Profiterol (eredeti recept fotókkal)

Profiterol (eredeti recept fotókkal)

Hozzávalók

kb.
darabhozkb. 60 darabhoz:

A tésztához:

A vaníliás cukrászkrémhez:

A csokoládészószhoz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
56

Leírás

A profiterolnak számtalan változata ismert. Gyakorlatilag bármilyen krémmel tölthető, és bármilyen szósszal kínálható. Hazájában sós töltelékekkel is készítik.


Elkészítés

1
A vizet, sót, cukrot, olajat egy lábasba tesszük, és felforraljuk.
2
Ha forr a keverék, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig tartjuk a tűzhelyen, míg el nem válik az üst falától. Ezt a munkafolyamatot hívják resztelésnek.
3
A leresztelt olajos-lisztes alapot szedjük egy üstbe, és robotgéppel magas fordulaton kezdjük habosítani, miközben egyenként csurgassuk bele a tojásokat. Miután az összes tojás belekerült, egy teljesen sima, egynemű masszát kell kapjunk.
4
A masszát szedjük simacsöves nyomózsákba, és szilikonos sütőpapírral fedett lemezre nyomjunk belőle 10 g-os, kis halmokat, jó 4 cm-re egymástól.
5
Mivel gőzös sütőtérre van szükség az égetett tészta sütéshez, egy permetezővel fújjunk bőségesen vizet a kinyomott halmokta.
6
210 C-os sütőben kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat, majd kisütés után tegyük félre őket.
7
A kukoricakeményítőt, a receptben szereplő első adag cukrot, és a félbevágott, kikapart vaníliarudakat tegyük egy lábasba, keverjük össze, öntsük fel a hideg tejjel, keverjük simára, majd tegyük félre kicsit.
8
A tojásságákat a második részlet cukorral kb. 3 perc alatt habosítsuk fel, majd a lábasban lévő tejből tegyünk át ebbe egy kicsit, higítsuk fel vele.
9
Ezután a tejes keveréket a tűzhelyre téve forraljuk fel. Mikor forr, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojássárgás keveréket is, és sűrítsük be a cukrászkrémet erős puding állagúra.
10
A készre főzött cukrászkrémet öntsük egy tálba, és fóliázzuk le a felületét, hogy ne tudjon lebőrösödni, így hagyjuk visszahűlni langyosra.
11
Ha visszahűlt szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük. Kb. 4 mm-es cső az ideális. A fánkok oldalába szúrva a csövet, töltsük teli őket a cukrászkrémmel.
12
A megtöltött fánkokat tegyük egymásra, majd gyorsan készítsük el a szószt, amivel leöntjük.
13
Olvassznk csokoládét egy tálban, majd forrásban lévő tejszínt folyamatos keverés mellett csurgassunk bele. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a keverék. Ha túl sűrű lenne a szósz, kevés plusz tejszín hozzáadásával állíthatjuk be.
14
A szósszal öntsük le a töltött fánkokat, majd tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 6682.2 kcal
Fehérje: 123.675 g
Szénhidrát: 607.2 g
Zsír: 417.575 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.04.12 17:19
Nem is annyira macerás, mint gondoltam. Félve álltam neki, aztán egészen - meglepően -jót sikerült alkotni. :)
2013.03.26 20:59
Szia Ancsi! A többi hozzávalóhoz úgyis mérleg szükséges, miért nem méred ki? :) Amúgy most már klikkelhetőek a hozzávalók, ha a tojás hozzávalóra ráklikkelsz, láthatod, melyik tojás pontosan mekkora. ;)
2013.03.13 18:36
Aki megcsinálta ezt a receptet megtudná nekem mondani hány db az a 225gr tojás? Előre is köszönöm!
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Hasonló receptek

Legfrissebb hozzászólások

Kicsit bizarrul néz ki, de nagyon finom lett! Köszönöm szépen a receptet! :)
Nagyon finom, de mi legkozelebb picit tobb cukorral fogjuk kesziteni. Mindenesetre igy is elfogyott nagyon hamar, koszonjuk a receptet! :)
Tehentejjel is lehet. Bar en nem helyettesitenem :)
Tehéntejjel is lehet?
Nagyon finom lett a csipetnyi sótól :)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.