Főmenü

Regisztráció

Lencsefőzelék recept

Lencsefőzelék recept

Lencsefőzelék recept

5
58
Kedvencek közé teszem!218

Hozzávalók

adagra2 adagra:

Az alaphoz

A rántáshoz

Teljes elkészülési idő

+ egy éjszaka áztatás

Leírás

Klasszikus újévi étel a lencsefőzelék, a népi hiedelem szerint bőséges fogyasztásával megelőlegezzük magunknak a jövő évi gazdagságot. Amennyiben biztosra akarunk menni, szigorúan füstölt disznóhússal párosítsuk!


Elkészítés

1
A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!
2
A hozzávalóknál olvasható alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.
3
Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
4
Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
5
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.
6
A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
7
A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.
8
A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2013-01-03 20:03
Nagyon fimon lett!!!
9724
2013-01-01 17:09
nálunk leves készül a lencséből BUÉK
9717
2013-01-01 12:52
BUÉK :)
9710
2012-12-08 20:58
Már többször elkészítettem, nagyon finom. Szereti az egész család.
9489
2012-08-16 11:39
Azért kerestem új (tejföl nélküli) receptet, hogy fagyasztható legyen a lencsefőzelék. Ezt választottam, finom lett, köszi.
7539
2012-01-04 19:08
Sziasztok! Az Újév első étele nálunk a lencse. A gazdagság és bőség megtestesítője a néphitben, és ez most ránk is ránk fér, szóval babonás lettem,egy picit, hátha segít egy kicsit. A fenti receptet használtam citromhéj és füstölt szalonnabőr kihagyásával, és így is remekül sikerült. A lencse puha lett, az íze pedig olyan, mint régen a suli menzán volt. Nagyon kevés dolgot tudtak elkészíteni jól, ez az étel ebbe a kategóriába esett. Szóval hálás köszönetem a receptért, egy kezdő is könnyen elkészítette (Én) ezt a sok zöldhasút hozó finomságot. Sok sikert mindenkinek!
6535
2010-08-02 08:49
Nagyon izlett! Tejföl nelkül is nagyon jo! A mustar es a citromhej külön megbolonditja es pikanssa teszi az etelt! Köszönöm a receptet!
4473
2010-03-23 17:39
Szia/Sziasztok! Most járok az oldalon, január óta, ezért: egy kicsit megkésve ugyan, de viszont kívánok én is minden jót az idei évre neked/nektek!!!
3923
2010-01-01 20:33
Nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett mindenkinek :-) Gratulálok és boldog új évet ! Üdv, Alpár
3247
2010-01-01 14:38
Szia/Sziasztok! Nálunk is e szerint a recept szerint készült az újévi lencsefőzelék csülökkel. Nagyon finom lett! Köszönjük a receptet!
3243

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

557
4.857145
6
46

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.
361
4.923075
3
51

Másodlagos menü

made by zwoelf