Sajtos sütemény recept, avagy Pate cu brânză

Sajtos sütemény recept, avagy Pate cu brânză

Hozzávalók

főre6 főre:

A tésztához:

A töltelékhez:

Teljes elkészülési idő:

1 óra előkészítés + 1 óra sütés
5
Értékelés
51

Leírás

Ez egy román sütemény, nagymamám a bukaresti ismerőseitől tanulta. Hasonlít a görög fetás burekhez. Mi telemea sajttal készítjük, de ha nem tudtok hozzá jutni, fetával (nem a krémes fajtával, és nem az egész szárazzal, olyan morzsálhatót válasszatok) is finom lesz. A tölteléket nem kell sózni, elég sós a sajt. Nagyon finom, megéri kipróbálni!


Elkészítés

1
A lisztből az olajjal, a forró vízzel és a csipet sóval rugalmas tésztát gyúrunk (a liszttől is függ, hogy mennyi lisztet "vesz fel", lehet, hogy egy kicsit több lisztre lesz szükség, de ne lisztezzétek túl).
2
A tésztát kb. 40x40cm-es négyzetté nyújtjuk és egyenletesen eloszlatjuk rajta a puha vajat egy kés segítségével (vagy kézzel, nekem úgy jobban megy, fontos, hogy a vaj puha legyen).
3
Ha egyenletesen elosztottuk a vajat, a tésztát felcsvarjuk, ketté vágjuk és két csigát formázunk a képen láthtó módon. Legalább fél órát hütőben pihentetjük.
4
Ha megdermedtek a csigák, az egyiket kivesszük a hűtőből, úgy tesszük a munkalapra, hogy az élén álljon (ez azért fontos, mert így lesz szép réteges a tészta) és egy közepes tepsi méretűre nyújtjuk, majd a tepsibe helyezzük.
5
A töltelékhez a sajtot elmorzsoljuk, hozzá keverjük a tejfölt, a túrót és a tojások sárgáját. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és vigyázva a sajtos keverékhez adjuk.
6
A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapon, majd a másik lapot is kinyújtjuk és beterítjük vele a sajtos krémet.
7
Egy éles késsel feldaraboljuk, majd a 190 C-os sütőbe toljuk a süteményt kb. 1 órára. Ha látjuk, hogy túl gyorsan pirul a teteje, akkor rádobunk egy darab alufóliát. Langyosan kínáljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.02.20 20:37
Nagyon orulok, hogy elkeszitetted:) es foleg, hogy tetszett is. koszi
2013.02.20 15:47
Nagyon finom, egyszeruen elkeszitheto recept, tokeletes aranyokkal.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

köszi a receptet! mi savanyúsággal ettük, nagyon finom lett!
Biztos forrásból tudom hogy nagyon finom lett :)
Fogalmam sincs mi lehet az oka. A recept pontos és működik. Biztos egyes alapanyagoktól függhet...
Nekem is kemény maradt! :(( Pedig mindent a recept alapján csináltam.. :(
Igen, elkészítheted csirkemellel is. A csirkemellhús kicsit szárazabb hús mint a csirkecomb. Én is csak a szárnyas mellehúsát szeretem.

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.