Sajtos sütemény recept, avagy Pate cu brânză

Sajtos sütemény recept, avagy Pate cu brânză

Hozzávalók

főre6 főre:

A tésztához:

A töltelékhez:

Teljes elkészülési idő:

1 óra előkészítés + 1 óra sütés
5
Értékelés
51

Leírás

Ez egy román sütemény, nagymamám a bukaresti ismerőseitől tanulta. Hasonlít a görög fetás burekhez. Mi telemea sajttal készítjük, de ha nem tudtok hozzá jutni, fetával (nem a krémes fajtával, és nem az egész szárazzal, olyan morzsálhatót válasszatok) is finom lesz. A tölteléket nem kell sózni, elég sós a sajt. Nagyon finom, megéri kipróbálni!


Elkészítés

1
A lisztből az olajjal, a forró vízzel és a csipet sóval rugalmas tésztát gyúrunk (a liszttől is függ, hogy mennyi lisztet "vesz fel", lehet, hogy egy kicsit több lisztre lesz szükség, de ne lisztezzétek túl).
2
A tésztát kb. 40x40cm-es négyzetté nyújtjuk és egyenletesen eloszlatjuk rajta a puha vajat egy kés segítségével (vagy kézzel, nekem úgy jobban megy, fontos, hogy a vaj puha legyen).
3
Ha egyenletesen elosztottuk a vajat, a tésztát felcsvarjuk, ketté vágjuk és két csigát formázunk a képen láthtó módon. Legalább fél órát hütőben pihentetjük.
4
Ha megdermedtek a csigák, az egyiket kivesszük a hűtőből, úgy tesszük a munkalapra, hogy az élén álljon (ez azért fontos, mert így lesz szép réteges a tészta) és egy közepes tepsi méretűre nyújtjuk, majd a tepsibe helyezzük.
5
A töltelékhez a sajtot elmorzsoljuk, hozzá keverjük a tejfölt, a túrót és a tojások sárgáját. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és vigyázva a sajtos keverékhez adjuk.
6
A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapon, majd a másik lapot is kinyújtjuk és beterítjük vele a sajtos krémet.
7
Egy éles késsel feldaraboljuk, majd a 190 C-os sütőbe toljuk a süteményt kb. 1 órára. Ha látjuk, hogy túl gyorsan pirul a teteje, akkor rádobunk egy darab alufóliát. Langyosan kínáljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.02.20 20:37
Nagyon orulok, hogy elkeszitetted:) es foleg, hogy tetszett is. koszi
2013.02.20 15:47
Nagyon finom, egyszeruen elkeszitheto recept, tokeletes aranyokkal.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Heti rendszerességgel készítem.A család egyik kedvence!
Én is elkészítettem rögtön dupla adaggal, (kevesebb cukorral, mert a lekvár is édes) és sütőben sütöttem, nagyon finom lett :)
Tényleg nagyon finom ez a Milánói, nem is veszek többet boltit. Most színes durum tésztát főztem ki hozzá, isteni finom lett. Köszi a receptet. Már töb mindent kipróbáltam, és mindegyiknek sikere volt.
Akár törökmogyoróval is! ;)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.