Regisztráció
Profiterol (eredeti recept fotókkal) főfotó

Profiterol (eredeti recept fotókkal)

5 csillag / 8 szavazat
Kedvencek közé teszem!1362

Hozzávalók

kb.
60
darabhoz

A tésztához

A vaníliás cukrászkrémhez

A csokoládészószhoz

Hozzávalók beszerzése a GRoby Online Szupermarkettől

Teljes elkészülési idő

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
6682.2
kcal
Fehérje
123.675
gramm
Szénhidr.
607.2
gramm
Zsír
417.575
gramm

Leírás

A profiterolnak számtalan változata ismert. Gyakorlatilag bármilyen krémmel tölthető, és bármilyen szósszal kínálható. Hazájában sós töltelékekkel is készítik.


Elkészítés

1
A vizet, sót, cukrot, olajat egy lábasba tesszük, és felforraljuk.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 1. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 2. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 3. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 4. fázisfotó
2
Ha forr a keverék, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig tartjuk a tűzhelyen, míg el nem válik az üst falától. Ezt a munkafolyamatot hívják resztelésnek.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 5. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 6. fázisfotó
3
A leresztelt olajos-lisztes alapot szedjük egy üstbe, és robotgéppel magas fordulaton kezdjük habosítani, miközben egyenként csurgassuk bele a tojásokat. Miután az összes tojás belekerült, egy teljesen sima, egynemű masszát kell kapjunk.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 7. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 8. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 9. fázisfotó
4
A masszát szedjük simacsöves nyomózsákba, és szilikonos sütőpapírral fedett lemezre nyomjunk belőle 10 g-os, kis halmokat, jó 4 cm-re egymástól.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 10. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 11. fázisfotó
5
Mivel gőzös sütőtérre van szükség az égetett tészta sütéshez, egy permetezővel fújjunk bőségesen vizet a kinyomott halmokba.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 12. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 13. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 14. fázisfotó
6
210 C-os sütőben kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat, majd kisütés után tegyük félre őket.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 15. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 16. fázisfotó
7
A kukoricakeményítőt, a receptben szereplő első adag cukrot, és a félbevágott, kikapart vaníliarudakat tegyük egy lábasba, keverjük össze, öntsük fel a hideg tejjel, keverjük simára, majd tegyük félre kicsit.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 17. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 18. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 19. fázisfotó
8
A tojásságákat a második részlet cukorral kb. 3 perc alatt habosítsuk fel, majd a lábasban lévő tejből tegyünk át ebbe egy kicsit, hígítsuk fel vele.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 20. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 21. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 22. fázisfotó
9
Ezután a tejes keveréket a tűzhelyre téve forraljuk fel. Mikor forr, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojássárgás keveréket is, és sűrítsük be a cukrászkrémet erős puding állagúra.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 23. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 24. fázisfotó
10
A készre főzött cukrászkrémet öntsük egy tálba, és fóliázzuk le a felületét, hogy ne tudjon lebőrösödni, így hagyjuk visszahűlni langyosra.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 25. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 26. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 27. fázisfotó
11
Ha visszahűlt szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük. Kb. 4 mm-es cső az ideális. A fánkok oldalába szúrva a csövet, töltsük teli őket a cukrászkrémmel.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 28. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 29. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 30. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 31. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 32. fázisfotó
12
A megtöltött fánkokat tegyük egymásra, majd gyorsan készítsük el a szószt, amivel leöntjük.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 33. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 34. fázisfotó
13
Olvasszunk csokoládét egy tálban, majd forrásban lévő tejszínt folyamatos keverés mellett csurgassunk bele. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a keverék. Ha túl sűrű lenne a szósz, kevés plusz tejszín hozzáadásával állíthatjuk be.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 35. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 36. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 37. fázisfotó
14
A szósszal öntsük le a töltött fánkokat, majd tálaljuk.
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 38. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 39. fázisfotó
Profiterol (eredeti recept fotókkal) 40. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-08-17 13:54
Sziasztok! Ez a recept nagyon jo es isteni finom. Lehet hogy bennem van a hiba, de ez a vanilias krém nem tul sok egy picit? mert mindegyikbe teletoltottem es meg maradt egy egesz muzlis tallal.
36364
2015-11-19 15:52
Pezsgőkrémes
25386
2015-11-02 20:31
Cukor és gluténmentes verzió Schär Farina-ból! Köszönöm a receptet, hibátlan! :-)
24669
2015-04-18 20:48
Isteni finomra sikerült! Köszönöm
18987
2014-11-29 12:09
Sziasztok! :) Még új vagyok és ez a kedvenc édességem, szeretném elkészíteni, de sajnos nincs permetezőm amivel le tudnám fújni a kis fánkokat :( Mivel tudnám helyettesíteni ezt a permetezőt?
15211
2014-09-29 19:25
fincsi
13640
2014-04-12 17:19
Nem is annyira macerás, mint gondoltam. Félve álltam neki, aztán egészen - meglepően -jót sikerült alkotni. :)
11813
2013-03-26 20:59
Szia Ancsi! A többi hozzávalóhoz úgyis mérleg szükséges, miért nem méred ki? :) Amúgy most már klikkelhetőek a hozzávalók, ha a tojás hozzávalóra ráklikkelsz, láthatod, melyik tojás pontosan mekkora. ;)
10242

Legfrissebb hozzászólások

2016-09-26 16:26
Tökéletes!
37851
2016-09-26 15:55
Így készítem én is :-) Nagyon finom és gyors! Ebédre vagy vacsira tökéletes :-D
37850
2016-09-26 15:32
én adnék hozzá még majorannát is , nagyon finom....
37849
made by zwoelf