Főmenü

Regisztráció

Túrós rózsapogácsa recept

Túrós rózsapogácsa recept

Túrós rózsapogácsa recept

5
52
Kedvencek közé teszem!10

Hozzávalók

darabra16 darabra:

Teljes elkészülési idő

120 perc kelesztésre, 30 perc formázásra és kb. 30 perc sütésre

Leírás

Elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de megéri, hiszen egy hétköznapi péksüteményt kínálhatunk nem mindennapi formában! A tölteléket kedvünkre variálhatjuk, ízlés szerint! Pár nap elteltével is még puha marad, így akár uzsonnának is tökéletes, ha elcsomagoljuk az iskolába! Mérete is szabadon állítható, így 12 nagyobb vagy 16 kisebb rózsát kapunk! Bátran ajánlom azok számára is akik már unják a hagyományos süteményeket!


Elkészítés

1
A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, tojást, cukrot, a sót, az olajat és egy reszelt citrom héját alaposan összegyúrjuk, majd bedagasztjuk. Lágy kalácstésztát kell kapnunk. Másfél órát kelesztjük meleg helyen, letakarva.
2
Közben elkészítjük a tölteléket is. A túrót villával áttörjük, belekeverünk tojást, cukrot, a vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját és a búzadarát. Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy a búzadara felszívhassa a felesleges folyadékot.
3
Miután kelt a tészta másfél órát, lisztezett felületre borítjuk. Nagyságtól függően 12-16 részre osztjuk és hagyjuk még pihenni fél órát.
4
A tésztadarabkákat egyenként 10-12 cm átmérőjű körformára nyújtjuk, és 6 vágást ejtünk a szélein.
5
Az így kapott "virágok" közepére teszünk 1-2 evőkanál tölteléket. S most jön a formázás.
6
Elsőként minden második szirmot felhajtunk és az összeérő szirom széleket alaposan összenyomkodjuk. Ha ezzel megvagyunk akkor a kimaradó szirmokkal is hasonlóan járunk el. Amikor az utolsó részeket is összenyomkodtuk, egy tökéletesen zárt rózsát kell kapnunk, mert különben szétbomlanak. A tölteléknek kb. a 3/4-ig kell érnie a tésztához képest, mert sütés közben még nőni fog.
7
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a rózsákat. 10-15 percre hagyjuk még pihenni a tepsiben, amíg felmelegszik a sütő, majd kenjük le olvasztott vajjal vékonyan.
8
180 C fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor megsültek, rácsra tesszük hűlni, majd ízlés szerint porcukorral szórhatjuk meg.
Hozzászólások
Képek
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2013-02-21 13:39
Örülök neki, hogy tetszik! :)
10014
2013-02-20 16:06
Ez a porcukros valtozat.
10006
2013-02-20 16:02
En is megcsinaltam,nagyon szepre sikerult,igaz,egy kicsit babras de megeri
10005

Legfrissebb hozzászólások

Hírlevél

Mi van a hűtőben?

Segítünk receptet találni, hogy azonnal nekiállhass főzni.

Hasonló receptek

Másodlagos menü

made by zwoelf