Regisztráció
Mézeskalács recept főfotó

Mézeskalács recept

5 csillag / 20 szavazat
Kedvencek közé teszem!2984

Hozzávalók

6
adagra

A tésztához

A díszítésre

Teljes elkészülési idő

20 perc gyúrás, 10 perc pihentetés, 40 perc formázás és sütés, 20 perc díszítés

Leírás

Ebben a mézeskalács receptben nem lehet csalódni! Tökéletes, finom és - ami a legfontosabb - puha mézeskalácsokat süthetünk. Nem egy-két nap múlva, hanem rögtön ehető, díszíthető, ajándékozható. A puhaság titka, hogy a tésztát nem hagyjuk pihenni egy éjszakát.


Videó

Elkészítés

1
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a kakaóval, a szódabikarbónával, a fűszerekkel, és a porcukorral, majd belemorzsoljuk a vajat.
300 g búzaliszt (BL55), 50 g búza-rétesliszt (BFF 55), 80 g porcukor, 50 g vaj, 1 csapott teáskanál kakaópor - holland, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 csapott mokkáskanál gyömbér (őrölt), 1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt), 1 csapott mokkáskanál szegfűszeg (őrölt)
Mézeskalács recept 1. fázisfotó
2
A mézet mikróban kicsit folyósabbra melegítjük, és hozzáadjuk a lisztes részhez.
200 g méz - vegyes virág
Mézeskalács recept 2. fázisfotó
3
A legvégén hozzáadjuk a tojást, és a tojássárgáját. Kevés vízzel lágyíthatunk a tésztán ha szükséges, de elegendő egyszer bevizezni a kezünket a gyúráshoz.
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 1 db tojássárgája
Mézeskalács recept 3. fázisfotó
4
Összegyúrjuk a tésztát.
Mézeskalács recept 4. fázisfotó
5
10 percre hűtőbe rakjuk, folpackba csomagolva.
Mézeskalács recept 5. fázisfotó
6
A kicsit kihűlt tésztából egy kisebb adagot lisztezett felületen kinyújtunk. A liszttel óvatosan bánjunk, hogy ne vegyen fel sokat a tészta. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákra kiszaggatjuk. Ha karácsonyfára készítjük, itt kell kiszúrni az akasztó helyét.
Mézeskalács recept 6. fázisfotó
7
Sütőbe rakjuk az első adagot, és 8 percig sütjük 180 C-os, előmelegített sütőben. Légkeverés nélkül!
Mézeskalács recept 7. fázisfotó
8
Közben készítjük az új adagot a másik tepsire, míg el nem fogy a tésztánk.
Mézeskalács recept 8. fázisfotó
9
A sütőből kivett mézeskalácsokat kihűlésig egyenes felületre szedjük ki, mert ilyenkor még eldeformálódnak. 5 perc hűlés után vékonyan átkenhetjük őket tojásfehérjével, ha szeretnénk, hogy fényesek is legyenek.
Mézeskalács recept 9. fázisfotó
10
A kihűlt mézeskalácsokat írókával díszíthetjük ha van kedvünk. Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként belekeverjük a porcukrot, amivel addig verjük, míg gyönyörű, csillogó és kemény habot nem kapunk. Nyomózsákba töltjük és kidíszítjük a mézeskalácsokat, majd hagyjuk őket tökéletesen megszáradni.
1 db tojásfehérje, 120 g porcukor
Mézeskalács recept 10. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-12-27 18:54
Tökéletes recept :)
42362
2016-12-25 14:19
42251
2016-12-23 21:27
Kb mennyi darab lesz ebből az adagból? Tudom, hogy formától függ, úgyhogy csak az átlagra lennék kíváncsi. :)
42144
2016-12-23 12:18
Csodás recept! Én dupla adagot készítettem, és teljesen rendben voltak az arányok. Cukor helyett patikában kapható pótlékot tettem bele, nagyon finom lett, és isteni puha! Mézeskalácso fűszerkeverékkel is mesés.
42070
2016-12-22 19:06
Lányom készítette el. Kellemes ünnepeket!
42026
2016-12-22 15:58
én is megcsináltam. de kellett még lisztet hozzáraknom és nem 8perc hanem 4perc alatt készre sütöttem.
41985
2016-12-21 19:35
Tényleg nagyon puha és finom :) Nekem valószínűleg a tojás volt nagy vagy a méz gyenge, de kellett egy kis lisztet pótolnom...
41936
2016-12-21 11:35
Én 2x adagot csinaltam, de a teszta annyira ragadt.. :/ kivancsi vagyok hogyan birom majd kiszaggatni. :/ masnak is ennyire ragadt?
41887
2016-12-20 15:00
nagyon jó recept, finomak lettek ! ajánlom mindenkinek!! :)
41854
2016-12-19 19:24
Íme
41823
3183
4.814815
20
64
5481
4.860465
42
125

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-19 19:13
gyors és finom :)
43893
2017-01-19 18:59
plusz cukrot nem igenyel ?
43890
2017-01-19 18:26
Kedves Sári! A legtöbb esetben liszttel is lehet helyettesíteni, viszont keményítővel sokkal finomabb. üdv Rózsa
43889
2017-01-19 17:44
Nagyon finom, az első zabkásám ami sikerült.
43888
3656
4.96
34
65
2524
4.75
13
29
made by zwoelf