Padlizsánkrém recept - erdélyi változat

Padlizsánkrém recept - erdélyi változat

Hozzávalók

g padlizsánhúshoz360 g padlizsánhúshoz:

A fogyasztáshoz:

  • pirítós

Teljes elkészülési idő:

+ 1 nap érlelés
4.9
Értékelés
4.910

Leírás

Nincs is jobb, mint egy hamisítatlan erdélyi padlizsánkrém, egy friss ropogós pirítóson... Próbálja ki Ön is, kiváló recept!


Elkészítés

1
Félbevágjuk a padlizsánokat, és 180 C-on légkeverés nélkül kb 50 perc alatt átsütjük őket.
2
Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük.
3
Ha a padlizsánok kisültek, a belüket egy króm kanállal kikaparjuk, króm villával összetörjük. FONTOS! Króm evőeszközzel dolgozhatunk, de az alumínium evőeszköztől befeketedik a padlizsán.
4
Végül sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a lilahagymát, fokhagymát, majonézt, és villával összekavarjuk.
5
1 napig hűtőben érleljük, majd pirítóssal fogyasztjuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.08.25 06:56
Tudjuk!
A halászlébe meg krumpli kell, mert akkor szaporább!
Na ne mááá!
2014.08.25 06:47
Az egyik kedves hozzászóló írta.
(Igazán nem szeretném megsérteni, de!)

- "valamennyire karamellizálódhat is" -
Hát persze! Ha előtte jó alaposan beszórod cukorral.
Mert a padlizsán az nem egy kimondottan édes-fajta növény, ugyan mi karamellizálódna benne?
Még a sült alma se szokott, csak ha cukrot szórunk a közepébe. És az se úgy igazán ...

- "Összevágásra van direkt padlizsánvágó kés" -
Valóban van. Minden bizonnyal.
Nekünk régebben direkt fakésünk volt eme nemes célra, most meg már a kissé modernebb, s Romániában bárhol megvásárolható plexi-késünk van.

- "A majonéz is kell bele természetesen," -
Hát ez éppenséggel nem a természetes.
CSupán - LEHET TENNI BELE - annak, aki úgy szereti.
Mi például sohasem teszünk bele!
A zakuszkába is lehet tenni főtt fejtett babot (és akkor az a babos zakuszka), de az sem igazán szentírás ám ...
inkább szokás kérdése.

- "étolajjal kevergetitek. Véletlenül nem tojássárgájába és mustárba" -

Háááát - Még véletlenül sem!
Tojássárgája és mustár ugyanis egyáltalán NEM KELL BELE!
Persze lehetséges, hogy mindezek a majonéznek az alapjai lennének, de amint azt már egyszer leírtam, mi SOHA nem csinálunk olyant. Mert erősen útáljuk! Túl gej.

Amúgy meg azt sem igazán értem - miért kell arra rácsodálkozni, hogy - "étolajjal kevergetitek"?
Igen, mi általában napraforgó étolajjal szoktuk kikeverni.

Miért, talán lehetne mással is?
Egyszer pl. ettem én már repceolajjal, s Erdélyben nem egyszer ettem - azzal a vashordós szarral, amit akkoriban (még a '90-es évek előtt) minden boltban jegyre lehetett kapni. Azt hiszem, az valami szójaolaj volt. Vagy szintetikus gépolaj. Hát bizony eléggé szar íze volt!
(Az üveget mindig vinni kellett hozzá (pl Nagyváradon), vagy volt az a cimke nélküli sörösüveges megoldás (Marosvásárhelyen). Ott azt hiszem - piros kupakkal!
A kék kupakos meg volt persze az oţet, azaz - simán ételecet!) ...
s az arany kupakos volt a sör.
Hejj annak, aki eltévesztette! +



ui.
Mellesleg - egyszer azért próbáld csak ki bátran vöröshagymával!
Sokkal másabb, mint a csak fokhagyma vagy az a lilahagyma!
Annak legalább tényleg hagyma-íze van.
Vöröshagyma íze!
A 4-5 sült padlizsánhoz elég bele egy közepes fej ... és a bors szintén nem kell bele! (Lehet, hogy az is inkább a majonézhez illenék.)
2014.08.14 10:39
Fokhagyma is kell természetesen, sajnos az előbb kimaradt. :)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Kedves mérleg! A gépet egy ismerőstől kapta anyukám mert nekik kettő volt és garázst pakoltak ki,ezért nincs használati utasítás.Ezért keresek égen földön,hogyan is kell beprogramozni.Ezért is írtam ...

A tölteléknek 60 dkg. alma nem kevés???
Szia! Sajnos picit hamarabb kivehettem (pedig olyan szépen feljött és aranybarna színe volt) és összezsugorodott, pedig eddig minden recepted szuperül sikerült :( Tudnál segíteni mi lehetett a baj? Simán csak ...
isteni nagyon jó recept
Igen, muszáj bele a sör. A többi hozzávalókhoz szükséges az mennyiségü folyadék.

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.