Rákóczi túrós recept (klasszikus)

Rákóczi túrós recept (klasszikus)

Hozzávalók

szeletre15 szeletre:

A linzer tésztához:

A linzer kenéshez:

  • 30 g sárgabarack dzsem

A túrótöltelékhez:

A tojáshabhoz:

A fehérjehab közé:

  • 400 g sárgabarack dzsem

Teljes elkészülési idő:

+ 1 óra hűtés
5
Értékelés
52

Leírás

Ismét egy klasszikus! A hagyományos Rákóczi túrós, amit mindenki szeret, nem minden ok nélkül, tegyük hozzá! :-)


Elkészítés

1
A linzertészta hozzávalóit összegyúrjuk. Csak éppen addig gyúrjuk, míg összeáll!
2
Nyújtsuk egyenletes vastagságú lappá a linzertésztát, majd fektessük egy 20x30 cm-es sütőformába. Szurkáljuk meg, ezután tegyük légkeverés nélkül a 200 C-ra előmelegített sütőbe, és süssük aranybarnára pár perc alatt.
3
A túrótöltelék hozzávalóit mérjük egy üstbe, és kézzel, vagy géppel alaposan dolgozzuk össze.
4
A kisült, kihűlt linzerlapot vékonyan kenjük meg baracklekvárral, majd a túrótölteléket egyenletesen kenjük el rajta. Ezt tegyük be a sütőbe 180 C-ra, 40 percre, légkeverés nélkül.
5
Ha a túró kisült, vegyük ki a sütőből, és a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd szedjük habzsákba.
6
Szedjük a baracklekvárt is habzsákba, majd a kisült túrótöltelékre felváltva csíkozzuk fel a baracklekvárt, és a fehérjehabot. Ha megvagyunk, tegyük vissza a sütőbe, ismét 200 C-ra, légkeverés nélkül 20-25 percre.
7
Ha kisült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.09.23 18:53
2014.09.05 21:41
Jupyyyy! :-)
2013.11.18 18:14
Minőségi nehezékek.. Jót mosolyogtam ezen :D
Köszönöm a linket, mindenképp kipróbálom mind2 verziót, a habkarikának úgyis nemsokára itt az ideje :)
2013.11.18 18:00
Szia,

Sajnos a magyar szaktankönyvek nem jók semmire. Minőségi nehezékek. :) Még egy verzió tojáshabra itt: http://aprosef.hu/habkarika
2013.11.18 17:54
Köszönöm gyors válaszod. :)
Nem értem, miért így írják a tankönyvben, elvileg a receptírónak tudnia kellene ezt, úgy gondolom :S
Akkor átpártolok erre a verzióra, mert ez így elég kínos és elég gagyin is néz ki sajna :D
Köszi még egyszer, szép estét. :)
2013.11.18 17:17
Szia,

A válasz egyszerű. A cukorszirupban víz van. A víz pedig értelem szerűen kifolyik. Ha teszel a habba vizet a tojásfehérje víztartalma mellé még pluszba, akkor annak következményei vannak. ... :D Gondold végig. ;)
2013.11.18 17:00
Kedves Gábor!
Már többször készítettem, de nekünk a suliban a wind-habot kicsit másképp tanították. Tojásfehérje+cukor habbá verve, majd hólyagpróbáig főzött cukorszirupot belecsorgatni, kihűlésig habverővel keverni, majd forró sütőben gyorsan készre sütni.. Valamiért azonban miután kész, kihűlés közben elég sok szirup kifolyik a fehérjehabból, és teljesen kettéválik a túrós résztől...:S
Van esetleg valami tipped, hogy mi lehet a gond?
Válaszodat előre is köszönöm, remélem mihamarabb megkapom. :)
Szép napot, üdv.
Ariel
2013.03.07 15:41
Még annyi tejfölt teszek bele, hogy jól összeálljon.
2013.03.07 15:40
Én másképp csinálom a tésztáját. 30 dkg liszt, 15-20 dkg rama, 15 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 2 tojássárgája, csipet só.
2013.01.28 10:31
Az enyém ilyen lett:)
2012.12.06 23:51
Sziasztok, kis segítséget szeretnék kérni, elkészítettem másodjára is, nagyon finom lett, de olyan gondom akadt mindkét esetben, hogy nagyon markánsan érezni a citrom ízét a süteményben, amitől nem lesz rossz, csak mintha nem emlékeznék rá a cukrász süteményből. Nyilván kevesebb hozzáadásával ezt lehet orvosolni, arra szeretnék tippet kapni, mennyivel tegyek kevesebbet, fél citromhéj, vagy negyed, hogy jó legyen?
2012.11.10 17:40
Tegnap elkészítettem, szuper lett, nagy sikert aratott. A végén nekem most sem kellett húsz perc a hab sütéséhez, elég volt tíz is 200 °C-on, hogy szép kérget kapjon.
2012.11.09 22:22
Ma elkészítettem. Szuper lett!
:-)
Imádom ezt az oldalt!
2012.11.08 16:19
Köszi szépen a segítséget, megpróbálom majd!

András
2012.11.08 15:53
Egy másik megoldás, a kinyújtott tésztalapot a nyújtófára sodrod. (lazán, ne ragadjon össze). A kivajazott, kilisztezett tepsit hosszára magad felé helyezed. A felsodrott tészta végét a tepsi felső végéhez igazítod, majd tésztát letekered a tepsi másik vége fele.
2012.11.08 13:26
Szerintem, vágd el kettőbe a tésztalapot (a hosszú oldalán). Könnyebb lessz átemelni a tepsibe. Míg megszokod!
A szeletelést a tepsiben kezd el. A már felszeletelt tésztát teszed a tányérra.
2012.11.08 12:38
Sziasztok!

Nekem sajnos nincs levehető oldalú sütőformám, csak sima tepsim. A kinyújtott linzerlap átemelése a tepsi aljába viszont legutóbb eléggé problémás volt (szakadt, ragadt, stb.). A tepsi hátulján való kinyújtás és sütés pedig azért nem volt szintén túl jó választás, mert a kisült lap is eléggé omlós, törékeny. Arra gondoltam, hogy szilikonos sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, és a papírral együtt rakom a tepsi aljára. Ez így jó ötlet? Esetleg vajazzam és lisztezzem is előtte a sütőpapírt a biztonság kedvéért? Bocs, ha hülye kérdés, kezdő vagyok.

Egyébként nagyon jó recept (mint az összes többi), szinte miattatok kezdtem el sütni-főzni. Nekem a végén a tojáshabnak kicsit sok volt a 20 perc, de valószínűleg csak azért, mert kollégiumban lakom, és a sütő megbízhatatlan. Nem baj, már van hőmérős multiméterem, úgyhogy a hőfok ezentúl nem lesz probléma.

Köszi a válaszokat:
András
2012.09.12 07:29
Köszönöm a gyors választ! Nagyon nagy segítség :)!
2012.09.11 15:25
RÁKÓCZI TÚRÓS TORTA

Hozzávalók:

A tésztához: 20 dkg liszt egy mokkáskanál sütőporral elkeverve, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl.
A töltelékhez: 3 evőkanál baracklekvár, 2 tojássárgája, fél kiló túró, 5 dkg mazsola, 15 dkg porcukor, fél csomag vaníliás pudingpor.
A sütemény tetejére: A felhasznált 3 tojássárgájából megmaradt 3 tojásfehérje, 10 dkg porcukor.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (ragadós, lágy tésztát kapunk), folpackba tekerjük, és egy órára betesszük a hűtőbe.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A tésztát egyenletesen az aljába nyomkodjuk, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük (addig, amíg enyhén barnulni kezd) .
Kivesszük a sütőből, és elkenjük rajta a 3 kanál baracklekvárt.
A túrót szitán áttörjük, aztán összekeverjük a 2 tojássárgájával, a megmosott mazsolával, a porcukorral és a pudingporral.
A túrókrémet a tésztalap és a lekvár tetejére öntjük.
A süteményt fél órára visszatesszük a 180 fokos sütőbe.
Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
A habot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőből kivett sütemény tetejére nyomjuk. Itt-ott megpöttyözhetjük baracklekvárral is.
Végül a habbal díszített süteményt még kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a hab száradjon egy kicsit.

Hidegen tálaljuk. Valami édes és hideg!

2012.09.10 17:51
Kedves Gábor!
Szuper ez az oldal, már több receptet is kipróbáltam! :) Most viszont szeretnék segítséget kérni! Szeretnék (életemben először.. ) a férjem szülinapjára Rákóczi túróst sütni, de tortának. Kérdésem az lenne, hogy egy normál méretű tortához kb hány szeletre számoljam a hozzávalókat? Válaszod előre is köszi!
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

most készül szerintem jó lesz! :)
Új kedvenc! :)
köszönöm szépen a receptet...... nagyon fincsi és egyszerű!!
nagyon jóó !! :) Ezt muszály ki próbálni!!
Nagyon finom lett! Olyannyira, hogy időm sem maradt lefotózni, hamar elfogyott! ;) Köszönjük a receptet!

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.