Regisztráció
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept főfotó

Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept

0 csillag / 0 szavazat
Kedvencek közé teszem!195

Hozzávalók

8
adagra

A kosárhoz

A mousse-hoz

A díszítéshez

Teljes elkészülési idő

Leírás

Igazi nyári csokoládédesszert. Elegáns, könnyű, és nagyon finom. A csokoládé-levendula párosítás itthon még nem igazán elterjedt, pedig nagyon illik egymáshoz a két íz.


Elkészítés

Ha tortába készítünk krémet, zselatint is kell a mousse-hoz adni. Étcsokoládé esetén zselatin ugye nem szükséges, azonban ha a receptet fehér csokoládéval készítjük, akkor a recept arányában 250 gramm fehér csokoládénként 16 gramm dehidratált lapzselatin jár a moussba, tejcsokoládé esetén 250 gramm csokoládénként 10 gramm dehidratált lapzselatin jár bele.

1
A sütőt előmelegítjük 175 C-ra.
2
Először a kosarakat készítjük el. A margarint, a lisztet, a porcukrot, és a narancslevet habverővel simára keverjük, majd a kakaóport is csomómentesre keverjük benne.
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 1. fázisfotó
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 2. fázisfotó
3
Zsírpapírra kerek, vékony lapokat kenünk a masszából. Ügyeljünk, hogy 1-2 mm-nél vastagabbak ne legyenek a lapok, mert különben szétfolyik a massza. Ezután sütőbe tesszük a lapokat, és pontosan 9 percig sütjük őket 175 C-on.
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 3. fázisfotó
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 4. fázisfotó
4
Ha kisültek, késsel gyorsan felszedjük őket a zsírpapírról, és előre kiválasztott, előkészített formákra helyezzük őket, hogy ott hűljenek ki. Ezzel el is készültek a csokis kosarak.
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 5. fázisfotó
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 6. fázisfotó
5
A mousse készítése következik. A kristálycukorra annyi vizet engedünk, hogy a víz éppen ellepje, de ne álljon a cukor teteje felett! Ezt tegyük a gázra, és kezdjük forrásig melegíteni.
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 7. fázisfotó
6
Amíg a cukor fő, verjük fel a tejszínt kemény habbá, és tegyük hűtőbe, valamint egy másik edénybe készítsük elő a tojássárgáját.
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 8. fázisfotó
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 9. fázisfotó
7
A csokoládét tegyük vízgőzre a szárított, konyhai mozsárban szétzúzott levendulával.
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 10. fázisfotó
8
Ha mindez megvan, és a cukorszörp is felforrt, akkor a tojássárgáját elkezdjük habosítani, s mikor már kissé habos, folyamatos habosítás mellett adjuk hozzá vékony sugárban a cukorszörpöt. Kihűlésig habosítjuk.
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 11. fázisfotó
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 12. fázisfotó
9
Ha kihűlt, lassan belekeverjük a levendulás olvasztott csokoládét, majd kis adagokban a tejszínhabot.
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 13. fázisfotó
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 14. fázisfotó
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 15. fázisfotó
10
Tegyük hűtőbe a mousse-t 30 percre, majd tálaljuk.
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 16. fázisfotó
Levendulás, tejszínes csokoládé mousse recept 17. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-08-26 17:54
Szia! Én tortaként szeretném elkészíteni és az lenne a kérdésem, hogy olvasztott csokival szeretném leönteni az egészet, ez kivitelezhető? A meleg csokitól nem lesz baja? Előre is köszönöm :)
12930
2014-02-15 11:56
Köszönöm a receptet, már többször megcsináltam, tejcsokival, fehércsokival és étcsokival is! Legutóbb egy tortát készítettem, alul tejcsoki-mousse, azon eperszósz, majd fejércsoki-mousse, végül az egészet leöntöttem sűrű, rumos csokiszósszal (ezt étcsokival készítettem). Tökéletes ízharmónia! :) Még annyi, hogy a tejcsokishoz és a fehércsokishoz legközelebb kevesebb cukrot teszek, mert egy picikét édes lett. De étcsokival készítve kiváló recept! :) Köszönöm. :)
11411
2009-09-29 20:39
Tisztelt László! Először is egy jó tanácsot szeretnék adni a desszertválasztást illetően. Ilyesmit, mint levendulás csokimousse csak akkor ajánlott készíteni, ha biztosak vagyunk abban, hogy a levendula senkiben sem fog visszatetszést kelteni. Én inkább azt javasolnám, hogy azonos receptúra alpján készítsen egy fehércsoki mousse-t, és egy étcsoki mousse-t, és ezt tálalja egybe. Ez éppen olyan izgalmas lesz, és biztosabb az átütő siker. A mousse. A mousse egy lágy hab. Közvetlenül elkészítést követően nagyon laza, talán túlzó, de mondjuk híg hab. Mondjuk egy tálba szedjük, órákra hűtőbe tesszük, és ott hagyjuk teljesen meghúzni. Miután teljesen megkötött, fagylaltos kanállal, vagy evőkanállal lehet gombócolni. Ebben a kész, megkötött állapotában is lágy krém a mousse. Ennek ez a lényege, így pudingos állagot senki ne várjon tőle! :-) Sok sikert! Varga Gábor
2879
2009-09-29 20:14
Kedves Varga ur, 62 eves rendszergazda vagyok (ez nem annyira fontos) okt 16-n foznom kell, desszertnek a levendulas csoki mousse-t talaltam ki. Ma kiprobaltam, igen finom, de a mousset hig lett. Arra szamitottam, hogy kb puding allagu lesz. Miert lett hig? Kerem segitsen. (Mindent a leiras szerint csinaltam. Elore is koszonom valaszat. (Ez egy olyan vacsora-csata szeru dolog & a vendegek pontoznak, ez a desszert igfen finom & kulonleges, ehhez ragaszkodom) megegyszer koszonom, udvozlettel: Toth, Laszlo
2878

Legfrissebb hozzászólások

2016-12-05 23:08
41122
2016-12-05 21:12
Nagyon jo lett! a hagyma zsenialis otlet. En meg adtam hozza cukrot es ugy karamelizaltam. Edes, csipos ellenalhatatlan...
41120
2016-12-05 20:25
Kedves Marcsi, Jénaiban is el tudod készíteni, a lényeg hogy a lehető legtovább fedő alatt párold az egészet hogy a...
41119
2016-12-05 19:42
Nagyon finom lett. Én a gomba belsejébe tettem mozzarella sajtot viszont a tetejére nem tettem tejfölt. Így is isteni...
41118
made by zwoelf