Mákos guba recept

Mákos guba recept

Hozzávalók

adagra6 adagra:

Teljes elkészülési idő:

4.642855
Értékelés
4.64285514

Leírás

Még a századforduló utáni első évtizedekben abban a hiszemben sütöttek gubát karácsonyra, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Ma már egész évben készítjük ezt az isteni magyar desszertet.


Elkészítés

1
Egy 26X17 cm-es, magas peremű tepsit kivajazunk, elkezdjük előmelegíteni a sütőt. A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük.
2
A vajat, tejet, vaníliarúd belsejét, héját, valamint a mézet egy edénybe tesszük, és felforraljuk.
3
Ha felforrt, kivesszük belőle a vaníliarudat, majd leforrázzuk vele a kifliket, jól átforgatjuk (óvatosan, össze ne törjön a kifli!) , hogy a kiflik mindenütt átnedvesedjenek.
4
Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukort, a reszelt citromhéjat, valamint a késhegynyi őrölt szegfűszeget. Ezután a keveréket a kiflikre szórjuk, és jól átkeverjük vele (még mindig nagyon óvatosan) .
5
A kész gubát a tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C-os sütőben megpirítjuk a tetejét (hőlégkeverés nélkül kb. 15 perc) .
6
A kész gubát melegen tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 2053.95 kcal
Fehérje: 55.015 g
Szénhidrát: 272.815 g
Zsír: 79.89 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.09.13 12:55
tökéletes, isteni finom! !
2014.07.11 21:06
Elkészült! :)
2014.05.14 14:44
Isteni lett
2014.05.14 14:43
2014.05.06 00:05
Kendvenc ételeim közé sorolom
2013.02.10 18:01
Kérhetném, hogy az előző képet töröld Gábor, és ez legyen helyette. Most láttam meg, hogy elgépeltem a fényképen a szöveget :S
2013.02.10 17:45
Kedves Gábor!

Elkészítettem a recepted alapján, és mondhatom, most sem csalódtam, bár még sosem ettem mákos gubát. De nagyon finom lett. Én vanília sodóval kínáltam.
Zsuzsi
2013.01.16 19:52
Na ezt tuti megcsinálom sokat hallottam a mákos gubárol de még sose ettem csak azt nem tudom milyen kiflit vegyek hozzá sajnos itt ojan nyulos kifliket lehet kapni csupa puhitokkal de megprobálhatom .köszi a receptet
2012.12.10 09:14
En ugy szoktam kesizteni, hogy a tejbe atforgatott kifliket egy keves olvasztott vajon megpriritom, aztan jon ra a mak. A kiflikarikak koze szoktam meggyszemeket is szorni, ugy sutom ossze az egeszet. Nagyon finom:D
2012.11.02 16:40
Kedves Katari Kataro,
Ezt a kiflit se lehet elkesziteni "Békebeli főtt kifli", a Receptek-nel keresd ki!
2012.11.02 12:48
téjnleg Isteni magyar desszert. Itt BGban ilyen kifli nincs és nem lehet csinálni. Abban maradok, hogy nézem a szép képeket.
2012.03.08 15:28
Kedves Balnka!

EZ csak természetes! ;)

Gábor
2012.03.08 10:54
Kedves Gabor!

Megint az ugyben szeretnem az engedelyet kerni, hogy a makos guba receptjet lefordithassam es kepekkel egyutt odaadjam egy baratnomnek. (egszer mar megengedte a Hortobagyi palacsintanal) Ezuttal kinaiul kell egy filippino leanykanak, mikor eloadast tartottam a magyar etelekrol (bevallom, az oldalrol csentem a fotokat hozza) nagyon megtetszett neki a dolog. Elnezest, hogy mindig ezzel nyaggatom, de az, hogy Onnek ez a szakmaja, meg a kepek miatt ha nem kernek engedelyt olyan lenne mintha plagizalnek.

Udvozlettel:
Blanka
2011.11.01 15:16
Sziasztok!
Én nagyon kedvelem ezt az édességet. Újitásként az egészet beleteszem egy tepsibe, és leöntöm vanilia pudinggal. Beteszem a sütőbe kb. 5-10 percre. Isteni finom, próbáljátok ki.
Üdv.: Erika
2011.09.21 13:56
Istenien finom!!! Eddig útáltam, de most szerintem hetente 1x biztos lesz! Gyors és izletes! Köszönöm!
2011.04.03 01:03
Külföldön élek,ahol nincsen kifli, de helyette nagyon megfelel a bagel. Kb egy bagel két kiflinek felel meg. Sokszor csináltam már igy és mindnkinek nagyon izlett
2010.11.17 08:40
Nagyon finom a mákosguba receptje.Azoknak a háziasszonyoknak szeretnék segíteni, akik kulfoldon élnek és ott nem kapható kifli, ime a recept:

Kifli (16 drb)
Ha soknak találod ezt a mennyiséget,ha kihul, rakd be a mélyhutobe és bármikor felhasználhatod, amikor kiflire lesz szukséged.
Hozzávalók:
1/2 kg sima liszt
1/4 liter tej
1 csomag száraz éleszto (vagy kb.4 dkg friss éleszto)
60gr vaj vagy bármilyen zsiradék (120ml olaj)
1 kávés kanál só
1 " " cukor

Simára kidagasztani, megkeleszteni és 4 felé vágni, cipókat formálni belole. Minden cipót kerekre kisikálni , átlósan 4 felé vágni és kifliket formálni belole.(Ne ijedjunk meg ilyen állapotban a kiflik ceruza vékonyságúak).
A tepsiben újra kelesztjuk amíg kifli vastagságúra megvastagodik.
(Én a legalacsonyabb hofokra állított sutoben kelesztem, majd amikor megkelt a sutot 180 C fokra állítjuk és kb.15-18 percig sutjuk.
Finomabb mint az uzletben vásárolt kifli.

2010.11.01 18:40
Kedves Pebaugh!
Koszonom,a tanacsot,megcsinalom a French bread-bol....Egyebkent New-york-ban elek...Masik kerdesem,retes liszt milyen neven fut itt amerikaban?
Azt sem talalok...
Koszonettel:csillagfeny
2010.10.30 00:50
Szia Csillagfény!
Én is Amerikában élek. French bread-ből csináltam már, bár igaz, hogy az kicsit savanyúbb, mint az otthoni kifli. Nem tudom, hol élsz pontosan, de valahol biztos találsz német boltot, ahol lehet kapni Brat Bun-t, ami hasonlít a kiflihez és az tényleg nagyon jó.
2010.10.28 21:42
Sziasztok!
Amerikaban elek,nagyon szeretem ezt a webb-es oldalt,sok magyar receptet mutattam be a Spanyol ferjemnek!Nagyon jok a receptek!
A makos-gubaval kapcsolatban azt kerdeznem,mit hasznalhatnek kifli helyett,azt ugyan is nem lehet itt beszerezni!Koszonettel Csillagfeny
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Énis elkészítettem,barack-és áfonya lekvárral.Valami Isteni volt a tészta.Csak ajánlani tudom.! :)
Én leturmixoltam!Fini lett!
mi minden vasárnap ezt esszü
végeredmény :)
most készül szerintem jó lesz! :)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.