Regisztráció
Rizses lepény recept főfotó

Rizses lepény recept

5 csillag / 1 szavazat
Kedvencek közé teszem!117

Hozzávalók

5
főre

A tésztához

A formázáshoz

A sütéshez

A töltelékhez

Teljes elkészülési idő

Leírás

Régi családi recept, a szilágyságban még ma is gyakran készítenek ilyet. Még a nagyanyámtól tanultam, s azóta szinte minden második hétvégén csinálok ilyet. Egyszerű, finom, sokáig eláll. Tudom ajánlani mindenkinek.


Elkészítés

Tipp: A rizs helyettesíthető tetszés szerint lekvárral, dinsztelt almával vagy akár túróval is. Személyes kedvencem a rizs.

1
Mérjük ki a rizst, és egy szűrőbe téve erős vízsugárral mossuk át. A töltelékhez írt vizet tegyük egy közepes méretű fazékba, és erre öntsük rá a rizst. Gyújtsunk alá!
Rizses lepény recept 1. fázisfotó
Rizses lepény recept 2. fázisfotó
Rizses lepény recept 3. fázisfotó
Rizses lepény recept 4. fázisfotó
2
Ha a rizs felszívta a vizet, öntsük rá az összes tejet, és fedjük le a fazekat. Álljunk mellette, és néha kavargassuk meg, mert hajlamos kifutni. Egy idő után hozzá lehet adni a cukrot és a sót. Ha felszívta az összes tejet, és a rizs még nem főtt meg, adhatunk még hozzá. A megfőtt, vegyük le a tűzről. (Ezt kóstolással lehet megállapítani.)
Rizses lepény recept 5. fázisfotó
Rizses lepény recept 6. fázisfotó
3
A tartály aljába helyezzük bele a tejet, öntsük bele a két tojást, ennek tetejére óvatosan szórjuk rá a lisztet, majd egyenletesen szórjuk rá az élesztőt. Tegyük be a gépbe a tartályt, majd állítsuk „tészta gyúrás, kelesztés” programra. Álljunk mellette, s ha a tészta kissé összedolgozódott öntsünk hozzá kellő mennyiségű tejet. Ezután hagyjuk megkelni.
Rizses lepény recept 7. fázisfotó
Rizses lepény recept 8. fázisfotó
4
A megkelt tésztát lisztes kézzel kivesszük egy deszkára, gyúrunk még rajta egy kicsit. A tészta legyen inkább lágy, mint kemény. Ezután kinyújtjuk, 1-1,5 cm vastagságúra, s tetszés szerinti darabokra szaggatjuk, az optimális méret kb 20 cm X 10 cm. Ezen állapotában pihentetjük, míg felső oldala „bőrös” nem lesz.
Rizses lepény recept 9. fázisfotó
Rizses lepény recept 10. fázisfotó
Rizses lepény recept 11. fázisfotó
Rizses lepény recept 12. fázisfotó
5
A kiszaggatott darabokat egy kiskanál segítségével megtöltjük rizzsel, úgy, hogy a „bőrös” oldala legyen kívül. Ezután szépen ráhajtogatjuk a tésztát, fontos, hogy ne látszódjon ki sehol a rizs, mert ez esetben sütés közben az olaj erősen fröcsköl. Szintén figyelni kell arra, hogy ne legyen túl vastag, mert sütés közben a belseje nyers maradhat, miközben a külseje már megsült.
Rizses lepény recept 13. fázisfotó
Rizses lepény recept 14. fázisfotó
6
Egy kisebbfajta (lehetőleg teflonozott) serpenyőbe olajat töltünk, úgy, hogy a sütendő lepényeket félig lepje majd el, s előkészítünk pár tányért a kész lepényeknek. Ezekre szalvétát teszünk, hogy felszívja az olajat.
Rizses lepény recept 15. fázisfotó
7
Felhevítjük az olajat, majd kis lángra vesszük a tűzhelyet. Ezután kisütjük a lepényeket. Vigyázat, nagyon hamar kisülnek! Az elkészült lepényeket úgy helyezzük a tányérra, hogy az olajnak legyen helye lecsepegni. Melegen a legfinomabb, ezért később újra lehet melegíteni mikróban.
Rizses lepény recept 16. fázisfotó
Rizses lepény recept 17. fázisfotó
Rizses lepény recept 18. fázisfotó
Rizses lepény recept 19. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Ide még nem küldtek be hozzászólást/képet. Legyél Te az első!

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-24 20:16
Konyhai mérlegen súlyt tudsz mérni, űrtartalmat /térfogatot/ nem. Ha van 2 dl-es bögréd, háromszor megtöltöd.
39089
2016-10-24 19:50
Köszönöm a receptet! :-D kézre vigyázni, mert mintha műtenél. Nekem soknak tűnt a burgonya kevesebbet tettem bele ,...
39088
2016-10-24 19:29
Köszi a receptet, nagyon finom lett
39087
2016-10-24 18:40
isteni finom lett. gyors különleges,laktató :)
39086
made by zwoelf