Túrós rózsapogácsa recept

Túrós rózsapogácsa recept

Hozzávalók

darabra16 darabra:

A tésztához:

A töltelékhez:

A kenéshez:

Teljes elkészülési idő:

120 perc kelesztésre, 30 perc formázásra és kb. 30 perc sütésre
5
Értékelés
52

Leírás

Elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de megéri, hiszen egy hétköznapi péksüteményt kínálhatunk nem mindennapi formában! A tölteléket kedvünkre variálhatjuk, ízlés szerint! Pár nap elteltével is még puha marad, így akár uzsonnának is tökéletes, ha elcsomagoljuk az iskolába! Mérete is szabadon állítható, így 12 nagyobb vagy 16 kisebb rózsát kapunk! Bátran ajánlom azok számára is akik már unják a hagyományos süteményeket!


Elkészítés

1
A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, tojást, cukrot, a sót, az olajat és egy reszelt citrom héját alaposan összegyúrjuk, majd bedagasztjuk. Lágy kalácstésztát kell kapnunk. Másfél órát kelesztjük meleg helyen, letakarva.
2
Közben elkészítjük a tölteléket is. A túrót villával áttörjük, belekeverünk tojást, cukrot, a vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját és a búzadarát. Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy a búzadara felszívhassa a felesleges folyadékot.
3
Miután kelt a tészta másfél órát, lisztezett felületre borítjuk. Nagyságtól függően 12-16 részre osztjuk és hagyjuk még pihenni fél órát.
4
A tésztadarabkákat egyenként 10-12 cm átmérőjű körformára nyújtjuk, és 6 vágást ejtünk a szélein.
5
Az így kapott "virágok" közepére teszünk 1-2 evőkanál tölteléket. S most jön a formázás.
6
Elsőként minden második szirmot felhajtunk és az összeérő szirom széleket alaposan összenyomkodjuk. Ha ezzel megvagyunk akkor a kimaradó szirmokkal is hasonlóan járunk el. Amikor az utolsó részeket is összenyomkodtuk, egy tökéletesen zárt rózsát kell kapnunk, mert különben szétbomlanak. A tölteléknek kb. a 3/4-ig kell érnie a tésztához képest, mert sütés közben még nőni fog.
7
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a rózsákat. 10-15 percre hagyjuk még pihenni a tepsiben, amíg felmelegszik a sütő, majd kenjük le olvasztott vajjal vékonyan.
8
180 C fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor megsültek, rácsra tesszük hűlni, majd ízlés szerint porcukorral szórhatjuk meg.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2013.02.21 13:39
Örülök neki, hogy tetszik! :)
2013.02.20 16:06
Ez a porcukros valtozat.
2013.02.20 16:02
En is megcsinaltam,nagyon szepre sikerult,igaz,egy kicsit babras de megeri
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Kicsit bizarrul néz ki, de nagyon finom lett! Köszönöm szépen a receptet! :)
Nagyon finom, de mi legkozelebb picit tobb cukorral fogjuk kesziteni. Mindenesetre igy is elfogyott nagyon hamar, koszonjuk a receptet! :)
Tehentejjel is lehet. Bar en nem helyettesitenem :)
Tehéntejjel is lehet?
Nagyon finom lett a csipetnyi sótól :)

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.