Málnás macaron recept

Málnás macaron recept

Hozzávalók

Kb.
db macaronhozKb. 55 db macaronhoz:

A macaron tésztához:

A díszítéshez:

  • szezámmag

A töltéshez:

  • málna dzsem
  • ganache töltlék

Teljes elkészülési idő:

+ fél nap hűtőben pihentetés
4.636365
Értékelés
4.63636511

Leírás

A macaronoknak számtalan változata ismert. Ez egy cukorsziruppal készült, jól "bejáratott" recept.


Elkészítés

1
A porcukrot, mandulalisztet, és az első adag tojásfehérjét egy tálba mérjük. Kezünkkel alaposan összekeverjük, összedolgozzuk marcipán szerű masszává.
2
Ezt követően a vizet a kristálycukorral a tűzhelyre tesszük, és közepes hőfokon, pontosan 121 C-ig főzzük.
3
Míg a cukorszirup fő, a második adag tojásfehérjét elkezdjük habosítani. Kemény habbá verjük.
4
Mikor a cukorszirup elérte a 121 C-t, folyamatos habosítás mellett hozzácsurgatjuk a kemény fehérjehabhoz.
5
További habosítás mellett hozzáadjuk a habhoz a piros ételszínezéket is. Majd kihűlésig habosítjuk a fehérjét.
6
Ezután kis részletekben a korábban elkészített marcipán szerű masszához keverjük a tojáshabot egy keverőkanállal, nem habverővel! Mikor az összes hab benne van, a csokoládétemperáláshoz hasonló mozdulatokkal simára "kenjük" a masszát. Nem kell félteni a habot, itt egyáltalán nem baj, ha összeesik. Szép sima masszává kell dolgozni a keveréket!
7
Sima csöves nyomózsákba szedjük a masszát - ha tehetjük, a zsákban hagyjuk fél órát állni a masszát -, és szilikonos sütőpapírra - csak szilikonoson fog működni! - 2-3 cm távolságra egymástól szabályos kör alakokat nyomunk. Ha kinyomtuk, az asztalhoz csapkodjuk a lemezt, hogy kicsit elterüljenek.
8
Minden második sort megszórunk kevés szezámmaggal, majd 40-50 percen át hagyjuk bőrösödni a macaronokat.
9
A bőrösítés után 130 C-ra előmelegített sütőben 20-25 percen át sütjük őket légkeverés nélkül. Szép világosnak kell maradniuk sütés végére, nem szabad, hogy megpiruljanak sehol a macaronok!
10
Kisütés után a lemezen hagyjuk kihűlni őket. Ezután sűrűre főzött málnalekvárral töltjük - még jobb, ha ganache töltelékkel -, és betöltés után fél napig hűtőben, légmentesen lezárva pihentetjük az elkészült málnás macaronokat! Azért fontos légmentesen lezárva tárolni, mert különben a hűtőben lévő párától teljesen felpuhul a roppanós kéreg!

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.03.16 18:42
Na csak csináltam még egy adagot :) mostmár megsültek, le is jönnek a papírról végre, de még mindig úgy járok, hogy sütés közben szépen megnő, aztán meg össze is esik még mielőtt megsülne...
2014.03.15 15:13
Szia,
Nos ezért ennyire titokzatos dolog ez a macaron. :) Még egy tökéletes recept sem garancia a sikerre. Látatlanba nehéz megmondani, hogy mi a baj. Egy biztos, a hőfokot emelni nem szabad! Ha nem jön le vagy pár perccel tovább kell sütni, vahy teljesen kihűlni a papíron. Akár egy órát is. Akkor tuti feljön.
2014.03.15 15:06
Nekem sem sikerültek... :( bekevertek szépen a tésztát, ahogy kellett, hagytam is állni őket 1 óráig a sütés előtt, de még 40 perc sütés után is nagyon nyersnek tűntek. Kipróbáltam magasabb hőfokkal is, de akkor se lettek annyira szilárdak, hogy le lehessen szedni őket a sütőpapírról. Valamint nekem eleve olyan laposak is maradtak, mint amilyenek voltak a sütés előtt, ez miért lehet?
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Enyhén remegősre kell sütni. Mikor kihűl, akkor köt meg.
Sajnos nekem katasztrofális sütőm van. Gáz, picit éget és annyi van csak rajta, hogy kis láng-nagy láng, így mindig fejtörést okoznak a receptek celsius fokai. Ebből kifolyólag én figyelem a sütik állagá...
csirkemellel vakaki probalta mar? azzal is van olyan jo mint a comb-bal? :) Parom szinte csak csirkemelles igy abbol szeretnem kiprobalni... :) koszi elore is :)
Nagyon finom :-)
Én teszek...ha még le ís öblítem, veszít a sóból. Pörinél mondjuk nem annyira gáz, de...tény: egyéni :)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.