Regisztráció
Túrós rózsapogácsa recept főfotó

Túrós rózsapogácsa recept

5 csillag / 2 szavazat
Kedvencek közé teszem!143

Hozzávalók

16
darabra

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

  • 3 evőkanál vaj (olvasztott)

Teljes elkészülési idő

120 perc kelesztésre, 30 perc formázásra és kb. 30 perc sütésre

Leírás

Elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de megéri, hiszen egy hétköznapi péksüteményt kínálhatunk nem mindennapi formában! A tölteléket kedvünkre variálhatjuk, ízlés szerint! Pár nap elteltével is még puha marad, így akár uzsonnának is tökéletes, ha elcsomagoljuk az iskolába! Mérete is szabadon állítható, így 12 nagyobb vagy 16 kisebb rózsát kapunk! Bátran ajánlom azok számára is akik már unják a hagyományos süteményeket!


Elkészítés

1
A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, tojást, cukrot, a sót, az olajat és egy reszelt citrom héját alaposan összegyúrjuk, majd bedagasztjuk. Lágy kalácstésztát kell kapnunk. Másfél órát kelesztjük meleg helyen, letakarva.
Túrós rózsapogácsa recept 1. fázisfotó
2
Közben elkészítjük a tölteléket is. A túrót villával áttörjük, belekeverünk tojást, cukrot, a vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját és a búzadarát. Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy a búzadara felszívhassa a felesleges folyadékot.
Túrós rózsapogácsa recept 2. fázisfotó
3
Miután kelt a tészta másfél órát, lisztezett felületre borítjuk. Nagyságtól függően 12-16 részre osztjuk és hagyjuk még pihenni fél órát.
Túrós rózsapogácsa recept 3. fázisfotó
Túrós rózsapogácsa recept 4. fázisfotó
Túrós rózsapogácsa recept 5. fázisfotó
4
A tésztadarabkákat egyenként 10-12 cm átmérőjű körformára nyújtjuk, és 6 vágást ejtünk a szélein.
Túrós rózsapogácsa recept 6. fázisfotó
Túrós rózsapogácsa recept 7. fázisfotó
5
Az így kapott "virágok" közepére teszünk 1-2 evőkanál tölteléket. S most jön a formázás.
Túrós rózsapogácsa recept 8. fázisfotó
6
Elsőként minden második szirmot felhajtunk és az összeérő szirom széleket alaposan összenyomkodjuk. Ha ezzel megvagyunk akkor a kimaradó szirmokkal is hasonlóan járunk el. Amikor az utolsó részeket is összenyomkodtuk, egy tökéletesen zárt rózsát kell kapnunk, mert különben szétbomlanak. A tölteléknek kb. a 3/4-ig kell érnie a tésztához képest, mert sütés közben még nőni fog.
Túrós rózsapogácsa recept 9. fázisfotó
Túrós rózsapogácsa recept 10. fázisfotó
Túrós rózsapogácsa recept 11. fázisfotó
Túrós rózsapogácsa recept 12. fázisfotó
7
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a rózsákat. 10-15 percre hagyjuk még pihenni a tepsiben, amíg felmelegszik a sütő, majd kenjük le olvasztott vajjal vékonyan.
Túrós rózsapogácsa recept 13. fázisfotó
Túrós rózsapogácsa recept 14. fázisfotó
8
180 C fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor megsültek, rácsra tesszük hűlni, majd ízlés szerint porcukorral szórhatjuk meg.
Túrós rózsapogácsa recept 15. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2013-02-21 13:39
Örülök neki, hogy tetszik! :)
10014
2013-02-20 16:06
Ez a porcukros valtozat.
10006
2013-02-20 16:02
En is megcsinaltam,nagyon szepre sikerult,igaz,egy kicsit babras de megeri
10005
658
3.666665
1
9

Legfrissebb hozzászólások

2016-12-07 21:50
Nagyon örülök hogy elnyerte a tetszésed!:) Jó étvágyat hozzá!
41224
2016-12-07 21:48
köszönöm a receptet! Nagyon finom lett! :) Bátran ajànlom mindenkinek!
41223
2016-12-07 20:27
Szia pamacs, meddig sütötted? Hány percig?
41222
5651
4.72973
65
98
made by zwoelf