Mákos guba recept

Mákos guba recept

Hozzávalók

adagra6 adagra:

Teljes elkészülési idő:

4.642855
Értékelés
4.64285514

Leírás

Még a századforduló utáni első évtizedekben abban a hiszemben sütöttek gubát karácsonyra, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Ma már egész évben készítjük ezt az isteni magyar desszertet.


Elkészítés

1
Egy 26X17 cm-es, magas peremű tepsit kivajazunk, elkezdjük előmelegíteni a sütőt. A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük.
2
A vajat, tejet, vaníliarúd belsejét, héját, valamint a mézet egy edénybe tesszük, és felforraljuk.
3
Ha felforrt, kivesszük belőle a vaníliarudat, majd leforrázzuk vele a kifliket, jól átforgatjuk (óvatosan, össze ne törjön a kifli!) , hogy a kiflik mindenütt átnedvesedjenek.
4
Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukort, a reszelt citromhéjat, valamint a késhegynyi őrölt szegfűszeget. Ezután a keveréket a kiflikre szórjuk, és jól átkeverjük vele (még mindig nagyon óvatosan) .
5
A kész gubát a tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C-os sütőben megpirítjuk a tetejét (hőlégkeverés nélkül kb. 15 perc) .
6
A kész gubát melegen tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 2053.95 kcal
Fehérje: 55.015 g
Szénhidrát: 272.815 g
Zsír: 79.89 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.10.18 20:20
Szuper lett :)
2014.09.13 12:55
tökéletes, isteni finom! !
2014.07.11 21:06
Elkészült! :)
2014.05.14 14:44
Isteni lett
2014.05.14 14:43
2014.05.06 00:05
Kendvenc ételeim közé sorolom
2013.02.10 18:01
Kérhetném, hogy az előző képet töröld Gábor, és ez legyen helyette. Most láttam meg, hogy elgépeltem a fényképen a szöveget :S
2013.02.10 17:45
Kedves Gábor!

Elkészítettem a recepted alapján, és mondhatom, most sem csalódtam, bár még sosem ettem mákos gubát. De nagyon finom lett. Én vanília sodóval kínáltam.
Zsuzsi
2013.01.16 19:52
Na ezt tuti megcsinálom sokat hallottam a mákos gubárol de még sose ettem csak azt nem tudom milyen kiflit vegyek hozzá sajnos itt ojan nyulos kifliket lehet kapni csupa puhitokkal de megprobálhatom .köszi a receptet
2012.12.10 09:14
En ugy szoktam kesizteni, hogy a tejbe atforgatott kifliket egy keves olvasztott vajon megpriritom, aztan jon ra a mak. A kiflikarikak koze szoktam meggyszemeket is szorni, ugy sutom ossze az egeszet. Nagyon finom:D
2012.11.02 16:40
Kedves Katari Kataro,
Ezt a kiflit se lehet elkesziteni "Békebeli főtt kifli", a Receptek-nel keresd ki!
2012.11.02 12:48
téjnleg Isteni magyar desszert. Itt BGban ilyen kifli nincs és nem lehet csinálni. Abban maradok, hogy nézem a szép képeket.
2012.03.08 15:28
Kedves Balnka!

EZ csak természetes! ;)

Gábor
2012.03.08 10:54
Kedves Gabor!

Megint az ugyben szeretnem az engedelyet kerni, hogy a makos guba receptjet lefordithassam es kepekkel egyutt odaadjam egy baratnomnek. (egszer mar megengedte a Hortobagyi palacsintanal) Ezuttal kinaiul kell egy filippino leanykanak, mikor eloadast tartottam a magyar etelekrol (bevallom, az oldalrol csentem a fotokat hozza) nagyon megtetszett neki a dolog. Elnezest, hogy mindig ezzel nyaggatom, de az, hogy Onnek ez a szakmaja, meg a kepek miatt ha nem kernek engedelyt olyan lenne mintha plagizalnek.

Udvozlettel:
Blanka
2011.11.01 15:16
Sziasztok!
Én nagyon kedvelem ezt az édességet. Újitásként az egészet beleteszem egy tepsibe, és leöntöm vanilia pudinggal. Beteszem a sütőbe kb. 5-10 percre. Isteni finom, próbáljátok ki.
Üdv.: Erika
2011.09.21 13:56
Istenien finom!!! Eddig útáltam, de most szerintem hetente 1x biztos lesz! Gyors és izletes! Köszönöm!
2011.04.03 01:03
Külföldön élek,ahol nincsen kifli, de helyette nagyon megfelel a bagel. Kb egy bagel két kiflinek felel meg. Sokszor csináltam már igy és mindnkinek nagyon izlett
2010.11.17 08:40
Nagyon finom a mákosguba receptje.Azoknak a háziasszonyoknak szeretnék segíteni, akik kulfoldon élnek és ott nem kapható kifli, ime a recept:

Kifli (16 drb)
Ha soknak találod ezt a mennyiséget,ha kihul, rakd be a mélyhutobe és bármikor felhasználhatod, amikor kiflire lesz szukséged.
Hozzávalók:
1/2 kg sima liszt
1/4 liter tej
1 csomag száraz éleszto (vagy kb.4 dkg friss éleszto)
60gr vaj vagy bármilyen zsiradék (120ml olaj)
1 kávés kanál só
1 " " cukor

Simára kidagasztani, megkeleszteni és 4 felé vágni, cipókat formálni belole. Minden cipót kerekre kisikálni , átlósan 4 felé vágni és kifliket formálni belole.(Ne ijedjunk meg ilyen állapotban a kiflik ceruza vékonyságúak).
A tepsiben újra kelesztjuk amíg kifli vastagságúra megvastagodik.
(Én a legalacsonyabb hofokra állított sutoben kelesztem, majd amikor megkelt a sutot 180 C fokra állítjuk és kb.15-18 percig sutjuk.
Finomabb mint az uzletben vásárolt kifli.

2010.11.01 18:40
Kedves Pebaugh!
Koszonom,a tanacsot,megcsinalom a French bread-bol....Egyebkent New-york-ban elek...Masik kerdesem,retes liszt milyen neven fut itt amerikaban?
Azt sem talalok...
Koszonettel:csillagfeny
2010.10.30 00:50
Szia Csillagfény!
Én is Amerikában élek. French bread-ből csináltam már, bár igaz, hogy az kicsit savanyúbb, mint az otthoni kifli. Nem tudom, hol élsz pontosan, de valahol biztos találsz német boltot, ahol lehet kapni Brat Bun-t, ami hasonlít a kiflihez és az tényleg nagyon jó.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.