Főmenü

Regisztráció

Tiramisu recept

Tiramisu recept

Tiramisu recept

4.92857
4.9285714
Kedvencek közé teszem!933

Hozzávalók

szelethez10 szelethez:

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Teljes elkészülési idő

+ 90 perc fagyasztás

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4491.2
kcal
Fehérje
65.24
gramm
Szénhidr.
482.005
gramm
Zsír
349.45
gramm

Leírás

A tiramisu a 17. században született. Történelmileg bizonyított tény, hogy Cosimo de Medici, Toszkána Granduca-ja egy alkalommal Siena-ban járt és az ottani cukrász illő módon szeretett volna kedveskedni neki, ezért kiötlött egy édességet - tudva, hogy Cosimo nagy rajongója az édességeknek. Leginkább arra törekedett, hogy a desszert ne csak eltelítse, hanem energiával is megtöltse fogyasztóját, így került bele az erős kávé.


Elkészítés

1
Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.
2
Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig - a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék kávés oldatot, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.
3
Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete.
4
Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.
5
Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk. FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!
6
Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
7
A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!
8
Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.
9
A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején.
10
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.
11
A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk. FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2015-07-23 19:34
Én pedig a 375 ml tejszínhez kevertem 2 csomag habfixálót. Gondolom, az is zselatin... Nem túl kemény a hab, de az íze nagyon tuti! Család kedvenc desszertje lett.... Hm... Már elfogyott, de az íze a számban van, ha eszembe jut...
21453
2015-06-02 13:18
Páromnak készítettem el, nagy sikert aratott! :) Én kevesebb cukrot használtam hozzá. Köszi a receptet! :)
20176
2015-04-27 13:54
Zselatin nélkül is működik!:)
19279
2015-02-12 20:52
Én is zselatin nélkl csináltam nagyon finom lett
17204
2015-01-18 01:17
sztem sem kell bele zselatin annelkul is nagyon finom parom kedvence :)
16437
2015-01-17 22:19
Én se tettem hozzá zselatint és nagyon jól sikerült . Köszi a receptet .
16434
2014-12-29 19:24
Én is elkészítettem és nagyon jól sikerült! Köszi a receptet. :-)
16023
2014-12-23 10:20
nagyon finom de én nem tetem bele zselatint de ugyis nagyon finom
15872
2014-11-07 17:24
Nagyon finom
14664
2014-10-11 14:17
Szervusz, Ez kb. 60 C fokot jelent. Mikor az újjad hegyét beledugod és csípi azt, akkor jó. ;)
13890
1222
5
18
47
1109
4.576925
26
52

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf