Vargabéles recept

Vargabéles recept

Hozzávalók

adag8 adag:

A tésztához:

A töltelékhez:

Az eperöntethez:

Teljes elkészülési idő:

5
Értékelés
52

Leírás

A hungarikumok legnagyobbika! A vargabéles elkészítése egyszerű, és eperöntettel gazdagítva egyszerűen frenetikus! Kihagyhatatlan desszert!


Elkészítés

1
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és előveszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
2
A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük.
3
A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot olvasztott vajjal megkenve, kibéleljük a karikát úgy, hogy mindenütt 3 réteg réteslap legyen.
4
A mazsolát áztassuk be egy bögre vízben. Felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla!
5
Először felrakunk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni teszünk bele egy csipet sót, öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzünk a vízben kb. 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
6
A túrót villával áttörjük.
7
A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, tejfölt, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük, akár habverőgép segítségével is. A keveréket félretesszük.
8
A tojások fehérjéjét a maradék cukorral habbá verjük.
9
A túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
10
A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
11
A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal ráhajtjuk.
12
A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük vajjal.
13
170 C-on 40-50 percig sütjük.
14
Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntet. Az epret összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
15
Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon
2010.06.03 19:05
Elkészítettem én is, isteni lett. Réteslap nélkül csináltam... Köszönöm a receptet!
Íme a végeredmény (bár nem a legjobb minőség a kép)
2010.05.24 18:48
Izlett a sütemény. Èn egy kicsit édesebbre fogom csinálni legközelebb. Az eperszósz fantasztikus hozzá! Biztosan bekerül a vendégváró-kedvenceim közé! Ricarda.
2010.05.15 17:05
Kedves "mohi" !
Ha nem boldogulsz a réteslappal, van egy általam már kipróbált másik módja is a vargabélesnek :
1 cs. mirelit leveles tészta. Kiengedés után 2 lapot nyújtasz belőle, az egyiket alulra, a másikat felülre teszem, tepsibe. A felsőt megkenem felvert tojássárgával, ill. villával megszurkálom. A tölteléket én is cérnatésztával szoktam készíteni. (3/4 kg túrót szoktam használni, van benne vaníliás cukor 2 cs., reszelt citromhéj,....)
2010.05.15 11:48
Isteni ez a recept (is!:) Így eperöntettel, ahogy le van írva!
Csak én valahogy sohasem boldogulok a réteslappal, mindig olyan különállóak lesznek a lapok, nem marad úgy egyben, laposan, egymáson a sok réteg, mint a képen. A felsőrész konkrétan egyben lejött...nem tudom miért..lehet olcsó, rossz minőségűt veszek!?
2009.11.29 10:21
Ma én is elkészítettem ezt a remek desszertet. Dupla adagot, mazsolával. Bár eper öntet helyett vanília sodót csináltam hozzá, így is nagyon finom lett. Köszönöm a receptet!
2009.05.29 15:05
Ezt is kipróbáltam és ezt is csak ajánlani tudom! :)
2009.01.17 14:20
En cernametelttel csinalom de a vegeredmeny ugyanaz viszont az ontetet egyszer kiprobalom hozza.
2007.11.12 10:17
A hétvégén elkészítettem a vargabélest. Dupla adagot sütöttem, a túró is több volt (75 dkg), és mazsolát is tettem bele, mert nagyon szeretjük. Mivel megkétszereztem az adagot, ezért inkább tepsiben sütöttem, de nem a formája volt a lényeg, hanem az íze.

Íme a végeredmény:
Új hozzászólás beküldéséhez lépjen be vagy regisztráljon

Legfrissebb hozzászólások

:)
Naggyon finom! A recept mentve!
Új kedvenc! :)
Nagyon köszönöm a segítségeteket :) így csinálom akkor :)
Nagyon jól sikerült és köszönöm a receptet

KÖVESSE HOGY MIKET FŐZÜNK

Iratkozzon fel, hogy megkapja heti hírlevelünket kedvenc receptjeinkkel, szezonális finomságokkal és egyéb különlegességekkel.