Regisztráció
Teljes kiörlésű tökmagos házikenyér recept főfotó

Teljes kiörlésű tökmagos házikenyér recept

5 csillag / 8 szavazat
Kedvencek közé teszem!975

Hozzávalók

1
kenyérre

A tésztához

A tetejére

Teljes elkészülési idő

Leírás

Ha eddig még nem sütöttél otthon kenyeret, akkor itt az ideje, hogy belefogj, hiszen nincs is finomabb egy igazi házikenyérnél. :) Meglátod, hogy nem nagy ördöngősség. A végeredmény pedig egy mindenféle adalékanyagoktól mentes, jó állagú kenyér, ami sokkal finomabb és sokkal olcsóbb, mint a boltban kapható kenyerek.


Elkészítés

1
Kimérjük a hozzávalókat. A dagasztáshoz tálas mixert szoktam használni, dagasztókarral. Persze kézzel is dagaszthatunk, így viszont sokkal egyszerűbb és könnyebb. :) A lisztet a tálba szitáljuk. A langyos vízbe teszünk egy evőkanál mézet, beleszórjuk az instant élesztőt, elkeverjük, majd 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Tipp az élesztő felfuttatásához, hogy lehetőleg keskeny, magas falú edénybe tegyük, és akkorába, amiből majd nem tud kifutni. Én a mikróba szoktam betenni pihenni, anélkül persze, hogy bekapcsolnám, mivel ott nem tudja megcsapni a hideg és letakarni sem kell.
2
Miután felfutott az élesztőnk, bekapcsoljuk a gépet közepes fokozatra és elkezdjük a liszthez adagolni az élesztős vizet. Amikor már kezd összeállni a tésztánk, beleszórjuk az egy teáskanál sót és a magvakat. Összesen kb. 15 percen át dagasztjuk a tésztát, míg szépen elválik az edény falától. Minél tovább dagasztjuk, annál jobb lesz a tésztánk. :)
3
Amikor készen van, kivajazunk és kilisztezünk vékonyan egy kenyérsütő formát. Én egy kb. 30x11 centiméteres formát szoktam használni, mindenféle bevonat nélkülit. A tésztát hengeres alakúra formázzuk és belehelyezzük. Kicsit kilapogatjuk, közben rászorjuk a tetejére szánt tökmagot és napraforgó magot és finoman belenyomkodjuk, hogy majd sülés után ne peregjen le a tetejéről. Miután beletettük a tésztát a formába, hideg vizes kézzel meglapogatjuk a tetejét.
4
Az így elkészült tésztát most 1 órára eltesszük keleszteni. A lényeg, hogy huzat mentes, lehetőleg meleg helyre tegyük, és míg kel, ne nézegessük, mert ha hideget kap, összeesik a tésztánk. Bírjuk ki azt az egy órát. :) Én egyébként erre a célra is a mikrót szoktam használni. Lényeges persze, hogy szóljuk otthon a többieknek, hogy most ne akarjanak mikrózni. :)
5
Amikor a tészta kelési idejének kb. felénél járunk, bemelegíthetjük a sütőt 180 C fokra. A bemelegedett sütő aljába teszünk egy mélyebb tepsit, melyet megtöltünk vízzel. A gőz, ami a sütő aljában lévő vízből párolog majd, segíteni fog hogy szép egyenletes legyen a kenyerünk héja. A sütő nyitásánál a forró gőzzel majd vigyázzunk.
6
A megkelt tésztát a bemelegedett sütőbe tesszük és kb. 35 percig sütjük, hogy szép aranybarna és ropogós legyen a héja. Miután megsült, a kenyeret a formából azonnal kivesszük, mert különben az oldala átvizesedik, a kenyerünk tönkremegy. Egy nagyobb deszkára helyezünk két fakanalat és erre tesszük a kenyeret, hogy ne érjen le az alja, egyenletesen tudjon hűlni. Ha van rácsunk, az még jobb, akkor azon hűtsük ki. Miután kihűlt, már ehetjük is a saját készítésű, friss házikenyerünket. :)
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2017-01-14 20:32
Köszönöm a receptet! Nagyon egyszerű volt. Az egész családnak ízlett! :)
43567
2016-12-04 21:17
életem elso sajatsutesu kenyere! de nem is ez a lenyeg hanem az hogy nagyon egyszeru es isteni finom. kicsi oliva olajat is kapott a teszta mert elegge merev volt. koszi G
41085
2016-11-28 21:48
Nem instant élesztővel is működhet jól?
40834
2016-11-22 15:23
Szuper recept, jó leírással. Ez a recept sikerült nekem eddig a legjobban. 200g teljes kiőrlésű búzalisztet kevertem 200g ch mínusz lisztkeverékkel és 100 g zero-6 lisztkoncentrátummal, ha valaki egy kicsivel kevesebb szénhidráttal szeretné elfogyasztani. Egy kicsivel több vizet igényelt. Köszi a receptfeltöltést :)
40577
2016-10-25 21:11
Szuper recept!! :)
39113
2016-10-13 14:14
Szia! Kenyérsütőgépben is működhet? Köszi
38564
2016-08-05 09:23
Vicces, hogy ez sokkal jobban sikerült, mint eddig bármelyik kenyérsütőgépben készített kenyerem! :) Fele-fele arányban sima és teljes kiőrlésű liszttel csináltam (ezért fél kilónál picit több lisztet igényelt a tészta), a tetejét olívaolajjal dörzsöltem be és a tökmagot szezámmagra cseréltem. Tökéletes a recept, köszönöm!
35924
2016-06-09 19:49
mag nélkül sütöttem, így is tökéletes lett. fele teljes kiőrlésű, fele sima lisztből (dm bio). szuper a recept, külön köszi, hogy ilyen részletesen leírtad a lépéseket. :) Ez egy tökéletes kenyér recept.
33419
4278
4.864865
201
279
6417
4.707315
68
102

Legfrissebb hozzászólások

2017-01-23 19:04
A közepében folyós marad a puding? A párom pont ilyen muffint kívánt, de én azt mondtam neki, hogy megszilárdul a...
44219
2017-01-23 18:37
koszi a receptet, en igy talalom
44218
2017-01-23 18:06
Bár a családom kicsit száraznak találja, nekem bejött. köszi a receptet!
44217
2017-01-23 17:49
nagyon finom
44216
made by zwoelf