Regisztráció
Nyár, napfény, Balaton… S ha már Balaton, akkor Siófok! A magyar tenger városkája a nyári szezonban központi helyet foglal el az idegenforgalmat és a turisztikát tekintve. Szórakozás, finom falatok a parton, teljes kikapcsolódás. A Desszert.eu csapatát a legmelegebb időszakban a siófoki vendéglátás egyik központi alakja, a Magyar Bármixer Unió alelnöke, Morafcsik Péter vezette be a magyar tengerpart „fővárosának” életteli nyüzsgésébe.
A rekkenő hőségben a magyarok legjava, amint egy kis szabadsághoz jut, a Balaton felé veszi az irányt. Mi tagadás a déli part gyöngyszeme ugyan veszített valamicskét vonzerejéből az elmúlt években - kevesebb a külföldi vendégek száma, honfitársaink pedig, tekintve az egyre emelkedő árakat, inkább külföldi utazásba invesztálják kemény munkával megkeresett forintjaikat - mégis Siófok (tíz)ezrével csalogatja a mai napig a pihenésre vágyókat. Stábunk az augusztusi kánikula közepén kapott meghívást Morafcsik Pétertől, érthető, hogy nyomban éltünk a lehetőséggel, kocsiba vágódtunk, hogy feltérképezzük Siófokot.
<b>Narancsszín alkonyat</b> A koraesti órákban érkeztünk meg a helyszínre, egészen pontosan a parti menti Sunset Beach bárba. A kaliforniai stílusú koktélbár egy, közvetlenül a Balatonra néző gigantikus társasház/lakópark földszintjén kapott helyet. A fedett rész közepén inpozáns bárpult szélesedik. Az asztaloknál nagyobb társaságok is helyet foglalhatnak, kényelmes fotelokban. Ha valaki a kellemest a hasznossal kívánja kombinálni, nyugágyat is választhat magának a bár napozóstégjén. Egy hűsítő üdítő, vagy egy remek koktél és napozás. Ennél több nem is kell. Míg a személyzet üdvözlőitalokat kevert nekünk, felmértük a terepet és előkészültünk az interjúra, ami hamarosan kezdetét vette, mivel – szinte percre pontosan – megjelent a hely „atyja”, Morafcsik Péter, azaz házigazdánk. A gyors üdvözlést követően helyet foglaltunk a bárpultnál és a dolgok közepébe vágtunk. Őszintén be kell vallanunk a munkára való koncentrálás ez alkalommal kissé nehezünkre esett, az idilli környezet, a finom koktélok és a vendéglátónk által mesélt érdekes történetek hatására előfordult, hogy néha elkalandoztunk, de hát a feszes jelleg nehezen illett volna az összképhez. Sokkal inkább felszabadultság és baráti légkör jellemezte a beszélgetést. Péter egy Aperol Spritz-et, egy itthon kevésbé ismert, eredetét tekintve olasz long drinket készített nekünk. Mint mondta, mikor Olaszországban járt, teljesen beleszeretett ebbe a narancsos, kissé fanyar italba, ami amellett, hogy frissít, elegáns is. Ez a Campari-szerű ital, amit az olaszok fröccsének is szokás nevezni, tulajdonképpen egy rebarbara, narancs, kínafa, encián és gyógynövény alapú keserűlikőr különlegesség. Általában gyümölcslével, habzóborral, szódával keverve fogyasztják könnyű vacsorák, estebédek kísérőjeként. Magyarországon szinte nem is kapható, csak nagyon igényes éttermekben van jelen, Ausztriából lehet rendelni, ha valakinek igénye támad rá. Míg a narancsos csoda elkészült, a magyar italkultúráról ejtettünk néhány szót.
Tekintettel arra, hogy Morafcsik Péter huszonkét éve aktívan jelen van a vendéglátásban, és behatóan ismeri az itthoni italgasztronómia minden csínját-bínját, meg sem fordult bennünk, hogy véleményét megkérdőjelezzük, mellesleg saját tapasztalataink is alátámasztották mondandóját. Mint elmondta, a magyarok ízlésvilága italok terén meglehetősen szegényes. A többség alapvetően az édes ízeket kedveli (borok, koktélok, röviditalok esetében egyaránt), ez pedig egyáltalán nem vall kifinomult ízlésre. A koktélozási szokásokat tekintve – ami még mindig csupán kialakulóban van Magyarországon – a sztenderd, mindenki által jól ismert italok hódítanak (Mojito, Cuba Libre, Pina Colada, Sex on the Beach, B52, Swimming Pool, Orgazmus, stb.) az emberek nehezen nyitnak az újdonságok, az ismeretlen ízek felé. A pezsgőket, borokat illetően is sok édes termék fogy, ez külföldön elképzelhetetlen. Arról a rétegről már nem is beszélve, amelyik beéri a korsó sör, rövid ital kombinációval. Péter példaként ismét Olaszországot hozta fel, ahol egy vacsora nyugodtan kezdődhet akár fél kilenckor és tarthat akár másfél órán át, senki sem siet, mindenki megérti és átérzi az étkezés lényegét, nyugodtan képes élvezni az ízeket. Itália városkáiban az aperitifeket is mesterien válogatták össze. Egy pohár gingerino (narancs és gyömbér kombinációjából született, alkoholmentes üdítőital), vagy Prosecco, esetleg gyümölcslével kevert pezsgő, vagy likőr mennyei élvezetekhez képes juttatni a gyomrot. A bártenderek tapasztalatai alapján a fiatalok a színes és kirívó koktélokat favorizálják, mint például a Flaming Lamborghini, ami egy látványos, erős, layer, azaz rétegezett ital, amit ráadásul meg is gyújt a mixer, hogy tovább fokozza a show jelleget. Az olyan röviditaloknak, mint például a tequila, azért sikerült igen hamar nagy népszerűséget szerezniük, mert az ivást egyfajta szertartás kíséri, ami izgalmas és szembetűnő. Az idősebb korosztály (hazai és külhoni) ellenben már jobban odafigyel arra, hogy mit iszik, megválogatja, mi kerüljön a poharába. Általában ez a generáció a szárazabb, visszafogottabb italokat kedveli. Némi megnyugvásra adhat okot az a tény, hogy – legalábbis itt a Balaton mellett – a nyár egyik legkedveltebb üdítőitala a limonádé, persze úgy, ahogy Péterék készítik: kevés cukorral, sok jéggel és citrommal, szódával és nagy dózisban, hogy tovább tartson. Stílus tekintetében a kevesebb néha több elve itt is érvényesülni látszik. Akinek van ízlése, tudja miről beszélünk…
Ha valaki netán kedvet kapott az Aperol Spritz kipróbálásához, bátran tegye, a koktél receptjét az úton közöljük: <i>Aperol Spritz:</i> <i>4cl Aperol </i> <i>6 cl Prosecco</i> <i>2-3 cl szóda</i> <i>Koktéljég</i> <i>Narancsszelet</i> A jégkockákkal teli pohárba kitöltjük a Prosecco-t, hozzákeverjük az Aperol likőrt, felöntjük szódával, majd bárkanállal finoman összekeverjük az egészet – vigyázzunk, hogy az ital kellően szénsavas maradjon! Narancsszelettel díszítjük.
<b>Koktélok és álmok</b> Morafcsik Péter szakmai útja sikertörténet, amit azonban nem adtak ingyen. Amellett, hogy Péter sokszor volt jókor jó helyen, elsősorban magának köszönheti, hogy a csúcsra jutott - ötleteivel és karizmatikusságával sikerült kiharcolnia, hogy több neves vendéglátóegység és szórakozóhely menedzsere, társtulajdonosa lehessen. Kedvenc filmjei közé tartozik a Cocktail című alkotás Tom Cruise és Bryan Brown főszereplésével, amiből sokat merített még a kezdetekkor, mint sokan mások. (Aki netán nem látta a filmet, azonnal nézze meg! – a szerk.). Kezdetben mint felszolgáló tanuló dolgozott a régi Intercontinental, mai nevén Marriott szállóban. Nem egy pikáns történetet mesélt erről az időszakról, például, mikor egyik munkatársával kissé „túlhajtották” magukat az esti műszakban, s a reggeliző asztal alatt talált rájuk az ébredés, miközben az asztal fölött már a reggeliztetés folyt. Így esett, hogy a vendégek keltették fel mákonyos álmukból a másnapos dolgozókat… Komolyra fordítva a szót, Péter szerint a munka szépsége, különlegessége leginkább a vendégekkel való kommunikációból adódott, de ez érthető is, az ember nem mindennap beszélhet Arnold Schwarzeneggerrel, vagy Sylvester Stallonéval … Különösen nagy dolog volt ilyen személyeket kiszolgálni még akkor, ifjúként. Ez az időszak sok tanulsággal és élménnyel szolgált Péternek, aki ezután egy békásmegyeri iskolabüfé üzemeltetését követően a Lugas vendéglőben folytatta pályafutását.
Az első sorsfordító esemény az életében itt következett be, egy osztrák vendég munkát ajánlott neki, egy bécsi éttermébe invitálta. A koktélok iránti érdeklődés innen, egy megszállott kollégának köszönhető, aki magas elméleti és gyakorlati tudással rendelkezett e téren, amit szívesen meg is osztott az akkor még tapasztalatlan magyar kollégával. A megfelelő szakirodalom beszerzése és az alapok biztos elsajátítása után Péter már biztos volt benne, ezzel akar foglalkozni a jövőben. Háromévnyi külhoni tartózkodás után a Hotel Dunapart szállodahajó drink bárjába került üzletvezetőnek. A külföldi tapasztalatokat beépítette üzletpolitikájába – rövid idő alatt széles vevőkört szerzett. Ideje volt ismét újítani: egy barátja, aki diszkót nyitott felajánlotta Péternek, hogy bérbe adja neki az egyik pultot, ahol koktélbárt alakíthat. A BedRock diszkó bárpultja mellett sok barátság szövődött, az egykori vendégek közül sokan a mai napig(!) visszajárnak Péterhez, aki annyira elmélyült a koktélok világában, hogy akkoriban fejből idézte kedvenc koktélkönyvei receptjeit. Magyarországon ez idő tájt (a kilencvenes évek végén) a koktél még nagy durranásnak számított. Kezdetben Péter itthon olyan kombinációkkal próbálkozott, mint a kivilikőr kólával, a blue curacao ananászlével, vagy a dinnyelikőr narancslével. Az elképzelés bevált az „italok” szépen fogytak, mikor a vendégek megszokták, jöhettek a bonyolultabb, igazi koktélok. Az ezredforduló nagy eseményeket tartogatott: 2001-ben egy mixerverseny, a Bacardi Martini Grand Prix első helyezését, egy évvel később, az egykori E-Klubban pedig egy Guiness rekordot: Péter a világ legnagyobb rétegezett koktélját készítette el egy 160 literes üvegpohárban. A gigantikus koktél a következő alkotóelemekből tevődött össze: <i>40 liter Bols Vodka</i> <i>20 liter mangópüré</i> <i>10 liter Blue Curacao</i> <i>10 liter kókuszlikőr</i> <i>80 liter narancslé</i>
A siker egy életre megalapozta hírnevét. Az E-klubban mixer tanfolyamot indított, amire szép számmal akadtak jelentkezők. További győzelmeket tartogatott számára a sors, 2004-ben egymás után két nemzetközi mixer versenyen is dobogó legfelső fokára állhatott, egy évre rá, pedig a Bacardi Martini Grand Prix országos mixer verseny senior kategóriáját nyerte meg. Számos mixer tanfolyamot végzett, volt amelyik hozott, volt amelyik már nem tudott újat hozni neki. Az egyik legnagyobb szakmai elismerés számára, hogy 2003-ban a Bols, mint az egyik legnagyobb italforgalmazó cég felkérte a Bols bármixer munkakör betöltésére, és a Bols Mixer Akadémia vezetésére. Magyarországon ő a cég egyedüli hivatalos bármixere, aki aktívan részt vesz az italfejlesztési projectekben, illetve közreműködik az új termékek tesztelésében. Irigylésre, ugyanakkor elismerésre méltó titulus, hiszen a Bolsnak csupán két akadémiája van Európa szerte, egy Hollandiában, azon belül Amszterdamban, egy pedig Magyarországon, Budapesten. Morafcsik Péter olyasvalaki, aki nem szereti őrizgetni tudását. Több, mint tíz éve tanít, szívügyének tekinti a minőségi oktatást, olyan szakemberek képzését, akik minden téren otthon vannak az italgasztronómiában. A Bols Mixer Akadémia tanrendje teljes körű tudást ad át tanulóinak, a résztvevők mindent megtanulhatnak, amit egy baristának, egy mixernek, egy sommeliernek tudnia kell.
<b>Aranypart</b> A beszélgetést követően Péter vacsorázni invitált bennünket, mint mondta egy olyan helyre, amit különösen kedvel. Rövidesen megérkeztünk gasztrotúránk következő színhelyére, a kitűnő mediterrán konyhájáról ismert Brownie Cafe Restaurant & Lounge-ba, ami mondanunk sem kell, szintén kötődik Péterhez… Hálás szívvel gondolunk vissza a Brownieban eltöltött percekre (a hovamenjek.hu megjegyzése: <a href="http://hovamenjek.com/siofok/brownie-cafe-restaurant-lounge.html" target="_blank">Brownie</a>). Az étlap gazdag kínálata komoly fejtörést okozott a választásban - ilyen a bőség zavara - de végül, nagy nehezen sikerült választanunk. Szokásunkhoz híven megemlítünk néhány, számunkra különösen szimpatikus fogást, amit ha időnk engedi, mindenképpen kipróbáltunk volna. <i>Előételek, saláták:</i> Fűszeres, bundázott rákfarok, amerikai káposztasalátával. Mézes-mustáros öntettel bolondított kevertsaláta roston sült csirke csíkokkal. Sült gomolya sajt, ízletes kevert saláta tökmagolajjal és pirított magvakkal. <i>Levesek:</i> Erdei gyümölcskrémleves görögdinnye és sárgadinnye golyókkal. <i>Tészták:</i> Csípős, fokhagymás spagetti rákkal. Tagliatelle fehérboros, tejszínes lazacragúval. <i>Halakból készült ételek:</i> Fogasfilé roston, tejszínes parajjal grillezve, lágy vajas burgonyapürével. <i>Szárnyasok:</i> Csirkemellérmék kukoricapehelyben sütve, lágy vajas burgonyapürével. Kemencében sült kacsa vadmártással, zsemlegombóccal. <i>Marha, és sertéshúsokból készült ételek:</i> Fűszeres parmezánköpenyben sült sertés szűzérmék, baconos francia zöldségkörettel. Hátszínszelet lávakövön sütve fűszervajjal, cheddar sajtos, baconos, héjában sült burgonyával. <i>Desszertek:</i> Brownie vaníliafagylalttal és málnaraguval. Nagymama almás, karamellás süteménye joghurt fagylalttal. Sajt torta New York-ból. Míg az étel készült, fotósunk a konyha felé vette az irányt, s néhány kiváló beállítást készített készülő vacsoránkról. Morafcsik Péter élete májustól szeptemberig Siófokra korlátozók, távollétében kollégái viszik a mixer akadémiát, ősztől viszont újra Budapestre helyezi székhelyét. A nyári időszakban Péter napjai az üzletről (több éttermet és bárt is menedzsel), a sportról és kis részben a szórakozásról szól. Viszont, ha a helyzet úgy kívánja, maga is kötényt ragad és a bárpult mögé áll, ahol valóban otthon érzi magát. A jelenleg 40 esztendős bártender-üzletvezető ha nem dolgozik, csakis családjának él. Kislánya Gréti és nagyfia Márk a szeme fényei, ha lehet velük és a feleségével van. Szeretteiért volt, hogy munkahelyet váltott, s manapság, már kerüli a nyüzsgést, de állandóan azon van, hogy újításaival tökéletesítse munkáját, bővítse profilját és inspirációjával ösztönözze munkatársait, beosztottjait. Az ízletes vacsorát követően kellemes sétát tettünk. A siófoki sétálóutcán végighaladva több helyet is megnéztünk, amit Péter menedzsel, így például a parti Bakery Pékséget, a Lávakövi Pizzériát, a La Donna fagylaltozót és palacsintázót, és a Seven Corner Cafe & Cocktail Bar-t. A La Donnában különösen nagy volt a nyüzsgés, dübörgött a zene, a pincérek egy percre sem álltak meg, egyre hordták az italokat, koktélt készítettek, sört csapoltak, fagylaltot mértek. Apropó fagylalt! Itt bizony nem akármilyen fagylaltot adnak, ezt a saját szemünkkel láthattuk. A pult rogyásig tele volt a jeges édesség legkülönbözőbb változataival, s kérdésünkre, hogy helyben készítik-e a fagylaltot, Péter a hátsó helyiségbe invitált minket, ahol rögtön meg is kaptuk a választ, egy fagylaltkészítő és két tekintélyes fagyasztógép képében. Péter elmondása szerint kellenek is a monstrumok, hiszen igen kelendő a fagyos finomság, amiből nem kevesebb, mint 500 kiló fogy el hetente.
<b>Néhány fagylalt- és palacsintakülönlegesség a La Donnából:</b> <i>Fagylaltkelyhek:</i> Biscotto – Csokis keksz, fagylalt, grillázs, óriás csokis roletti, keksz, tejszínhab. Exotic kehely – Könnyű trópusi gyümölcsfagylalt, exotic öntet, friss gyümölcs, tejszínhab. Melon kehely – Vanília fagylalt, sárgadinnye, tejszínhab. <i>Óriáspalacsinták:</i> Meggyes mákos palacsinta. Rumos-diós palacsinta. Puncsos palacsinta mazsolával. Gyümölcsrizses palacsinta. <b>Palm Beach </b> A kirándulás végeztével Siófok legnépszerűbb partközeli szórakozóhelyének, a Palm Beach-nek asztalaihoz telepedtünk néhány záró koktél erejéig. Morafcsik Pétert ezúttal a jövőről kérdeztük. Elmondta, elsősorban az üzleteket szeretné felvirágoztatni, megteremtve az igényes, minőségi vendéglátást Siófokon, s egy erős törzsközönséget vonzani minden vendéglátóegységhez, úgy, hogy az őt felkeresők érezzék, a balatoni vendéglátás üde színfoltja lehet a hazai gasztronómiai életnek és képes megállni a helyét akár nemzetközi viszonylatban is. Emellett a magas szintű szakmai tudás megszerzésének és elősegítésének jegyében tanítványai útját kívánja még inkább egyengetni. Nem árt megemlíteni, hogy Péter általában saját, kiemelkedő képességű tanítványait hívja munkaerőnek, ami karrier szempontjából jelentős előrelépést jelent az erre ígéretes jelölteknek. A legjobbak alkalmi, esetleg állandó munkalehetőséget kapnak óceánjáró hajókon, vagy neves nemzetközi éttermekben, bárokban. Házigazdánkból ismét kibújt az Olaszország iránti vonzódás, bevallotta, legnagyobb vágya egy saját, olasz étterem megnyitása valamikor.
Alig egy pillanatra leültünk az egész délutánon át tartó siófoki túrában kellemesen elfáradva, szinte a semmiből, iszonyú vihar söpört végig a parton, szétkergetve a közelben az esti szórakozásra készülődőket. Pétertől a viharban épphogy el tudtunk köszönni, hiszen segítségére sietett embereinek, akik a parti berendezést kezdték az előre koreografált forgatókönyv szerint "menteni". Azonban az éjszaka jócskán tartogatott még meglepetést számunka, a Brownie-ba menekültünk Pétert hátrahagyva a Palm Beach-en, s a helyzetre való tekintettel igazán tüzes koktélokat rendeltünk, hogy némiképp átmelegítsük magunkat. Szerencsére a vihar amilyen gyorsan jött, úgy is távozott, ezért visszatértünk a Palm Beach-re. Mire visszasétáltunk, már az emberek is felocsúdtak a hirtelen jött fennforgásból, és láthatóan kezdett összeállni az éjszakai buli hangulata. Pétert is megtaláltuk, aki újabb koktélokkal kínált bennünket. Természetesen felajánlása semmilyen akadályra nem talált, így hamarosan fergeteges éjjeli party vette kezdetét. A tánc hajnalig tartott, a jókedv a tetőfokára hágott. Fotósunk, engedve az extázisnak, szokásához hűen eltűnt a tömegben partyfotóssá változva, és a bulizók közé vegyülve bőszen kattintgatott. Hajnalig két óra felé, lélekben érzékeny búcsút véve a táncparketten tomboló közönségtől és természetesen a „tulajdonostól”, vendéglátónktól, autónkba ülve a főváros felé vettük az irányt.

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-24 17:43
Isteni finom
39085
2016-10-24 17:28
Dorka018: Ezt sajnálattal olvassuk, pedig a recept tökéletes. :( Eddig mindenkinek tökéletes lett, és mi is megettük...
39084
2016-10-24 17:04
Hmmm... Nagyon fini lett.
39083
2016-10-24 17:00
Kipróbáltam, nagyon ízlett a családnak!
39082
made by zwoelf