Regisztráció
Szabolcsi töltött káposzta recept főfotó

Szabolcsi töltött káposzta recept

4.6 csillag / 7 szavazat
Kedvencek közé teszem!1598

Hozzávalók

4
adagra

A töltelékhez

A káposzta előfőzéséhez

  • 4 bő evőkanál ételecet (20%-os)
  • 2 evőkanál
  • víz

A töltött káposztához

A tálaláshoz

Teljes elkészülési idő

40 perc az előkészület, 110 perc a főzés

Leírás

Készítettem már többféle töltött káposztát, de szabolcsit még nem. Most elérkezettnek láttam az időt, hogy mi is megkóstoljuk. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki kedveli az enyhén savanykás, paradicsomos ízeket, mert a szabolcsi töltött káposzta nagyon finom! Remélem nektek is bejön ez a recept! ;)


Elkészítés

1
Kivágjuk a káposzta torzsáját, majd sós, ecetes vízben előfőzzük, hogy leveleire tudjuk bontani.
Szabolcsi töltött káposzta recept 1. fázisfotó
Szabolcsi töltött káposzta recept 2. fázisfotó
Szabolcsi töltött káposzta recept 3. fázisfotó
Szabolcsi töltött káposzta recept 4. fázisfotó
2
A vastagabb ereket egy éles késsel levékonyítjuk, a nagyobb leveleket elfelezzük.
Szabolcsi töltött káposzta recept 5. fázisfotó
3
A töltelékhez az olajon megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát.
Szabolcsi töltött káposzta recept 6. fázisfotó
Szabolcsi töltött káposzta recept 7. fázisfotó
4
A darált húshoz adjuk a rizst, a zúzott fokhagymát, a dinsztelt vöröshagymát, és az apróra vágott húsos szalonnát.
Szabolcsi töltött káposzta recept 8. fázisfotó
5
Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és őrölt köménnyel. Alaposan összekeverjük.
Szabolcsi töltött káposzta recept 9. fázisfotó
Szabolcsi töltött káposzta recept 10. fázisfotó
6
A darált húsos tölteléket a káposzta levelekbe csomagoljuk.
Szabolcsi töltött káposzta recept 11. fázisfotó
Szabolcsi töltött káposzta recept 12. fázisfotó
Szabolcsi töltött káposzta recept 13. fázisfotó
Szabolcsi töltött káposzta recept 14. fázisfotó
7
A fennmaradó káposzta leveleket apróra vágjuk és elhelyezzük egy lábasban.
Szabolcsi töltött káposzta recept 16. fázisfotó
8
Az apróra vágott káposzta tetején rendezzük el a töltött káposzta leveleket.
Szabolcsi töltött káposzta recept 18. fázisfotó
9
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Ne keverjük össze, hanem inkább vízszintesen forgatva rázogassuk meg az edényt.
Szabolcsi töltött káposzta recept 20. fázisfotó
10
Mivel az étel bő lében fő, így előfordulhat, hogy a töltelék fellazul a levelekben. Ezért tegyünk egy kisebb fedőt közvetlenül az ételre, és egy nehezebb bögrével súlyozzuk le.
Szabolcsi töltött káposzta recept 22. fázisfotó
11
Közepes lángon készre főzzük.
Szabolcsi töltött káposzta recept 24. fázisfotó
12
És tejföllel tálaljuk a szabolcsi töltött káposztát! :)
Szabolcsi töltött káposzta recept 25. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2017-01-10 18:44
En nem vagyok Szabolcsi, sot Kanadaba elek gyermekkoromtol es en pont igy csinalom a toltott kaposztat. Anyukam hasonloan keszitette, de daralt husbol. En azert kezdtem aprora vagott husbol csinalni, mert ettem Kinai hus gombocot amiben aprora volt vagva a sertes hus. Gondoltam kiprobalom a toltott kaposztat ilyen hussal tolteni. Szerintem muszaj benne az orolt komeny, es egy csipet majoranna.
43303
2016-12-13 16:47
Szabolcsban voltam Újfehértón egy kollegám szüleinél ott ettem ilyent!Kaptam is tőlük elhozatalra is. Nem tudom,hogyan készült,de annyira finom volt,hogy amig volt belőle mást nem is ettem.
41488
es4
2016-12-01 20:51
Nagyon finom a recept, köszönöm. Megjegyzés: - Aki itt az apróra vágott húst ajánlotta az jól tudja egyrészt mert jobb úgy az íze másrészt régen nem volt húsdaráló idővel is csak kevés háztartásban. - Tormalevéllel és szőlőlevéllel is nagyon régen volt szokás ugyanis anno drága volt a káposzta, nem mindenki engedhette meg magának. - Sokan tévesen tudják miszerint a töltött káposzta magyar étel. Rosszul tudják mert Török eredetű. Török uralom alatt ragadt itt ez az étel, előtte már bejárta a fél világot. A szabolcsi recept hasonlít leginkább a Törökökéhez (szalonna nélkül), egyébként ők is használnak köményt hozzá. Egyéb variációk, kukorica darával, szalonnás, füstölt, savanyú, stb. ez már mind utólag kitalált recept magyaroktól illetve más országokból származik.
40923
2016-11-30 19:34
amikor meg a rizs fogkemeny leveszem a tuzrol es takaroba csavarom. Ott dunsztolodik. Agyas kaposztanak is hivjak
40897
2016-10-14 10:33
Próbáljátok, hűtő hidegen kiszedni, panírozni, kisütni. Isteni:)
38585
2016-09-22 13:31
Isteni finom lett. Ezt máskor is megcsinálom. A párom egyszerűen imádta.Mindenkinek ajánlom a receptet
37676
2016-09-01 17:15
Lehetne vitatkozni hogy milyen az igazi Szabolcsi ,de ahány ház annyi féle szerint csinálják!!! Nekem anyukám Szabolcsi,de már két faluval arrébb máshogy csinálták mint ők...Van aki tormalevélre esküszik van aki szőlőlevélbe tekeri ,lecsósan csinálja füstöltel ezer féle van....nem ezen kén vitatkozni..:)
36946
2016-09-01 14:34
A szabolcsi lényege: édes káposzta levél, paradicsomlé. A vágott húsnak tényleg jobb az íze. Köményt mi sem szoktunk vágni bele. Különlegesen finom, ha rizs helyett kukorica darával (kása daraként árusítják) készül, csak kicsit tovább kell főzni
36942
2016-09-01 11:54
Kedves Mariann Eke! Nem kell sokáig főzni. Forrástól számítva alacsony lángon kb. 8-10 perc elég neki. Csak annyira kell megpuhulnia, hogy a leveleket könnyebben le tudjuk fejteni.
36933
2016-09-01 11:52
Miguel Madridista. Az, hogy a sertéshúst te kézzel darabolod fel apróra, vagy esetleg ledarálod, nem tök mindegy???? :D :D A hús egy, max a formáján változtat az, hogy ha valaki kézzel feldarabolja, vagy épp ledarálja :D :D :D Ez a legrosszabb kifogás a recept ellen :D :D :D
36932
6405
4.707315
68
102
3259
4.81818
7
21

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-22 22:03
kakaós masszát készítettem hozzá. Isteni! Köszi!
44167
2017-01-22 22:00
Van itt az oldalon egy hasonló recept. Azt is kipróbáltam, de nálunk ez a nyerő. Bár én 1,5 adag
44165
2017-01-22 21:35
Tökèletes,imadtuk -)
44164
2017-01-22 21:20
Egyszerű és mégis nagyszerű. Köszönöm a receptet!
44163
made by zwoelf