Lencsefőzelék recept

Lencsefőzelék recept

Hozzávalók

adagra2 adagra:

Az alaphoz:

A rántáshoz:

Teljes elkészülési idő:

+ egy éjszaka áztatás
5
Értékelés
58

Leírás

Klasszikus újévi étel a lencsefőzelék, a népi hiedelem szerint bőséges fogyasztásával megelőlegezzük magunknak a jövő évi gazdagságot. Amennyiben biztosra akarunk menni, szigorúan füstölt disznóhússal párosítsuk!


Elkészítés

1
A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!
2
A hozzávalóknál olvasható alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.
3
Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
4
Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
5
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.
6
A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
7
A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.
8
A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.01.03 20:03
Nagyon fimon lett!!!
2013.01.01 17:09
nálunk leves készül a lencséből BUÉK
2013.01.01 12:52
BUÉK :)
2012.12.08 20:58
Már többször elkészítettem, nagyon finom. Szereti az egész család.
2012.08.16 11:39
Azért kerestem új (tejföl nélküli) receptet, hogy fagyasztható legyen a lencsefőzelék. Ezt választottam, finom lett, köszi.
2012.01.04 19:08
Sziasztok!
Az Újév első étele nálunk a lencse. A gazdagság és bőség megtestesítője a néphitben, és ez most ránk is ránk fér, szóval babonás lettem,egy picit, hátha segít egy kicsit. A fenti receptet használtam citromhéj és füstölt szalonnabőr kihagyásával, és így is remekül sikerült. A lencse puha lett, az íze pedig olyan, mint régen a suli menzán volt. Nagyon kevés dolgot tudtak elkészíteni jól, ez az étel ebbe a kategóriába esett. Szóval hálás köszönetem a receptért, egy kezdő is könnyen elkészítette (Én) ezt a sok zöldhasút hozó finomságot.
Sok sikert mindenkinek!
2010.08.02 08:49
Nagyon izlett! Tejföl nelkül is nagyon jo! A mustar es a citromhej külön megbolonditja es pikanssa teszi az etelt! Köszönöm a receptet!
2010.03.23 17:39
Szia/Sziasztok!
Most járok az oldalon, január óta, ezért: egy kicsit megkésve ugyan, de viszont kívánok én is minden jót az idei évre neked/nektek!!!
2010.01.01 20:33
Nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett mindenkinek :-)
Gratulálok és boldog új évet !

Üdv,
Alpár
2010.01.01 14:38
Szia/Sziasztok!
Nálunk is e szerint a recept szerint készült az újévi lencsefőzelék csülökkel. Nagyon finom lett! Köszönjük a receptet!
2010.01.01 14:23
:)Szivesen!
A lencse elkészült.Nagyon fincsi lett!Csak a mi ízlésvilágunknak a citromtól kicsit túl pikáns.De hozzáteszem,hogy fél kiló lencséből készült és 5 felnőtt 3 gyerek az utolsó cseppig eltüntette!:D
2010.01.01 07:44
:-D Köszi!

Várjuk az eredményt!

Gábor
2009.12.31 20:11
Sziasztok.
Most lehet,hogy én vagyok hozzá nem értő,de a következő mondatot szerintem elírtátok!
-Az 1 l alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott alaplével.
Nem a kiáztatott LENCSÉT kell feltenni főzni?:)
Üdv és BUÉK mindenkinek!
Holnap-e recept alapján készül az újévi lencsénk.
Üdv:Valery
2009.12.16 11:21
A legszebb bókot kaptam a paromtol. Azt mondta, hogy jobb, mint az anyukajae. :-)))
2009.11.02 13:18
Ez izlett. Koszonom a receptet!
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Nagyon finom lett! Olyannyira, hogy időm sem maradt lefotózni, hamar elfogyott! ;) Köszönjük a receptet!
Ez a profi receptek ismérve. Akinek problémás a mérleg, az jobb is ha nen fog neki.
Mióta dekázzuk a tojást??? Miért nem lehet azt írni x db tojás?? Inkább mást keresek bár lehet, hogy nagyon finom.
jelentés: finom lett, csak a tiz perc a végén nekem sok lett, kicsit odaégett. És kőkemény lett sajna :( betakartam pedig fóliával, most beraktam egy fémdobozba, hátha megpuhul. Van tipped, hogy mi lehet a pro...
Az előbb lettem kész vele. Eszméletlenül finom lett. Bár én tettem bele egy gerezd fokhagymát is(nekem nagyon hiányzott volna az íze ha nem kerül bele). Valamint a csipetnyitől kicsivel több sót tettem bel...

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.