Regisztráció
Mákos guba recept főfotó

Mákos guba recept

4.8 csillag / 25 szavazat
Kedvencek közé teszem!1793

Hozzávalók

6
adagra

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
2053.95
kcal
Fehérje
55.015
gramm
Szénhidr.
272.815
gramm
Zsír
79.89
gramm

Leírás

Még a századforduló utáni első évtizedekben abban a hiszemben sütöttek mákos gubát karácsonyra, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Ma már egész évben készítjük ezt az isteni magyar desszertet. Ez a legjobb mákos guba recept, amit valaha kóstoltam! :


Elkészítés

1
Egy 26X17 cm-es, magas peremű tepsit kivajazunk, elkezdjük előmelegíteni a sütőt. A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük.
Mákos guba recept 1. fázisfotó
Mákos guba recept 2. fázisfotó
Mákos guba recept 3. fázisfotó
2
A vajat, tejet, vaníliarúd belsejét, héját, valamint a mézet egy edénybe tesszük, és felforraljuk.
Mákos guba recept 4. fázisfotó
Mákos guba recept 5. fázisfotó
Mákos guba recept 6. fázisfotó
Mákos guba recept 7. fázisfotó
3
Ha felforrt, kivesszük belőle a vaníliarudat, majd leforrázzuk vele a kifliket, jól átforgatjuk (óvatosan, össze ne törjön a kifli!) , hogy a kiflik mindenütt átnedvesedjenek.
Mákos guba recept 8. fázisfotó
Mákos guba recept 9. fázisfotó
4
Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukort, a reszelt citromhéjat, valamint a késhegynyi őrölt szegfűszeget. Ezután a keveréket a kiflikre szórjuk, és jól átkeverjük vele (még mindig nagyon óvatosan) .
Mákos guba recept 10. fázisfotó
Mákos guba recept 11. fázisfotó
Mákos guba recept 12. fázisfotó
Mákos guba recept 13. fázisfotó
5
A kész gubát a tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C-os sütőben megpirítjuk a tetejét (hőlégkeverés nélkül kb. 15 perc) .
Mákos guba recept 14. fázisfotó
Mákos guba recept 15. fázisfotó
6
A kész gubát melegen tálaljuk.
Mákos guba recept 16. fázisfotó
Mákos guba recept 17. fázisfotó
Mákos guba recept 18. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2017-01-12 10:26
Ez a mákos guba mézzel szuper jó megcsináltam annyi különbséggel hogy én a végén hab tejszínnel kínálom köszike isteni jó katalin
43385
2017-01-03 19:19
Pudinggal a legfinomabb:)
42830
2016-12-31 11:24
20 db kifliből. Nagyon finom lett! :) Köszönöm!
42614
2016-12-25 20:47
Üdv! Egész jól sikerült a mákos guba...egyedül talán az adaggal van némi gondom, ugyanis a hat személyre ajánlott adag elég volt 2 adagra! :(
42272
2016-12-01 15:38
Imádtam :)
40918
2016-11-30 13:52
Imádom!!!
40890
2016-09-04 14:38
A kifliket tojássárgájás-tejes főzettel öntöttem nyakon, mint a máglyarakásnál. A fehérjés habbal lazítottam a végén. Így nagyon könnyű lett, nem pedig lapos/tömött -)
37085
2016-06-30 20:52
Isteni lett! köszönöm a receptet :)
34456
2016-04-10 14:33
Sziasztok én csak fél citrom héját tettem bele és számomra így tökéletes lett. Köszönöm a receptet! :)
31361
2016-01-23 13:49
Nagyon finom lett! :)
27800
1478
5
0
12
3827
5
8
18
6370
4.707315
68
102
1834
5
0
1

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-21 15:25
finom...
44006
2017-01-21 15:21
Kedves Csilla! A szallonás-hagymán megsütöm, mielőtt hozzáadom a nokedlit.
44005
2017-01-21 14:59
nagyon finom, köszönjük a receptet ! :-)
44004
2017-01-21 14:55
Az is, ha figyeltél a hozzávalóknál ott a húsgombóc.
44003
3215
4.81818
7
21
5086
5
12
28
made by zwoelf