Profiterol (eredeti recept fotókkal)

Profiterol (eredeti recept fotókkal)

Hozzávalók

kb.
darabhozkb. 60 darabhoz:

A tésztához:

A vaníliás cukrászkrémhez:

A csokoládészószhoz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
56

Leírás

A profiterolnak számtalan változata ismert. Gyakorlatilag bármilyen krémmel tölthető, és bármilyen szósszal kínálható. Hazájában sós töltelékekkel is készítik.


Elkészítés

1
A vizet, sót, cukrot, olajat egy lábasba tesszük, és felforraljuk.
2
Ha forr a keverék, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig tartjuk a tűzhelyen, míg el nem válik az üst falától. Ezt a munkafolyamatot hívják resztelésnek.
3
A leresztelt olajos-lisztes alapot szedjük egy üstbe, és robotgéppel magas fordulaton kezdjük habosítani, miközben egyenként csurgassuk bele a tojásokat. Miután az összes tojás belekerült, egy teljesen sima, egynemű masszát kell kapjunk.
4
A masszát szedjük simacsöves nyomózsákba, és szilikonos sütőpapírral fedett lemezre nyomjunk belőle 10 g-os, kis halmokat, jó 4 cm-re egymástól.
5
Mivel gőzös sütőtérre van szükség az égetett tészta sütéshez, egy permetezővel fújjunk bőségesen vizet a kinyomott halmokba.
6
210 C-os sütőben kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat, majd kisütés után tegyük félre őket.
7
A kukoricakeményítőt, a receptben szereplő első adag cukrot, és a félbevágott, kikapart vaníliarudakat tegyük egy lábasba, keverjük össze, öntsük fel a hideg tejjel, keverjük simára, majd tegyük félre kicsit.
8
A tojásságákat a második részlet cukorral kb. 3 perc alatt habosítsuk fel, majd a lábasban lévő tejből tegyünk át ebbe egy kicsit, hígítsuk fel vele.
9
Ezután a tejes keveréket a tűzhelyre téve forraljuk fel. Mikor forr, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojássárgás keveréket is, és sűrítsük be a cukrászkrémet erős puding állagúra.
10
A készre főzött cukrászkrémet öntsük egy tálba, és fóliázzuk le a felületét, hogy ne tudjon lebőrösödni, így hagyjuk visszahűlni langyosra.
11
Ha visszahűlt szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük. Kb. 4 mm-es cső az ideális. A fánkok oldalába szúrva a csövet, töltsük teli őket a cukrászkrémmel.
12
A megtöltött fánkokat tegyük egymásra, majd gyorsan készítsük el a szószt, amivel leöntjük.
13
Olvasszunk csokoládét egy tálban, majd forrásban lévő tejszínt folyamatos keverés mellett csurgassunk bele. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a keverék. Ha túl sűrű lenne a szósz, kevés plusz tejszín hozzáadásával állíthatjuk be.
14
A szósszal öntsük le a töltött fánkokat, majd tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 6682.2 kcal
Fehérje: 123.675 g
Szénhidrát: 607.2 g
Zsír: 417.575 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.09.29 19:25
fincsi
2014.04.12 17:19
Nem is annyira macerás, mint gondoltam. Félve álltam neki, aztán egészen - meglepően -jót sikerült alkotni. :)
2013.03.26 20:59
Szia Ancsi! A többi hozzávalóhoz úgyis mérleg szükséges, miért nem méred ki? :) Amúgy most már klikkelhetőek a hozzávalók, ha a tojás hozzávalóra ráklikkelsz, láthatod, melyik tojás pontosan mekkora. ;)
2013.03.13 18:36
Aki megcsinálta ezt a receptet megtudná nekem mondani hány db az a 225gr tojás? Előre is köszönöm!
2013.03.01 15:35
Nem nyitogattad túl sokat a sütőt? Nálam akkor estek így össze.
2013.02.09 12:58
Szeretném megkérdezni, hogy resztelés után a még meleg masszához kell hozzáadni a tojásokat, vagy ki kell hűteni. Megsütöttem, és nekem olyan laposak lettek mint a palacsinta, de az a baj, hogy nem is tudom mi lehet a gond, mert mindent a leírtak szerint csináltam. Köszi
2013.02.08 09:58
Profi recept ;) Én kicsit átvariáltam, nem csokiöntettel, hanem rumos-csokis habbal vontam be. Már másodszor készítettem el, nagyon szuper lett a tészta, pedig először kicsit féltem, hogy nem rontom-e el, de nagyon jól le van írva minden!
2013.01.11 18:06
Egy csipet cukor kel csak bele.
2013.01.11 11:03
Sziasztok.
A tésztához mennyi cukor kell, mert azt nem írja a recept.
köszi
2012.06.10 13:25
Olaj, 1 evőkanál ......... 2 dg
Egy csésze tartalma ........ 20 dg
Egy vizespohár tartalma ................ 20 - 25 dg

2012.06.10 09:53
Köszönöm a választ. Kezd visszatérni a kedvem a tegnapi félig sikerült ekler után. :) A 125g víz hány dl-nek felel meg.(konyhamérleg hiányában) Egyáltalán van valami átváltási arány?
2012.06.09 22:35
igen, ez jó képviselőfánknak vagy eklerfánknak is. Ez a képviselőfánk.
2012.06.09 21:02
Az alaptészta az jó ugye képviselőfánknak vagy eklerfánknak is? Esetleg kell változtatni valamin?
2011.11.02 16:45
Mekkora ötlet!!! Sose jutott volna eszembe belülról kirakni a tölcsért... :) Köszönöm, nemsokára kipróbálom. Igen, a karamellel egyszer már megégettem magam: ahogy öntöttem ki a kis lábasból, felforrt és a habja ráfolyt az ujjamra. Mivel a karamell megőrzi a hőmérsékletét, szó szerint fehérre főtt alatta az ujjam... :( Úgyhogy ezt jól megtanultam.
Nagyon köszönöm a tippet és a gyorsaságot is!
2011.11.02 15:17
Kedves Bernicske!

Először is, jól látod, ez alkalmas Croque en Bouche készítésre. Lényeges, hogy nem ragasztják a papírhoz, hiszen akkor nem lehetne leszedni róla, a papír pedig nem finom! :D Ezt csak akkor teszik, ha kirakatba kerül dekorációnak.
Egyéb esetben fognak egy bármilyen anyagból készült tölcsért. Belülről a falát kirakják a töltött fánkocskákkal, majd karamellel belülről összeragasztják őket. Ezután kifordítják a tölcsérből, és megáll, mivel a fánkok belülről össze vannak ragasztva ugye. :)
Miután kifordították, tekerik körbe karamellel.
Vigyázat, a karamell fokozottan balesetveszélyes!!! ;)
2011.11.02 14:56
Úgy látom, ezzel a recepttel megfelelő Croque-en-Bouche is készíthető. Arra a Croque-en-Bouche-ra gondolok, mikor ezeket a gombócokat toronyba pakolják (inkább egy papírkúphoz ragasztják) és karamell-szálakkal körbetekerik. A neten sokféle megoldást találtam (krémmel ragasszam, vagy karamellel, mi tapasztja oda a papírkúphoz? pfff), nem szeretnék barkácsolni, ha van profi ötletetek, szívesen fogadom.
Ilyesmire gondoltam:
http://www.bellepastry.com/bpi-croque-en-bouche.html
2011.08.03 11:52
Ha online szeretnél rendelni akkor a www.soregi.hu a neked való hely.:)
2011.08.03 09:59
Szervusz!

BAKO Hungária - Szigetszentmiklós, Rist Hungária - Budapest, Békás Kft. - Békásmegyer. Ezeken a helyeken kapsz megfelelőt.

ÜDv!
GÁbor
2011.06.16 00:17
kérlek írjátok meg nekem milyen jó minőségű habzsákot tudtok
ajánlani. mostanában kettőt is vettem, de egyik sem vált be.
kösz.
2011.06.04 21:41
Sikertörténet az enyém!
Amikor nekiálltam, még nem bíztam nagyon benne, mert pár profiterol recept már kiábrándított. És azt hittem, hogy genetikailag sem leszek képes jóra csinálni (régen mindig azt hittem, hogy azért mert anyu nem tud kel tésztát csinálni, én sem fogok tudni, aztán ez másképp lett! Ő régen a képviselőfánkkal próbálkozott sokat, de többnyire nem sikerült...)
Szóval genetika ide vagy oda, megint bebizonyosodott, hogy ez a recept bizony tökéletes!

Ja, a tojás témához annyit, hogy nekem kevesebb volt 1,5 grammal, és így is sikerült...
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Hasonló receptek

Legfrissebb hozzászólások

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.