Szilvalekváros papucs recept

Szilvalekváros papucs recept

Hozzávalók

darabra32 darabra:

A tésztához:

A töltéshez:

  • 400 g szilvalekvár (keményre főzött)

A kenéshez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

Egy házias finomság, mely nagymamám csodálatos konyháját s hajdanvolt disznótorok emlékét idézi bennem. Mikor torok után még friss volt a tepertő, s a süteményekbe nyárízű, sűrű, édes szilvalekvár került. Édes és sós ragyogóan megfér egymás mellett, szívből ajánlom kipróbálni, hálás kis sütemény!


Elkészítés

1
A kefirt meglangyosítjuk. Kenyérsütő gép üstjébe helyezzük a langyos kefirt, az egész tojást, a lisztet, a cukrot, és a friss élesztőt a felsorolás sorrendjében, majd dagasztó-kelesztő programon elkészítjük a tésztát. Ez kb 120 percet vesz igénybe.
2
Míg a tészta kel, a tepertőt átválogatjuk, a bőrkéjét levágjuk, ledaráljuk, ízesítjük sóval, borssal.
3
A megkelt tésztát lisztezett asztalra borítjuk, kézzel kicsit széthúzogatjuk, rákenjük az ízes tepertőt, s kézzel beledolgozzuk. Vigyázat, a tepertő zsírossága lágyítja a tésztát, 2-3 evőkanál liszttel korrigálni kell!
4
A tepertős tésztát aztán lisztezett nyújtólapon, pihentetés nélkül 5 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, és annyi egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk, ahány papucs készül.
5
A négyzetek közepébe 1-1 kiskanál szilvalekvárt halmozunk, a négyzet egyik csúcsát ráhajtjuk a lekvárra, a vele szemköztit a ráhajtott tészta sarkára, két ujjunkkal óvatosan összenyomjuk.
6
Kikent tepsibe sorakoztatjuk őket, és 25 percig langyos helyen kelesztjük.
7
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, aljában egy vízzel telt edénykével. A papucsok tetejét megkenjük a felvert tojással, s tepsinként kb 25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tipp! A kész sütemény remekül tűri a mélyhűtést, érdemes egyből dupla adagot készíteni belőle. Ha kihűlt, dobozba sorakoztatjuk, lefagyasztjuk. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten 1,5-2 óra alatt hagyjuk felengedni, eztán esetleg 180 C fokos sütőben éppen csak átmelegítjük.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2011.02.26 12:24
Nagyon finom ez a süti, eddig csak kész állapotban vásároltam egy bizonyos cukrászdában, de most már itthon is el tudom készíteni. ISTENI, könyű elkészíteni.
2010.02.13 22:42
Mért kell a vizes edény a sütőbe helyezni?
2010.02.06 15:47
Ez a tepertős pogi recepje miután kiszakítottam a pogácsákat a lehullot részből készítem ezt a papucsot.Imádjuk!
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Életem első paradicsom levesére készülök. (Még csak nem is kóstoltam eddig!) Ezért kérlek Help!! Kb mennyi cukrot és borsot kell beletenni? Nagyságrendileg segítsetek kérlek!
Már régóta kerestem jó receptet.... megtalaltam!!:D
Köszönöm szépen a segítséget! Megtaláltam! :)
nagyon jó recept!
Ez az előre megfőzés már nem új keletű ! ! már nagyon régi okosság.

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.