Regisztráció
Piramis szelet recept főfotó

Piramis szelet recept

4 csillag / 2 szavazat
Kedvencek közé teszem!633

Hozzávalók

10
szelethez

A piskótához

A krémalaphoz

A krém befejezéséhez

A bevonáshoz

Hozzávalók beszerzése a GRoby Online Szupermarkettől

Advertisement

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
6402.45
kcal
Fehérje
112.527
gramm
Szénhidr.
636.675
gramm
Zsír
382.28
gramm

Leírás

Gyerekkorunk klasszikusa, a piramis szelet, mely mára kikopott a cukrászdák polcairól, azonban igényesen elkészítve bizony finom, és kellemes emlékeket idéző finomság még ma is.


Videó

Elkészítés

1
Két darab szilikonos sütőpapírt méretre vágunk. Az egyiket 30x35 cm-esre, a másikat kicsit szélesebbre, 30x37 cm-esre vágjuk.
2
A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük.
Piramis szelet recept 1. fázisfotó
Piramis szelet recept 2. fázisfotó
3
Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojássárgákat.
Piramis szelet recept 3. fázisfotó
4
További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a lisztet is, és simára keverjük a piskótát.
Piramis szelet recept 4. fázisfotó
Piramis szelet recept 5. fázisfotó
5
A két sütőpapírra szedjük egyenlően elosztva a masszát, Az egyikre 29x32 cm-es lapot kenünk, a másikra 29x36 cm-es piskótalapot. Figyelem! Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben nem lesz tökéletes a végeredmény!
Piramis szelet recept 6. fázisfotó
Piramis szelet recept 7. fázisfotó
Piramis szelet recept 8. fázisfotó
6
Előmelegített 200 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra átfordítjuk, hogy ne száradjon ki.
Piramis szelet recept 9. fázisfotó
7
Ha kihűltek a lapok, a kisebbiket 3 darab 29x10 cm-es csíkra vágjuk. A nagyobbik lapból levágunk 2 darab 29x10-es, és 1 darab 29x13 cm széles csíkot - ez utóbbi lesz a piramis alapja.
Piramis szelet recept 10. fázisfotó
Piramis szelet recept 11. fázisfotó
Piramis szelet recept 12. fázisfotó
8
Ha a piskótákat előkészítettük, nekifogunk a krém elkészítésének. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük - azaz addig, míg ujjunkat belenyomva csípi azt.
Piramis szelet recept 13. fázisfotó
Piramis szelet recept 14. fázisfotó
9
Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
Piramis szelet recept 15. fázisfotó
10
A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
Piramis szelet recept 16. fázisfotó
Piramis szelet recept 17. fázisfotó
11
Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl.
Piramis szelet recept 18. fázisfotó
Piramis szelet recept 19. fázisfotó
12
Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
Piramis szelet recept 20. fázisfotó
13
Az öt darab 10 cm széles lapot összetöltjük a krémmel, úgy, hogy hagyjunk annyi krémet, amennyivel kényelmesen át tudjuk még kenni befejezéskor a piramis mindhárom oldalát. Egyenlőre a betöltött 5 lapos hasábot tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy megkössön a krém benne.
Piramis szelet recept 21. fázisfotó
Piramis szelet recept 22. fázisfotó
Piramis szelet recept 23. fázisfotó
Piramis szelet recept 24. fázisfotó
Piramis szelet recept 25. fázisfotó
Piramis szelet recept 26. fázisfotó
14
Ezután kivesszük a hűtőből, és ferdén félbevágjuk a hasábot. A vágás egyik éle az egyik alsó éle legyen a hasábnak, a másik a szemközti felső él.
Piramis szelet recept 27. fázisfotó
Piramis szelet recept 28. fázisfotó
Piramis szelet recept 29. fázisfotó
15
Most a 6., szélesebb csíkot vékonyan kenjük le a maradék krém egy részével, és a félbevágott hasáb két felét helyezzük rá úgy a hatodik lapra, hogy egy háromszöget alkosson, melyben a lapok függőlegesen állnak. Az így kapott háromszög metszetű hasábot óvatosan nyomkodjuk össze, és a maradék krémmel kenjük át simára a felületét.
Piramis szelet recept 30. fázisfotó
Piramis szelet recept 31. fázisfotó
Piramis szelet recept 32. fázisfotó
Piramis szelet recept 33. fázisfotó
Piramis szelet recept 34. fázisfotó
16
Tegyük ismét hűtőbe egy órára, majd rácsra helyezve, olvasztott étcsokoládéval öntsük le, hogy mindenütt befedje. Hagyjuk a csokoládét megkötni rajta, majd forróvízbe mártott késsel kb. 2,5 cm széles szeletekre vágjuk fel.
Piramis szelet recept 35. fázisfotó
Piramis szelet recept 36. fázisfotó
Piramis szelet recept 37. fázisfotó
Piramis szelet recept 38. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-10-30 10:25
Szia! Szuper a recept, épp most állok neki. Viszont majdnem alászaladtam egy hibának, ami nem is a recept hibája, hanem az oldalé: lehet változtatni a mennyiségen. Gondoltam 10 helyett 14 szeletet készítek, így átállítottam, mire a rendszer át is számolta a mennyiségeket, de először nem esett le, hogy a tészta ettől még nem lesz hosszabb :) , így nem lesz több szelet. Ezért most inkább 2 adagot csinálok (fele ajándékba lesz), de nem félek, hogy nem fog elfogyni.
24493
2015-04-19 11:38
Étkezési keményítő nélkül meg lehet csinálni? Vagy lehet valamivel helyettesíteni?
19013
2014-04-15 13:02
Szia, 3 óra hűtés után nehéz volt felvágni?? :) Annyi idő alatt nagyon meghúz.
11841
2014-04-15 12:59
Elkészítettem én is a piramist, nagyon finom lett, és szép is. Legnehezebb nekem a ferdén elvágás volt, mivel ki kellett támasztanom az egész süteménytömböt 3 oldalról, hogy ne csússzon el. Ajánlom mindenkinek a hosszú pengéjű, jó éles kést, ennek hiányában elég nehézkes az elvágás. Sajnos a recés élű tortavágó kés sem vált be. Ezt a nehézséget leszámítva tökéletes lett, külön köszönet a finom csokikrémért. A csokibevonat nekem túl vastag lett és emiatt tört rendesen.
11840
2013-08-08 15:52
Nekem tokeletesen sikerult a csalad keresere egy het utan meg kellett ismetelnem .Nagyon szepen koszonom
10579
2013-04-25 13:51
SZia Csakugy! Ha úgy csináltad, ahogy a képeken van, akkor hogyan nézhetett ki másként? :) Akkor mégsem úgy csináltad.. ;)
10371
2013-04-25 13:50
Ha belenyúlsz, és csípi az ujjadat a meleg. ;)
10370
2012-02-24 13:13
Én is kinyomtattam és minden pontosan úgy csináltam ahogy a recept írta. A krém tökéletes volt, a piskóta is,rétegeztem a krémet és a piskótát, lehűtöttem,kettévágtam,viszont mikor össze akartam rakni az egészet piramis formába nekem egyáltalán nem volt olyan mint ezeken a képeken...nagyon csúnya volt pedig mindent úgy csináltam ahogy a recept írta.Semmi piramis formája nem volt...olyan volt mintha nem lennének jók az arányok:S Biztos én rontottam el valamit...:S Remélem másnak jobban sikerül majd:)
6811
2012-01-29 23:16
Milyen az, ha a krém csípi az ujjunkat? Értsd: meleg??
6613
2011-08-25 21:15
Kinyomtattam a receptet, lépésről lépésre csináltam. A piskóta gyönyörű lett, a kihabosított vaj is. Viszont amikor a krémalapot összekevertem vele, valahogy nem akart összeállni, nem szilárdult meg, olyan pudingos állagú lett.Lehet, hogy tovább kellett volna főzni az alapot? Végül megtöltöttem ezzel a folyós krémmel, és alufóliát raktam köré, másnap pedig az étcsokival bevontam.Finom lett, és ízre sem volt rossz, de csalódott voltam, hogy mégsem piramis szelet lett.
6020
2484
4.61905
30
87

Legfrissebb hozzászólások

2016-07-27 10:42
Nagyon finom lett!
35549
2016-07-27 10:36
A képen látszik a szűrő! Talán nem vette mindenki észre.
35548
2016-07-27 10:33
Ha a karfiol megfőtt, le kell szűrni. Ez a lépés kimaradt a receptből szerintem, hiszen ez természetes. Ha nincs jól...
35547
2016-07-27 10:23
Szerintem igen! A kétféle tej igazából csak gazdagítja az ízeket, de van aki pl. nem szereti a mandulatej ízét. Én pl....
35546
made by zwoelf