Regisztráció
Sörösüvegen sült csirke recept főfotó

Sörösüvegen sült csirke recept

5 csillag / 5 szavazat
Kedvencek közé teszem!1559

Hozzávalók

1
csirkére

A csirke

  • 1.4 kg egész csirke

A fűszerezéshez

A sür

  • 250 ml sör - világos

A tepsi aljára

Teljes elkészülési idő

Leírás

Szerintem mióta az eszemet tudom attól kezdve így sütöm a grillcsirkét. Egyrészt max 5 perc munkával jár elkészíteni, másrészt ugyanolyan finom, sőt finomabb mintha megvennénk a kész grillcsirkét, de ugye így olcsóbb és azt is tudjuk mit eszünk, hisz mi fűszerezzük. Fűszerezés, mindenki, ahogy szereti, bármilyen fűszerekkel, bátran keverjük őket. Ez itt most egy alap, de nálunk ő a kedvenc a gyerekeimnél. A fűszerekhez én nem keverek olajat, van, aki igen, ezt is mindenkire rábízom így is és úgy is finom lesz, és nem szárad ki olaj nélkül sem, finom ropogós lesz a bőre. Az is mindegy, hogy sörös üvegünk avagy sörös dobozunk van e otthon mind a kettővel működik, mint ahogy ha nincs otthon sör se essünk kétségbe, ugyanis az üvegbe akár vizet is tölthetünk, úgy is finom lesz a csirke. Sokan azt mondják, a sörösüveget ne tegyük a forró sütőbe, mert elpattan. Huszon sok év alatt ezt egyszer sem sikerült kiviteleznem, jelentem mindig forró sütőbe ment, és minden alkalommal egyben maradt az üveg. A só a tepsi alján is elhagyható akár, az sem baj, ha kimarad, mert ami kisül a csirkéből, ha nem tettünk sót alulra felhasználható finom szaft. A fotón két csirke van, mi sokan vagyunk, de a recept egy csirkére szól.


Elkészítés

1
Kezdjük a sörrel, ha beszereztünk egy üveggel. Én minden alkalommal fél literes üveget használtam, ez eddig bármilyen sütőm volt, mindig elfért a sütőben. Természetesen minden alkalommal alulra toltam a tepsit. Szóval a sörösüveget áztassuk be vízbe és kb 5 perc alatt áztassuk le a papírt róla, alaposan mossuk meg az üveget. A második lépés, hogy nekünk csak fél üvegsör kell, így a felét igyuk meg vagy itassuk meg valakivel, a sör felét pedig hagyjuk az üvegben, onnan fog kipárologni sütés közben.
250 ml sör - világos
Sörösüvegen sült csirke recept 1. fázisfotó
2
A csirkét alaposan megmossuk, megtisztítjuk, hagyjuk lecsöpögni. A fűszereket tálba tesszük, alaposan összekeverjük.
1.4 kg egész csirke, 1 teáskanál só, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 csapott kávéskanál feketebors (őrölt), 1 csapott kávéskanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
Sörösüvegen sült csirke recept 2. fázisfotó
Sörösüvegen sült csirke recept 3. fázisfotó
3
A fűszerkeverékünkkel a csirkét alaposan kívül-belül bedörzsöljük.
Sörösüvegen sült csirke recept 4. fázisfotó
Sörösüvegen sült csirke recept 5. fázisfotó
4
A sörösüvegünkre ültessük rá a csirkét. (Ha üvegünk van, akkor a nyakáig bele tudjuk húzni a csirkébe az üveget.)
Sörösüvegen sült csirke recept 6. fázisfotó
Sörösüvegen sült csirke recept 7. fázisfotó
5
Tepsibe sütőpapírra tegyük az üveg csirkénket, majd szórjunk alá sót. (Nem baj, ha nincs otthon és kimarad, mivel fűszerezzük, és van benne só.)
300 g só
Sörösüvegen sült csirke recept 8. fázisfotó
6
180 C fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 60 percig sütjük. Ha letelt a 60 perc, akkor feltekerjük 200 C fokra és hagyunk neki még kb. 15 percnyi időt pirulni. (Mivel nem minden sütő süt egyformán, érdemes úgy 40-50 perc tájékán rálesni, mert előfordul, hogy felül jobban sülne, jobban pirul, én ilyenkor egy kis darab alufóliát teszek a csirke nyakára, kb. olyan mintha kapna egy sálat és így sütöm tovább.)
Sörösüvegen sült csirke recept 9. fázisfotó
7
Ha megsültek a csirkék, kivesszük a sütőből és várunk vele picit, amíg hűl, hogy leszedhessük az üvegről. Vigyázzunk vele, mert egyrészt az üveg is forró, és ami benne maradt folyadék is forró, nehogy megégessük vele magunk.
Sörösüvegen sült csirke recept 10. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-11-02 14:12
Ízletes, gyorsan elkészíthető étel.
39456
2016-10-19 17:04
Nagyon finom lett! Köszi a receptet!
38852
2016-09-05 18:20
Végül is a csirke alá szórt sónak mi a szerepe? Nem az ízesítés, abban biztos vagyok. Van olyan, hogy sóban sült csirke, de ott van értelme a sóágynak.
37122
2016-09-02 09:25
Mit rontottam el? mindent úgy csináltam ahogy a recept írta. Istenien nézett ki de nem bírtuk beleharapni sem!
36960
2016-08-31 10:00
Tökéletes lett! Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet! Mostantól én is mindig így fogom készíteni!
36894
2016-08-27 07:41
Van grillezni is tudó sütőnk, így már többször is próbálkoztam a grillcsirkével. Megettük, de nem volt az igazi. Most kipróbáltam ezt a receptet, ez nagyon jó lett! Igaz, a fűszerbe még tettem gyömbért, oregánót, rozmaringot, szerecsendiót és majorannát, és a sörbe is beledobtam pár fokhagymát. Ami nekem tanulság: legközelebb jól meg fogom szurkálni a csirkét, mert így nagyon sok lé benne maradt. Ez egyrészről jó, mert puha lett, de kicsit "főttes" lett a belseje. Amúgy nagyon jó recept, az ötlet meg egyenesen bravúros, úgyhogy köszönet érte! :-)
36738
2016-08-23 16:13
Nagyon jól sikerült! Először sütöttem így csirkét de biztosan nem utoljára. Köszönöm a receptet!
36605
2016-08-22 21:54
istenifinoom!!! :)
36574
2016-08-18 21:38
Ma készítettem először de biztosan nem utoljára.Nagyon jól sikerült! Köszönöm a receptet!
36427
2016-08-18 20:30
Nagyon jól sikerült! Ma készítettem először de biztosan nem utoljára. Köszönöm a receptet!
36424

Legfrissebb hozzászólások

2016-12-03 19:59
Kedves lolenula! Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésedre, mert nálunk ez az adag még aznap el szokott fogyni mikor...
41023
2016-12-03 19:52
Kedves Lara! Sajnos erre nem tudok válaszolni, mert még másfajta liszttel nem készítettem. KI kell próbálni. :)
41022
2016-12-03 19:18
Nagyon finom lett, pirított tökmaggal isteni!! :)
41021
2016-12-03 19:00
Kedves Alajuli! Azt szeretném kérdezni, hogy tönkölybúzaliszt helyett lehet e mást használni (pl. mandulaliszt vagy...
41020
made by zwoelf