Regisztráció
Az idén debütált, három napon át tartó Konyhakiállítás, amely a Papp László Sportarénában került megrendezésre, üde színfoltnak tekinthető hazánk gasztronómaiai eseményei között. Nemcsak az ételek és italok világába kalauzolta el híveit, hanem a sütéssel-főzéssel kapcsolatos dolgokra is nagy hangsúlyt fektetett. A konyhabútorok, konyhai berendezések, eszközök, és a különböző főzési alapanyagok bemutatóját a vendégek bevonásával tették teljessé a szervezők. Az interaktív jellegnek hála, a látogatók nem külső, passzív szemlélőként, hanem aktív félként vehettek részt a programokon.
Nem volt könnyű dolgunk, hiszen a sportcsarnokban zajló „konyhatárlattal” párhuzamosan zajlott a 6. Budai Gourmet Bor és Jazz napok is, a Budavári Palota panorámateraszán, így folyamatosan ingáztunk a helyszínek között. Helyzetünk előnyére legyen mondva, ötvözhettük a kellemest a hasznossal, ezúttal is számos szakmai kapcsolatot, barátságot kötöttünk. Az aréna közel 6000 négyzetméteres területén több mint 100 kiállító osztozott, a standok erdejében még a tájékoztatófüzet ellenére sem volt könnyű eligazodni. Többször körbenéztünk, végigjártunk minden állomást, az egyes szekcióknál hosszasabban elidéztünk. Komplett konyhastúdiók, asztalok, székek, konyhai burkolatok, munkalapok, mosogatók, csaptelepek, víztisztítók, vízforralók, kenyérsütők, kávéfőzők, sütők, tűzhelyek, hűtők, fagyasztók, elszívók, vágódeszkák, serpenyők, étkészletek, tálaló szettek kínálták magukat mindenfelé. A bőség zavara fogadott, a pavilonok mindenhol más érdekességet tartogattak, volt belga csokoládé és gyümölcs kóstoló, olasz főzőbemutató, a távol-keleti ízek kedvelői pedig a sushi készítés fortélyaival ismerkedhettek meg. A nagyszínpadon szinte egy percre sem állt meg az élet, a változatos prezentációk többek közt az egészséges táplálkozást, az ételparfümöket és eszenciákat, a halakat és a tésztaféléket, a fűszernövényeket, a süteményeket, a kávékülönlegességeket, koktélokat és a molekuláris gasztronómiát állították a középpontba.
<b>A teljesség igényével</b> A nagy kavarodásban sikerült a szervezőséggel is szót váltanunk. Kérdéseinkre a Konyhakiállítást életre hívó Konsilo Kft. ügyvezető igazgatója, a gyönyörű Fülöp Judit válaszolt. - Olyan rendezvényt akartunk megvalósítani, amely sikerrel kapcsolja össze a gasztronómiát a modern konyhai technológiával – tájékoztatott Fülöp Judit. – Igyekeztünk úgy összeállítani a programokat, hogy minden elvárásnak megfeleljenek. Az volt a célunk, hogy az érdeklődők minden kérdésükre megkaphassák a választ, s emellett jól érezzék magukat. Különösen fontos volt számunkra, hogy ütköztessük a tradicionális magyar kulináriát a bio és a reformkonyhával és bemutassuk a különböző korok és nemzetek konyhaművészetét. Most a japán, olasz, kínai, mexikói, spanyol, francia, török konyha mutatkozott be, de reméljük jövőre tovább bővül a repertoár. A Budapest Ízei főzőbemutató, amelyet a tízezreket vonzó Taste of London mintájára hoztunk létre, a legrangosabb fővárosi éttermek konyháiba engedett bepillantást. Az ételkóstolás mellett bárki kérdezhetett a szakácsoktól, a baráti légkör közelebb hozta egymáshoz a szakembereket és a közönséget. Európa Kulturális Fővárosainak ízeit Pécs, Essen és Isztambul képviselte - külön standdal - felvonultatva a térségek hagyományos ízeit. A nagyszínpadon elő főzőműsort, mixerbemutatókat és szakmai előadásokat lehetett megtekinteni, neves hazai szakácsok, bártenderek közreműködésével. Partnereink a legnívósabb, felső és prémium kategóriát képviselő konyhai termékeket hozták magukkal a konyhai segédeszközöktől kezdve a kis és nagy gépeken át egészen a bútorokig. Minden részről kedvező visszajelzéseket kaptunk, azon leszünk, hogy folyamatosan bővítsük a kínálatot és új ötletekkel, elképzelésekkel tovább emeljük a Konyhakiállítás színvonalát – fűzte hozzá az ügyvezető.
<b>Egy falat Budapest</b> Magunk is górcső alá vettük nem egyszer Budapest ízeit, most mégis egy helyen, egyszerre tesztelhettük tíz híres étterem fogásait. A Solier Café, az XO Bistro, az Emporio Armani Caffé, a Pesti Lámpás étterem, a Gundel, a Chez Daniel francia étterem, a Melba Restaurant & Bar, az Olimpia étterem és a Kogart étterem adott étlap-ízelítőt ínycsiklandozó levesek, saláták, elő- és főételek, valamint desszertek felvonultatásával. A főzőshow és a receptbörze mellett minizöldségeket, ehető virágokat és finom kenyereket is lehetett kóstolni a Babakert Kft. és a Petit Pain pékség jóvoltából. Mindezek mellett a torok sem maradhatott szárazon. A borokról a Pántlika Pincészet és a Kézműves Borok Háza, az aperitifről a Raiker Kft. gondoskodott, de aki az alkoholmentes italokra szavazott, ihatott egy jó kávét, üdítőt, szódát, vagy akár különleges eljárással megtisztított csapvizet is. Mi azonban célirányosan kedves ismerőseinket, a Bols Mixerakadémia csapatát kerestük fel, akik frissítő koktélcsodákat kevertek nekünk. (A rozmaringos Gin Fizz különösen nagy sikert aratott!). A Biozoon standjánál a molekuláris gasztronómia kellékeivel lehetett megismerkedni. Olajok, zselésítők, kocsonyásító anyagok, habok, sűrítők, állományjavító porok, stabilizátorok, koktélokhoz való alapanyagok képezték a palettát, emellett eszköz szetteket, kisgépeket is vásárolhattak az „űrkonyha” rajongói. Mivel a nyári szezonhoz a grillezés is hozzátartozik, alaposan szemügyre vettük ezt részleget is. Molnár Krsiztina, a Bon Air BG Kft. munkatársa volt a kalauzunk, aki részletesen beszámolt a legújabb kerti sütőkről és berendezésekről. - Magyarországon is folyamatosan hódít a kerti sütés művészete - mondta el Molnár Krisztina. – Egyre többen választják az olcsó helyett a minőségi termékeket, ami azért kifizetődő, mert több tekintetben is meghálálja a vételárat. Egyrészt a készülékek jellegéből adódóan időt és energiát spórol meg a használó, a szabályozással előre beállítható milyenre akarjuk sütni a húsokat, halakat, zöldségeket, sajtokat, gyümölcsöket. Bármit elkészíthetünk. A sütőlapok kiváló minőségű anyagból készülnek, sérülékenységük minimális, akár késsel is vághatunk rajtuk, ezenkívül tisztításukhoz elég egy egyszerű papírtörlő. Az elektromos grillek előnye, hogy nem koszolnak, nem büdösítenek, rossz idő esetén is használhatóak, ráadásul energiatakarékosak. Öntöttvas sütőlap, tapadásmentes alumíniumöntvény sütőfelület, beépített termosztát, integrált fűtőelemek, motoros forgónyárs, tapadásmentes bevonat, zsírelvezető… ezek mind megkönnyítik és élvezetesebbé teszik a grillezést, hogy a sikerélmény dominálhasson a kerti összejöveteleken – tette hozzá Molnár Krisztina.
<b>Konyhaszentély</b> Nem csak arra voltunk kíváncsiak, mi fő a lábosban, azt is szerettük volna megtudni, milyen a jövő konyhája. Régen a konyha csak egy helyiség volt, a lakás része, egy szoba a többi között, mára ez a megállapítás már idejét múlttá vált. Manapság már minden adott egy csúcsszuper főzőbirodalom kialakításához. Vehetünk beépíthető bútorokat, előre legyártott darabokat szinte minden színben és méretben, amiket otthon egyszerűen összeszerelhetünk, de a merészebbek egyedi berendezést is készíttethetnek maguknak saját ízlésüknek megfelelően. Régen luxuscikknek tűnhetett, ma már a konyha szerves része a páraelszívó, a konyhamalac, a mosogatógép, a munkapultba épített melegítő lap, vagy grillező rács. A Konyhakiállítás elegáns tartozékokat vonultatott fel e tekintetben is, jó érzés volt néhány pillanat erejéig elidőzni egyik-másik álomkonyhában. A Domo Interior Konyha és lakberendezési design stúdió házigazdájával, Erőss Pállal egy pohár jófajta vörösbor társaságában beszélgettünk a konyha jövőbeli lehetőségeiről. - Harminc évvel ezelőtt a konyha még a háziasszonyok birodalma volt, elzárt terület, ahol az étel készült. A családtagok nem itt találkoztak, nem itt ettek, pláne ne itt erősítették a családi közösséget. Azóta száz százalékos felfogásváltás történt és a lehetőségek spektruma is kiszélesedett. A felszerelés és a berendezés modern, elterjedt az amerikai konyha, ami nyitottabbá, élettelibbé varázsolta a főzés színhelyét. A bútorok tekintetében rengeteget fejlődött a kor, radikális változás tapasztalható. Napjainkban már egyre divatosabbak a gázrugós vasalatok, a könnyen tisztítható, magas fényű fóliával ellátott bútorlapok, vagy például amiből mi is sokat értékesítünk, az egyedi megrendelésre készülő festett konyhabútorok. Az előlapok speciálisan edzett üvegfelületére forró gőzzel égetjük fel a kívánt rajzot, képet, motívumot. A képzeletnek semmi sem szabhat határt, nemrég az Avatar című film kapcsán rendeltek tőlünk egy teljes garnitúrát. A forma mellett a technika is változott, a mikrohullámé, az időzítővel ellátott sütőké és a többfunkciós gépeké a jövő – egészítette ki az elmondottakat Erőss Pál.
Egyöntetűen az a vélemény fogalmazódott meg bennünk, hogy a Konyhakiállítás a maga területén hiánypótló rendezvény, élvezhető programokkal, ahol a jó hangulat és a vendégszeretet egyaránt megtalálható. Kellemes kikapcsolódást nyújt a családosoknak, és a főzés iránt komolyabban érdeklődő magányos farkasoknak egyaránt. Hasznos és ígéretes programsorozat, melynek a nagyközönség jövőbeli érdeklődése adhatja meg az igazán méltó elismerést.
<b>Kiegészítés: A 2013-as Konyhakiállításon Varga Gábor, a desszert.eu főszerkesztője is tartott előadást a MIELE Gasztroszínpadon. Az ott készült felvétel itt megtekinthető.</b> <center><iframe width="600" height="338" src="http://www.youtube.com/embed/AFg6q4ix7is" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></center>

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-24 21:44
A pudingot teljesen ki kell hűteni, én először hidegvízbe hűtöm, majd jégakkura teszem a lábast, közben nem szabad...
44291
2017-01-24 21:20
mar nagyon keszulok arra hogy csinalok pizzat hugom szokta mondani miert nem csinalsz pizzat olyan hamar megvan most ez...
44290
2017-01-24 20:17
Karácsonyra készítettem el és megfenyegettek :) ha ezt nem készítem el máskor is,akkor rosszul fogok járni. Eredeti...
44289
2017-01-24 20:17
hmmmmmmmm :) nagyon jól hangzik!
44288
made by zwoelf