Főmenü

Regisztráció

Szalagos farsangi fánk recept I.

Szalagos farsangi fánk recept I.

Szalagos farsangi fánk recept I.

4.7
4.730
Kedvencek közé teszem!871

Hozzávalók

kb.
darab fánkhozkb. 21 darab fánkhoz:

A fánkhoz

A sütéshez

A díszítéshez

Teljes elkészülési idő

Leírás

A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Könnyű, és semmihez sem hasonlítható finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben szívesen készítik és fogyasztják. Ön készített már szalagos fánkot?


Elkészítés

1
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
2
A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
3
A lisztet egy edénybe tesszük. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
4
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
5
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk egy jó ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük!
6
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
7
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
8
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-03-01 22:30
ma elkeszitettem, es nagyon finom lett. szalagos lett
17670
2015-03-01 16:27
Elkészítettem. A recept alapján kaptam egy hibátlan tésztát, a sütési hőfok eltalálása még gyakorlatot igényel. De elfogyott az utolsó darab is.
17656
2015-02-28 09:09
nagyon jó sikerült a farsangi fànkom.Nagy sikere volt a farsanngi bulin. Pillanat alatt elfogyot.Köszönom a segitsèget.Anikó
17601
2015-02-27 17:47
A szalagok még nem tökéletesek,de a fánk isteni finom volt!
17589
2015-02-25 19:35
Holnap kipróbálom :)
17548
2015-02-25 15:16
Én hűtőbe, vagy hideg helyre teszem, és úgy elkerülhető az, hogy túlkeljen.
17526
2015-02-24 11:05
Kedves Gábor! A sütés elhúzódása miatt az utolsó darabok túlkelnek. Hogy lehet ezt kiküszöbölni? (Így is 6 darab sült egyszerre) Nagyobb mennyiség (fél kiló lisztből nekem kb. 30 darab lett) esetén inkább csináljak két adagot? Köszönöm válaszodat előre is!
17503
2015-02-21 23:35
pudingos szalagos fankot sutottunk gyakorlatom ;)
17434
2015-02-21 19:24
Ennyi maradt 5 perc utan mire le akartam fényképezni. Azt hiszem finom lett :D
17430
2015-02-21 18:25
Köszönöm Apróséf a Fánk receptjét !!!Féltem tőle nagyon hogy nem fog sikerülni viszont ha betartjuk a pontos le írást sikerülni fog !!!
17429
603
4.882355
13
35

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf