Regisztráció
Tiramisu recept főfotó

Tiramisu recept

5 csillag / 23 szavazat
Kedvencek közé teszem!2257

Hozzávalók

10
szelethez

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Hozzávalók beszerzése a GRoby Online Szupermarkettől

Advertisement

Teljes elkészülési idő

+ 90 perc fagyasztás

Átlagos tápérték / teljes recept

Energia
4095.2
kcal
Fehérje
65.24
gramm
Szénhidr.
382.085
gramm
Zsír
349.45
gramm

Leírás

A tiramisu receptje a 17. században született. Cosimo de Medici, Toszkána Granduca-ja egy alkalommal Siena-ban járt és az ottani cukrász illő módon szeretett volna kedveskedni neki, ezért alkotott egy édességet. Mi pedig most képekkel mutatjuk be ennek az alkotásnak, a tiramisunak a receptjét! :)


Videó

Elkészítés

1
Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.
300 ml kávé (erős főzet), 30 ml rum - 80%-os, 30 g porcukor
Tiramisu recept 31. fázisfotó
2
Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig - a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék kávés oldatot, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.
30 db babapiskóta
Tiramisu recept 33. fázisfotó
Tiramisu recept 34. fázisfotó
3
Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete (ez pontosan 60 C).
170 g kristálycukor, 3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
Tiramisu recept 35. fázisfotó
Tiramisu recept 36. fázisfotó
Tiramisu recept 37. fázisfotó
4
Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk.
10 g lapzselatin
Tiramisu recept 38. fázisfotó
Tiramisu recept 39. fázisfotó
5
Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk. FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!
Tiramisu recept 40. fázisfotó
Tiramisu recept 41. fázisfotó
Tiramisu recept 42. fázisfotó
Tiramisu recept 44. fázisfotó
6
Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
250 g mascarpone, 375 ml habtejszín (30-32%-os)
Tiramisu recept 45. fázisfotó
Tiramisu recept 46. fázisfotó
Tiramisu recept 47. fázisfotó
7
A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!
Tiramisu recept 48. fázisfotó
8
Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.
Tiramisu recept 49. fázisfotó
9
A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején.
Tiramisu recept 50. fázisfotó
Tiramisu recept 52. fázisfotó
Tiramisu recept 53. fázisfotó
10
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.
Tiramisu recept 54. fázisfotó
Tiramisu recept 55. fázisfotó
11
A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk. FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.
kakaópor - holland
Tiramisu recept 56. fázisfotó
Tiramisu recept 57. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-05-30 19:23
Köszönöm a receptet, isteni finom volt! :)
33107
2016-04-02 15:38
31005
2016-03-24 11:18
Nincs konkrét idő. Fagyjon meg, és ennyi. ;)
30492
2016-03-24 11:01
hello, kb mennyi ideig kell fagyasztani?!
30491
2016-03-24 10:07
A habtejszínből felverve tejszínhab lesz. Ha a palackosra gondolsz, akkor az nem jó ( ahogy a habszifonban készült sem ) mert kimegy belőle a gáz és összeesik.
30487
2016-03-22 18:58
ha habtejszin helyett tejszinhabot teszek bele,akkor mi lesz?vagy ez hulye kerdes?
30409
2016-02-20 17:13
nagyon finom
28919
2016-02-14 18:22
Rum helyett amaretto likőrt el az igazi.
28728
2016-01-13 22:01
Tagyon. Finom. A kedvencem e vált.
27508
2016-01-06 07:47
.....az ujjunk még éppen elbírja,ha belenyúlunk...
27196

Legfrissebb hozzászólások

2016-07-01 17:38
Ibyeszti: Ennek a veszélye csak a nagyon sűrű lekvároknál fenyeget. Ez nem az. ;) Nyugodtan kihűlhet fejjel lefelé.
34488
2016-07-01 17:08
Nagyon finom lett. :) Köszi a receptet.
34487
2016-07-01 17:03
A fejre allitott üveget 20 perc utan visszakell forditani, mert a vakumcsik, azaz a levegö lennt marad az üveg aljan ,...
34486
made by zwoelf