Regisztráció
Profiterol (eredeti recept fotókkal) főfotó

Profiterol (eredeti recept fotókkal)

5 csillag / 5 szavazat
Kedvencek közé teszem!810

Hozzávalók

kb.
60
darabhoz

A tésztához

A vaníliás cukrászkrémhez

A csokoládészószhoz

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
6682.2
kcal
Fehérje
123.675
gramm
Szénhidr.
607.2
gramm
Zsír
417.575
gramm

Leírás

A profiterolnak számtalan változata ismert. Gyakorlatilag bármilyen krémmel tölthető, és bármilyen szósszal kínálható. Hazájában sós töltelékekkel is készítik.


Elkészítés

1
A vizet, sót, cukrot, olajat egy lábasba tesszük, és felforraljuk.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 1. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 2. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 3. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 4. fázisfotó
2
Ha forr a keverék, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig tartjuk a tűzhelyen, míg el nem válik az üst falától. Ezt a munkafolyamatot hívják resztelésnek.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 5. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 6. fázisfotó
3
A leresztelt olajos-lisztes alapot szedjük egy üstbe, és robotgéppel magas fordulaton kezdjük habosítani, miközben egyenként csurgassuk bele a tojásokat. Miután az összes tojás belekerült, egy teljesen sima, egynemű masszát kell kapjunk.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 7. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 8. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 9. fázisfotó
4
A masszát szedjük simacsöves nyomózsákba, és szilikonos sütőpapírral fedett lemezre nyomjunk belőle 10 g-os, kis halmokat, jó 4 cm-re egymástól.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 10. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 11. fázisfotó
5
Mivel gőzös sütőtérre van szükség az égetett tészta sütéshez, egy permetezővel fújjunk bőségesen vizet a kinyomott halmokba.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 12. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 13. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 14. fázisfotó
6
210 C-os sütőben kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat, majd kisütés után tegyük félre őket.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 15. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 16. fázisfotó
7
A kukoricakeményítőt, a receptben szereplő első adag cukrot, és a félbevágott, kikapart vaníliarudakat tegyük egy lábasba, keverjük össze, öntsük fel a hideg tejjel, keverjük simára, majd tegyük félre kicsit.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 17. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 18. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 19. fázisfotó
8
A tojásságákat a második részlet cukorral kb. 3 perc alatt habosítsuk fel, majd a lábasban lévő tejből tegyünk át ebbe egy kicsit, hígítsuk fel vele.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 20. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 21. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 22. fázisfotó
9
Ezután a tejes keveréket a tűzhelyre téve forraljuk fel. Mikor forr, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojássárgás keveréket is, és sűrítsük be a cukrászkrémet erős puding állagúra.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 23. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 24. fázisfotó
10
A készre főzött cukrászkrémet öntsük egy tálba, és fóliázzuk le a felületét, hogy ne tudjon lebőrösödni, így hagyjuk visszahűlni langyosra.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 25. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 26. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 27. fázisfotó
11
Ha visszahűlt szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük. Kb. 4 mm-es cső az ideális. A fánkok oldalába szúrva a csövet, töltsük teli őket a cukrászkrémmel.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 28. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 29. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 30. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 31. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 32. fázisfotó
12
A megtöltött fánkokat tegyük egymásra, majd gyorsan készítsük el a szószt, amivel leöntjük.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 33. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 34. fázisfotó
13
Olvasszunk csokoládét egy tálban, majd forrásban lévő tejszínt folyamatos keverés mellett csurgassunk bele. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a keverék. Ha túl sűrű lenne a szósz, kevés plusz tejszín hozzáadásával állíthatjuk be.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 35. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 36. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 37. fázisfotó
14
A szósszal öntsük le a töltött fánkokat, majd tálaljuk.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 38. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 39. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 40. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-11-19 15:52
Pezsgőkrémes
25386
2015-11-02 20:31
Cukor és gluténmentes verzió Schär Farina-ból! Köszönöm a receptet, hibátlan! :-)
24669
2015-04-18 20:48
Isteni finomra sikerült! Köszönöm
18987
2014-11-29 12:09
Sziasztok! :) Még új vagyok és ez a kedvenc édességem, szeretném elkészíteni, de sajnos nincs permetezőm amivel le tudnám fújni a kis fánkokat :( Mivel tudnám helyettesíteni ezt a permetezőt?
15211
2014-09-29 19:25
fincsi
13640
2014-04-12 17:19
Nem is annyira macerás, mint gondoltam. Félve álltam neki, aztán egészen - meglepően -jót sikerült alkotni. :)
11813
2013-03-26 20:59
Szia Ancsi! A többi hozzávalóhoz úgyis mérleg szükséges, miért nem méred ki? :) Amúgy most már klikkelhetőek a hozzávalók, ha a tojás hozzávalóra ráklikkelsz, láthatod, melyik tojás pontosan mekkora. ;)
10242
2013-03-13 18:36
Aki megcsinálta ezt a receptet megtudná nekem mondani hány db az a 225gr tojás? Előre is köszönöm!
10162
2412
4.8125
78
129
230
5
4
16

Legfrissebb hozzászólások

2016-02-10 13:50
fini
28557
2016-02-10 13:49
Köszönöm a receptet, isteni let! Nem vagyok gyakorlott háziasszony, de a tésztát nagyon könnyen lehetett kezelni, és...
28556
2016-02-10 13:12
Köszönöm :-) mostanáig féltem fánkot sütni
28555

Hasonló receptek

made by zwoelf