Regisztráció
Házi zsemle morzsoltkával főfotó

Házi zsemle morzsoltkával

5 csillag / 3 szavazat
Kedvencek közé teszem!181

Hozzávalók

8
darabhoz

A morzsoltkához

  • 100 g megkelt kenyértészta
  • 6 evőkanál búzakorpa

A kovászhoz

  • 250 ml víz
  • 15 g morzsoltka

A zsemletésztához

Teljes elkészülési idő

+ morzsoltka elkészítés + egy éjszaka kovász előkészítés

Leírás

Régóta keresgélek egy olyan módszer után, amellyel mindig egyenletes minőségű kenyeret, zsemlét lehet sütni. Sok helyütt olvastam már a szárított kovászmagról. Mivel sehol sem találtam meg a pontos készítésének leírását, ezért a több helyről kigyűjtött irodalom alapján született meg a saját verzióm.


Elkészítés

1
Nagyanyáink régen kovászmagot használtak, elvettek egy kisebb darabot a megkelt kenyértésztából, és azt használták fel a következőhöz. A nedves kovászmag idővel túlérik, bomlik és csökken az erjesztőképessége. Ezért ha csak sokára sütöttek újra kenyeret, akkor megszárították, és úgy tárolták. Így tovább eláll. Ez a módszer nagyon megtetszett. Mivel sehol sem találtam meg a pontos készítésének leírását, ezért a több helyről kigyűjtött irodalom alapján született meg a saját verzióm. Tehát először lássuk hogyan készül a száraz kovászmag, a morzsoltka. Egy előzőleg készített, megkelt kenyértésztából elveszünk a receptben előírt mennyiségű darabot (100 g).
Házi zsemle morzsoltkával 1. fázisfotó
2
Ezt kisebb darabokra csipkedjük, és az aprítóba rakjuk a búzakorpához. Jól összeaprítjuk, míg tarhonya nagyságú darabokra szét nem esik. Így hagyjuk szellős helyen megszáradni, érni.
Házi zsemle morzsoltkával 2. fázisfotó
Házi zsemle morzsoltkával 3. fázisfotó
3
Majd kávédarálóval porrá őröljük. Ezzel elkészült a morzsoltkánk.
Házi zsemle morzsoltkával 4. fázisfotó
4
Most térjünk rá a zsemle elkészítésére. Az előre elkészített, őrölt morzsoltkából az előírt 15 g-ot előző este belerakjuk 250 ml langyos vízbe. Reggel sűrű szitán át leszűrjük. Az így kapott folyadékot használjuk fel. Vízzel visszapótoljuk 250 ml-re a folyadék mennyiségét. Hozzátesszük az elmorzsolt élesztőt, burgonyapelyhet, a receptben szereplő lisztből annyit, hogy galuskatésztánál hígabb massza legyen. Jól összekeverjük. Ezt a kovászt hagyjuk állni 20-30 percig, míg jól felfut.
Házi zsemle morzsoltkával 5. fázisfotó
Házi zsemle morzsoltkával 6. fázisfotó
Házi zsemle morzsoltkával 7. fázisfotó
5
Ezután rakjuk hozzá a maradék lisztet,150 ml vízben feloldott sót, és az olajat. Kenyérsütőgépben bedagasztjuk.
Házi zsemle morzsoltkával 8. fázisfotó
6
Kelesztjük kb. 20 percen át, majd egy kicsit visszadagasztjuk, bevagdossuk, végül hagyjuk még 40 percig kelni.
Házi zsemle morzsoltkával 9. fázisfotó
Házi zsemle morzsoltkával 10. fázisfotó
Házi zsemle morzsoltkával 11. fázisfotó
7
Megkelve kiborítjuk a deszkára, és 8 db gombócot formázunk a tésztából. Sütőlemezre tesszük őket, ahol még kb. 30-40 percig hagyjuk kelni a tésztákat.
Házi zsemle morzsoltkával 12. fázisfotó
8
Sütés előtt megspricceljük vízzel, és lefedve kb. 220-230 C fokon készre sütjük - én hőlégkeveréses sütőben, 20-30 perc alatt. A sütés utolsó 10 percében leveszem a fedőt a tepsiről, hogy a felesleges nedvesség el tudjon párologni. A kisült zsemlék felülete sima, sütés után, hűlés közben fog szépen berepedezni!
Házi zsemle morzsoltkával 13. fázisfotó
Házi zsemle morzsoltkával 14. fázisfotó
Házi zsemle morzsoltkával 15. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2011-11-26 12:37
Kedves Gábor! Ez a recept nagy kihívásnak tűnik számomra, de receptek terén, szeretem a kihívásokat! :)) Azt szeretném kérdezni,hogy ha elkészítek egy adag zsemletésztát,megcsinálhatom az egészet morzsoltkának? Vagyis megszárítva /őrölve sokáig eláll? A burgonyapehely, az konkrétan mi? Amely hasonlít a chips-hez, olajban sütik? Ezt össze kell őrölni ennél a recptnél? A liszt keverékek helyett lehet használni pl. csak kenyérlisztet? Válaszod előre is köszönöm! Erika
6317
2010-11-12 18:37
Kedves Gábor! Azt írtad morzsoltka készítése (válaszul valakinek a kenyérkészítésénél) ,hogy ,,a bolti kenyér maradéka kiváló erre a célra. Persze olyan kenyér kell, amiben nem használtak sütőszert..." Na és azt honnan tudom , hogy abban használtak-e sütőszert? Illetve hogyan készítem ezután a morzsoltkámat??? (bolti kenyérből?) Köszönöm válaszod!!
4825
2010-01-12 14:36
Kedves Bundik! Nagyon érdekel a zsemle sütés, de szeretném megtudni, milyen fedeles tepsiben sütöd? ..Esetleg egy fotót róla? Üdv. skomaster
3335

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-21 20:09
nagyon finom lett :)
38940
2016-10-21 18:13
Köszi a receptet,nagyon finom lett :-)
38938
2016-10-21 18:13
nagyon szar lett
38937
made by zwoelf