Töltött paprika recept

Töltött paprika recept

Hozzávalók

adagra4 adagra:

A töltelékhez:

A paradicsomszószhoz:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
53

Leírás

A töltött paprika egy igazi magyar specialitás. Jellegzetes étel, kiváló ízekkel. Ezzel biztosan elkápráztathatja vendégeit!


Elkészítés

1
A sertéshúst ledaráljuk, rányomjuk a fokhagymát.
2
A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a húshoz adjuk.
3
A rizst félig megfőzzük, és azt is a húshoz adjuk.
4
A töltelék befejezéséhez egy tojást kikeverünk, hozzáadjuk a töltelékhez a só, bors, és a fűszerpaprika kíséretében. Majd alaposan elkeverjük a tölteléket. FIGYELEM! A tölteléket alaposan keverjük el, hogy a fűszerezés teljesen egyenletes legyen.
5
Most a paradicsomszószt készítjük el. A paradicsomokat felkockázzuk, rányomjuk a fokhagymát, és pépesre főzzük közepes lángon.
6
Míg a paradicsom fő, elkészítjük a töltött paprikákat, és a gombócokat. Ehhez a paprikákat csumázzuk ki először.
7
Töltsük be a paprikákat úgy, hogy a végükbe is jusson töltelék, majd kissé nyomkodjuk meg az oldalukat, és a kijövő tölteléket csípjük le. Így elkerülhető, hogy túl feszesre legyen töltve a paprika, és főzéskor a rizs duzzadásától megrepedjen.
8
A maradék hústöltelékből nedves kézzel gombócokat formázunk.
9
Míg a paprikákat és gombócokat készítettük, pépesre főtt a paradicsomunk. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a vizet, ízlés szerint sót.
10
Ezt követően a töltött paprikákat, és a gombócokat, valamit a petrezselymet beletesszük a paradicsomos mártásba, és közepes lángon kb 20 perc alatt teljesen átfőzzük őket. Ha megfőttek a gombócok, és a paprikák, kivesszük őket egy tálra, de a szószt a tűzhelyen hagyjuk.
11
A zellergumót meghámozzuk, felkockázzuk, majd a paradicsomszószhoz adjuk, melyet addig főzünk, míg a zeller teljesen meg nem puhul.
12
Mikor a zeller megpuhult, turmixgépbe öntjük a paradicsomszószt, és teljesen simára turmixoljuk.
13
Adagonként egy gombócot és egy paprikát a paradicsomszósszal leöntve, petrezselymes burgonya körettel tálalunk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2014.05.11 13:36
Isteni lett!

2011.11.06 13:50
Köszönöm mérleg a recepteket!
20 kg káposzta savanyodik nálunk, már alig várom, hogy felhasználható állapotba kerüljön. :))
2011.11.05 15:29
Rakott káposzta

Hozzávalók: 60 deka savanyú káposzta, 30 deka darált sertéshús, 8 deka reszelt hagyma, 1 kávéskanálnyi édespaprika, 5 deka zsír, 12 deka rizs, 2 deci tejföl, 15 deka kolbász, egy kis töröttbors, só.

A savanyú káposztát megmossuk és 10--15 percig előfőzzük. Leszűrés után tűzálló edénybe teszünk belőle egy ujjnyi réteget. A következő réteg a zsíron, hagymán, paprikával, törött borssal és sóval előzőleg már lepirított hús, melyet megszórtunk főtt rizzsel és rá pár szelet kolbászt tettünk. Azután ismét káposztát, húst, rizst, kolbászt rakunk egymás fölé úgy, hogy végül legfelül káposzta maradjon. 2 deci tejföllel leöntjük, s meleg sütőben kisütjük. Ha pirulni kezd, fedjük le, nehogy megégjen.

Ugyanez a változat, csak 1 nagy levél tésztát nyújtunk. Miután kész, 1 nagyméretű lapos lábast kizsírozunk, a tésztát beleterítjük, úgy hogy a tészta a lábason túlérjen.
A felsorolt hozzávalókat ugyanígy rétegezzük. Miután a hozzávalók elfogytak, a tésztával befedjük. Villával kissé megszúrkáljuk. Előmelegitett sütőben készre sütjük.
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Köszönöm a receptet! Nagyon jó lett!!! :-) Nem akarták az ismerőseim elhinni, hogy házi készítésű! Nagyon finom, habár nem tudok sokat inni egyszerre, mert kicsit "csípős". :-D Abszulút kedvenc...
Kedves Vizikata! Nem kell lefóliázni, nem szükséges előpárolni, mivel maga a hús eléggé vékony, az hamar átsül. A sarkalatos kérdés a töltelék: mint ahogy írtam is, akkor van kész, mikor a hús már sta...
Szia! Igen, málnával is működik.
Én is megcsináltam,és nyugodtan mondhatom,hogy tökéletes a recept. Csak annyit mondhatok, hogy Köszönöm Szépen :-)
málnával is lehet készíteni?

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.