Szilvalekváros papucs recept

Szilvalekváros papucs recept

Hozzávalók

darabra32 darabra:

A tésztához:

A töltéshez:

  • 400 g szilvalekvár (keményre főzött)

A kenéshez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

Egy házias finomság, mely nagymamám csodálatos konyháját s hajdanvolt disznótorok emlékét idézi bennem. Mikor torok után még friss volt a tepertő, s a süteményekbe nyárízű, sűrű, édes szilvalekvár került. Édes és sós ragyogóan megfér egymás mellett, szívből ajánlom kipróbálni, hálás kis sütemény!


Elkészítés

1
A kefirt meglangyosítjuk. Kenyérsütő gép üstjébe helyezzük a langyos kefirt, az egész tojást, a lisztet, a cukrot, és a friss élesztőt a felsorolás sorrendjében, majd dagasztó-kelesztő programon elkészítjük a tésztát. Ez kb 120 percet vesz igénybe.
2
Míg a tészta kel, a tepertőt átválogatjuk, a bőrkéjét levágjuk, ledaráljuk, ízesítjük sóval, borssal.
3
A megkelt tésztát lisztezett asztalra borítjuk, kézzel kicsit széthúzogatjuk, rákenjük az ízes tepertőt, s kézzel beledolgozzuk. Vigyázat, a tepertő zsírossága lágyítja a tésztát, 2-3 evőkanál liszttel korrigálni kell!
4
A tepertős tésztát aztán lisztezett nyújtólapon, pihentetés nélkül 5 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, és annyi egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk, ahány papucs készül.
5
A négyzetek közepébe 1-1 kiskanál szilvalekvárt halmozunk, a négyzet egyik csúcsát ráhajtjuk a lekvárra, a vele szemköztit a ráhajtott tészta sarkára, két ujjunkkal óvatosan összenyomjuk.
6
Kikent tepsibe sorakoztatjuk őket, és 25 percig langyos helyen kelesztjük.
7
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, aljában egy vízzel telt edénykével. A papucsok tetejét megkenjük a felvert tojással, s tepsinként kb 25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tipp! A kész sütemény remekül tűri a mélyhűtést, érdemes egyből dupla adagot készíteni belőle. Ha kihűlt, dobozba sorakoztatjuk, lefagyasztjuk. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten 1,5-2 óra alatt hagyjuk felengedni, eztán esetleg 180 C fokos sütőben éppen csak átmelegítjük.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2011.02.26 12:24
Nagyon finom ez a süti, eddig csak kész állapotban vásároltam egy bizonyos cukrászdában, de most már itthon is el tudom készíteni. ISTENI, könyű elkészíteni.
2010.02.13 22:42
Mért kell a vizes edény a sütőbe helyezni?
2010.02.06 15:47
Ez a tepertős pogi recepje miután kiszakítottam a pogácsákat a lehullot részből készítem ezt a papucsot.Imádjuk!
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.