Regisztráció
Mákos sütemény recept főfotó

Mákos sütemény recept

5 csillag / 4 szavazat
Kedvencek közé teszem!290

Hozzávalók

28
szelethez

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

  • 1 db tojás (felvert)

Hozzávalók beszerzése a GRoby Online Szupermarkettől

Advertisement

Teljes elkészülési idő

Leírás

Ez a sütemény a mákkedvelők kedvence lesz! Egy igazi házias jellegű varázslat, mely gyorsan, és egyszerűen elkészíthető, akár különösebb rutin nélkül is!


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és előkészítünk egy kb. 20x36 cm-es, magas peremű tepsit. A mazsolát beáztatjuk a rumba.
2
Elkészítjük a tölteléket: a mákot összekeverjük a cukorral és a tejjel. Hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, az ízlés szerinti mennyiségű fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd felfőzzük.
Mákos sütemény recept 1. fázisfotó
Mákos sütemény recept 2. fázisfotó
Mákos sütemény recept 3. fázisfotó
Mákos sütemény recept 4. fázisfotó
3
A mákot levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a langyos töltelékbe keverjük.
Mákos sütemény recept 5. fázisfotó
Mákos sütemény recept 6. fázisfotó
4
A langyos tejben feloldjuk a teáskanál kristálycukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Mákos sütemény recept 7. fázisfotó
5
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és elmorzsoljuk benne a vajat.
Mákos sütemény recept 8. fázisfotó
6
Hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Mákos sütemény recept 9. fázisfotó
Mákos sütemény recept 10. fázisfotó
7
Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd három részre osztjuk, és kinyújtjuk. Az első lapot belehelyezzük a tepsibe.
Mákos sütemény recept 11. fázisfotó
Mákos sütemény recept 12. fázisfotó
8
Megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a mák töltelék felét. Erre ismét tészta következik, amelyet szintén lekvárral, majd mákkal kenünk meg. A harmadik tésztalappal befedjük.
Mákos sütemény recept 13. fázisfotó
Mákos sütemény recept 14. fázisfotó
9
A tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, és megszurkáljuk. 170 C-os sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.
Mákos sütemény recept 15. fázisfotó
10
Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálaljuk.
Mákos sütemény recept 16. fázisfotó
Mákos sütemény recept 17. fázisfotó
Mákos sütemény recept 18. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-02-02 16:14
A tepsiben, sütésre várva.
28233
2016-01-25 15:09
Karácsonykor kimaradt nálam a 'mákosság', így most ezt megcsináltam, bár kicsit átvariáltam a dolgokat... Mivel nem nagyon szeretem a fullasztó kelttésztás sütiket, így linzerhez való alapanyagok kerültek bele, kevesebb lisztből készült és teljes kiőrlésűből: 33 dkg tkliszt, 22 dkg vaj és 11 dkg Xilit ment a tésztájába. Mivel durvább ennek a lisztnek az anyaga mint a finomliszté és nem igazán fogta össze a vaj az anyagokat, így tettem bele tejet, kevés sütőport, 2 tojássárgáját és az élesztőt is kihagytam belőle. A mákrészéből kimaradt a mazsola most, a cukor helyett itt is Xilit került a töltelékbe. Mivel kevesebb tésztanyagból állt össze az egész, ezért nem 3 rétegű lett, csak kettő, közé került a mákos téma, alul-felül pedig szamócalekvárral ízesítettem (talán ebben volt egyedül egy kevéske cukor). Most hűl, már belekótoltam és elég finom lett.
27885
2016-01-16 21:08
Nagyon finom. Imádom ☺
27619
2016-01-10 22:31
Az enyém ilyen lett. Finom, köszönöm. Csináltam egy gesztenyés változatot is, de az nem lett fotóképes, tönkölybúza lisztből készült és kicsit túlsült, de azért még ehető volt.:-) Majd kipróbálom a gesztenyést sima lisztből is. Üdv: Gabica
27412
2015-12-15 21:58
Nem értem minek hozzá élesztő meg sütőpor is. Azért majd kipróbálom.
26367
2015-01-26 21:59
Isteni fimom lett!! Máskor is biztosan megcsinálom! Köszi a receptet :)
16727
2015-01-03 09:57
A mákra szüksége van a szervezetnek! Jó recept, köszi.
16126
2014-12-07 07:29
Nagyon finom
15478
2013-01-26 13:35
Tökéletes recept,tökéletes eredménnyel!:) Tényleg nagyon könnyű elkészíteni és nagyon finom!
9834
2012-02-06 16:54
Kiváló sütemény, jó recept. - gondolkoznom kellett, hogy a mazsolát rummal együtt kell-e a töltelékbe tenni... Végül belement a rum is. Fehér tönkölylisztből készítettem, finom lett.
6646
1662
4.916665
4
13
2913
5
30
59

Legfrissebb hozzászólások

2016-06-24 23:16
Gabriella Vajda: Valószínűleg nagyon-nagyon sokáig. Mivel nincs benne sem vaj, sem tojás. Tökéletesen olyan, mint a...
34125
2016-06-24 23:03
Imádom! És a barátaim is. :-) Mazsola helyett legutóbb meggyet használtam, isteni finom lett.
34124
2016-06-24 22:30
Mennyi ideig tartható el? Szobahőmérsékleten vagy hűtőben?
34123
2016-06-24 21:56
Első próbálkozás :)
34122
1711
4.875
17
36
made by zwoelf