Regisztráció
Slambuc recept főfotó

Slambuc recept

5 csillag / 4 szavazat
Kedvencek közé teszem!1370

Hozzávalók

3
adagra
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 80 g szalonna (füstölt)
  • 250 g tészta - lebbencs (száraz)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 350 g burgonya (megtisztított, hámozott)
  • 1.5 evőkanál pirospaprika (őrölt)
  • 1 púpozott teáskanál
  • 3 csipet bors - fekete (tört)
  • 550 ml víz

Teljes elkészülési idő

15 perc az előkészület, 60 perc a sütés

Leírás

A slambuc, egy nagyon finom étel. Az eredeti slambuc bográcsban készül, és mondhatjuk, hogy igazi férfi munka. :) A lepirítás során dobálni, forgatni kell a bográcsban, ami bizony nem egyszerű feladat. Akinek nincs lehetősége a szabadtéri főzésre, a konyhában is nyugodtan elkészítheti, nem fogja megbánni. Ha valakinek nincs otthon lebbencs tésztája, a lasagne tészta is jó hozzá, csak figyelni kell rá, mert picit több vizet vesz fel. Az én családom jó alaposan lepirítva szereti a slambucot, de ettem már szaftosabb, sőt "levesesebb" fajtáját is. Volt amibe tettek kolbászt is, vagy paprikát és paradicsomot. Az alap slambuc receptben a szalonna, a burgonya, a tészta, a pirospaprika és a só szerepel. Így az elkészítés és az alapanyagok összeválogatása mindenkinek a saját ízlésére van bízva. :)


Elkészítés

1
A szalonnát, a hagymát és a burgonyát kis kockára vágjuk, a tésztát kisebb darabokra törjük.
Slambuc recept 1. fázisfotó
Slambuc recept 2. fázisfotó
Slambuc recept 3. fázisfotó
2
A szalonnát megpirítjuk a sertészsíron, majd kiszedjük a serpenyőből, és félretesszük.
Slambuc recept 4. fázisfotó
Slambuc recept 5. fázisfotó
3
A fennmaradó zsiradékon megpirítjuk a tésztát. Itt mindenkinek a saját ízlésére van bízva, hogy mennyire pirítja meg, mi szép barnán szeretjük. :) Ha elkészültünk a tésztával, ezt is kivesszük a zsiradékból és félretesszük.
Slambuc recept 6. fázisfotó
Slambuc recept 7. fázisfotó
4
Visszatesszük a serpenyőbe a pirított szalonnát, rátesszük a vöröshagymát, majd picit összesütjük.
Slambuc recept 8. fázisfotó
5
Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felöntjük a víz felével. A víz mennyisége függ a tészta minőségétől is, úgyhogy célszerű apránként adagolni a másik felét, addig amíg minden meg nem puhul.
Slambuc recept 9. fázisfotó
Slambuc recept 10. fázisfotó
6
Hozzáadjuk a burgonyát, sózzuk, borsozzuk.
Slambuc recept 11. fázisfotó
Slambuc recept 12. fázisfotó
7
Beletesszük a pirított tésztát, majd alaposan összekeverjük. Addig főzzük, amíg minden meg nem puhul, majd elkezdhetjük lepirítani. Aki ügyes, az „dobálhatja” a serpenyőben, hogy minden oldala szépen megpiruljon. Az igazi slambucot 33-szor kell ilyen módon megfordítani. Én csak fakanállal szoktam átforgatni. :)
Slambuc recept 13. fázisfotó
8
És már tálalhatjuk is a mennyei slambucot! :)
Slambuc recept 14. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-09-30 11:32
Mi is az Alföldön lakunk, falun. Hortobágytól 20km-re. Ez a recept nagyon jó,sokszor készítek mert gyors és laktató,csak ez nem a slambuc. Mi ezt itt felénk csak simán öreg lebbencsnek hívjuk, vagy nagypapám aki 80éves, öreg sifrinek is szokta mondani. A slambuc felénk teljesen más,de azt az igazi eredeti receptet csak nagyon nagyon kevesen tudják elkészíteni. Kb. 2 hete volt betyártalálkozó a Patkós Csárdánál(33sz.főút mellett)...na ott kell kereskedni igazi finom slambuc ügyben :)
37984
2016-09-23 05:40
Az eredeti slambuc készítésekor nem pirítjuk a tésztát! A sorrend szalonnát kiolvaszt, burgonya, tészta, felöntés fűszerezés, és ha kellöen megfőt a tészta, és elfőtte a levét a bográcsban forgatva készre sütjük. Kívánság szerint kolbászt is kerülhet bele.
37685
2016-08-14 14:29
Kedves Hozzászólók! Hasonlóan Kiskafkához, én is a Hortobágy mellékéről származom, a nagypapám pásztorember volt. Ő is gyakran készített slambucot, s az eredeti recept valóban az, amit Tűzgyújtó leírt. A papa még ha tűzhelyen főzte, akkor is vasfazekat használt. Tényleg férfimunka volt, s a férfiak igen büszkék voltak erre a tudományukra. Ha nő csinálta, krumplis tésztának csúfolták. Írta valaki, hogy Tűzgyújtó "dühöng", de minek, ahány ház, annyi szokás. Pedig én Tűzgyújtó soraiból csak a hagyományaira büszke pusztai férfiember önérzetét olvastam ki. Persze, sokféleképpen el lehet készíteni egy ételt, ami így is, úgy is nagyon finom. De a slambuc tényleg eredeti hortobágyi pusztai étel, s ezen a vidéken csak az eredeti verziót nevezik slambucnak. Nem vonva le ezzel az itt leírt recept értékéből, ami biztosan nagyon finom.
36266
2016-07-13 18:05
Ha már ennyire vitatéma szerintem tűzgyújtónak teljesen igaza van.A slambúc Hortobágyi pásztoremberek kajája,az eredeti receptet írta meg,ennek mezitlábas slambuc a neve,és ez az eredeti.Mondom ezt úgy hogy a Hortobágytól egy pár kilóméterre lakom és a felmenőim pásztor emberek voltak.Sokféleképpen készítenek manapság ugynevezett slambucot,én ezeket nem nevezném annak.Ettől függetlenűl bizonyára nagyon finom ez a berzió is de ezt itt inkább öreglebbencsnek hívják.
34932
2016-06-25 17:52
Kipróbáltuk, nagyon finom ! Mi felturbóztuk egy kis Erős Pistával. Köszi a receptet !
34155
2016-06-19 14:16
Isteni finom lett!!!! Tényleg szuper recept!!!
33875
2016-06-12 21:48
Kati Kovács: Ez le van írva a receptben is. ;)
33595
2016-06-12 21:26
eredetileg 32 szer kel meg forgatni a tészta pirítása azért fontos hogy ne azon el a tészta
33593
2016-06-09 09:24
Kedves Alajuli! Életem első főzése a Te receptedből. Hát nagyon király lett :) Neked hála hogy nem ment el a kedvem,és folytatom tovább.Ezer köszönet!
33395
2016-01-16 13:12
Ez állat! Az íze kedvéért tettem bele egy pöpp kolbászt, paprikát, paradicsomot és zellerzöldet.
27582

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-23 15:37
Fantasztikus ez a recept! :) Ahogy kivettem a sütőből, már el is fogyott :D Nagyon finom lett a pizza, máskor is ezt a...
44201
2017-01-23 14:46
én toast kenyér és cheddar híján - kisflivel és trappistával csináltam. így is fantasztikus lett! ) köszi a sokadik...
44197
2017-01-23 14:28
instant élesztővel meglehet csinálni ?? ha igen kb mennyi kéne hozzá??
44196
2017-01-23 14:23
ilyen lett
44195
made by zwoelf