Töltött paprika recept

Töltött paprika recept

Hozzávalók

adagra4 adagra:

A töltelékhez:

A paradicsomszószhoz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

A töltött paprika egy igazi magyar specialitás. Jellegzetes étel, kiváló ízekkel. Ezzel biztosan elkápráztathatja vendégeit!


Elkészítés

1
A sertéshúst ledaráljuk, rányomjuk a fokhagymát.
2
A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a húshoz adjuk.
3
A rizst félig megfőzzük, és azt is a húshoz adjuk.
4
A töltelék befejezéséhez egy tojást kikeverünk, hozzáadjuk a töltelékhez a só, bors, és a fűszerpaprika kíséretében. Majd alaposan elkeverjük a tölteléket. FIGYELEM! A tölteléket alaposan keverjük el, hogy a fűszerezés teljesen egyenletes legyen.
5
Most a paradicsomszószt készítjük el. A paradicsomokat felkockázzuk, rányomjuk a fokhagymát, és pépesre főzzük közepes lángon.
6
Míg a paradicsom fő, elkészítjük a töltött paprikákat, és a gombócokat. Ehhez a paprikákat csumázzuk ki először.
7
Töltsük be a paprikákat úgy, hogy a végükbe is jusson töltelék, majd kissé nyomkodjuk meg az oldalukat, és a kijövő tölteléket csípjük le. Így elkerülhető, hogy túl feszesre legyen töltve a paprika, és főzéskor a rizs duzzadásától megrepedjen.
8
A maradék hústöltelékből nedves kézzel gombócokat formázunk.
9
Míg a paprikákat és gombócokat készítettük, pépesre főtt a paradicsomunk. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a vizet, ízlés szerint sót.
10
Ezt követően a töltött paprikákat, és a gombócokat, valamit a petrezselymet beletesszük a paradicsomos mártásba, és közepes lángon kb 20 perc alatt teljesen átfőzzük őket. Ha megfőttek a gombócok, és a paprikák, kivesszük őket egy tálra, de a szószt a tűzhelyen hagyjuk.
11
A zellergumót meghámozzuk, felkockázzuk, majd a paradicsomszószhoz adjuk, melyet addig főzünk, míg a zeller teljesen meg nem puhul.
12
Mikor a zeller megpuhult, turmixgépbe öntjük a paradicsomszószt, és teljesen simára turmixoljuk.
13
Adagonként egy gombócot és egy paprikát a paradicsomszósszal leöntve, petrezselymes burgonya körettel tálalunk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2011.11.06 13:50
Köszönöm mérleg a recepteket!
20 kg káposzta savanyodik nálunk, már alig várom, hogy felhasználható állapotba kerüljön. :))
2011.11.05 15:29
Rakott káposzta

Hozzávalók: 60 deka savanyú káposzta, 30 deka darált sertéshús, 8 deka reszelt hagyma, 1 kávéskanálnyi édespaprika, 5 deka zsír, 12 deka rizs, 2 deci tejföl, 15 deka kolbász, egy kis töröttbors, só.

A savanyú káposztát megmossuk és 10--15 percig előfőzzük. Leszűrés után tűzálló edénybe teszünk belőle egy ujjnyi réteget. A következő réteg a zsíron, hagymán, paprikával, törött borssal és sóval előzőleg már lepirított hús, melyet megszórtunk főtt rizzsel és rá pár szelet kolbászt tettünk. Azután ismét káposztát, húst, rizst, kolbászt rakunk egymás fölé úgy, hogy végül legfelül káposzta maradjon. 2 deci tejföllel leöntjük, s meleg sütőben kisütjük. Ha pirulni kezd, fedjük le, nehogy megégjen.

Ugyanez a változat, csak 1 nagy levél tésztát nyújtunk. Miután kész, 1 nagyméretű lapos lábast kizsírozunk, a tésztát beleterítjük, úgy hogy a tészta a lábason túlérjen.
A felsorolt hozzávalókat ugyanígy rétegezzük. Miután a hozzávalók elfogytak, a tésztával befedjük. Villával kissé megszúrkáljuk. Előmelegitett sütőben készre sütjük.
2011.11.04 18:20
Erdélyi töltött káposzta


Hozzávalók négy személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 8 középnagyságú káposztalevél, 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg darált füstölt hús, 6 dkg rizs, 12 dkg reszelt vöröshagyma, egy egész tojás, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, egy gerezd fokhagyma, egy kávéskanálnyi paprika, 2 dl tejföl só, őrölt bors, kapor, csombor.

Elkészítés: A kétféle darált húst összekeverjük a tojással, főtt rizzsel, 8 deka reszelt pirított vöröshagymával, sóval és fűszerrel. Az így nyert masszát a káposztalevelekbe csavargatjuk, henger alakokat formázva, a levelek végeit visszadugjuk, hogy a töltelék főzés közben ne tudjon kijönni. Főzőedényként az égetett, de máz nélküli agyagfazék az igazi, amelynek aljára néhány kis fapálcikát teszünk. A meggyfa-pálcikákra tehát, egy sor savanyú káposztalevelet rakunk, amelyet előzőleg vízzel leöblítettük, majd egy sor tölteléket, erre jön a csíkokra vágott savanyú káposzta; utána a töltelék, és a csíkokra vágott savanyú káposzta, váltogatva, úgy, hogy a legtetejére ez utóbbi kerüljön. Feltöltjük annyi vízzel, hogy a tölteléket elfödje, ízlés szerint megsózzuk (de minél kevesebb sót használjunk, mert a sok só árt a szívnek!), és kis tűzön 2-3 óráig főzzük. A töltött káposzta még finomabb lesz, ha a káposzta közé betesszük főni egy sertés farkincáját, fülét vagy egy kis darab füstölt húst. A töltött káposzta mellé lehet szeletelt főtt sertéskarajt vagy sertéscomb szeleteket is adni. Tálaláskor egy kis tejfölt öntünk a tetejére.

(a vöröshagyma és a fokhagyma elhanyagolható. A receptet pontosan másoltam!). :-)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.