Főmenü

Regisztráció

Tiramisu recept

Tiramisu recept

Tiramisu recept

4.923075
4.92307513
Kedvencek közé teszem!416

Hozzávalók

szelethez10 szelethez:

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Teljes elkészülési idő

+ 90 perc fagyasztás

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4491.2
kcal
Fehérje
65.24
gramm
Szénhidr.
482.005
gramm
Zsír
349.45
gramm

Leírás

A tiramisu a 17. században született. Történelmileg bizonyított tény, hogy Cosimo de Medici, Toszkána Granduca-ja egy alkalommal Siena-ban járt és az ottani cukrász illő módon szeretett volna kedveskedni neki, ezért kiötlött egy édességet - tudva, hogy Cosimo nagy rajongója az édességeknek. Leginkább arra törekedett, hogy a desszert ne csak eltelítse, hanem energiával is megtöltse fogyasztóját, így került bele az erős kávé.


Elkészítés

1
Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.
2
Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig - a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék kávés oldatot, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.
3
Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete.
4
Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.
5
Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk. FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!
6
Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
7
A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!
8
Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.
9
A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején.
10
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.
11
A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk. FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-11-07 17:24
Nagyon finom
14664
2014-10-11 14:17
Szervusz, Ez kb. 60 C fokot jelent. Mikor az újjad hegyét beledugod és csípi azt, akkor jó. ;)
13890
2014-10-11 12:24
Kedves Gábor! Készülök nekileselkedni a recept elkészítésének, viszont lenne egy kérdésem. Mit jelent az, hogy "addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete". csípős = langyos, vagy legyen meleg, csak nem forró? A választ előre is köszönöm szépen!
13888
2014-09-01 16:55
Szia, A 10 g lapzselatin helyett tegyél bele 8 gramm porzselatint. A tojásos részt azért nem nyílt lángon és maximum 82 C-ig melegítjük, hogy ne legyen rántotta. ;) Ha követed a receptet, működni fog!
13037
2014-09-01 16:36
helloo Gabor.!:))) azt szeretnemm kerdezni ,h ki leget hagyni a lapzslatint ,ugyanolyan lesz az allagaa.??Mert en kisvarosban elek es nem nagyin lehet beszereznii :D. Illetve amikor a tojast felrakomm vizgoz felett nem fog megfonii.??Zehat nem lesz belolee rantotta..?:DDD. Elore is koszii a valaszt.
13033
2014-03-03 20:06
Az első próbálkozásom :-)
11525
2013-12-23 09:10
Elkészítettem... ez a recept tökéletes... jah és ez volt az első tiramisum!!
11012
2013-11-18 14:08
Elkészítettem a hétvégén, én nem fagyasztottam le, de így is nagyon finom, krémes volt, igaz kanál kellett hozzá :) Sima zselatint használtam, és még a langyos tojássárgához öntöttem hozzá...nagy sikere volt! Köszi, ez a recept marad :)
10827
2013-08-04 19:45
Szülinapra készülne ez így szeretnék neki torta formát, ha csinálok hozzá piskótát és a közé rakom a krémet és a babapiskótát akkor is jó vagy van kimondottan tiramisu torta recept?
10574
2013-07-18 14:50
én majdnem pont igy csinálom csak mascarpone helyett natur vajkrémmel, nekem ezzel jobb izű a krém.. a többi stimm :)
10557

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf