Regisztráció
Vulkán zsömle recept főfotó

Vulkán zsömle recept

5 csillag / 3 szavazat
Kedvencek közé teszem!1709

Hozzávalók

10
zsömlére

A tésztához

A töltelékhez

A főzéshez

  • 1 L víz
  • 40 g szódabikarbóna

A tetejére

Hozzávalók beszerzése a GRoby Online Szupermarkettől

Teljes elkészülési idő

Leírás

Az eredeti neve vulkano rolls egy szerb pékség dobta piacra. De mint minden, ami jó előbb –utóbb bekerül a háziasszonyok konyhájába. Én is egy szerb oldalon találtam, ahol elkészítette egy hölgy. Aztán jött a google fordító. Magyarra fordítva vulkán tekercs, hát én annyira nem is hívnám tekercsnek, mert olyan töltött batyuszerű. A tészta az a bajor zsömle tésztája, a párom kedvence.


Elkészítés

1
A kevesebbik, langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.
100 ml víz - langyos, 50 g élesztő (friss), 1 teáskanál kristálycukor
Vulkán zsömle recept 1. fázisfotó
Vulkán zsömle recept 2. fázisfotó
2
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, jól összegyúrjuk, bedagasszuk. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesszük.
600 g búzaliszt (BL55), 200 ml víz, 2 teáskanál só, 60 g vaj (olvasztott)
Vulkán zsömle recept 3. fázisfotó
Vulkán zsömle recept 4. fázisfotó
3
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk.
Vulkán zsömle recept 5. fázisfotó
4
Egyesével kinyújtjuk őket 15*10 cm-es téglalapra.
Vulkán zsömle recept 6. fázisfotó
5
Majd közepére tesszük a kolbászt, sajtot, sonkát. Ebben a sorrendben. A tészta hosszabbik széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd a széleit is ráhajtjuk, hogy fedjék egymást. Elkészítjük az összes batyut.
10 szelet kolbász (füstölt), 10 szelet trappista sajt (szeletelt), 10 szelet gépsonka
Vulkán zsömle recept 7. fázisfotó
Vulkán zsömle recept 8. fázisfotó
Vulkán zsömle recept 9. fázisfotó
6
Ezután a vizet feltesszük forrni, majd ha forr, húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Vigyázzunk, nehogy kifusson. Tegyük vissza a tűzre, várjuk, meg míg újra forr, a víz majd egyesével beletesszük a batyukat. Ami eddig felül volt tehát a teteje azt a felét tegyük először a vízbe. 20-30 másodperc elteltével megfordítjuk, és ismét várunk vele 20-30 másodpercet.
1 L víz, 40 g szódabikarbóna
Vulkán zsömle recept 10. fázisfotó
7
Sütőpapírral bélelt tepsire szedjük. (Érdemes szilikonos sütőpapírt használni, arra nem ragad rá) Szórjuk meg szezámmaggal.
1 marék szezámmag
Vulkán zsömle recept 11. fázisfotó
8
Éles késsel kb 2 cm mélyen X alakban bevágjuk a tetejét.
Vulkán zsömle recept 12. fázisfotó
9
200 C fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.
Vulkán zsömle recept 13. fázisfotó
10
El is készült a mennyei vulkán zsömle!
Vulkán zsömle recept 14. fázisfotó
Add le szavazatod erre a receptre!
Hozzászólások
Képek
Szavazatok
Hozzászólás beküldése a recepthez!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
2016-08-14 22:53
Isteni finom! Ezt a receptet mindenkinek ajánlom! ☺️
36286
2016-08-05 09:06
Nagyon finom lett, még aznap el is fogyott! köszi a receptet!
35923
2016-08-02 14:33
Szia. A szódabikarbónás vízben való fürösztéstől lesz egy kicsit bajor zsömle ízű az egész. Így ezt a lépést nem érdemes kihagyni. ;) De igazából pár perc alatt megvan, gyorsan megy.
35811
2016-08-02 14:04
Szia. Miért fontos ez a főzés dolog? Egyébként nagyon jól néz ki.
35810
2016-08-02 05:03
Nagyon jol nèz ki....:)
35800
2016-08-01 21:35
Nagyon jól néz ki! :)
35794

Legfrissebb hozzászólások

2016-12-05 23:08
41122
2016-12-05 21:12
Nagyon jo lett! a hagyma zsenialis otlet. En meg adtam hozza cukrot es ugy karamelizaltam. Edes, csipos ellenalhatatlan...
41120
2016-12-05 20:25
Kedves Marcsi, Jénaiban is el tudod készíteni, a lényeg hogy a lehető legtovább fedő alatt párold az egészet hogy a...
41119
2016-12-05 19:42
Nagyon finom lett. Én a gomba belsejébe tettem mozzarella sajtot viszont a tetejére nem tettem tejfölt. Így is isteni...
41118
made by zwoelf