Vargabéles recept

Vargabéles recept

Hozzávalók

adag8 adag:

A tésztához:

A töltelékhez:

Az eperöntethez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

A hungarikumok legnagyobbika! A vargabéles elkészítése egyszerű, és eperöntettel gazdagítva egyszerűen frenetikus! Kihagyhatatlan desszert!


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és előveszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
2
A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük.
3
A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot olvasztott vajjal megkenve, kibéleljük a karikát úgy, hogy mindenütt 3 réteg réteslap legyen.
4
A mazsolát áztassuk be egy bögre vízben. Felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla!
5
Először felrakunk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni teszünk bele egy csipet sót, öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzünk a vízben kb. 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
6
A túrót villával áttörjük.
7
A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, tejfölt, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük, akár habverőgép segítségével is. A keveréket félretesszük.
8
A tojások fehérjéjét a maradék cukorral habbá verjük.
9
A túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
10
A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
11
A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal ráhajtjuk.
12
A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük vajjal.
13
170 C-on 40-50 percig sütjük.
14
Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntet. Az epret összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
15
Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2010.06.03 19:05
Elkészítettem én is, isteni lett. Réteslap nélkül csináltam... Köszönöm a receptet!
Íme a végeredmény (bár nem a legjobb minőség a kép)
2010.05.24 18:48
Izlett a sütemény. Èn egy kicsit édesebbre fogom csinálni legközelebb. Az eperszósz fantasztikus hozzá! Biztosan bekerül a vendégváró-kedvenceim közé! Ricarda.
2010.05.15 17:05
Kedves "mohi" !
Ha nem boldogulsz a réteslappal, van egy általam már kipróbált másik módja is a vargabélesnek :
1 cs. mirelit leveles tészta. Kiengedés után 2 lapot nyújtasz belőle, az egyiket alulra, a másikat felülre teszem, tepsibe. A felsőt megkenem felvert tojássárgával, ill. villával megszurkálom. A tölteléket én is cérnatésztával szoktam készíteni. (3/4 kg túrót szoktam használni, van benne vaníliás cukor 2 cs., reszelt citromhéj,....)
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Szia.Én így készítem .Hagyma alapra feldarabolt paprika és paradicsom.Ízlés szerinti só.Készre sütöm,üvegekbe töltöm és szárazdunsztba teszem.Tartósító nélkül is eláll.
köszi a receptet! mi savanyúsággal ettük, nagyon finom lett!
Biztos forrásból tudom hogy nagyon finom lett :)
Fogalmam sincs mi lehet az oka. A recept pontos és működik. Biztos egyes alapanyagoktól függhet...
Nekem is kemény maradt! :(( Pedig mindent a recept alapján csináltam.. :(

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.