Szilvás lepény recept videó

Szilvás lepény recept videó

Hozzávalók

szelet20 szelet:

A tésztához:

A feltéthez:

  • 900 g szilva

A szóráshoz:

Teljes elkészülési idő:

+ kb 60 perc sütés
4.6
Értékelés
4.65

Leírás

Ez egy nagyon egyszerű, nagyon könnyű hazai klasszikus. Bár mi szilvával készítettük, tulajdonképpen bármilyen gyümölccsel elkészíthető. A siker garantált!


Elkészítés

1
Sütés: 190 C-on

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.08.29 22:12
Itt a szilvaszezon, és nagyon kevés szilvás süti receptet találtam, de ez a lepény "egyszerűen nagyszerű". Készítettem fotókat sütés előtt és után is. Finom omlós, langyosan egy gombóc vaníliafagyival tálalva verhetetlen volt.
Köszi a receptet!
2011.08.23 12:13
Elnézést, elfelejtettem, hogy az egres szörp nagyon finom, kellemes, enyhén fanyar íze van. Szép a színe. Lehet macerásnak tűnik az 5 kg egres pucolása, de nem kell darálni, passzírozni, főzni. Megéri a munkát.
2011.08.23 12:00
Nagyon szívesen Tanti.
A lenti mértékegységeket szakácskönyvől másoltam:

Szmuk Irén : 1235 ételrecept egészségeseknek és betegeknek
(1006 recept..... bővített kiadás, 1970-es évek, Nagyvárad)

MÉRTÉKEK, ADAGOLÁSOK
Ahol nincs mérleg a következő hozzávetőleges tájékoztatást adjuk az előforduló anyagok súlyáról : (lent leírtak) !!

- a kockacukornál arra én is gondoltam. Nem biztos, hogy a mokkacukor nem egy súlyú a kockacukorral.
(Nem Magyarországon élek.)
- a Te evőkanalad mérete, hagyományos méret, nem IKEAS/Tescos méret
- a só, konyhai só
- a tojás mérete falusi tojás, házi tojás.
- a diónyi méret, ha ilyen sokat sütsz, szerintem nem gond ......
Ettől még kérhetsz mérleget.

Lent írtad, hogy sok szilva termett. Lehet aszalni belőle. Konyharuhával, szalvétával megtörölgetni. A magvakat óvatosan kivenni, 1/4 szem diót a mag helyére tenni, és szárítani, aszalni.

Ha van még érett egres a bokron:
Egresszörp : 5 kilogramm megmosott, megtisztított (két végét lecsípjük, úgy, hogy a héjat megbontjuk) egrest tálba téve, 2 kilogramm cukrot ráöntünk és 1 kg héjastól karikára vágott citromot, 2 kiskanál tartósítót hozzáadva, alaposan összekeverjük.
14 napig az edényben állni hagyjuk, (hűvös helyen) naponta egyszer-kétszer megkeverjük. (Anyu ezt a mennyiséget nagy lapos lábasban rétegezte).
Utána a szörpöt üvegekbe szűrjük, lekötjük és rögtön a végleges helyére állítjuk.
Nem kell darálni, összetörni. Kevés leve van, az egres húsos gyümölcs.
A megmaradt gyümölcsöt szószok (szárnyasokhoz- kacsa és liba valamint
vadhúsokhoz) készítésére használjuk.
Ezzel a módszerrel ribizliből is készíthetünk szörpöt, de citrom nélkül és kilónként 80 dg cukrot számítva. A végén minden kiló ribizlihez fél liter forralt vizet öntünk.
2011.08.23 10:14
Hú, de aranyos vagy, hogy segítesz:)

ezekkel a házias mértékegységggel többször megjártam, mert
- kockacukrot manapság nem lehet kapni, csak és kizárólag mokkacukrot
- az IKEAS/Tescos és egyéb evőkanalak olyan kicsikék, hogy az én evőkanalaimnak csak a felét mérik
- a só attól függ, hogy milyet mérsz, mert mennyiségre bizony más a jódozott, a konyhai- és a tengeri só
- a diónyi és tojásnyi mennyiségekről meg már említést sem érdemes írni, hisz a piacokon L Xl és XXL-es méretben is árulják

asszem karácsonyra kérnem kell egy milligrammokat is mérő konyhai mérleget, hogy a mai sütiket is meg tudjam sütni, vagy pedig maradék a régieknél
2011.08.22 16:23
Kedves Tanti!

Gábortól kérdezd meg, hogy a kockacukor (4 kocka - 2 dg) kiváltja-e a 6 g porcukrot, ha 3 x 4 kockacukrot számítsz. Megtörve.
(Szakácskönyvből másoltam)


Liszt, 1 csapott evőkanál .................................................. 1 dg
Liszt, 1 tetézett evőkanál .................................................. 2 dg
Liszt, 1/2 liter ...................................................................... 35 dg
Cukor, 1 csapott evőkanál ................................................ 1 dg
Cukor, 1 tetézett evőkanál ................................................ 2 dg
Kockacukor, 4 kocka ........................................................ 2 dg
Só, 1 csapott evőkanál .................................................... 2 dg
Só, 1 csapott kávéskanál ................................................ 1 dg
Olaj, 1 evőkanál ................................................................. 2 dg
Zsír, 1 csapott evőkanál ................................................. 2 dg
Zsír, 1 diónyi ..................................................................... 2 dg
Zsír, 1 tojásnyi ................................................................... 6 dg
Tejföl, 1 evőkanál ............................................................. 2 dg
Leveses tányér tartalma hajlásig ...................................... 20 dg
Egy csésze tartalma ....................................................... 20 dg
Egy vizespohár tartalma ......................................... 20 - 25 dg


Egy csésze mennyiség :

- liszt ............................................................................ 150 gr
- cukor .......................................................................... 225 gr
- barnacukor ................................................................ 175 gr
- vaj ............................................................................. 225 gr
- méz ............................................................................ 350 gr
- zsemlemorzsa .......................................................... 50 gr
- rizs nyersen ............................................................ 200 gr
- szárított gyümölcs .................................................. 175 gr
- apróra vágott mogyoró ......................................... 175 gr
- kókuszreszelék ....................................................... 75 gr
- folyadék .................................................................. 250 ml
2011.08.20 12:36
Nem, ennek vajjal sem szabad laposnak lennie... :( Valami más lehet a hiba..
2011.08.20 12:31
... azt nem írtam, hogy a videón említett margarin helyett a receptben közölt vajjal készítettem.
lehet, hogy ezért lett lapos?
El fog fogyni, mert valóban finom, a széleit már levágtam és elrágcsáltam.

Rengeteg szilvánk lett idén, ezért kerestem új receptet
2011.08.20 12:16
Biztos bennem van a hiba, mint írtam nincs patika mérlegem.
Most szeleteltem föl és nincs 3 cm sehol sem a magassága.
Valóban lepény.
Ne is foglalkozzatok velem, bánom, hogy beírtam.

Illetve ide is írom, hogy ne csak meggyel, de ízesített túrótöltelékkel is próbáljátok ki.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit
tanti

2011.08.20 12:13
én sem rosszallóan...:)
Nemtom ki az a mindenki, de nekem csak olyan tárázós, toszogatós mérlegem van. 100 gr-ot még kimérek, de 109-et már nem igazán.
Mindegy.

Túróval isnagyon finom.
2011.08.20 11:19
Kedves Tantika! Láttam a hozzászólását,és kicsit meglepődtem.Én már ezen a héten harmadjára sütöttem meg a süteményt ,mert akkora sikere van a különleges íze és tésztája miatt,de nekem minden alkalommal az tűnt fel,hogy milyen hatalmas a magassága.Szerintem az adagok nagyon fontosak.Én mindent pontosan veszek,ahogy leírva találtam.Nagyon finom süti .Megér még egy próbát!Szeretettel:Saron
2011.08.20 11:02
Kedves tanti!

Nem rosszallóan, inkább csak nézőpont megvilágítás képpen a következőket mondom Neked. Nem patikamérleg kell, hanem konyhai mérleg. Ma már szinte mindenki csak grammokat használ. Egy az egyben nem szokásunk "átvariálni" recepteket.
Végül nem a attól lesz jó egy süti, hogy magasabb, hanem hogy finomabb.
Persze ezek csak szempontok.

Gábor
2011.08.20 09:27
Valóban remek recept, de mivel nincs itthon patikamérlegem, hogy a gr-okat is tudjam mérni, maradok a Horváth Ilona szakácskönyvében leírt "egyensúly" tésztánál.
Sztem, ez egy-az-egyben lett átvariálva, kisebb mennyiségekre.
Viszont itt sokkal laposabb lesz a tészta a videón is bemutatott 37 cm-es tepsiben.
Bármit lehet a tetejére szórni, nálam pl., a kapros túrós töltelék a favorit.


2011.07.29 16:40
Ma megcsináltam a szilvás lepényt és tényleg nagyon egyszerű .Köszönöm,már tovább is adtam a lányomnak a receptjét.Köszönöm,hogy azt is megosztották velünk,hogy a vaníliát hogy csináljuk meg házilag,hogy minél kevesebb mérget együnk.A lepénybe már a házi vaníliát tettem.
2010.12.23 12:21
A recept tökéletes, ha gyorsan akarok vmit sütni, akkor ezt választom. Igen, szükséges a 60 perc, kivéve ha légkeverésen sütöd. Nekem akkor 30 perc elég volt.
Nagyon finom süti. :)
2010.10.08 13:21
Egy kérdésem lenne? Szükséges-e a 60 perc a sütésthez? Villanykalyham van ,köszönöm elöre is a választ
2009.12.18 11:39
Jópár hónappal ezelőtt készítettem először szilváslepényt, és mindenkinek nagyon ízlett. A következő hétvégén nem volt otthon szilva, viszont rendelkezésemre állt egy meggykompót. Őszintén szólva, a meggyes változat mégjobban bejött. Ezután édesapám a nagy bevásárlásokkor sosem felejtette ki a meggykompótot:D
Végül már nemzeti kajának számít itthon, ahogy időm engedi, szinte minden hétvégén készítek:)
Szóval nagyon köszi a receptet! :):):)
2009.08.12 18:40
Szervusz Gotika!

Ha megnézed a videót kétszer használok porcukrot, és a videón látható sorrendben vannak leírva az összetevők, és a mennyiségek.

Azaz 2x106 g porcukor kell a sütibe.

Üdv!
Gábor
2009.08.12 13:12
Hello,
Bocsi, hogy ekezetek nelkul irok.
Veletlenul szerepel 2x a 106g porcukor a receptben vagy tenyleg 212g kell hozza?
2008.10.19 20:39
Sally Kipróbáltam, és nagyon finom lett! A kemencét úgy próbáltam imitálni, hogy a sütés közepe után visszavettem a hőfokból. Mellékelek egy képet is:
2008.09.30 17:22
Sally

Ugye,azért "rendes" sütőben is megcsinálhatja, akinek nincs kemencéje? Az már látszott, hogy hosszában van 4 "oszlop" és keresztbe 5 "sor", de mekkora a tepsi (cm-ben)?
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.