Lencsefőzelék recept

Lencsefőzelék recept

Hozzávalók

adagra2 adagra:

Az alaphoz:

A rántáshoz:

Teljes elkészülési idő:

+ egy éjszaka áztatás
5
Értékelés
58

Leírás

Klasszikus újévi étel a lencsefőzelék, a népi hiedelem szerint bőséges fogyasztásával megelőlegezzük magunknak a jövő évi gazdagságot. Amennyiben biztosra akarunk menni, szigorúan füstölt disznóhússal párosítsuk!


Elkészítés

1
A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!
2
A hozzávalóknál olvasható alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.
3
Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
4
Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
5
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.
6
A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
7
A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.
8
A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.01.03 20:03
Nagyon fimon lett!!!
2013.01.01 17:09
nálunk leves készül a lencséből BUÉK
2013.01.01 12:52
BUÉK :)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Igen, muszáj bele a sör. A többi hozzávalókhoz szükséges az mennyiségü folyadék.
Muszáj a sör?
ez a leves pazar.Még a kisebbik gyerkőcünk is imádja,pedig a zöldséggel annyira nincs nagy barátságban :-) Köszönöm a receptet

Szia kiramagika,

A kelt tészta csoportban, a http://aprosef.hu/buktatorta
receptben, az 1.pntban le van irva hogy teszi bele a hozzávalókat.
Milyen sorr...

Szia, A 10 g lapzselatin helyett tegyél bele 8 gramm porzselatint. A tojásos részt azért nem nyílt lángon és maximum 82 C-ig melegítjük, hogy ne legyen rántotta. ;) Ha követed a receptet, működni fog!

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.