Szalagos farsangi fánk recept I.

Szalagos farsangi fánk recept I.

Hozzávalók

kb.
darab fánkhozkb. 21 darab fánkhoz:

A fánkhoz:

A sütéshez:

A díszítéshez:

Teljes elkészülési idő:

4.76
Értékelés
4.7625

Leírás

A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Könnyű, és semmihez sem hasonlítható finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben szívesen készítik és fogyasztják. Ön készített már szalagos fánkot?


Elkészítés

1
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
2
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
3
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
4
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
5
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük!
6
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
7
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
8
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcáta szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.09.06 14:16
Megcsináltam és nagyon finom. Vaníliakrémmel és porcukorral ettük. :)
2014.07.24 15:43
Nagyon finom lett! Egy bonyolult, könyvben látott szalagos fánk-recept helyett kerestem alternativát és nem csalódtam :-) Csokimázzal vontam be a fánkok tetejét mert nem igazán szeretem a baracklekvárt. Legnagyobb meglepetésemre a sütés is könnyen ment, szalag az nem nagyon képződött a fánkokon de ez csak esztétikai ''probléma'' :-)
2014.07.21 07:27
finom
2014.05.04 18:06
Isteni lett!! egy perc alatt elfogyott :)
2014.03.04 11:21
Szia,
A lényeg, hogy összejött! ;) Ha van maghőmérőd, a 180 C-os olaj a tökéletes.
2014.03.04 11:18
Nagyon örülök a receptnek, bár az olaj hőmérsékletét nehezen találtam el, ezáltal néhány megégett, belül viszont nyers maradt. De aztán csak összejött a végére:)
2014.02.28 11:45
Ági első fánkja. Kikeresem a neten, találok egy jó receptet leírással (ezittaz:-)) . Elkövetem a hibát: Túl forró az olaj (hiába írják, hogy figyelj rá, szőőőke), de azért kialakul a dolog...és nagyon finom lett, a munkahelyemen kb. 3 perc alatt fogyott el, jó kis házi baracklekvárral.
2014.02.27 18:53
Isteni!!!!! :-D
2014.02.21 23:47
Isteni finom lett. Ez a recept valami fantasztik
2014.02.16 13:54
ma először sütöttem egyedül fánkot, és a fenti recept alapján nagyon jól sikerült. legközelebb meg kell dupláznom az adagot.
2014.01.26 14:22
Egy álmom vált valóra ezzel a recepttel. :) Gyerekkorom óta vágyom rá, hogy elkészítsem a saját szalagos fánkomat, mert nagyon szeretem. Most végre sikerült, hála az ApróSéf-nek!!
2014.01.21 14:35
2010-ben készítettem először, de azóta is minden évben többször kerül az asztalra. :) Pici sót én is teszek bele. :) Remélem nem baj! :)
2014.01.20 09:20
Hmmm én nem igy készitem de mennyei az is
2014.01.18 12:42
Sosem tudtam fánkot sütni,de ez tökéletes!
2014.01.14 20:22
Isteni!
2014.01.04 20:54
Pedig elhiheted, hogy ez a recept így jó, ahogy van! ;)
2014.01.04 20:44
Jó recept, de a sót nem hagynám ki ,se a citromhéjjat.
Nagyon finom lett! Köszi a receptet :)
2013.07.03 15:38
Az első fánk recept ami tökéletesen sikerült és nagyon finom lett! :)
2013.07.01 16:05
nagyon jók lettek, csak elsőre mikor megfordítottam az olajban, akkor égett volt a teteje, ezért csak barnára sütöttem, mikor azonban megkóstoltuk nyers volt, így még visszraktuk
és feketére sütöttük az alját, akkor volt csak jó...
de így nagyon finom volt :)
köszönöm a receptet
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

nekem nagyon ragados lett a teszta és nem tudtam kinyujtani es tanàcstalan vagyok hogy mi legyen. mit ronthattam el?
Köszönöm a receptet, nagyon finom! :-D
Szia, Igen, magas hőfokon. Időnként megforgatva. 200-210 C-on.
ezt sütőben lehet sütni????
Nos, ezt nem javaslom. Lehet, hogy összejönne, de csak igen nagy rutinnal.

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.