Profiterol (eredeti recept fotókkal)

Profiterol (eredeti recept fotókkal)

Hozzávalók

kb.
darabhozkb. 60 darabhoz:

A tésztához:

A vaníliás cukrászkrémhez:

A csokoládészószhoz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
56

Leírás

A profiterolnak számtalan változata ismert. Gyakorlatilag bármilyen krémmel tölthető, és bármilyen szósszal kínálható. Hazájában sós töltelékekkel is készítik.


Elkészítés

1
A vizet, sót, cukrot, olajat egy lábasba tesszük, és felforraljuk.
2
Ha forr a keverék, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig tartjuk a tűzhelyen, míg el nem válik az üst falától. Ezt a munkafolyamatot hívják resztelésnek.
3
A leresztelt olajos-lisztes alapot szedjük egy üstbe, és robotgéppel magas fordulaton kezdjük habosítani, miközben egyenként csurgassuk bele a tojásokat. Miután az összes tojás belekerült, egy teljesen sima, egynemű masszát kell kapjunk.
4
A masszát szedjük simacsöves nyomózsákba, és szilikonos sütőpapírral fedett lemezre nyomjunk belőle 10 g-os, kis halmokat, jó 4 cm-re egymástól.
5
Mivel gőzös sütőtérre van szükség az égetett tészta sütéshez, egy permetezővel fújjunk bőségesen vizet a kinyomott halmokta.
6
210 C-os sütőben kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat, majd kisütés után tegyük félre őket.
7
A kukoricakeményítőt, a receptben szereplő első adag cukrot, és a félbevágott, kikapart vaníliarudakat tegyük egy lábasba, keverjük össze, öntsük fel a hideg tejjel, keverjük simára, majd tegyük félre kicsit.
8
A tojásságákat a második részlet cukorral kb. 3 perc alatt habosítsuk fel, majd a lábasban lévő tejből tegyünk át ebbe egy kicsit, higítsuk fel vele.
9
Ezután a tejes keveréket a tűzhelyre téve forraljuk fel. Mikor forr, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojássárgás keveréket is, és sűrítsük be a cukrászkrémet erős puding állagúra.
10
A készre főzött cukrászkrémet öntsük egy tálba, és fóliázzuk le a felületét, hogy ne tudjon lebőrösödni, így hagyjuk visszahűlni langyosra.
11
Ha visszahűlt szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük. Kb. 4 mm-es cső az ideális. A fánkok oldalába szúrva a csövet, töltsük teli őket a cukrászkrémmel.
12
A megtöltött fánkokat tegyük egymásra, majd gyorsan készítsük el a szószt, amivel leöntjük.
13
Olvassznk csokoládét egy tálban, majd forrásban lévő tejszínt folyamatos keverés mellett csurgassunk bele. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a keverék. Ha túl sűrű lenne a szósz, kevés plusz tejszín hozzáadásával állíthatjuk be.
14
A szósszal öntsük le a töltött fánkokat, majd tálaljuk.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 6682.2 kcal
Fehérje: 123.675 g
Szénhidrát: 607.2 g
Zsír: 417.575 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.04.12 17:19
Nem is annyira macerás, mint gondoltam. Félve álltam neki, aztán egészen - meglepően -jót sikerült alkotni. :)
2013.03.26 20:59
Szia Ancsi! A többi hozzávalóhoz úgyis mérleg szükséges, miért nem méred ki? :) Amúgy most már klikkelhetőek a hozzávalók, ha a tojás hozzávalóra ráklikkelsz, láthatod, melyik tojás pontosan mekkora. ;)
2013.03.13 18:36
Aki megcsinálta ezt a receptet megtudná nekem mondani hány db az a 225gr tojás? Előre is köszönöm!
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Hasonló receptek

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.