Regisztráció
Feszült várakozás előzte meg „Az Év Bortermelője 2009” választás erbedményhirdetését Budapesten, a Vörösmaty téri irodaház emeleti különtermében. A Magyar Bor Akadémia díját az öt legjobb helyezést elért kiváló hazai borász közül végül Dr. Lőrincz György kapta, aki munkájával és szakértelmével az Egri borvidéket képviselte. A meghatódott győztes beszédében a fehérbor erényeit és az egri termővidék szépségét, előnyeit ecsetelte. A gálán persze torok nem maradhatott szárazon, hiszen a vendégek valamennyi döntőbe jutott bort megkóstolhatták.
A díjátadó ünnepség a Magyar Bor Akadémia elnökének, Dr. Kállay Miklósnak és a szervezet főtitkárának, Zilai Zoltánnak beharangozójával vette kezdetét. Ezt követően az öt legjobb helyezést elért bortermelő kapott szót. A borászok röviden önmagukról, szakmai életútjukról és termékeikről ejtettek szót, miközben boraik helyettük is meséltek. Háromféle fehér, egy rosé és egyféle vörösbor tette emlékezetessé a kóstolás perceit, könnyed időutazást engedve az évszakok között. A nyár energiája, dinamizmusa, frissessége rejtőzött a fehérborokban, amit a rosé zamatos fanyarsága, karakteres íze kísért, s vezetett le. Méltó befejezésként az erőteljes, testes vörösbor kifinomult eleganciájával, fűszerességével oldotta fel a tél hideg valóságát. A megízlelt borokat most egyenként is bemutatjuk.
<i>Szöllősi Mihály – Sauvignon Blanc 2009.:</i> Könnyű, friss, gyümölcsös reduktív bor, az Ászár-Neszmélyi borvidékről. Illata összetett, a bodzavirág, a paradicsomlevél és a vágott fű lágy keveréke. Kissé savas, kellemesen zsibbasztja a nyálkahártyát, hosszan lecsengő ízvilága savanykás, érződik rajta, hogy késői szüret és hogy még nincs befejezve, nem ért még össze. Az idei esztendő legjobb újbora. <i>Dr. Lőrincz György – „Boldogságos” 2008.:</i> Klasszikus termőhegyi bor, Eger környékéről. Ízében nem harsány, vékony bor, kifejezetten kellemes, enyhén gesztenyés és citrusos utóízzel, nem túl erős glicerintartalommal. Édes, már-már desszertborra hasonlít. Sűrű szerkezetű, mély, ásványos jegyekkel, tiszta, természet-közeli finomságok érződnek benne. Az érlelés kifinomult, épp csak érintőleges a fa jelenléte. <i>Légli Ottó – „Lugas” 2008.:</i> Olaszrizling, Rajnai rizling és Sauvignon Blanc merész párosításából született háziasított birtokbor Balatonboglárról. Tipikus társas bor baráti beszélgetésekhez, eszmecserékhez. Illata tompa és elgondolkodtató, lendületes, kellemes ízében ott bujkál a dió. Mindkét tekintetben kissé fanyar. <i>Gálné Dignisz Éva – Kékfrankos rosé 2009.:</i> Klasszikus rosé jellegű, előkelő jegyekkel megáldott, mályvaszínű, tiszta bor, a Kunsági borvidék gyöngyszeme. Ízében markánsan citrusos, mandarin és citrom érződik benne. Üde, aromás, fiatalos. <i>Vida Péter – „La Vida” Cabernet Franc 2006.:</i> Érett, konzisztens vörösbor a Szekszárdi borvidékről sötét tónussal, különleges, tüzes ízzel, melyben a savak dominálnak. Sűrű és tömény, utóíze száraz. A Nap-Föld-Szőlő hármasságát hordozza magában. Gyümölcsössége és illatgazdagsága olyan harmóniát teremt, amely biztos sikert garantál meghitt, nyugodt, romantikus vacsorákhoz.
<b>Szőlő és föld becsülete</b> Az eredményhirdetés után „Az Év Bortermelője” cím újdonsült tulajdonosával, Dr. Lőrincz Györggyel volt szerencsénk beszélgetni, aki elmondta, a kitüntetés, melyet átvehet nem neki, hanem elsősorban az egri bornak szól, a boré tehát az érdem. A negyvenkét esztendős borász kifejtette, jó bor csak akkor születhet, ha művelője képes megtalálni és felhasználni a szőlőben rejlő lehetőségeket és logikát. Ekkor értheti meg a szőlőben rejlő bor lényegét. Lőrincz György szerint az első helyezés az egri bor becsületét is védi, bizonyítja a borvidék elismertségét a magyar borkedvelők, borfogyasztók körében. Épp ilyen fontos, hogy az egri bor presztizse nemzetközi szinten is érvényesülhessen, ezért fáradhatatlanul kell még dolgozni - tette hozzá a győztes.
<b>A „Nagy Bor” nyomában</b> <i>„Szeretném majd megmutatni a világnak a Nagy Egri Bort, törekedve a minőségi hagyományokon alapuló fehér és vörösborokra egyaránt”</i> <i>„Termőhely nélkül nincs egyedi, nincs megismételhetetlen és utánozhatatlan. Borstílusok, felfogások lehetnek hasonlatosak, vagy akár utánozhatók, az igazi, erővel bíró termőhelyek azonban nem”</i> <i>"A Bor nem más, mint palackba töltött tájleíró költemény”</i> <right>Dr. Lőrincz György</right> Élete szorosan összefonódott a borászat míves mesterségével. Egyetemi tanulmányait 1986-91 között Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Tartósítóipari karán végezte. A diploma megszerzése után ugyanitt, a Borászati Tanszéken abszolválta a posztgraduális képzést 1992-96 között. Szakmai tapasztalata fiatal kora ellenére igen gazdag. Az Egervin Kft.-nél kezdett 1991-ben mint gyakornok, néhány évvel később már a cég technológiai és gyártmányfejlesztési vezetője, később főpincevezető, borászati főtechnológus. Egerben a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézethez került 1994-ben, mint borász. Itt borászati kutatással és boranalitikával foglalkozott. A nagy áttörést 1999 hozta meg számára. Ekkor St. Andrea borház néven benevezte borát az Egri Borvidéki Borversenyre. Cabernet Sauvignonja a helyi borverseny nagy aranyérmén kívül az Országos Borverseny aranyérmét is elnyerte. Ekkor alapította meg családi vállalkozásban a Lőrincz és társai Kft.-t. A St. Andrea birtokot, melynek ma is ügyvezetője, birtokigazgatója 2002-ben alapította borértő pártfogójával közösen. Fiatal kora ellenére Lőrincz György nagy tapasztalattal bír a szakmában, bár vallja, tanulni soha nem lehet eleget. A föld, a természet gondoskodása és az emberi kéz együttesen alkotja meg azt a csodát, amit bornak nevezünk. A bornak lelke van, filozófiája, tisztelni kell, s szeretni, hiszen a jó bor, mint egy barát, szebbé varázsolja a perceket. A St. Andrea birtokigazgatójában olyan emberre leltünk, akit nemcsak érdekel a szakmája, számára amit csinál életcél, hivatás, kulturális-gasztronómiai misszió, amely mögött értékes gondolatok, odaadás és mély hit áll. Nála a bor és az ember becsülete van az első helyen, fő célja mindenkor az igazán jó bor, a „Nagy Bor” megismertetése a közönséggel. Ezért dolgozik és küzd fáradhatatlanul. S mit is jelent voltaképpen a Nagy Bor? Lőrincz György szerint termőhely és szeretet kombinációja.
<b>Az egyszerűség üzenete</b> A beszélgetés során óhatatlanul jött a kérdés, amit Lőrincz Györgynek szegeztünk: A sablonosság, a pusztán divatból tökéletesre „fejlesztett” vagy, a minőséginek kikiáltott, ugyanakkor silány borok mennyire vetnek árnyékot a magyar borászatra, mennyiben befolyásolják negatívan a bortermelőkről alkotott képet? A „bor-ász” állásfoglalása egyértelmű, a brand-ek, márkák manapság vezető fogalmakká váltak, a területi egyediségek kiveszni látszanak, a globális ízek, trendek uralnak mindent. A precíz technológiák, mértani pontossággal kiszerkesztett „steril” borok szinte vonzzák a „mű kedvelő” közönséget, a tipizált, sablonos, szájbarágásig betanított termékek előtt nagyra nyílnak a pénztárcák. A tiszta, szeretetteljes és megismételhetetlen élmény a háttérbe szorul. Pedig az egyszerűséget és a természetességet követve pont azt lehet előcsalni a borból, ami minden termőhely, minden fajta különlegességét jelenti: az egyediséget. Sok fajtából lehet merész ízkavalkádot kihozni, a jó alapízt azonban nehéz megragadni. Ehhez kell az ember, a gazda, aki figyel, alkot, termeszt, gondoz, saját tudását és lelkét csempészi minden egyes palackba. A munka értéket teremt, az érték élményt. Dr. Lőrincz György sokoldalúságát szakmai életútja mellett érdemei, kitüntetései, díjai is bizonyítják: - Egri Borvidéki Borbíráló Bizottság állandó tag (2009-ig) - Fiatal Egri Szőlő- és Bortermelők Társaságának alapító tag - Egri Bormíves Céh Tagja (2003-) - Pannon Bormíves Céh Tagja (2004-) - Európai Borlovagrend tag (2006-2008) - Az év kedvelt borásza közönségdíj 2006 - Az év Embere 2006 (Magazyn Wino – Lengyelország) - Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje 2007 - Borászok Borásza 2008 - Év Egri Borásza 2008 - Az Év Bortelmelője 2009 Borai több hazai és nemzetközi (VinAgora, Mun-Dus (Dunaszerdahely), Challenge International du Vin (Bordeaux), Chardonnay du Monde (Chaintré) borversenyen is arany-, ezüst- és bornzérmeket értek el. Bora több alkalommal volt már a Pannon Bormustra Csúcsbora.

Legfrissebb hozzászólások

2016-10-26 20:54
Hááát, én nem tennék, esetleg a vaj egy részét, max.harmadát váltanám ki zsírral. Túl nehézzé, töménnyé tenné a sok...
39136
2016-10-26 20:32
Lehet, persze, hogy lehet tölteléket. De akkor az már nem a PACSNI. A pacsnit mindig kakaó, vagy tej mellé ettük....
39134
2016-10-26 19:49
lehet bele vaj helyett zsírt tenni??
39133
made by zwoelf