Regisztráció
Drezdai kalács recept (Stollen) főfotó

Drezdai kalács recept (Stollen)

5 csillag / 1 szavazat
Kedvencek közé teszem!163

Hozzávalók

1
stollenhez

A kalácstésztához

A díszítéshez

Hozzávalók beszerzése a GRoby Online Szupermarkettől

Teljes elkészülési idő

Leírás

A téli hónapokban itt a püspökkenyér sütésének ideje. Az angolszász területeken nincs advent gyümölcskenyér nélkül. Német változata a stollen, története az 1400-as évekig nyúlik vissza. Több száz fajta stollent ismerünk, melyek titkos receptje apáról fiúra száll. Stollent általában Mindenszentekkor készítenek, és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolják.


Elkészítés

1
A mazsolát a rumba, és kevés meleg vízbe áztassuk be.
Drezdai kalács recept (Stollen) 1. fázisfotó
2
A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el, és tegyük félre.
Drezdai kalács recept (Stollen) 2. fázisfotó
3
A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra.
Drezdai kalács recept (Stollen) 3. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 4. fázisfotó
4
A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani, és keverjük el a lisztben a kevés sót.
Drezdai kalács recept (Stollen) 5. fázisfotó
5
A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!
Drezdai kalács recept (Stollen) 6. fázisfotó
6
Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.
Drezdai kalács recept (Stollen) 7. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 8. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 9. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 10. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 11. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 12. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 13. fázisfotó
7
A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát, és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
Drezdai kalács recept (Stollen) 14. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 15. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 16. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 17. fázisfotó
8
A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.
9
A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle.
Drezdai kalács recept (Stollen) 18. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 19. fázisfotó
10
A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük.
Drezdai kalács recept (Stollen) 20. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 21. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 22. fázisfotó
11
Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük.
Drezdai kalács recept (Stollen) 23. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 24. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 25. fázisfotó
12
Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben.
Drezdai kalács recept (Stollen) 26. fázisfotó
13
A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk.
Drezdai kalács recept (Stollen) 27. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 28. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 29. fázisfotó
14
A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk, és úgy kínáljuk.
Drezdai kalács recept (Stollen) 30. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 31. fázisfotó
Drezdai kalács recept (Stollen) 32. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-12-22 01:24
Szuper recept, isteni finom ) Karácsonyra készítettem, de már fele hiányzik :)
26647
2015-12-21 17:28
Én nem cserélném le a vajat margarinra. ;)
26633
2015-12-10 11:31
A vaj az teavaj vagy margarin is jó? A rum helyett mehet bele aroma is?Kenyérformában is meg lehet sütni? Mikor érdemes megcsinálni?Mitől fog elállni ha most elkészítem? Köszönöm előre is a segítséget! :)
26116
2014-12-26 21:48
Eritritol:)))
15975
2014-12-26 16:18
20 év után váltottam erre a receptre és nem bántam meg. Valóban kevesebb tej kell bele. Viszont remek alaprecept még ahhoz is, ha az ember negyed részben zabpehelyliszttel váltja ki a lisztet és negyed rész eritriollal vagy stéviával a cukrot és ez igaz egy rúdnál a hóhintésre is a végén. (Így egy szeletet cukorbeteg is ehetett alkalmanként belőle:). Köszönöm és áldott ünnepeket!
15967
2014-12-19 15:08
Elkészítettem. Nagyon finom lett. Kevesebb tejjel dolgoztam, de így is elég lapos lett. De az íze... hmmm. Köszönöm
15766
2013-11-26 15:54
A legfinomabb stollen recept amivel találkoztam. Egyszerűen Űberbrutális lett. megy pihenni, de én megvágtam kóstolni és brutálisan finom lett. A fotókon simán sütve mint a receptben ami kicsit elterült, de így is csúcs jó lett, a magasabb pedig stollen formában sütve. Az 1 adagból 2 szép méretes kalácsom lett. Köszönöm szépen. :)
10852
2013-11-16 18:36
Esetleg tudja vki, hogy mitől áll el 1-2 hónapig egy ilyen stollen? A puszta hőkezelés kevésnek tűnik, hisz' a kenyér is kb. így készül, mégsem marad "ép" ennyi ideig.
10822
2012-12-08 00:11
Ma megsütöttem, bár nem egy nagyot, hanem három kisebbet ebből a mennyiségből. A kamrában eldugva várják a Karácsonyt :) Az illata mennyei volt, remélem, az íze is az lesz :)
9482
2012-11-04 13:30
A recept tökéletes. Tegnap sütöttem egy próbadarabot, annyi különbséggel, hogy a mazsola kimaradt, mert nem szeretik a gyerekeim. Aszalt gyümölcsnek áfonya, kiwi és sárgadinnye költözött a tésztába, most kevesebb, mint amennyit a recept ír elő. Nem volt ideje karácsonyig érni, felvágtuk. Még annyit, hogy tepsi helyett jénaiba tettem, így nem terült el annyira. A képek telefonnal készültek, kicsit elmosódottak lettek...
7726
2303
4.826085
18
33

Legfrissebb hozzászólások

2016-09-30 01:33
Isteni finom lett :)
37976
2016-09-29 20:47
Isteni lett, kicsit a mi szánk ìze szerint készìtettem :) köszönöm a receptet :)
37974
2016-09-29 20:08
Tökéletes recept. Annyit módosítottam hogy a gombát is lepirítottam így intenzívebb lett az íze
37972
made by zwoelf