Piramis szelet recept

Piramis szelet recept

Hozzávalók

szelethez10 szelethez:

A csokis piskótához:

A krémalaphoz:

A krém befejezéséhez:

A bevonáshoz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

Gyerekkorunk klasszikusa, a piramis szelet, mely mára kikopott a cukrászdák polcairól, azonban igényesen elkészítve bizony finom, és kellemes emlékeket idéző finomság még ma is.


Elkészítés

1
Két darab szilikonos sütőpapírt méretre vágunk. Az egyiket 30x35 cm-esre, a másikat kicsit szélesebbre, 30x37 cm-esre vágjuk.
2
A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük.
3
Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojássárgákat.
4
További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a lisztet is, és simára keverjük a piskótát.
5
A két sütőpapírra szedjük egyenlően elosztva a masszát, Az egyikre 29x32 cm-es lapot kenünk, a másikra 29x36 cm-es piskótalapot. Figyelem! Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben nem lesz tökéletes a végeredmény!
6
Előmelegített 200 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra átfordítjuk, hogy ne száradjon ki.
7
Ha kihűltek a lapok, a kisebbiket 3 darab 29x10 cm-es csíkra vágjuk. A nagyobbik lapból levágunk 2 darab 29x10-es, és 1 darab 29x13 cm széles csíkot - ez utóbbi lesz a piramis alapja.
8
Ha a piskótákat előkészítettük, nekifogunk a krém elkészítésének. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük - azaz addig, míg ujjunkat belenyomva csípi azt.
9
Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
10
A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
11
Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl.
12
Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk.
13
Az öt darab 10 cm széles lapot összetöltjük a krémmel, úgy, hogy hagyjunk annyi krémet, amennyivel kényelmesen át tudjuk még kenni befejezéskor a piramis mindhárom oldalát. Egyenlőre a betöltött 5 lapos hasábot tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy megkössön a krém benne.
14
Ezután kivesszük a hűtőből, és ferdén félbevágjuk a hasábot. A vágás egyik éle az egyik alsó éle legyen a hasábnak, a másik a szemközti felső él.
15
Most a 6., szélesebb csíkot vékonyan kenjük le a maradék krém egy részével, és a félbevágott hasáb két felét helyezzük rá úgy a hatodik lapra, hogy egy háromszöget alkosson, melyben a lapok függőlegesen állnak. Az így kapott háromszög metszetű hasábot óvatosan nyomkodjuk össze, és a maradék krémmel kenjük át simára a felületét.
16
Tegyük ismét hűtőbe egy órára, majd rácsra helyezve, olvasztott étcsokoládéval öntsük le, hogy mindenütt befedje. Hagyjuk a csokoládét megkötni rajta, majd forróvízbe mártott késsel kb. 2,5 cm széles szeletekre vágjuk fel.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.04.15 13:02
Szia,
3 óra hűtés után nehéz volt felvágni?? :) Annyi idő alatt nagyon meghúz.
2014.04.15 12:59
Elkészítettem én is a piramist, nagyon finom lett, és szép is. Legnehezebb nekem a ferdén elvágás volt, mivel ki kellett támasztanom az egész süteménytömböt 3 oldalról, hogy ne csússzon el. Ajánlom mindenkinek a hosszú pengéjű, jó éles kést, ennek hiányában elég nehézkes az elvágás. Sajnos a recés élű tortavágó kés sem vált be.

Ezt a nehézséget leszámítva tökéletes lett, külön köszönet a finom csokikrémért. A csokibevonat nekem túl vastag lett és emiatt tört rendesen.
2013.08.08 15:52
Nekem tokeletesen sikerult a csalad keresere egy het utan meg kellett ismetelnem .Nagyon szepen koszonom
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Nagyon finom :-)
Én teszek...ha még le ís öblítem, veszít a sóból. Pörinél mondjuk nem annyira gáz, de...tény: egyéni :)
Én nem szoktam tenni bele, ami a nokedlire kerül, annak úgy is nagyon intenzív íze van! :) Egy jó kis pöri mondjuk! ;)
És a vízbe só?
Èn a krumplit nyersen készitem.Ugyan annyi idő alatt sül meg viszont finomabb lesz az étel.

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.