Főmenü

Regisztráció

Töltött paprika recept

Töltött paprika recept

Töltött paprika recept

5
53
Kedvencek közé teszem!181

Hozzávalók

adagra4 adagra:

A töltelékhez

A paradicsomszószhoz

Teljes elkészülési idő

Leírás

A töltött paprika egy igazi magyar specialitás. Jellegzetes étel, kiváló ízekkel. Ezzel biztosan elkápráztathatja vendégeit!


Elkészítés

1
A sertéshúst ledaráljuk, rányomjuk a fokhagymát.
2
A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a húshoz adjuk.
3
A rizst félig megfőzzük, és azt is a húshoz adjuk.
4
A töltelék befejezéséhez egy tojást kikeverünk, hozzáadjuk a töltelékhez a só, bors, és a fűszerpaprika kíséretében. Majd alaposan elkeverjük a tölteléket. FIGYELEM! A tölteléket alaposan keverjük el, hogy a fűszerezés teljesen egyenletes legyen.
5
Most a paradicsomszószt készítjük el. A paradicsomokat felkockázzuk, rányomjuk a fokhagymát, és pépesre főzzük közepes lángon.
6
Míg a paradicsom fő, elkészítjük a töltött paprikákat, és a gombócokat. Ehhez a paprikákat csumázzuk ki először.
7
Töltsük be a paprikákat úgy, hogy a végükbe is jusson töltelék, majd kissé nyomkodjuk meg az oldalukat, és a kijövő tölteléket csípjük le. Így elkerülhető, hogy túl feszesre legyen töltve a paprika, és főzéskor a rizs duzzadásától megrepedjen.
8
A maradék hústöltelékből nedves kézzel gombócokat formázunk.
9
Míg a paprikákat és gombócokat készítettük, pépesre főtt a paradicsomunk. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a vizet, ízlés szerint sót.
10
Ezt követően a töltött paprikákat, és a gombócokat, valamit a petrezselymet beletesszük a paradicsomos mártásba, és közepes lángon kb 20 perc alatt teljesen átfőzzük őket. Ha megfőttek a gombócok, és a paprikák, kivesszük őket egy tálra, de a szószt a tűzhelyen hagyjuk.
11
A zellergumót meghámozzuk, felkockázzuk, majd a paradicsomszószhoz adjuk, melyet addig főzünk, míg a zeller teljesen meg nem puhul.
12
Mikor a zeller megpuhult, turmixgépbe öntjük a paradicsomszószt, és teljesen simára turmixoljuk.
13
Adagonként egy gombócot és egy paprikát a paradicsomszósszal leöntve, petrezselymes burgonya körettel tálalunk.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2014-09-07 20:56
Isteni finom lett:-)
13152
2014-08-29 16:49
Köszönöm szépen a receptet ,egyszerűen isteni finom ! Nagyon szeretem az "APRÓSÉF " oldal.Nagyon jó áttekinthető receptekkel egyszerűen fantasztikus : További szép napot kívánok és nagyon sok sikert !üdvözlettel :Maryke Wágner
12985
2014-05-11 13:36
Isteni lett!
12038
2011-11-06 13:50
Köszönöm mérleg a recepteket! 20 kg káposzta savanyodik nálunk, már alig várom, hogy felhasználható állapotba kerüljön. :))
6265
Anonymous (nem ellenőrzött)
2011-11-05 15:29
Rakott káposzta Hozzávalók: 60 deka savanyú káposzta, 30 deka darált sertéshús, 8 deka reszelt hagyma, 1 kávéskanálnyi édespaprika, 5 deka zsír, 12 deka rizs, 2 deci tejföl, 15 deka kolbász, egy kis töröttbors, só. A savanyú káposztát megmossuk és 10--15 percig előfőzzük. Leszűrés után tűzálló edénybe teszünk belőle egy ujjnyi réteget. A következő réteg a zsíron, hagymán, paprikával, törött borssal és sóval előzőleg már lepirított hús, melyet megszórtunk főtt rizzsel és rá pár szelet kolbászt tettünk. Azután ismét káposztát, húst, rizst, kolbászt rakunk egymás fölé úgy, hogy végül legfelül káposzta maradjon. 2 deci tejföllel leöntjük, s meleg sütőben kisütjük. Ha pirulni kezd, fedjük le, nehogy megégjen. Ugyanez a változat, csak 1 nagy levél tésztát nyújtunk. Miután kész, 1 nagyméretű lapos lábast kizsírozunk, a tésztát beleterítjük, úgy hogy a tészta a lábason túlérjen. A felsorolt hozzávalókat ugyanígy rétegezzük. Miután a hozzávalók elfogytak, a tésztával befedjük. Villával kissé megszúrkáljuk. Előmelegitett sütőben készre sütjük.
6262
Anonymous (nem ellenőrzött)
2011-11-04 18:20
Erdélyi töltött káposzta Hozzávalók négy személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 8 középnagyságú káposztalevél, 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg darált füstölt hús, 6 dkg rizs, 12 dkg reszelt vöröshagyma, egy egész tojás, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, egy gerezd fokhagyma, egy kávéskanálnyi paprika, 2 dl tejföl só, őrölt bors, kapor, csombor. Elkészítés: A kétféle darált húst összekeverjük a tojással, főtt rizzsel, 8 deka reszelt pirított vöröshagymával, sóval és fűszerrel. Az így nyert masszát a káposztalevelekbe csavargatjuk, henger alakokat formázva, a levelek végeit visszadugjuk, hogy a töltelék főzés közben ne tudjon kijönni. Főzőedényként az égetett, de máz nélküli agyagfazék az igazi, amelynek aljára néhány kis fapálcikát teszünk. A meggyfa-pálcikákra tehát, egy sor savanyú káposztalevelet rakunk, amelyet előzőleg vízzel leöblítettük, majd egy sor tölteléket, erre jön a csíkokra vágott savanyú káposzta; utána a töltelék, és a csíkokra vágott savanyú káposzta, váltogatva, úgy, hogy a legtetejére ez utóbbi kerüljön. Feltöltjük annyi vízzel, hogy a tölteléket elfödje, ízlés szerint megsózzuk (de minél kevesebb sót használjunk, mert a sok só árt a szívnek!), és kis tűzön 2-3 óráig főzzük. A töltött káposzta még finomabb lesz, ha a káposzta közé betesszük főni egy sertés farkincáját, fülét vagy egy kis darab füstölt húst. A töltött káposzta mellé lehet szeletelt főtt sertéskarajt vagy sertéscomb szeleteket is adni. Tálaláskor egy kis tejfölt öntünk a tetejére. (a vöröshagyma és a fokhagyma elhanyagolható. A receptet pontosan másoltam!). :-)
6253
2011-10-29 09:36
Én egy igazi töltött káposzta receptet szeretnék kérni! Nagyon szeretem, de még soha nem mertem nekiugrani. Most éppen káposzta-savanyítás előtt vagyok, utána a felhasználáshoz jól jönne néhány savanyú-káposztás recept. :) Két gyermek édesanyjaként -influenzaszezon előtt- inkább több ilyet főzök, minthogy az orvoshoz járjunk. :)
6220
2011-08-21 10:54
Én szoktam még a töltelékbe tenni lereszelve, zellergumót is.
6005
2011-05-08 17:37
Igen, apró figyelmetlenség. :DD Köszi, korrigáltuk! Gábor
5661
2011-05-08 08:38
Borajánlat a Dubarry csirkemellhez ?? kis elírás történt azt hiszem :)
5660

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Másodlagos menü

made by zwoelf