Rakott kelkáposzta recept

Rakott kelkáposzta recept

Hozzávalók

adagra6 adagra:

A rétegezéshez:

A töltelékhez:

A tetejére:

Teljes elkészülési idő:

+ 50 perc sütés
4.875
Értékelés
4.8758

Leírás

Aki szereti a rakott kelkáposztát, az ebben a receptben sem fog csalódni! Rakott kelkáposztát sokféle képpen lehet készíteni, ez egy alaprecept, aki azonban elkészíti, az már garantáltan nem is akarja majd cifrázni a dolgot!


Elkészítés

1
Leszedjük a leveleket a káposztáról, levágjuk az elhalt részeket, megmossuk a leveleket.
2
A káposztaleveleket megforrázzuk a lobogó vízben kb 20-30 másodperc alatt.
3
Egy fazékban az olajon üvegesre pároljuk a rizst, majd a rizs tömegének duplájának megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Enyhén besózzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst. Ha megfőtt, átmossuk, félretesszük.
4
A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A foghagymát megpucoljuk.
5
Olajat melegítünk egy serpenyőben, a vöröshagymát rátesszük, ha a vöröshagyma üvegesre pirult, rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ez annyit tesz, hogy addig ízesítjük, míg kóstolásra ízletesnek találjuk. Kicsit lehet intenzívebb a kelleténél, mert még rizs is kerül hozzá. Rátörjük a fokhagymát, és összepirítjuk pár perc alatt az egészet.
6
Ha elkészült a hús, a rizst hozzákeverjük. Majd ismét megkóstoljuk. Ha nem találjuk elég ízletesnek, még sózzuk, borsozzuk.
7
Egy kb 17x25 cm-es tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A tepsi aljába terítjük a kelkáposzta levelek felét, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a maradék kelkáposztalevéllel befedjük a tölteléket.
8
A tejfölt kevés vízzel kikeverjük, és eloszlatjuk a levelek tetején.
9
Előmelegített, 180 C-os sütőben kb 50 perc alatt készre sütjük a rakott kelt. Akkor jó, mikor a villát beleszúrva, a leveleken akadály nélkül át tudjuk szúrni. Felkockázva, tejföllel tálaljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.01.19 14:29
Csináltam fejes káposztával is az íze pont olyan :)(csak picit többet kell párolni a káposztát)
2012.11.06 14:11
Sziasztok, fejes káposztával lehet csinálni? nem lesz az ize más?
2012.11.01 12:58
jó recept . tényleg nagyon jó az oldal és hogy kiszámolja az arányokat az egyedi:)
én most találtam rá nem rég de tetszik.
2012.08.13 18:04
Köszönöm a csodás receptet! Életemben először készítettem el és a leírásotok alapján készítve nagyon finom lett. A kelkáposzta leveleket kicsit főztem és kivágtam a vastag ereket, ja meg a hús-rizs arányt a hús javára kicsit tovább billentettem, mert anyukám cukorbeteg és így ehetett belőle többet.
2012.07.18 19:48
Nagyon imádom, de én sosem csináltam még, csak anyum... azt hittem, ez egy bonyolult étel. Dehát ez rém egyszerűnek tűnik! Valamelyik nap biztos kipróbálom :)
2012.05.26 18:03
Én holnap szójával és barna rizzsel készítem, a többi marad :) Na, jó talán a tejfölt lefelejtem még
2012.02.28 19:08
Vegre egy recept ami lepesrol lepesre ugy kesziti, mint en 25 eve. Annyi valtoztatassal, en daralt marhahusbol keszitem, a hus-hagyma keverekhez mokkaskanalnyi pirospaprikat adok. Mivel a karfiolt jobban szeretjuk mint a kelkaposztat, 20 eve mar fele-fele aranyban keszitem. Nagyon finom, nagy tepsivel keszitem, masnap me'g finomabb. Probaljatok ki!

2012.02.04 17:22
A kedvencem!! Köszi!
2011.12.21 19:52


Én a darált húshoz,teszek még egy pár karika finom kolbászt.
A darált hússal együtt sütöm le.
Próbáljátok ki,isteni!
2011.04.28 16:39
Nálunk mindenféle rakott ételnek óriási sikere van, próbálok minden hozzávalót felhasználni, ezért én legelőször megfőzöm az összevágott kelkáposztát ételízesítős vízbe, teszek bele kis majorannát is.Utána leszűröm , felét beleterítem a legnagyobb jénaiba, / egy kacsasütőbe / elkészítem a daráltpörit, löttyentek bele egy kicsit a káp. vizéből, / mindenféle pörköltbe valót teszek bele, paprikát, paradicsomot is / utána még mindig a káp.lébe félig megfőzöm a rizst, összekeverem a kész daráltpörivel , 1-2 kanál tejfölt is teszek bele. Azután ráterítem a káposztára ezt a masszát, végül a káp. másik felét , és betakarom tejföllel. A tetejére szoktam rakni bacon szalonnát, isteni íze lesz tőle / na, nem egy fogyókúrázónak való , de szalonnafüggő vagyok / nem kenem ki a jénait mielőtt belepakolok, a pöriből , szalonnából úgyis csorog le egy kis zsiradék. Nem igazán szokott másnapra maradni belőle.
2011.04.24 14:47
En a tejfolos szosz helyett kapros besamel martast teszek ra.Isteni finom...
2011.04.23 19:30
Összeraktam az eredeti receptet + a hozzászólások tanácsait illetve még én is raktam hozzá pár dolgot. :) A végeredmény nagyon finom lett. Féltem, hogy majd fújjogni kezdenek Családom tagjai, de legnagyobb meglepetésemre nagy sikert aratott ez a fincsi rakott kelkáposzta :)
A húsra raktam fehér borsot, sót, pirosaranyat (csípőset), piros paprikát, fokhagymát. A káposztát kb. 10 perc alatt megfőztem őrölt köménymagos, delikátos vízben. A tejfölbe tettem őrölt fekete borsot, csípős pirosaranyat, delikátot is.
2011.04.21 16:34
Nagyon jó recept, én csak pirospaprikát tettem még a húshoz. Nyami! :)
2011.02.08 13:48
Mi is nagyon szeretjük!
Annyit módosítottam rajta - csak a gyorsabb elkészítés miatt -, hogy a kelkáposzta leveleket is előre megfőzöm, nagyobb részét levélként, forró sós vízben, a többit pedig felvágva a rizzsel együtt. Így a kisgyerekeim is esznek a káposztából és a rizsnek is szerintem finomabb az íze. Így már csak összesütöm hamar a sütőben a rakottast...
2010.11.12 11:19
Nagyon egyszerű kis étel, kb. 20 perce tettem be a sütőbe, mindent úgy csináltam ahogy leírtatok. Remélem finom lesz :)
2010.01.27 15:10
Valóban nagyon finom étel, még Anyukámtól tanultam a készítését,
és ő mindig tett a darálthúsból készült pörkölthöz, majorannát, ami igazán finom ízt ad neki,
ja és újabban felcsíkozom a kelkáposztát és őrölt köményes, sós vízzel forrázom.
Nálunk mindig nagy a sikere ennek az ételnek.
2010.01.14 10:41
egyszerű ,és nagyszerű nagyon finom lett örülök a receptnek ,köszönöm.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Sajnos elfelejtettem lefotózni, de a férjemnek előlépett a kedvenc csirkecombjának.
Nagyon szeretjük a tejes pitét, de ez az első recept, ami nemcsak finom, de a végeredmény szép is lett!
Szuper fincsi lett,nagyon ízlett a családomnak. :)
nagyon finom lett pedig nem vagyok konyhatündér
jó kaja az egész család kérésére ma is ez lessz köszi

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.