Lencsefőzelék recept

Lencsefőzelék recept

Hozzávalók

adagra2 adagra:

Az alaphoz:

A rántáshoz:

Teljes elkészülési idő:

+ egy éjszaka áztatás
5
Értékelés
58

Leírás

Klasszikus újévi étel a lencsefőzelék, a népi hiedelem szerint bőséges fogyasztásával megelőlegezzük magunknak a jövő évi gazdagságot. Amennyiben biztosra akarunk menni, szigorúan füstölt disznóhússal párosítsuk!


Elkészítés

1
A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!
2
A hozzávalóknál olvasható alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá.
3
Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
4
Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
5
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.
6
A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük. FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
7
A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet.
8
A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.01.03 20:03
Nagyon fimon lett!!!
2013.01.01 17:09
nálunk leves készül a lencséből BUÉK
2013.01.01 12:52
BUÉK :)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Szia, Ha már pont megsült miután otthagytad. Akkor nincs semmi rizikó, csak tedd át a hűtőbe. Azonban ha még mondig nem kötött meg,már ne kapcsold rá újra a hőt... Az már nem lesz jó.
Nagyon köszönöm a gyors választ! Arra gondoltam, hogy most ebédszünetben hazaugrom és, ha kell tovább sütöm, aztán hűtőbe teszem...ez jó gondolat? Van benne rizikó így elfogyasztani?
Nos, sajnos ez teljesen sütő függő. Extrém esetben akár 30 perccel is tovább sülhet, de ez mondjuk tényleg extrém eset... Látatlanban nehéz megmondani mi legyen. Sütés után ha a sütőben hűlt ki azzal se...
Szia! Nekem sem állt össze 80 perc 105 fokos sütés után is teljesen híg maradt...aztán felvettem 150 fokra és épp hogy csak el kezdett pudingosodni széle a közepe még mindig teljesen folyós volt - ekkor el ...
:( Sajnos nehéz látatlanban megmondani az okát. Nagyon sok helyen el lehet hibázni.. :(

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.