Mézeskalács adventi naptár (letölthető sablonnal)

Mézeskalács adventi naptár (letölthető sablonnal)

Hozzávalók

darabhoz1 darabhoz:

A tésztához:

A fényes mázhoz:

A díszítéshez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
51

Leírás

Készítsen Ön is adventi naptárat mézeskalácsból! Az advent szó jelentése eljövetel (a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „Úr eljövetele”). A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Vonja be a naptár elkészítésébe a gyerekeket is, hogy együtt lehessen a család! 6 m dísz szalagot igényel a projekt! :)


Elkészítés

Ide klikkelve letölthető a sablon!
1
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra. Előkészítünk egy sütőpapírral fedett sütőlemezt.
2
A tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és alaposan összegyúrjuk.
3
Befóliázzuk a kész tésztát, és hűtőbe tesszük kb 30 percre.
4
Ha a tészta pihent, elővesszük és kinyújtjuk a tésztát kb 43 X 36 cm nagyságú négyzetre.
5
A kinyomtatott - Ide klikkelve letölthető a sablon! - fenyősablont a tészta egyik szélére tesszük, és az éleket egy gombostűvel átszurkáljuk.
6
Ha ez megvan levesszük a sablont, és liszttel leszórjuk a tésztát. Kezünkkel elsimítjuk, majd lesöpörjük a lisztet. Ezáltal a lyukakba belemegy a liszt, és láthatóvá válnak a fenyő körvonalai. Kivágjuk a tésztából a fenyőalakot egy kis méretű késsel.
7
A maradék tésztából 24 db egyforma, 3 X 3 cm-es négyzetet vágunk ki a fenyőalak mellett.
8
A kockákat rátesszük a fenyőalakra abban az elosztásban, ahogyan a kész naptáron lesznek.
9
Egy bármilyen arra alkalmas eszközzel a kockák felső két sarkánál szúrjunk 4 mm átmérőjű lyukakat a kockákba és a fenyőbe. A lyukak sütés közben kissé szűkülni fognak. Ha nagyon összszűkülnének majd később ki lehet hengeres fogpiszkálóval szélesíteni őket.
10
Ha a lyukakat kiszúrtuk, vegyük le a kockákat, tegyük őket a sütőlemezre, majd a fenyőt is - ügyelve, hogy ne deformálódjon! FIGYELEM! A fenyő a munka alatt valószínűleg letapadt a asztalra. Mielőtt felszednénk, egy vékony pengéjű késsel vágjunk alá, az átemeléshez pedig vegyük igénybe más segítségét is. Egyedül igen problémás.
11
Ha naptárunkra fényes bevonatot szeretnénk, akkor most vékonyan kenjünk le minden darabot tojásfehérjével. A sütőlemezen vannak a darabok, az előmelegített sütőben kb 15-25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. FIGYELEM! A kis kockák elképzelhető, hogy előbb kisülnek, mint a fenyő alak. Ebben az esetben vegyük le a kockákat a lemezről, a fenyőt pedig tegyük vissza sülni. A fa alak akkor sült készre, ha kihűlés után teljesen kemény és merev lesz.
12
Most a díszítésül szolgáló fehér masszát (szaknyelven glazúrt) készítjük el. Egy tálba beletesszük az átszitált porcukrot, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásfehérjét. Minden csepp után keverjük el alaposan, és addig csepegtessük hozzá a tojásfehérjét, míg sűrőn folyós masszát nem kapunk. FIGYELEM! Az így kapott masszát mindig fedjük le, ha nem használjuk, mert percek alatt megkérgesedik!
13
Most elkészítjük szilikonos sütőpapírból a díszítéshez használatos papírzsákot, az alábbi képek alapján.
14
A papírzsákba töltjük a díszítő cukormasszát, a zsák végét felcsavarjuk, a spiccére ollóval apró lyukat vágunk. Kirakjuk egymás mellé a kockákat, felszámozzuk őket 1-24-ig. Majd ízlés szerint díszíthetjük is őket, valamint a fenyőalakot is.
15
A feldíszített darabokat hagyjuk pár órán át száradni, majd a vékony szalaggal kötözzük fel a számokat a fenyőalakra. Hátul csomózzuk meg a szalagokat. Számonként 25 cm hosszú, 3-4 mm széles szalagot számoljunk, azaz kb 6 m szalagra lesz szükségünk. FIGYELEM! Nagyban megkönnyíthetjük saját munkánkat, ha a szalagok végét spiccre vágjuk!
16
A hátlapon lévő hurkok segítségével akasszuk a falra a kész naptárat. FIGYELEM! Nem a csillagnál kell felfüggeszteni a naptárat, hanem a számokat tartó hátsó szalagokon kell elosztani a terhelést!

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.12.06 23:24
mikulás csizmák
2013.12.06 23:16
elkészült a mi naptárunk is :)) nagyon tetszik a recept és az ötlet is :)
2012.12.31 17:53
Nagyon finomra sikerült :) Bár Gábor, a kommented kicsit későn olvastam el... hogy ez inkább dekorációs célra szolgál... azért mid elfogyott... :)
2012.03.15 12:36
Mézeskalács huszárral ünnepel a GOOGLE

A Google-nek évek óta szokása, hogy neves évfordulókra logójának átalakításával emlékezik. Idén a magyar google egy mézeskalács huszárral ünnepli a forradalmat és szabadságharcot.
Éljen március 15. éljenek a szabadságharcosok, éljen 1848 emléke!

2011.12.02 22:46
Sziasztok! Köszönjük az ötletet, mi is elkészítettük! :-)
2011.11.23 13:25
Végre idén sikerült időben, még december 1. előtt megcsinálni a naptárat.
Így sikerült:
2010.12.29 00:27
Jajj, ne mááár! Most bukkantam rá! Most várhatok 11 hónapot, mire elkészíthetem!
2010.12.06 20:27
A tavaly év végén találtam ezt a receptet, alig vártam, hogy végre elkészíthessem. Nagyon örülök, mert jól sikerült. :-)
2010.11.28 19:56
Sziasztok! mi is elkészítettük, bár a karácsonyfáról a lyukak majdnem lemaradtak:)
Végül ezt sütöttük ki:

köszi a receptet!
2010.11.26 09:34
Sziasztok!
Alig vártam,hogy elkészíthessem a naptárt és szerintem nagyon jól sikerült.Örülök neki..:)
2010.02.05 14:13
Nekem ez így sikerült! Sajnos én nem tudtam szalagokkal átfűzni,mert összesültek a lyukak amiket kilyukasztgattam,de azért szerintem nem lett rossz!! a Páromnak készítettem, és nagyon örült neki :)
2008.12.12 08:21
Sziasztok!

Nekem így sikerült a naptár!! :)Mi az osztály névsorát írtuk rá, és adtuk karácsonyi ajándékként a tanító néninek!
2008.11.30 23:02
Sziasztok!
Aki nem tudja letölteni a sablont, az töltse le az Acrobat reader programot, azután már menni fog.
Googleban keressetek rá!
Sok sikert!
2008.11.30 21:38
A maradék talán jobban sikerült mindt a naptáram :))
2008.11.30 21:35
Sziasztok!

A fa magassága kb 34cm a szélessége 23 körül van. Ha túl vékonyra nyújtjátok megmarad egy csomó tészta. Én is ma sütöttem még ki a tegnapi fa maradékát.
A másik viszont valamiért éjszaka kettészakadt, a fele fennmaradt a falon a másikfele a földön landolt. Vigyázzatok vele amikor fúzitek, mert ha túlságosan "hajtogatva" van megreped, és akkor így is járhattok. Elég nehéz ahhoz hogy egy kis repedéstől szétessen.

Akinek kell a sablon annak szívesen elküldöm!

Jó sütögetést, fűzögetést mindenkinek!

Blondy
2008.11.30 19:32
Sziasztok!
Nem tudna valaki segíteni? Nem tudom letölteni a sablont. Nem tudná valaki elküldeni ide: lillalilu5@freemail.hu
2008.11.29 22:37
Sziasztok!

Én holnap szeretném elkészíteni, de a sablont nem tudom kinyomtatni, azt nem tudnátok megírni, hogy kb. hány cm magas a fa, és hány cm széles, mondjuk a legszélesebb részén?
Előre is köszi!
2008.11.29 22:04
2 kisgyermekemnek idén valami különleges adventinaptárt szerettem volta, azt hiszem sikerült is megtalálnom. Mivel ketten vannak duplán készítettem ezt a különleges adventi naptárat. Nagyon élvezték ők is miközben készítettük, bár bevallom őszintén a másodiknál már magamra hagytak és már én sem voltam olyan lelkes :)Előbb díszítettem utánna fűztem, de a díszítés így eléggé potyogott.
A függesztést én úgy oldottam meg hogy lyukakat csináltam oldalt ahová szintén befűztem azt a szalagot amivel felakasztom, így a súly eloszlik.
Sajnos a számok írása nehézkes volt és inkább cukorgyöngyökkel díszítettem az egyiket, a másikat a kisfiam kérésére csak szalaggal.
A lyukak készítéséhez szívószálat használtam, így a lyukak elég tágasak lesznek még sütés után is.
Elég időigényes , de megéri. Már csak arra lennék kíváncsi hogy a cukormázban nem romlik meg a nyers tojásfehérje?
2007.12.09 19:30
Lemaradtak a képek! :-(

Újra próbálkozom:

Nem értem, miért nem tudom csatolni. Na mindegy, majd megoldom, és jönnek a képek.

Itt vannak a képek:
2007.12.05 13:03
Sziasztok,

Vadhajtásokat növeszt az adventi mézeskalács karácsonyfa!
A sógornőm nem számokat rak rá, és nem 24-et, hanem monogramokat, és 27-et például . Így készül ajándék a tanárnéniknek és ovis gondozóknak, a gyerekek kezdőbetűivel.
Jó ötltet. Nem?
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.