Vargabéles recept

Vargabéles recept

Hozzávalók

adag8 adag:

A tésztához:

A töltelékhez:

Az eperöntethez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

A hungarikumok legnagyobbika! A vargabéles elkészítése egyszerű, és eperöntettel gazdagítva egyszerűen frenetikus! Kihagyhatatlan desszert!


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és előveszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
2
A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük.
3
A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot olvasztott vajjal megkenve, kibéleljük a karikát úgy, hogy mindenütt 3 réteg réteslap legyen.
4
A mazsolát áztassuk be egy bögre vízben. Felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla!
5
Először felrakunk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni teszünk bele egy csipet sót, öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzünk a vízben kb. 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
6
A túrót villával áttörjük.
7
A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, tejfölt, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük, akár habverőgép segítségével is. A keveréket félretesszük.
8
A tojások fehérjéjét a maradék cukorral habbá verjük.
9
A túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
10
A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
11
A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal ráhajtjuk.
12
A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük vajjal.
13
170 C-on 40-50 percig sütjük.
14
Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntet. Az epret összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
15
Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2010.06.03 19:05
Elkészítettem én is, isteni lett. Réteslap nélkül csináltam... Köszönöm a receptet!
Íme a végeredmény (bár nem a legjobb minőség a kép)
2010.05.24 18:48
Izlett a sütemény. Èn egy kicsit édesebbre fogom csinálni legközelebb. Az eperszósz fantasztikus hozzá! Biztosan bekerül a vendégváró-kedvenceim közé! Ricarda.
2010.05.15 17:05
Kedves "mohi" !
Ha nem boldogulsz a réteslappal, van egy általam már kipróbált másik módja is a vargabélesnek :
1 cs. mirelit leveles tészta. Kiengedés után 2 lapot nyújtasz belőle, az egyiket alulra, a másikat felülre teszem, tepsibe. A felsőt megkenem felvert tojássárgával, ill. villával megszurkálom. A tölteléket én is cérnatésztával szoktam készíteni. (3/4 kg túrót szoktam használni, van benne vaníliás cukor 2 cs., reszelt citromhéj,....)
2010.05.15 11:48
Isteni ez a recept (is!:) Így eperöntettel, ahogy le van írva!
Csak én valahogy sohasem boldogulok a réteslappal, mindig olyan különállóak lesznek a lapok, nem marad úgy egyben, laposan, egymáson a sok réteg, mint a képen. A felsőrész konkrétan egyben lejött...nem tudom miért..lehet olcsó, rossz minőségűt veszek!?
2009.11.29 10:21
Ma én is elkészítettem ezt a remek desszertet. Dupla adagot, mazsolával. Bár eper öntet helyett vanília sodót csináltam hozzá, így is nagyon finom lett. Köszönöm a receptet!
2009.05.29 15:05
Ezt is kipróbáltam és ezt is csak ajánlani tudom! :)
2009.01.17 14:20
En cernametelttel csinalom de a vegeredmeny ugyanaz viszont az ontetet egyszer kiprobalom hozza.
2007.11.12 10:17
A hétvégén elkészítettem a vargabélest. Dupla adagot sütöttem, a túró is több volt (75 dkg), és mazsolát is tettem bele, mert nagyon szeretjük. Mivel megkétszereztem az adagot, ezért inkább tepsiben sütöttem, de nem a formája volt a lényeg, hanem az íze.

Íme a végeredmény:
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

Sajnos elfelejtettem lefotózni, de a férjemnek előlépett a kedvenc csirkecombjának.
Nagyon szeretjük a tejes pitét, de ez az első recept, ami nemcsak finom, de a végeredmény szép is lett!
Szuper fincsi lett,nagyon ízlett a családomnak. :)
nagyon finom lett pedig nem vagyok konyhatündér
jó kaja az egész család kérésére ma is ez lessz köszi

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.