Főmenü

Regisztráció

Profiterol (eredeti recept fotókkal)

Profiterol (eredeti recept fotókkal)

Profiterol (eredeti recept fotókkal)

5
56
Kedvencek közé teszem!325

Hozzávalók

kb.
darabhozkb. 60 darabhoz:

A tésztához

A vaníliás cukrászkrémhez

A csokoládészószhoz

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
6682.2
kcal
Fehérje
123.675
gramm
Szénhidr.
607.2
gramm
Zsír
417.575
gramm

Leírás

A profiterolnak számtalan változata ismert. Gyakorlatilag bármilyen krémmel tölthető, és bármilyen szósszal kínálható. Hazájában sós töltelékekkel is készítik.


Elkészítés

1
A vizet, sót, cukrot, olajat egy lábasba tesszük, és felforraljuk.
2
Ha forr a keverék, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig tartjuk a tűzhelyen, míg el nem válik az üst falától. Ezt a munkafolyamatot hívják resztelésnek.
3
A leresztelt olajos-lisztes alapot szedjük egy üstbe, és robotgéppel magas fordulaton kezdjük habosítani, miközben egyenként csurgassuk bele a tojásokat. Miután az összes tojás belekerült, egy teljesen sima, egynemű masszát kell kapjunk.
4
A masszát szedjük simacsöves nyomózsákba, és szilikonos sütőpapírral fedett lemezre nyomjunk belőle 10 g-os, kis halmokat, jó 4 cm-re egymástól.
5
Mivel gőzös sütőtérre van szükség az égetett tészta sütéshez, egy permetezővel fújjunk bőségesen vizet a kinyomott halmokba.
6
210 C-os sütőben kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat, majd kisütés után tegyük félre őket.
7
A kukoricakeményítőt, a receptben szereplő első adag cukrot, és a félbevágott, kikapart vaníliarudakat tegyük egy lábasba, keverjük össze, öntsük fel a hideg tejjel, keverjük simára, majd tegyük félre kicsit.
8
A tojásságákat a második részlet cukorral kb. 3 perc alatt habosítsuk fel, majd a lábasban lévő tejből tegyünk át ebbe egy kicsit, hígítsuk fel vele.
9
Ezután a tejes keveréket a tűzhelyre téve forraljuk fel. Mikor forr, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojássárgás keveréket is, és sűrítsük be a cukrászkrémet erős puding állagúra.
10
A készre főzött cukrászkrémet öntsük egy tálba, és fóliázzuk le a felületét, hogy ne tudjon lebőrösödni, így hagyjuk visszahűlni langyosra.
11
Ha visszahűlt szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük. Kb. 4 mm-es cső az ideális. A fánkok oldalába szúrva a csövet, töltsük teli őket a cukrászkrémmel.
12
A megtöltött fánkokat tegyük egymásra, majd gyorsan készítsük el a szószt, amivel leöntjük.
13
Olvasszunk csokoládét egy tálban, majd forrásban lévő tejszínt folyamatos keverés mellett csurgassunk bele. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a keverék. Ha túl sűrű lenne a szósz, kevés plusz tejszín hozzáadásával állíthatjuk be.
14
A szósszal öntsük le a töltött fánkokat, majd tálaljuk.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-11-29 12:09
Sziasztok! :) Még új vagyok és ez a kedvenc édességem, szeretném elkészíteni, de sajnos nincs permetezőm amivel le tudnám fújni a kis fánkokat :( Mivel tudnám helyettesíteni ezt a permetezőt?
15211
2014-09-29 19:25
fincsi
13640
2014-04-12 17:19
Nem is annyira macerás, mint gondoltam. Félve álltam neki, aztán egészen - meglepően -jót sikerült alkotni. :)
11813
2013-03-26 20:59
Szia Ancsi! A többi hozzávalóhoz úgyis mérleg szükséges, miért nem méred ki? :) Amúgy most már klikkelhetőek a hozzávalók, ha a tojás hozzávalóra ráklikkelsz, láthatod, melyik tojás pontosan mekkora. ;)
10242
2013-03-13 18:36
Aki megcsinálta ezt a receptet megtudná nekem mondani hány db az a 225gr tojás? Előre is köszönöm!
10162
2013-03-01 15:35
Nem nyitogattad túl sokat a sütőt? Nálam akkor estek így össze.
10079
2013-02-09 12:58
Szeretném megkérdezni, hogy resztelés után a még meleg masszához kell hozzáadni a tojásokat, vagy ki kell hűteni. Megsütöttem, és nekem olyan laposak lettek mint a palacsinta, de az a baj, hogy nem is tudom mi lehet a gond, mert mindent a leírtak szerint csináltam. Köszi
9935
2013-02-08 09:58
Profi recept ;) Én kicsit átvariáltam, nem csokiöntettel, hanem rumos-csokis habbal vontam be. Már másodszor készítettem el, nagyon szuper lett a tészta, pedig először kicsit féltem, hogy nem rontom-e el, de nagyon jól le van írva minden!
9921
2013-01-11 18:06
Egy csipet cukor kel csak bele.
9763
2013-01-11 11:03
Sziasztok. A tésztához mennyi cukor kell, mert azt nem írja a recept. köszi
9758

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.
569
4.533335
6
32

Hasonló receptek

Másodlagos menü

made by zwoelf