Regisztráció
Szalagos farsangi fánk recept I. főfotó

Szalagos farsangi fánk recept I.

4.8 csillag / 41 szavazat
Kedvencek közé teszem!1939

Hozzávalók

kb.
21
darab fánkhoz

A fánkhoz

A sütéshez

A díszítéshez

Teljes elkészülési idő

Leírás

A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk, amit farsangtól függetlenül is elkészíthetsz. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept ...! :) Készítsd el te is!


Videó

Elkészítés

1
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
2
A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
Szalagos farsangi fánk recept I. 1. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 2. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 3. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 4. fázisfotó
3
A lisztet egy edénybe tesszük. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a puha vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
Szalagos farsangi fánk recept I. 5. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 6. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 7. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 8. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 9. fázisfotó
4
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
Szalagos farsangi fánk recept I. 10. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 11. fázisfotó
5
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ki, majd hajtsuk félbe, és nyújtsuk bő másfél ujjnyi vastagságúra (minimum 1,5 cm - 2 cm), és egy 6-8 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
Szalagos farsangi fánk recept I. 12. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 13. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 14. fázisfotó
6
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. A lyukkal lefelé fordítjuk az asztalon, és letakarjuk egy konyharuhával. Ezután a fánkokat 25 percig kelesszük!
Szalagos farsangi fánk recept I. 15. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 16. fázisfotó
7
Kis adagokban kisütjük őket a nem túl forró olajban. Ha az olaj túl forró, akkor a fánk nagyon sötét lesz, és nem tud a szalag sem kialakulni szépen. Az első oldalukat kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
Szalagos farsangi fánk recept I. 17. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 18. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 19. fázisfotó
Szalagos farsangi fánk recept I. 20. fázisfotó
8
Az elkészült szalagos, farsangi fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
Szalagos farsangi fánk recept I. 23. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-02-13 00:15
Isteni lett mindenkinek ízlett, köszönöm!♥
28625
2016-02-12 12:26
Eddig még soha nem sikerültek a fànkjaim! Nagyon finom lett, porcukorral és àfonyalekvàrral tàlaltam ☺
28599
2016-02-10 13:12
Köszönöm :-) mostanáig féltem fánkot sütni
28555
2016-02-07 16:42
Nagyon finom lett. Én is egytojásból készítettem és egy pici pálinkát tettem a tésztába hogy ne szívja meg magát olajjal. Köszi a receptet. :)
28482
2016-02-06 18:29
Nagyon finom lett :)
28443
2016-02-06 16:25
Ottvan ez a recept nagyon :-)
28435
2016-02-05 14:03
Nagyon jó ez a recept,én csak annyit változtatnék hogy felesleges 5db tojás csak keményebb lesz tőle szerintem. Én 1db tojást és 1tójás sárgáját szoktam. Ha nincs vaj akkor meg 1 evőkanál disznó zsírt helyette :)
28372
2016-02-04 19:47
Kicsit csúnyácska meg picike, de nagyon fincsi! életemben először szántam rá magam
28351
2016-02-02 11:52
Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet )
28216
2495
4.863635
83
134
1586
4.916665
14
45
1780
4.588235
15
59
2307
4.95238
24
93

Legfrissebb hozzászólások

2016-02-13 21:47
A kóstolás még várat, de jól nez ki! Köszi a receptet!
28668
2016-02-13 20:31
Finom és nagyon szép!
28666
2016-02-13 20:04
Nagyon finom lett,recept alapján csináltam mindent csak nagyobb mennyiséget
28665
2364
4.933335
59
118
made by zwoelf