Regisztráció
Puncs szelet recept főfotó

Puncs szelet recept

5 csillag / 3 szavazat
Kedvencek közé teszem!1394

Hozzávalók

1
tepsire

Az alsó piskótához

A felső piskótához

A töltelék piskótájához

A sziruphoz

A töltelékhez

A kenéshez

  • 415 g sárgabarack lekvár

A fondanthoz

Teljes elkészülési idő

Leírás

A kedvenc süteményem és valahogy mindig úgy gondoltam nem egyszerű elkészíteni. Hát most hogy készítettem rácáfolt. (Lehet a mignon miatt, mert az szöszölősebb) A lényeg hogy az egyetlen dolog, ami a melósabb az a 3 lap piskóta elkészítése. De míg az egyik sül az alatt a 10 perc alatt a másik piskótalapot is össze tudjuk tenni, utána az összeállítás már sity-suty megy. A receptet Eta konyhájából kaptam, de változtattam rajta egy keveset. Ez a mennyiség egy 30*40 cm-es nagy gáz tepsire vonatkozik. Elsőre soknak gondoltam, de 2 napig tartott. Ha valaki szeretné tortának elkészíteni, akkor felezze le az adagot simán. Fondant a tetejére Farkas Vili féle, amit cukorhőmérő nélkül készítek már évek óta, és mindig sikerült, szerintem ez a legegyszerűbb.


Elkészítés

1
Egymásután elkészítjük a piskótákat. A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vizet, összekeverjük. A lisztet az átszitált sütőport, is belekeverjük. Soha többet nem veszem meg a cukrászdába drága pénzért, mert tényleg hamar készen van, egyszerű elkészíteni és finomabb, mint a cukrászdai társai.
6 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 120 g kristálycukor, 150 g búzaliszt (BL55), 8 g sütőpor, 2 evőkanál víz, 6 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 120 g kristálycukor, 150 g búzaliszt (BL55), 8 g sütőpor, 2 evőkanál víz
Puncs szelet recept 1. fázisfotó
Puncs szelet recept 2. fázisfotó
Puncs szelet recept 3. fázisfotó
2
Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük.
Puncs szelet recept 4. fázisfotó
Puncs szelet recept 5. fázisfotó
Puncs szelet recept 6. fázisfotó
3
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Amíg az egyik lap sül addig pont összekészíthetjük a másik piskótatésztát.
Puncs szelet recept 7. fázisfotó
Puncs szelet recept 8. fázisfotó
4
A töltelékhez való piskótatésztát is ugyanígy állítsuk össze, (nem elírás ebbe nem tettem vizet) csak amikor kikevertük a fehérjével adjunk hozzá pár csepp ételfestéket (Ez akár el is hagyható) összekeverjük, és mehet a sütőbe 12-15 perc alatt megsütjük ezt is.
10 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 200 g kristálycukor, 200 g búzaliszt (BL55), 10 g sütőpor, 2 csepp ételfesték - piros
Puncs szelet recept 9. fázisfotó
Puncs szelet recept 10. fázisfotó
Puncs szelet recept 11. fázisfotó
Puncs szelet recept 12. fázisfotó
5
Ha megvannak a piskótatészták, elkészítjük a szirupot. Ehhez a cukorhoz adjuk a vizet és 10 percig forraljuk. Majd hagyjuk kihűlni. (Én egy hideg vizes fürdőbe állítottam így mire a piskóták kihűltek a szirup is kihűlt.) Ha kihűlt a szirup és a piskótalapjaink is, akkor összeállítjuk a süteményünk.
400 g kristálycukor, 600 ml víz
Puncs szelet recept 13. fázisfotó
Puncs szelet recept 14. fázisfotó
Puncs szelet recept 15. fázisfotó
6
A 10 tojásos piskótalapunkat egy nagy tálba tépkedjük, erre öntjük a szirupot. (Elsőre azt gondoltam nem e lesz ez sok, de nem bizony, bátran borítsuk rá az egészet.) Adjuk hozzá a lekvárt, kókuszreszeléket és öntsük hozzá a rumot is, keverjük el.
250 g sárgabarack lekvár, 50 g kókuszreszelék, 200 ml rum - barna
Puncs szelet recept 16. fázisfotó
Puncs szelet recept 17. fázisfotó
Puncs szelet recept 18. fázisfotó
7
Adjuk hozzá a kakaóport, és alaposan keverjük össze az egészet, ezzel kész a töltelékünk.
2 evőkanál kakaópor - holland
Puncs szelet recept 19. fázisfotó
Puncs szelet recept 20. fázisfotó
8
Az egyik piskóta lapot tegyük a tepsibe vagy formába, kenjük meg a sárgabarack lekvárral, erre tegyük a tölteléket, simítgassuk el szépen, majd kenjük meg a másik lapot szintén baracklekvárral és fedjük be a tölteléket ezzel a lappal. (Természetesen a lekváros fele legyen a tölteléken.)
415 g sárgabarack lekvár
Puncs szelet recept 21. fázisfotó
Puncs szelet recept 22. fázisfotó
Puncs szelet recept 23. fázisfotó
9
Tegyünk rá egy lapot, ami befedi az egészet és tegyünk rá súlyt, amivel betesszük a hűtőbe egy egész éjszakára. (Az enyém reggel készült így estig pihent lesúlyozva kb. 7-8 óra hosszat, teljesen elég volt neki. 4 db 1 kg-os liszt pihent rajt súlyként.)
Puncs szelet recept 24. fázisfotó
Puncs szelet recept 25. fázisfotó
10
Másnap elkészítjük a fondantot a tetejére. A cukrot, egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet, ecetet és felforraljuk. Ha felforrt kislángra vesszük, majd 15-20 percig hagyjuk, hogy tovább gyöngyözzön. (Azért írom, hogy 15-20 perc, mert a között az idő között pont elég lesz neki, de kell neki ennyi, ahhoz, hogy jó legyen.) Az egyetlen lényeges, ahogy én is csinálom mindenféle szuper cukorhőmérő nélkül, ha letelt mondjuk, a 15 perc egy kanállal belenyúlok, és ami van 1-2 csepp a kanálon, amit kiveszek belőle, az ujjam közé veszem, és ha 2 ujjam közt, ahogy lassan széthúzom ilyen szép szál lesz akkor tökéletes lesz a cukormáz. (Ha még nem lesz szál, akkor picit tovább főzöm, de minden esetben elég volt a max 20 perc neki.) Ha ez megvan, lehúzzuk a tűzről, egy tiszta tálba tesszük, és hagyjuk pár percig, hogy visszahűljön egy picit. (ez 5-10 perc max)
750 g kockacukor, 390 ml víz, 5 ml ételecet (10%-os)
Puncs szelet recept 26. fázisfotó
Puncs szelet recept 27. fázisfotó
Puncs szelet recept 28. fázisfotó
Puncs szelet recept 29. fázisfotó
11
Majd egy kanállal, habverővel kevergessük addig, míg szépen elkezd kifehéredni, sűrűsödni, és eléri a kívánt sűrű, de még folyós állagot. (Ez is megvan pár perc alatt, szép látványos, ahogy kifehéredik. Ha megvolt a szál az ujjaink közt, akkor szépen ki fog fehéredni.)
Puncs szelet recept 30. fázisfotó
Puncs szelet recept 31. fázisfotó
Puncs szelet recept 32. fázisfotó
12
Ekkor hozzáadunk pici ételfestéket (ez lehet akár pár csepp málnaszörp is), elkeverjük.
2 csepp ételfesték - piros
Puncs szelet recept 33. fázisfotó
Puncs szelet recept 34. fázisfotó
13
Majd a puncsszeletre öntjük, hogy egyenletesen befedje. Végül mehet a hűtőbe, hogy szépen megkössön rajta a máz. Ez egyébként fél de max 1 óra alatt tökéletesen megszárad. (A tetejére a máz, ha szép cukrászdai minőséget akarunk elérni, akkor a recept szerint leírt mennyiségű fondant kell, én vékonyan teszem az enyémre minden esetben, mert a vastag máznak a felét leszedi a család, ha pedig vékonyabb jobban bejön mindenkinek, így tökéletes így megeszi azt is. Ha valaki szintén vékonyabban szeretné, akkor a hozzávalók mennyisége így alakul: 50 dkg cukor, 260 ml víz, 4 ml ecet)
Puncs szelet recept 35. fázisfotó
Puncs szelet recept 36. fázisfotó
14
Ha állt egy picit és száraz a máz szeletelhetjük. Jó étvágyat a finom puncs szelethez.
Puncs szelet recept 37. fázisfotó
Puncs szelet recept 38. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-11-23 10:56
20 cm-es tortaformához harmadoltam a mennyiségeket, az ünnepeltnek nagyon ízlett a végeredmény :) A mázzal sajnos meggyűlt a bajom, hűlés közben1 perc alatt összeállt egy gombócba és nem tudtam a tortára kenni, gőz felett sem akart visszaolvadni. Lehet, hogy a cukorszirupot túl sokáig főztem?
40594
2016-08-28 22:06
Szia! Régóta szemezek már a puncs tortákkal, azt hiszem ezzel a recepttel megpróbálkoznék. A felezett mennyiséget hány centis kerek tortaformába javasolnád? 26 cm?
36820
2016-08-26 10:53
Szia. Nyugodtan készítheted kristálycukorral is azzal is tökéletes lesz. És ugyanannyiból készítsd se több sem kevesebb nem kell hozzá. ;)
36718
2016-08-26 07:18
Egy kockacukor kb. egy mokkáskanál kristálycukornak felel meg. Szerintem ugyanannyit tehetsz a kristálycukorból is, mint amennyi a kockacukorból kell.
36709
2016-08-25 22:57
Egy kerdesem lenne: lehet a kockacukrot kivaltani kristalycukorral? Ahol elek, nem hasznalnak kockacukrot. Nehez hozzajutnom. Tobb vagy kevesebb vagy ugyanannyi sulyu kristalycukrot hasznaljak? Koszonom!
36708
2016-08-25 12:20
Szia. Kell rá az a súly, bátran kipróbálhatod, a fotókon azt látod ahogy készült és a végeredményt. Ha megnézed nem nyomta össze a piskótát. ;) Gyönyörű magas maradt. :)
36690
2016-08-25 11:45
Erzsike Balda L.: Ez a recept a cukrászdákban is így készül. Bátran kövesd a receptet! ;)
36687
2016-08-25 10:53
miért kell rá a súly? Így teljesen összenyomja a piskótát, hát annak olyan puha a tésztája hogy palacsinta lesz belőle.
36682
3185
4.814815
20
64
5482
4.860465
42
125

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-19 19:33
Hamar el készül én is meg fogom csinálni köszi Katalin fincsinagyon
43895
2017-01-19 19:16
Köszönöm a receptet! :-)
43894
2017-01-19 19:13
gyors és finom :)
43893
2017-01-19 18:59
plusz cukrot nem igenyel ?
43890
3658
4.96
34
65
2528
4.75
13
29
made by zwoelf