>Tündér a bárpult mögött</b> A férfiközönség nagy örömére a szebbik nem képviselőinek sem szegték kedvüket a szigorú feltételek, a viadalra hölgyek is neveztek, akik elszántan néztek farkasszemet a zsűrivel. A szünetben az egyik csinos és ambiciózus résztvevővel, Nagy Nikolettával - aki határozott fellépésével és megjelenésével egyaránt elbűvölte a nézőket - is sikerült néhány szót váltanunk. Nikolettát elmondása szerint mindig is érdekelte a koktélok világa, öt évvel ezelőtt egy mixertanfolyamot is elvégzett. A képzés csak megerősítette korábbi elképzeléseit, elmélyítette benne a szakma iránti vonzalmat. A tanfolyam elvégzése után egyből kecsegtető állásajánlatot kapott: a Kálvin téri Hotel Mercure Korona lett a munkahelye, ahol a mai napig dolgozik. - Vonzanak a kihívások és az új élmények, szeretem érezni az adrenalint, ez felszabadít - mondta el Nagy Nikoletta. Korábban táncoltam, sportoltam (taekwondo – a szerk.), most a munkámnak élek, jól érzem magam a bőrömben. A koktélok mindig is közel álltak hozzám. Baráti körömből többen végeztek hasonló képzést, de az italkészítés szeretete csak nálam vált hivatássá. A legfontosabb számomra, amellett hogy precízen végezzem a feladatomat, hogy a kollégáim nemtől függetlenül elfogadjanak és megbecsüljenek. A szakmából sokakkal jóban vagyok, nagyszerű érzés ismerős arcokkal együtt lenni és dolgozni. Szeretnék mindenféleképpen a vendéglátásban, azon belül is az italok világában tevékenykedni, meglátjuk mit hoz a jövő. Aktívan versenyzem, minden küzdelemre új erőpróbaként tekintek, amivel gyarapíthatom a tudásomat – fűzte hozzá a szőke mixerlány.
Egy koktél Niki repertoárjából, amit külön a versenyre készített: <b>Sp Razz</b> 3 cl Bacardi Razz 1.5 cl vanília likőr 1.5 cl málna-citrom szirup 1 cl görögdinnye szirup 1 cl tejszín A hozzávalókat shakerben jéggel összerázzuk, majd ipszilon pohárba, tört jégre szűrjük. <b>A XXI. Magyar Koktél Bajnokság győztesei:</b> I. Kovács Tibor II. Deák Olivér III. Dévényi Tibor <b>A IX. Magyar Flair Bajnokság legjobbjai:</b> I. Urbán Roland II. Kovács Antal III. Varga Márton

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-27 20:14
Isteni finom, és könnyű elkészíteni!
39172
2016-10-27 19:58
Itt még rotyog. :) Nagyon finom lett. Kömény helyett oregánót tettem, nekem az jobban passzol. Tejszín helyett görög...
39170
2016-10-27 19:52
En meghamozom de a csiperke hamozatlanul is jo es a szára is.
39169
2016-10-27 19:48
Párom kérésére készítettem el. Szerinte tökéletes lett. Pont ilyennek kell lennie. Én nem tudtam mihez viszonyítani...
39168
made by zwoelf