Piramis szelet recept

Piramis szelet recept

Hozzávalók

szelethez10 szelethez:

A csokis piskótához:

A krémalaphoz:

A krém befejezéséhez:

A bevonáshoz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

Gyerekkorunk klasszikusa, a piramis szelet, mely mára kikopott a cukrászdák polcairól, azonban igényesen elkészítve bizony finom, és kellemes emlékeket idéző finomság még ma is.


Elkészítés

1
Két darab szilikonos sütőpapírt méretre vágunk. Az egyiket 30x35 cm-esre, a másikat kicsit szélesebbre, 30x37 cm-esre vágjuk.
2
A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük.
3
Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojássárgákat.
4
További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a lisztet is, és simára keverjük a piskótát.
5
A két sütőpapírra szedjük egyenlően elosztva a masszát, Az egyikre 29x32 cm-es lapot kenünk, a másikra 29x36 cm-es piskótalapot. Figyelem! Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben nem lesz tökéletes a végeredmény!
6
Előmelegített 200 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra átfordítjuk, hogy ne száradjon ki.
7
Ha kihűltek a lapok, a kisebbiket 3 darab 29x10 cm-es csíkra vágjuk. A nagyobbik lapból levágunk 2 darab 29x10-es, és 1 darab 29x13 cm széles csíkot - ez utóbbi lesz a piramis alapja.
8
Ha a piskótákat előkészítettük, nekifogunk a krém elkészítésének. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük - azaz addig, míg ujjunkat belenyomva csípi azt.
9
Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
10
A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
11
Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl.
12
Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
13
Az öt darab 10 cm széles lapot összetöltjük a krémmel, úgy, hogy hagyjunk annyi krémet, amennyivel kényelmesen át tudjuk még kenni befejezéskor a piramis mindhárom oldalát. Egyenlőre a betöltött 5 lapos hasábot tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy megkössön a krém benne.
14
Ezután kivesszük a hűtőből, és ferdén félbevágjuk a hasábot. A vágás egyik éle az egyik alsó éle legyen a hasábnak, a másik a szemközti felső él.
15
Most a 6., szélesebb csíkot vékonyan kenjük le a maradék krém egy részével, és a félbevágott hasáb két felét helyezzük rá úgy a hatodik lapra, hogy egy háromszöget alkosson, melyben a lapok függőlegesen állnak. Az így kapott háromszög metszetű hasábot óvatosan nyomkodjuk össze, és a maradék krémmel kenjük át simára a felületét.
16
Tegyük ismét hűtőbe egy órára, majd rácsra helyezve, olvasztott étcsokoládéval öntsük le, hogy mindenütt befedje. Hagyjuk a csokoládét megkötni rajta, majd forróvízbe mártott késsel kb. 2,5 cm széles szeletekre vágjuk fel.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.04.15 13:02
Szia,
3 óra hűtés után nehéz volt felvágni?? :) Annyi idő alatt nagyon meghúz.
2014.04.15 12:59
Elkészítettem én is a piramist, nagyon finom lett, és szép is. Legnehezebb nekem a ferdén elvágás volt, mivel ki kellett támasztanom az egész süteménytömböt 3 oldalról, hogy ne csússzon el. Ajánlom mindenkinek a hosszú pengéjű, jó éles kést, ennek hiányában elég nehézkes az elvágás. Sajnos a recés élű tortavágó kés sem vált be.

Ezt a nehézséget leszámítva tökéletes lett, külön köszönet a finom csokikrémért. A csokibevonat nekem túl vastag lett és emiatt tört rendesen.
2013.08.08 15:52
Nekem tokeletesen sikerult a csalad keresere egy het utan meg kellett ismetelnem .Nagyon szepen koszonom
2013.04.25 13:51
SZia Csakugy!

Ha úgy csináltad, ahogy a képeken van, akkor hogyan nézhetett ki másként? :) Akkor mégsem úgy csináltad.. ;)
2013.04.25 13:50
Ha belenyúlsz, és csípi az ujjadat a meleg. ;)
2012.02.24 13:13
Én is kinyomtattam és minden pontosan úgy csináltam ahogy a recept írta.
A krém tökéletes volt, a piskóta is,rétegeztem a krémet és a piskótát, lehűtöttem,kettévágtam,viszont mikor össze akartam rakni az egészet piramis formába nekem egyáltalán nem volt olyan mint ezeken a képeken...nagyon csúnya volt pedig mindent úgy csináltam ahogy a recept írta.Semmi piramis formája nem volt...olyan volt mintha nem lennének jók az arányok:S
Biztos én rontottam el valamit...:S
Remélem másnak jobban sikerül majd:)
2012.01.29 23:16
Milyen az, ha a krém csípi az ujjunkat? Értsd: meleg??
2011.08.25 21:15
Kinyomtattam a receptet, lépésről lépésre csináltam. A piskóta gyönyörű lett, a kihabosított vaj is. Viszont amikor a krémalapot összekevertem vele, valahogy nem akart összeállni, nem szilárdult meg, olyan pudingos állagú lett.Lehet, hogy tovább kellett volna főzni az alapot? Végül megtöltöttem ezzel a folyós krémmel, és alufóliát raktam köré, másnap pedig az étcsokival bevontam.Finom lett, és ízre sem volt rossz, de csalódott voltam, hogy mégsem piramis szelet lett.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Szio, en csak kenyerkent probaltam eddig es nekem a folia magasabban volt a kenyertol igy nem ert bele :( nem tudom mi lehet a baj, lehet zsominel masok az aranyok mert azert az egy nagyobb mennyiseg :(
nem a legjobb mert nem volt teflon sûtöm :-(
Életem első levese. 4 lànyt sikerült elkápráztatnom főzőtudományommal.

Üdv,
Nagyon tetszik az oldal,
de receptet nem tudok fel tölteni,hogy tudok?
Előre is köszönöm :)

Guszta nagyon! És jó laktató kajának tűnik :)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.