Tiramisu recept

Tiramisu recept

Hozzávalók

szelethez10 szelethez:

A piskótához:

A krémhez:

A díszítéshez:

Teljes elkészülési idő:

+ 90 perc fagyasztás
4.923075
Értékelés
4.92307513

Leírás

A tiramisu a 17. században született. Történelmileg bizonyított tény, hogy Cosimo de Medici, Toszkána Granduca-ja egy alkalommal Siena-ban járt és az ottani cukrász illő módon szeretett volna kedveskedni neki, ezért kiötlött egy édességet - tudva, hogy Cosimo nagy rajongója az édességeknek. Leginkább arra törekedett, hogy a desszert ne csak eltelítse, hanem energiával is megtöltse fogyasztóját, így került bele az erős kávé.


Elkészítés

1
Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.
2
Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig - a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék kávés oldatot, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.
3
Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete.
4
Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.
5
Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk. FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!
6
Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
7
A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!
8
Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.
9
A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején.
10
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.
11
A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk. FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.

Kategóriák

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia: 4491.2 kcal
Fehérje: 65.24 g
Szénhidrát: 482.005 g
Zsír: 349.45 g

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.09.01 16:55
Szia,
A 10 g lapzselatin helyett tegyél bele 8 gramm porzselatint. A tojásos részt azért nem nyílt lángon és maximum 82 C-ig melegítjük, hogy ne legyen rántotta. ;) Ha követed a receptet, működni fog!
2014.09.01 16:36
helloo Gabor.!:)))
azt szeretnemm kerdezni ,h ki leget hagyni a lapzslatint ,ugyanolyan lesz az allagaa.??Mert en kisvarosban elek es nem nagyin lehet beszereznii :D.
Illetve amikor a tojast felrakomm vizgoz felett nem fog megfonii.??Zehat nem lesz belolee rantotta..?:DDD.
Elore is koszii a valaszt.
2014.03.03 20:06
Az első próbálkozásom :-)
2013.12.23 09:10
Elkészítettem... ez a recept tökéletes... jah és ez volt az első tiramisum!!
2013.11.18 14:08
Elkészítettem a hétvégén, én nem fagyasztottam le, de így is nagyon finom, krémes volt, igaz kanál kellett hozzá :)
Sima zselatint használtam, és még a langyos tojássárgához öntöttem hozzá...nagy sikere volt! Köszi, ez a recept marad :)
2013.08.04 19:45
Szülinapra készülne ez így szeretnék neki torta formát, ha csinálok hozzá piskótát és a közé rakom a krémet és a babapiskótát akkor is jó vagy van kimondottan tiramisu torta recept?
2013.07.18 14:50
én majdnem pont igy csinálom csak mascarpone helyett natur vajkrémmel, nekem ezzel jobb izű a krém.. a többi stimm :)
2013.07.13 11:40
Hozzátennék még pár dolgot, az egyik, hogy hasonló arányokkal, de kevesebb mascarponeval is ugyanolyan jó (én 4/3-ad mennyiséget használtam mindenből, kivéve a mascarpone-ból, tehát pl 600mL tejszínt). A másik, hogy bőven elég 1 másodpercre bemártani a piskótát, vagy még annyira se, mert különben teljesen elázik, és kezelhetetlen lesz, legalábbis a savioardi, amit vettem ilyen. A harmadik, hogy szerintem sokkal jobb keverési sorrendben a következő: elkészítjük a tojást, amikor még meleg hozzáadjuk az előzőleg beáztatott zselatint, és habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük a mascarponet, és végül a tejszínhabot. Sokkal könnyebb az előzőleg a tojással fellágyított mascarponehoz tejszínhabot keverni, mint a simához, a zselatint is sokkal egyszerűbb a még meleg tojásban feloldani, mint utólag belecsepegtetni... Most csinálom másodszor, az első az cseresznyés volt, de valami rohadt jó lett a végeredmény! :-) A mostani az sima lesz, talán teszek bele cseresznye sűrítményt, még meglátom...
2013.07.13 10:38
Kipróbáltam ezt a receptet, azt hiszem a másikat már nem kell. :-)
2013.05.16 21:35
Amit én láttam olasz főzőműsort, abban volt némi különbség, de az alapanyagok arányai stimmeltek. (A fehérjét nem használták fel, helyette kicsit több mascarpone-t használtak, a krémet nem melegítették, a piskótát épphogy csak belemártották kb 1 másodpercig.) Ki fogom próbálni először azt a receptet, aztán majd a későbbiekben ezt is. Kíváncsi vagyok melyik a jobb.
2013.04.21 13:34
Ha édes lett, akkor valahol nagyon elmérted. :( Ez a recept nagyon kellemesen édes csak.
2013.04.21 13:15
Megcsináltam, de iszonyú édes lett, pedig nem is raktam bele az összes cukrot, és a kávét sem cukroztam. Mindenesetre legközelebb a fele is elég lesz bele. Ettől letekintve finom lett.
2013.04.11 17:44
Finom lett, de én nekem a cukor sok volt, fele annyit tettem csak bele.
2013.03.13 16:26
:)
2013.03.13 16:22
És elkészítettem hosszú időhúzás után az első tiramisum. Isteni finom lett!!! :))
2012.11.16 19:01
Szerintem amaretto nélkül nem tiramisu a tiramisu, úgyhogy a rum helyett (ahogy az olaszok is) én azt használok. Amúgy nagyon jó a recept
2012.11.15 19:47
Megcsináltam! 1 éjszakát a hűtőben állt ami nagyon fontos! Ettem belőle az elkészülés után 3 órával de túl tejszínesnek tűnt illetve másnap a különbség leírhatatlan! Nagyon-nagyon finom lett!Ezen kívül a kávé minősége is meghatározó nem ajánlok instant kávét. Én a lila színű nespresso kapszulát használtam. Akinek van erre lehetősége próbálja ki.
A lapzselatint nem igazán sikerült belekevernem, mert nem akartam a habot összetörni ezért lassan kevertem, de eközben a zselé megkötött a hideg tojásos masszában így érezni lehetett a zselatint sajnos, de ez az ízén nem változtatott szerencsére :P
Sokáig nem ettem tiramisut, mert rossz tapasztalatom volt, de szerencsére ismét visszatérek a tiramisut kedvelőek táborába :)
2012.07.28 16:27
Megcsináltam, igaz én a zselatint kihagytam és le sem fagyasztottam. Ennek okán nem volt ilyen szépen szeletelhető, de az íze rendkívül finom volt!
2012.04.09 14:58
Lapzselatint használtam, és valóban nem lett kocsonyás a krém. Teljesen meg voltam elégedve vele.

Köszönöm a receptet :)

Norbi
2012.04.06 10:51
Szervusz!

Igen, tudom miről beszélsz... :) Ez a recept nem ilyen. EEzért használok én is lapzselatint, amikor csak lehet. Teljesen másként viselkedik a szájban. Próbáld ki, őszintén javaslom. És várom a véleményedet! ;)

Desszertekben mousseoknál kakaóvajjal is ki lehet teljesen váltani a zselatint, de az egy hosszabb téma. ;)

Üdv!
G
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

köszönöm a receptet:-)
Kedves Andi! Igen, ahogy Gábor írta, locsolgasd meg vele a piskótalapokat, úgy is tökéletes lesz. Mazsola helyett pedig akár darabolt aszalt gyümölcsöt is tehetsz bele, ha szeretitek. :) Üdv: Zsuzsi

Üdv. Mindenki. Szeretnék feltölteni egy receptet de nem tudok, ebben kérnék segítséget, hogy hogyan kell.
Azt írja ki," Sajnos nem rendelkezel a szükséges jogosultsággal az oldal megtekintéséhe...

Szia, Ha vékonyan a lapokra locsolsz kevés rumot, az tökéletes lesz! ;)
Szia, Egy kis segítséget szeretnék kérni: Páromnak sütném meg a tortát, az oroszkrém a kedvence de muszáj vagyok mazsola nélkül készíteni, mert azt nem szereti... Ilyen esetben a rummal mi lesz? Hagyj...

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.