Székelykáposzta recept (Ragoút de porc á la Székely)

Székelykáposzta recept (Ragoút de porc á la Székely)

Hozzávalók

adagra6 adagra:

A pörkölthöz:

A habaráshoz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
56

Leírás

A Székelykáposzta egy igazán hazai, és igazán kiváló étel. Ez a "nagy könyv" szerinti recept, természetesen mindenki a helyi szokásnak megfelelően módosíthatja.


Elkészítés

1
A sertéshúst kockákra vágjuk, megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól.
2
A hagymákat megtisztítjuk, és finomra aprítjuk, felhevített olajon üvegesre pirítjuk.
3
Rátesszük a kockára vágott húst, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és párolás közben hozzáadjuk a fokhagymát, valamint az őrölt köményt is.
4
A pörköltet felöntjük vízzel, és fedő alatt félpuhára pároljuk - kb 40 perc.
5
A savanyú káposztát jó alaposan átmossuk, a pörkölthöz adjuk.
6
Lefedve, lassan készre pároljuk. Mikor a hús készre párolódott, utánízesítjük sóval.
7
Elkészítjük a habarást. A habaráshoz a tejfölt, a lisztet habverővel simára keverjük, a pörkölt levéből egy merőkanállal hozzákeverünk a tejfölhöz - hőkiegyenlítük. Ha ez kész, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban adjuk a habarást a húshoz. Ezután folyamatos kevergetés mellett, még egyszer felfőzzük az ételt.
8
Tálaláskor ügyeljünk, hogy a káposzta és a hús arányosan legyen elosztva, majd tejföllel és fűszerpaprikával díszítve tálaljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.08.31 23:08
Istenien sikerült a székely káposzta. Köszönöm a segítséget.
2014.06.24 22:44
készitheted édeskáposztával csak tegyél bele paradicsomot és a végén óvatosan ecettel savanyitsd
2014.06.05 16:08
szerintem nem készítheted édeskáposztával. Kell legyen a piacon vagy a csarnokban.
2014.06.05 10:45
ha nem tudok beszerezni savanyukaposztat edesskaposztaval keszithetem? elore is koszonom a valaszt
2014.01.11 08:56
Sziasztok! A habarástól osztályon felüli lesz! :) kevés húsos, kolozsvári szalonna sem ront az ízén :) én savanyún szeretem, a kedvenc piaci káposztásom tanácsára ki sem szoktam mosni a kápókát :) nekem így lesz tökéletes..
2013.06.04 08:09
Várjuk az eredményt! ;)
Most készítem :-)
2013.04.13 14:06
Megcsináltam ez alapján, éppen most falatozom, nagyon jó lett! :)Köszönöm a képes receptet. :)
2012.12.31 07:38
Sziasztok!Nálunk Hajdúságban két marék rizst is főzünk bele a káposztával,sűrűbb és laktatóbb,a felesleges vizet a rizs felszívja,de pótolható!Jó étvágyat kívánok e régi magyar ételhez!!!
2011.12.15 14:31
SZervusz Ági! Nincs rá pontos idő. Amíg kóstolásra a káposzta állaga neked meg nem felel, addig párold. ;)

Üdv!
G
2011.12.15 09:07
Én kezdő háziasszony vagyok, nagyon szeretek főzni, de még nincs sok tapasztalatom. Mivel külföldön élek, így nehéz segítséget kérnem bárkitől. Azt szeretném megkérdezni, hogy körülbelül hány percig kell a pörköltet a káposztával együtt párolni? Várom válaszod! Előre is köszönöm! Ági
2011.11.10 17:04
Üdv! Gratulálok az oldalhoz! Ez a recept (is) remek! Már többször csináltam ezt az ételt és nagy sikere volt :) ! Javaslom bárkinek aki velem egyetemben kezdő főzöcskéző! Varga Gábor (Nem Shef)
2010.01.29 15:47

Imádom a káposztát , ezt is nagyon szeretem, de én szoktam egy kevés
füstölt húst is beletenni és egy kevés rizst, szerintem úgy még
finomabb.Próbáljátok ki.
2010.01.23 15:55
Biztosan így is finom,de én még teszek bele 4 szem szegfűborsot,babérlevelet,paradicsom pürét két kanállal+két gerezd fokhagymát!! Jó étvágyat kívánok! S.@nt
2009.04.03 10:54
Eloszor keszitettem szekelykaposztat a fentiek alapjan.
Nagyon finom lett! Koszonom a receptet! :)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Jól hangzik biztos kipróbálom!!!
Egyébként a legutóbb készített, konkrétan 4 óra múlva egyben maradt, mikor kiborítottam a formából, de minél tovább főzöd, annál tömörebb lesz. Ám a cukor belerakása és a pürésítés után max. 25-...
köszi a receptet(egy apuka)
Szia, A recept azt írja, egy éjszaka alatt szilárdul meg. ;)
tényleg ilyen rövid idő elég neki, h aztán meg is szilárduljon?

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.