Mézeskalács adventi naptár (letölthető sablonnal)

Mézeskalács adventi naptár (letölthető sablonnal)

Hozzávalók

darabhoz1 darabhoz:

A tésztához:

A fényes mázhoz:

A díszítéshez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
51

Leírás

Készítsen Ön is adventi naptárat mézeskalácsból! Az advent szó jelentése eljövetel (a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „Úr eljövetele”). A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Vonja be a naptár elkészítésébe a gyerekeket is, hogy együtt lehessen a család! 6 m dísz szalagot igényel a projekt! :)


Elkészítés

Ide klikkelve letölthető a sablon!
1
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra. Előkészítünk egy sütőpapírral fedett sütőlemezt.
2
A tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és alaposan összegyúrjuk.
3
Befóliázzuk a kész tésztát, és hűtőbe tesszük kb 30 percre.
4
Ha a tészta pihent, elővesszük és kinyújtjuk a tésztát kb 43 X 36 cm nagyságú négyzetre.
5
A kinyomtatott - Ide klikkelve letölthető a sablon! - fenyősablont a tészta egyik szélére tesszük, és az éleket egy gombostűvel átszurkáljuk.
6
Ha ez megvan levesszük a sablont, és liszttel leszórjuk a tésztát. Kezünkkel elsimítjuk, majd lesöpörjük a lisztet. Ezáltal a lyukakba belemegy a liszt, és láthatóvá válnak a fenyő körvonalai. Kivágjuk a tésztából a fenyőalakot egy kis méretű késsel.
7
A maradék tésztából 24 db egyforma, 3 X 3 cm-es négyzetet vágunk ki a fenyőalak mellett.
8
A kockákat rátesszük a fenyőalakra abban az elosztásban, ahogyan a kész naptáron lesznek.
9
Egy bármilyen arra alkalmas eszközzel a kockák felső két sarkánál szúrjunk 4 mm átmérőjű lyukakat a kockákba és a fenyőbe. A lyukak sütés közben kissé szűkülni fognak. Ha nagyon összszűkülnének majd később ki lehet hengeres fogpiszkálóval szélesíteni őket.
10
Ha a lyukakat kiszúrtuk, vegyük le a kockákat, tegyük őket a sütőlemezre, majd a fenyőt is - ügyelve, hogy ne deformálódjon! FIGYELEM! A fenyő a munka alatt valószínűleg letapadt a asztalra. Mielőtt felszednénk, egy vékony pengéjű késsel vágjunk alá, az átemeléshez pedig vegyük igénybe más segítségét is. Egyedül igen problémás.
11
Ha naptárunkra fényes bevonatot szeretnénk, akkor most vékonyan kenjünk le minden darabot tojásfehérjével. A sütőlemezen vannak a darabok, az előmelegített sütőben kb 15-25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. FIGYELEM! A kis kockák elképzelhető, hogy előbb kisülnek, mint a fenyő alak. Ebben az esetben vegyük le a kockákat a lemezről, a fenyőt pedig tegyük vissza sülni. A fa alak akkor sült készre, ha kihűlés után teljesen kemény és merev lesz.
12
Most a díszítésül szolgáló fehér masszát (szaknyelven glazúrt) készítjük el. Egy tálba beletesszük az átszitált porcukrot, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásfehérjét. Minden csepp után keverjük el alaposan, és addig csepegtessük hozzá a tojásfehérjét, míg sűrőn folyós masszát nem kapunk. FIGYELEM! Az így kapott masszát mindig fedjük le, ha nem használjuk, mert percek alatt megkérgesedik!
13
Most elkészítjük szilikonos sütőpapírból a díszítéshez használatos papírzsákot, az alábbi képek alapján.
14
A papírzsákba töltjük a díszítő cukormasszát, a zsák végét felcsavarjuk, a spiccére ollóval apró lyukat vágunk. Kirakjuk egymás mellé a kockákat, felszámozzuk őket 1-24-ig. Majd ízlés szerint díszíthetjük is őket, valamint a fenyőalakot is.
15
A feldíszített darabokat hagyjuk pár órán át száradni, majd a vékony szalaggal kötözzük fel a számokat a fenyőalakra. Hátul csomózzuk meg a szalagokat. Számonként 25 cm hosszú, 3-4 mm széles szalagot számoljunk, azaz kb 6 m szalagra lesz szükségünk. FIGYELEM! Nagyban megkönnyíthetjük saját munkánkat, ha a szalagok végét spiccre vágjuk!
16
A hátlapon lévő hurkok segítségével akasszuk a falra a kész naptárat. FIGYELEM! Nem a csillagnál kell felfüggeszteni a naptárat, hanem a számokat tartó hátsó szalagokon kell elosztani a terhelést!

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.12.06 23:24
mikulás csizmák
2013.12.06 23:16
elkészült a mi naptárunk is :)) nagyon tetszik a recept és az ötlet is :)
2012.12.31 17:53
Nagyon finomra sikerült :) Bár Gábor, a kommented kicsit későn olvastam el... hogy ez inkább dekorációs célra szolgál... azért mid elfogyott... :)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Néha nekem is előfordul. Függ a hőmérséklettől, a felhasznált alapanyagoktól. Természetesen ilyenkor pótolható a liszt mennyisége.
Nagyon finom lett! Köszi a receptet! ;)
nagyon finom
mi tárcsán csinálltuk a szabadban így szerintem még finomabb
Tényleg finom süti, de én a pudinghoz margarin helyett mascarponét szoktam keverni.

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.